Cum a fost 2017 pentru familia noastra calatoare? Pe unde ne-am plimbat si ce tari noi au mai vazut copiii?
Continui traditia de anul trecut (vezi aici 2016 (calator) in review), si va povestesc un sumar si o statistica a calatoriilor din acest an. Anul acesta Ema nu a mai fost deloc bebelus, ci un copil curios si dornic sa exploreze cat mai mult. Asa ca am profitat de faptul ca si ea si Lucas au fost mereu dornici sa mergem in cat mai multe locuri, si am calatorit impreuna cat mai mult cu putinta.
Ne-am inceput anul in Spania, in Madrid (dupa o saptamana prin Zaragoza si Tara Bascilor, in care am descoperit superbele San Sebastian, Bilbao si insula Gaztelugatxe, si fix pe 1 ianuarie am zburat catre Tenerife, pe care am vizitat-o de la nord la sud in prima saptamana a lui 2017. Iar daca totul merge conform planului vom sfarsi acest an tot la caldura, insa un pic in alta emisfera a globului.
Am fost in total in 24 de tari (care planuim sa devina 25 in ultima saptamana a anului (-> Later update: Au fost 25, ne-am sfarsit 2017 in Africa de Sud). Dintre acestea, cu copiii am fost in 1314 tari, 67 in premiera pentru ei, si inca una noua doar pentru Ema. Noi adultii am pasit in 1011 tari in care nu mai fusesem, ridicindu-ne astfel totalul de tari vizitate la 6566 (dar se pare ca dupa 70 esti calator cu adevarat). Am explorat in total 3 continente.
Iarna la caldura, vara la frig
Daca iarna am explorat la caldura in Tenerife, vara am dat o fuga in ploioasa Scotia (si am petrecut o zi minunata pe fantastica insula Skye), si cu copiii am fost la munte in Austria, unde in iulie, la 3000 de metri pe ghetar, se schia si era extrem de frig.
Insulele Azore, cea mai frumoasa calatorie din 2017
Cea mai frumoasa destinatie a acestui an ramane pentru mine insula Sao Miguel din arhipelagul Azores, si cea mai aventuroasa cu siguranta este excursia de 2 zile in Cambodgia. Cea mai scenica experienta cu siguranta a fost zborul cu balonul deasupra Cappadochia.
O destinatie foarte interesanta a fost si peninsula Musandam din Oman, unde am fost in vacanta de toamna a lui Lucas, iar o alta vizita de-a dreptul neobisnuita a fost in Transnistria, o tara care nu exista oficial, dar totusi este cat se poate de reala, unde am fost in un daytrip din Republica Moldova, cand am vizitat printre altele celebrele crame subterane, Orheiul Vechi si, inspre nord, Soroca si manastirea Saharna.
Cea mai ciudata tara vizitata ramane insa Japonia, unde am facut o excursie in vara, si unde am vrea sa revenim pentru a o aprofunda mai pe indelete. Chiar daca Railay Beach din Thailanda e cred cea mai frumoasa plaja pe care am fost vreodata, peninsula Musandam din Oman a ramas pentru noi ca destinatia perfecta de plaja, si cu greu cred ca o vom depasi.
Pe unde am dormit in calatorii in 2017
Am dormit in tot felul de hoteluri frumoase si cu view-uri fabuloase, dar probabil cel mai atipic loc a fost tancul in care am dormit la Arsenal Park in Orastie. Alte locuri deosebite in care am poposit includ un ryokan (han traditional) in Japonia, o casuta in padure in Scotia, un apartament la etajul 57 in Kuala Lumpur, un cort in desertul de langa Dubai, o casa traditionala omaneza, din piatra, fix pe plaja, un cuib de pasari in Thailanda si o pestera in stanca in Cappadochia, Turcia.
Calatorii prin Asia in 2017
Rezolutia de travel pentru acest an a fost sa exploram Asia in 2 si Asia in 4, si am incercat sa o ducem cat mai bine la bun sfarsit, in cateva excursii lungi si cateva scurte (citeste aici mai in detaliu cum am explorat Asia in 2 si in 4). Prima a fost de Paste, cu copiii prin 4 tari asiatice, si ultima de 1 decembrie, in doi, prin 2 tari din Asia de SE.
Am fost cu copiii in 6 tari asiatice (Qatar in Doha, Singapore, Indonezia pe insula Bintan, Malaezia prin Kuala Lumpur si la Batu Caves, Dubai si Oman), si in doi am mai ajuns in inca 5 (Thailanda – prin Phuket, Kao Lak, Krabi Railay Beach, Ayutthaya si Bangkok, Cambodgia, Japonia, Turcia si Kazahstan).
Am vizitat deci 6 tari din Asia de sud-est, 3 din Peninsula Araba si 2 din Asia centrala. Bineinteles, doar ne-a deschis apetitul, la anul vrem cu siguranta sa mai revenim la minim un tur prin Asia de sud-est.
Nu am ignorat insa nici Europa
Dupa ce anul trecut vizitasem singuri Olanda, am revenit anul acesta si cu copiii, dupa cum imi propusesem inca de cand am fost in doi, si am vizitat si alte orase, orasele, satuce si parcuri nationale si de distractii dintr-o tara care imi place din ce in ce mai mult – Rotterdam, cu Kinderjwik, Leiden si Kijkduin in jurul sau, si zona din jurul Parcului de distractii Efteling, si unde as reveni si in 2018. Iar acum, dupa ce in iunie am fost in Scotia fara ei, vreau musai la anul sa revenim in formula completa.
