Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Cu copiii prin Moldova: Un weekend printre palate, castele si conace iesene

Un scurt zbor cu avionul te duce din Bucuresti tocmai in Moldova, aterizind la Iasi, pentru un weekend cu aer nobil, printre palate, castele si conace moldovene.

O noapte cu copiii Conacul Polizu, resedinta artistocratica din Moldova la o ora de Iasi

Am ales pentru acest weekend o locatie deosebita, aritocratica: Conacul Polizu, resedinta pe vremuri a familiei Ghica, aflat la aproximativ 1h de centrul orasului Iasi. Conacul Polizu ne-a intampinat cu o camera tare frumos decorata, si cu o cina delicioasa servita intr-un spatiu intim, intr-un holisor de dinainte de camera noastra.

Dimineata la conac a venit cu o surpriza: a nins toata noaptea, si pe geam intreg domeniul era complet alb. Asa ca am facut turul gradinii prin zapada, dar nu ne-a parut rau, arata absolut spectaculos.

Continuam cu un alt palat frumos din aceasta zona din Moldova: Palatul Cuza

Dupa un mic dejun mai mult decat indestulator, am pornit inspre noi explorari. Primul nostru popas: Palatul Cuza din Ruginoasa, casa lui Alexandru Ioan Cuza si a sotiei sale Elena, recent restaurat complet, o vizita absolut fascinanta (copiiilor le-a placut mult holograma domnitorului), vizita pe care am inceput-o cu un tur de gradina, unde am putut admira caleasca si sania familiei.

Dupa palat, castel: Frumosul Castel Sturdza

Pastrind aerul nobiliar, urmatoarea noastra oprire a fost 20 de km mai incolo, la Miclauseni, la castelul Sturdza. Cu o data de constructie un pic mai recenta, si un stil neogotic mult mai decorat, castelul Sturdza inca nu a fost restaurat (desi este in plan), si vizita in el iti arata dimensiunea dezastrelor suferite de aceasta cladire superba pe rand in vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe vremea comunistilor, si ca ospiciu, cum a functionat pana de curand, pana in anul 2001.

Locatie de pranz tarziu cu copiii desprinsa din povestile lui Sadoveanu: Hanu Ancutei si ultimul stop din acest weekend nobiliar prin Moldova

Cu o zi cu program asa plin de vizite, masa de pranz am luat-o un pic mai tarziu (mancasem insa pe saturate dimineata la Conacul Polizu). Insa am ales o locatie tot de poveste, de data aceasta desprinsa din operele lui Sadoveanu, la Hanu Ancutei, aflat la aproximativ 20 de km de Miclauseni.

Dupa ce ne-am rasfatat cu parjoale moldovenesti, aliveci, galusti cu prune, coltunasi si cornulete cu nuci ne-am indreptat inapoi spre Iasi, pe un drum de 1h si jumatate, pentru a prinde avionul de duminica seara spre Bucuresti, dupa un weekend plin prin Moldova cu copiii.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare