Sus
  >  Descopera Romania   >  Bucuresti si in jurul sau   >  La pas prin Bucuresti: Prin pasajele „secrete” din centrul orasului

Una din distractiile mele cu copiii in aceasta vara a fost sa luam la pas Bucuresti-ul in cautarea locurilor „ascunse”, speciale, aparte, secrete, incarcate de istorie, placute ochiului, dar si mistere distractive pentru cei mici. Iar doua astfel de locuri, pe care au fost tare incantati sa le viziteze, sunt pasajele acoperite din zona centrala a Bucuresti-ului: Macca-Villacrosse, ce face legatura intre Calea Victoriei si Lipscani, si, un pic mai in spate pe aceeasi artera principala a capitalei, Pasajul Victoriei.

 

Cafenele si narghilea in Pasajul Macca-Villacrosse, din secrete de Bucuresti

Pasajul Macca-Villacrosse a fost construit dupa modelul altor pasaje acoperite din Europa, si a fost terminat in 1891. Are doua ramuri, intitulate Macca si Villacrosse, si avea menirea de a face legatura intre cea mai circulata strada a Bucuresti-ului pe vremea aceea (actuala Calea Victoriei) cu Banca Nationala. Copiii au fost fascinati de culorile tavanului de sticla al pasajului si al vitraliilor rotondei de la intrare. De-a lungul celor doua ramuri ale pasajului functioneaza cafenele (unele care servesc narghilea) si cateva mici magazine.

Umbrelute instagram-abile in Bucuresti: Pasajul Victoriei

Insa cel de-al doilea pasaj pe care l-am vizitat a fost cel care a fost cel mai apreciat de cei mici. Pasajul Victoriei te intampina chiar de la intrarea sa din Calea Victoriei (in fata Palatului Telefoanelor) cu o sumedenie de umbrelute in nuante pastelate de roz, mov si bleu. Dupa cativa pasi, o scara inspre subteran te duce catre un club, si mai apoi se gasesc un bar si un restaurant italian.

Umbrelutele isi schimba culorile spre mijlocul pasajului, devenind de data aceasta cu model-curcubeu. Si, surpriza cea mai placuta pentru Lucas, 2 semafoare gigantice troneaza in centrul pasajului, decor pentru un bar care nu era deschis dimineata, cand ne-am facut noi plimbarea.

Later edit: La inceput de vara 2018 au aparut chiar si mai multe umbrelute in model curcubeu, si copiii au fost la fel de incantati sa le revada. Neasteptat, am stat la coada pentru pozele de mai jos dupa un grup de chinezi.

Pasajul Englez, fratele mai neglijat al celor doua de mai sus

Un alt pasaj, mai necunoscut, si foarte neingrijit (eu fiind singura cu copiii nu m-am aventurat) este Pasajul Englez, la cativa zeci de metri de Pasajul Victoriei. Pasajul Englez citesc ca a avut o istorie interesanta, de-a lungul sau functionind un bordel de lux, cu balcoane din care „marfa” isi chema inauntru clientii. Acum functioneaza la unul din capete o ceasornicarie, dar intunericul si mizeria nu fac atragatoare o trecere prin el. Poate altadata, dupa o eventuala binevenita reabilitare.


[Later edit] La inceput de vara 2018 mizeria si mirosul au disparut din Pasajul Englez, asa ca m-am aventurat cu copiii. Lucas a fost intrigat de toate balcoanele ce dau inspre pasaj. Din pacate la un capat al lui sunt scari, asa ca este impracticabil cu carutul, deci ne-am intors de unde am venit.

Just relax, si ia Bucuresti-ul la pas, are multe secrete!

Si daca mai ai chef de strabatut un tunel, poti sa mergi si pe micul pasaj de langa teatrul Odeon, care nu stiu sa aiba vreun nume. Insa are o inscriptie haioasa pe unul din pereti: Just relax! Ceea ce doresc tuturor!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare