Sus
  >  Calatorii cu copii   >  DISNEYLAND PARIS – Mic ghid pentru o vizita cu copiii fara cozi

Tocmai ne-am intors dupa 3 zile la Disneyland Paris cu cei doi copii, weekend care a fost cadoul de ziua celei mici, care ma bate la cap de doi ani (insa pandemie, lockdown si restrictii au facut sa nu putem pana acum, cand in sfarsit s-a renuntat de tot la masca in parc). 

>> Citeste si despre alte parcuri de distractii din Europa vizitate de noi cu copiii | Vezi cum este la Disneyland Hong Kong
>> Rezerva un hotel Disney: New York Marvel, Santa Fe, Cheyenne, Sequoia Lodge, NewPort Bay, Davy Crockett Ranch

Cum ma autodeclar o veterana a parcului (am fost in 1992 copil de 10 ani in anul deschiderii, si inca o data tot copil prin 97 adolescenta, pe cand se numea EuroDisney, am revenit ca studenta in doi, dar si cu copilul cel mare cand avea 2 ani, cam stiam la ce sa ma astept, si am profitat de experienta ca sa concep un plan in care avem cat mai multa distractie si cat mai putine cozi. In fapt, am stat la coada doar pentru o poza cu un personaj pe care si l-a dorit Ema mult (maimuta inteleapta din Lion King), si care stiam ca doar asa il putem prinde. Mai multe despre cum poti prinde personaje la poza fara coada cateva paragrafe mai jos, in sectiunea de tips&tricks!

Asa ca, iata, MIC GHID DE DISNEYLAND pentru o vizita fara cozi aproape deloc, si cu distractie cat mai multa.

(Cel mai important) Cand am decis sa mergem m-am resemnat ca vom cheltui foarte multi bani, alegind varianta cu cat mai putine cozi. Disney e capabil sa iti smulga o avere din buzunare, dar ne-am asumat ca asa va fi, de la inceput, ca sa nu avem resentimente ulterioare.

Cum ajungi, cum rezervi si cate zile sa petreci la Disneyland Paris?

Am ales sa stam 3 zile, un weekend lung, pentru a nu alerga de colo colo ci a putea sa ne si plimbam, sa ne si relaxam la cate o cafenea draguta, sa ne simtim bine. Nu am stat decat intr-o zi pana tarziu pentru artificii, in rest am cautat sa nu obosim in exces copiii (sau parintii). Am alocat timp si pentru a vedea restaurantele tematice-non disney din Village, pentru a ne plimba pe langa lac si pe canale, pentru a vizita locuri de joaca de la alte hoteluri Disney, dar si pentru piscina seara inainte de cina. Intr-o dupa amiaza am fost pana la Sealife, acvariu aflat la 10 minute de DisneyParks. Nu e un acvariu spectaculos sau mare, insa a fost o schimbare de ritm binevenita. Plus, pentru cine vrea, e inconjurat de un mall si un outlet, imense.

>> Rezerva un hotel Disney: New York Marvel, Santa Fe, Cheyenne, Sequoia Lodge, NewPort Bay, Davy Crockett Ranch

In una sau doua zile ne-am fi inghesuit si am fi alergat prea mult dupa gustul nostru, si nu am fi ramas cu o amintire placuta. 4 sau 5 zile ar fi fost prea multe pentru noi, ar fi devenit repetitiv si magia ar fi disparut.

Am rezervat cazarea la hotelul Disney Newport Bay prin intermediul booking.com (vezi preturi aici), dar toate hotelurile Disney sunt optiuni faine. In acest moment hotelul de la intrare, Disneyland Hotel, este inchis pentru renovari, dar New York Marvel, Santa Fe, Cheyenne sau Sequoia Lodge sunt toate optiuni bune, si la distanta pietonala de intrarile in parcuri. In jur, sunt numeroase alte optiuni de hoteluri, care in general iti ofera transfer pana la intrarea inspre parcurile Disney (vezi mai multe optiuni aici).

Biletele de intrare in parc trebuie cumparate separat, ne mai fiind incluse in pretul camerei, cum era pana acum cativa ani. Ele se achizitioneaza online, de pe aplicatia oficiala Disneyland Paris, in avans. De la poarta nu mai pot fi cumparate bilete in acest moment. Tot din aplicatie poti cumpara Premier Acces, tot in avans, pentru a putea intra la diferite atractii fara coada, dar si loc rezervat la spectacolele din parcuri. O data intrat in fiecare parc in parte, din aplicatie poti cumpara cu fast pass cu ora anume, pentru fiecare atractie in parte care are acest sistem.

Am zburat in Paris Beauvais din Bucuresti cu un pret lowcost foarte bun, si de acolo am inchiriat o masina. Pretul de rental + benzina au fost sub cat ar fi costat un transfer pentru 4 persoane, plus am avut flexibilitate (de a merge de exemplu la acvariu) si rapiditate in miscare, nestind dupa nimeni in vreun shuttle. De la Beauvais la Disneyland faci cam 1h15 cu masina. Poti merge deasemena cu trenul sau transfer privat. Din centrul Paris-ului poti ajunge cu ROR direct la intrarea in parc.

Cateva cuvinte despre cum este impartit Disneyland Paris

Inainte de a ajunge la partea de sfaturi pentru o experienta Disneyland Paris fara prea multe cozi, sa povestesc, pentru cei la prima vizita, cum este impartit Disneyland Paris. In cadrul complexului Disney ai doua parcuri separate, cu intrarea una langa alta. Disneyland Paris este primul deschis, si cuprinde atractii „clasice”, din filme mai vechi indragite de generatii intregi de copii, precum Peter Pan, Alba ca Zapada, Pinocchio, Aladdin. Walt Disney Studios este mai nou, si este axat pe filmele Pixar si Marvel. Poti cumpara bilete care sa iti permita accesul in aceeasi zi in ambele parcuri, sau doar intr-unul, la alegere.

Langa intrarea in parc este Disney Village, un loc cu restaurante si magazine diferite, multe cu cate o tema, precum Planet Hollywood sau Rainforest Cafe, dar care nu fac parte din lumea Disney.

Prin Disney Village vei trece si cand mergi spre hotelurile Disney, altele in afara de Disneyland Hotel, care este pozitionat la intrarea in parcul cu acelasi nume. Hotelurile Disney sunt in jurul unui lac si pe malul unui canal, o promenada frumoasa si linistita. Fiecare hotel Disney are o tematica, si au un numar diferit de stele. In afara de Disney Davy Crockett Ranch, care este la 15 minute de mers cu masina de intrarea in parc, toate celelalte hoteluri sunt la distanta usor de parcurs pe jos, dar iti ofera gratuit si shuttle.

>> Rezerva un hotel Disney: New York Marvel, Santa Fe, Cheyenne, Sequoia Lodge, NewPort Bay, Davy Crockett Ranch

10 TIPS&TRICKS pentru un Disneyland Paris fara cozi

Despre cazarea la hotelurile Disney, si rolul ei intr-o vizita la Disneyland Paris fara cozi prea mari -> Ne-am cazat in parc. In plus fata de comoditatea de a ajunge imediat la intrare, asa ai o ora dimineata (8:30-9:30) cand doar cei cazati au acces in Disneyland. Inainte erau 2 ore, dar acum ne-am descurcat si cu ora aceasta. La 8:25 eram la portile de intrare in parc, si am pornit focusati spre atractii. Nu am oprit de poze, cascat gura sau intrat in magazine. La 10 cand au aparut puhoaiele de oameni noi aveam deja vreo 7-8 atractii “bifate”, cateva de mai multe ori, ca ne-au placut, fara un minut de coada. Ne-am indreptat catre cele “mici”, dragute, care genereaza insa de asemena cozi impresionante peste zi, precum Dumbo, Alice, Alba ca zapada, caluti, Pinochio, trenuletul Casey si Storyland.

Nu am facut greseala a 90% dintre cazatii intrati dimineata, care s-au indreptat direct catre Peter Pan, o atractie principala, unde in 5 minute de la deschidere era deja coada de o ora. O ora va fi si in timpul zilei, plus poti sa iti cumperi fast pass. Peter Pan la prima ora inseamna ca nu mai ai timp pana vin puhoaiele de oameni externi pentru nimic altceva. De altfel, chiar si fara a fi cazat, greseala celor mai multi este sa se indrepte direct catre cea mai „importanta” atractie. Care, cu exceptia momentului in care esti primul la intrare in Disney, si esti foarte rapid la alergat, va fi chiar si atunci cu coada foarte mare.

Ne-am alocat timp si de pur si simplu plimbare. Zonele dedicate lui Aladdin, piratilor sau Tarii Minunii a lui Alice sunt absolut minunat realizate. De asemenea, Main Street sau Fantasyland trebuie admirate pe indelete, sunt capodopere direct scoase din povesti si filme. In aceasta perioada au aparut deja decorurile specifice de Halloween.