Tarile noastre dragi in care mergem an de an, Italia, Bulgaria sau Grecia nu au fost nici anul acesta uitate. In Italia am ajuns de 3 ori, iarna in Torino, in drum spre ski in Franta, la o statiune langa Grenoble, si pe timp de vara in jurul lacului Garda (ne placuse asa de mult data trecuta, era musai sa revenim) si in Bergamo cu copiii, si pentru un weekend adults-only in Ischia.
In Bulgaria parca nu am mai fost de asa multe ori ca anul trecut, dar tot am ajuns de vreo 3 ori, la mare, la Dunare in Belogradchik si Vidin, si in jurul lui Ruse, la Seven Generation Winnery, si prin canionul Rusenski Lom. Iar in Grecia am aterizat de 2 ori: o saptamana cu copiii in Corfu si o noapte in Atena (la hotelul desenat de Karim Rashid), urmata de 3 zile pe Mykonos doar in 2.
Ce am mai vazut prin Romania
Romania nu a fost nici ea ignorata. Incepe sa ne placa din ce in ce mai mult sa haladuim pe la noi. Am stat la ferme simpatice si conace sau castele elegante. Am facut si cateva city break tare simpatice, la Craiova, Valcea, Orastie, Cluj, Brasov, Sibiu, Ploiesti sau Iasi. De 1 mai am fost la mare, dar la marea de la munte, la Colibita.
In Covasna ne-am regasit de vreo 3 ori (la Castel Daniel, la domeniul Zabala si la Baile Balvanyos) si in judetul Buzau tot de 3 ori (pe dealurile de la Naeni si la crama Lacerta, admirind Platoul Salin Meledic si la Ferma de sub Penteleu).
La mare am fost pentru prima data la plaja Tuzla si la plaja Corbu, am admirat corabia esuata de la Costinesti, am revenit la plaja de la Agigea, ne-am plimbat prin Portul din Constanta, dar si prin centrul vechi, si, cu un mic ocol de la A2 am ajuns la Adamclisi. Ca in fiecare an, am stat singura cu cei mici o saptamana la Mamaia, pentru o portie de soare, nisip si valuri.
Am continuat sa vizitam bisericile fortificate inscrise UNESCO, si am ajuns la Biertan intr-o frumoasa zi de primavara, si la Saschiz si Viscri pe un pic de ploaie de iarna tarzie. Am descoperit si alte locuri superbe din Transilvania: vulcanul Racos, biserica Harman, Castelul de lut din Valea Zanelor, si poate cea mai frumoasa zi din iarna trecuta a fost cand am urcat la hotelul de gheata de la Balea Lac.
Ema a fost pentru prima data in Delta Dunarii (si tare i-a mai placut), in primul weekend din septembrie, cand vara inca era la noi in tara, si ne-am distrat pe topoganele si in piscinele Peninsula Resort, cazarea noastra din Murighiol, dar am si facut o superba excursie de o zi, pe canalele Deltei pana la Padurea Letea. Iar Dunarea a mai salutat-o si de langa Calafat, la un pranz la Port Cultural Cetate si un pic de plaja cu nisip la fluviu.
La pas prin Bucuresti
De cate ori am putut, am luat la pas si Bucuresti-ul, pentru a ii mai descoperi din secrete. Am mers in pasajele ce pornesc din Calea Victoriei, am fost prin 4 tari intr-o seara la un eveniment Heineken, am vizitat Memorialul Holocaustului, am urcat si coborat (de cateva ori la rand, ca doar ma plimb cu un toddler) scara ascunsa de pe Dealul Mitropoliei, dar si singura strada in trepte din oras. Am fost la Gradina Botanica, Gradina Zoologica si, cel mai simpatic muzeu de masini, Tiriac Collection.
Si ne-am facut un obicei de a cauta graffiti-uri colorate pe strazile orasului nostru (preferata noastra – strada Arthur Verona) si de a testa cafenele hip. Bucuresti-ul de sus l-am vazut de la noua terasa Linea Closer to the Moon (si iarna am revenit aici pentru a ne adaposti timp de o cina intr-un iglu transparent inedit), dar orasul nostru ne-a oferit si un apus frumos de admirat din Parcul Natural Vacaresti.
A fost un an plin 2017, si un an frumos. In 2018 ne dorim sa continuam sa calatorim cat mai mult, in 4 si in 2, si avem deja cateva planuri facute, pe care le asteptam cu nerabdare. As vrea sa mai aprofundam Asia, si imi doresc tare mult sa ajung in Americi (oricare, nu am preferinte). As vrea si prin Europa sa mai mergem prin diferite tari, in care desi am mai fost, sunt atatea zone in care nu am ajuns.
Dar mai avem (am calculat cu harta in mana!) 8 tari europene in care nu am ajuns, si as incepe cu regiunea Caucazului, in care nu am pus vreodata piciorul. Si, bineinteles, mai avem de enuntat o rezolutie de travel, tare sunt curioasa ce vom inventa! Later edit: rezolutia noastra ne va duce de data aceasta prin vecini – vecinii Romaniei adica.