Am cumparat fast pass Premier Access pentru ziua de vineri. Este mai ieftin decat in weekend, si ziua de vineri am dedicat-o exclusiv atractiilor incluse in fast pass.

Piratii din Caraibe, una din cele mai faine atractii, nu este insa inclusa din pacate in Premier Access, si aproape eram resemnata ca o ratam, o ora nu stateam la coada oricit de faina stiam ca e, pana mi-am dat seama ca momentul paradei de la 17:30 este ideal pentru a o “ataca”. Am avut o coada nesemnificativa. In acest interval pot fi abordate si alte atractii principale, cu cozi mici.

Am calculat pentru ziua de Studios, duminica fiind, si costul unui Premier Acces era aproape dublu decat costul de fastpass-uri individuale pentru unde vroiam noi sa mergem, asa ca, la intrarea in parc ne-am cumparat pentru doua, si dupa spectacolul la care am mai fost, am mai cumparat unul. Am folosit si strategia de ziua precedenta, si primul loc la care ne-am dus au fost cele “mici”, Aladdin si Toystory, care sunt dragute, rapide, dar genereaza peste zi cozi considerabile si care nu merita. Noi le-am prins complet libere, lumea tot la cele mari se infige la prima ora.

Ca idee, la 5 minute de la deschiderea portilor la 9:30 coada pentru atractia din Nemo crescuse la 2 ore. Noi am cumparat fast pass, la 14 euro, si ne-am dat dupa ce am terminat cele mici din apropiere.

Daca ai doar o zi la dispozitie, si vrei sa vezi ambele parcuri, un Premier Acces mi se pare esential. Am revenit in 2023 in iunie la Disneyland (la cererea publicului), si am avut doar o zi. Ne-a descurcat, in ritm mai alert ca data trecuta, si am vazut tot ce am vrut timp de o zi, fara sa stam deloc la cozi.

Am cumparat acces garantat la cele 2 spectacole la care se putea, Lion King si Mickey Magician, pentru a nu sta la coada. La Frozen, la care nu se putea lua, se aseza lumea la coada cu 2 ore inainte, l-am sarit cu parere de rau.

Cand i-am simtit obositi ne-am asezat la cate o atractie „statica” precum Disneyland Railroad, trenul care face inconjurul parcului, sau o sesiune de machiaj intr-un personaj pentru Ema.

Am anuntat de la inceput ca in magazine intram doar o data pe zi, pe drumul de iesire, pentru a nu cara pungi dupa noi. Nu ne-a iesit chiar 100% asta, dar per total s-au conformat copiii. Alta facilitate este ca daca achiti peste 50 euro o data la un magazin, iti pot livra la magazinul hotelului cumparaturile, sa le preiei seara.

Nu rata principalele parade, si nici spectacolul cu lumini, drone si artificii de final. Insa NU e nevoie sa stai sa le astepti prea mult, poti ajunge chiar si la ora anuntata in zona centrala a Disneyland, si un loc pentru a vedea se va gasi, e un spatiu amplu in care se desfasoara aceste parade si evenimente, unde ai vizibilitate buna din multe locuri, pe Main Street si Central Plaza.

Internetul, dar si reteaua de telefonie, nu functioneaza prea bine in parcuri. Au insa wifi gratuit atat in parcuri, village si fiecare hotel in parte (trebuie sa completezi un formular pentru fiecare zona de wifi in parte pentru a putea sa il accesezi), astfel incat am putut folosi aplicatia pentru a vedea timpi de asteptare, a rezerva fastpass-uri etc. E usor enervanta aplicatia, te pune sa rebagi parola de cateva ori pe zi, dar per ansamblu si-a facut treaba.

Ce nu am facut, dar la urmatorul parc de distractii voi face: cate un Apple Airtag pentru fiecare copil, agatat de undeva de haine. In felul acesta s-ar fi putut da in unele chestii singuri, daca celalalalt nu vroia (au fost 2 zile in care am fost singura doar cu amandoi), si eu as fi putut sa ii urmaresc pe unde sunt si recupera cu usurinta si fara emotii. Folosim cu succes Airtag de la Apple pentru monitorizarea bagajelor noastre de cala, cand calatorim impreuna cu ele. O alta optiune potrivita ar fi un ceas smartwatch cu functie de localizare. Nu i-am lasat pe copii sa isi ia la ei telefonul, am considerat ca il pot cu usurinta scapa din buzunar in atractii zbuciumate.

Ce restaurante am ales in Disneyland Paris?

Am rezervat din vreme restaurantele. Poti cu maxim 2 luni inainte, mi-am pus reminder, si am intrat atunci in aplicatie. Chiar si asa nu am prins fix orele dorite, dar am mancat pe cat de sanatos si interesant se poate intr-un parc de distractii. Un alt sfat este ca daca nu prinzi din timp masa la restaurantul dorit, mai incearca si fix in ziua vizitei, uneori oamenii anuleaza cu cateva ore inainte si se elibereaza locuri.

Restaurantul de la pirati este superb, cu siguranta cel mai frumos din tot resortul DisneyParks, cu profil caraibian si atmosfera de plaja exotica noaptea. Locurile aici se termina foarte repede insa, asa ca rezervati musai cu 2 luni inainte, daca doriti un pranz aici.

Alt restaurant interesant este Cafe Agrabah, cu bufet (foarte bun si variat!) oriental. Ultimul in seria aceasta de restaurante deosebite este Chez Remy, din Studios, restaurantul lui Ratatouille, cu profil francez. Langa sunt si cateva chioscuri faine cu gustari si vinuri din diferite regiuni ale Frantei.

Am mai mers, fara rezervare la pranz, nu e necesara pentru Disney Village, la acea ora lumea e in general in parcuri, la Rainforest Cafe si Planet Hollywood, pentru atmosfera si decor diferite, dar si la Colonel Haiti in Disneyland pentru o pizza in forma de Mickey, pe care si-au dorit-o musai copiii din prima zi, servita pe terasa draguta a acestui restaurant, un moment bun de odihna.

In doua seri am mancat la noi la hotel (Newport) la Yacht Club si la Steakhouse in Disney Village, cu meniu decent, nu fast food. Ne-a mai placut la Starbucks din cadrul hotelului Cheyenne, unde era liber (spre deosebire de Starbucks din Disney Village unde era mereu f mare coada). In plus, Cheyenne are o curte imensa, ca un orasel din Vestul Salbatic, si cu loc de joaca pentru copii, un loc fain de respiro, il recomand. Si plimbarea pe lac si canal pana la Cheyenne e f frumoasa si relaxanta. Daca vrei un bufet bun, Hunter’s Grill din Sequoia Lodge il ofera intr-o atmosfera de cabana in padure.

Ce ne-a enervat un pic la capitolul rezervari e ca tot stateai la coada pentru a iti gasi rezervarea si a primi masa, coada formata in general de oameni fara rezervare, care evident nu erau primiti. Un afis in acest sens poate rezolva problema. 

Tot despre restaurante si cozi, in seara in care am stat in Disneyland sa vedem artificiile de final (la ora 22 sambata cand am fost noi), am rezervat la 20:30 Character Dining la Plaza Garden, care e fix in fata castelului, de unde se vad si artificiile. Character Dining inseamna ca mananci, si in timp ce stai la masa vin pe la tine personaje, cu care poti interactiona si face poze. A fost magic pentru copii, si nici mancarea (bufet) nu e rea, e variata si buna. 

Tot pentru intalnit personaje nu pot sa recomand destul Auberge de Cendrillon, unul din restaurantele cu servire la masa din Disneyland, la care trebuie sa faci rezervare din timp, si care este destul de scump. Dar, daca esti cu o mica printesa ca Ema, merita toti banii. In timp ce mananci vin pe la tine toate printesele Disney.

Vizita la Sealife Aquarium, la 10 minute de parcurile Disney

Intr-o dupa amiaza, pentru a schimba putin ritmul, am urcat in masina si ne-am dus, la 10 minute departare, la Sealife Aquarium. E un acvariu destul de mic, dar cu suficiente specii de pesti, cat si cativa pinguini, pentru a incanta copiii, si astfel ne-am asigurat ca nu au avut parte de supradoza de Disney. Acvariul este in mijlocul unui mall cu outlet imens.

Cam acesta a fost weekendul nostru la Disneyland, care a decurs fara nervi pentru noi, si fara plictiseala pentru copii. Au plans la final, ca nu vor sa plece. A ramas ca poate revenim, doar eu cu ei, strict in timpul saptamanii, intr-o vacanta scolara viitoare.

>> Citeste si despre alte parcuri de distractii din Europa vizitate de noi cu copiii | Vezi cum este la Disneyland Hong Kong
>> Rezerva un hotel Disney: New York Marvel, Santa Fe, Cheyenne, Sequoia Lodge, NewPort Bay, Davy Crockett Ranch

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare