Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  Bulgaria cu copiii: Un weekend plin de istorie la Belogradchik, Vidin si Calafat

Pozele cu Belogradchik si stancile lor m-au bantuit ani la randul, pana cand intr-un weekend insorit de septembrie am pus copiii in masina si am pornit la drum, via Calafat si Vidin, inspre Bulgaria.

Stii senzatia aceea cand ajungi pentru prima data intr-un loc in care ti-ai dorit demult sa mergi, si privelistea este nu la fel, ci mult mai frumoasa decat toate pozele pe care le vazusei pana atunci? Fix asa am patit noi de dimineata cand am pasit afara din hotel, si am aruncat ochii la stancile insorite de la Belogradchik.

Cetatea Belogradchik, pur si simplu impresionanta

Un fel de Meteora a Bulgariei, Belogadchik este pur si simplu impresionant. Un canion stancos, cu zeci de stanci ca niste turnuri inspre cer, intre care, profitand de geografia locului, vechii romani au construit o cetate, aparata natural de toate pietrele inconjuratoare.

 

Cum practic Belogradchik este o cetate naturala, romanii au avut de construit doar 2 ziduri de aparare, inalte de peste 2 metri, care sa uneasca intre ele stancile. Intreg ansamblul este ireal, si o adevarata placere sa explorezi toate unghiurile, mai ales ca de sus, de pe stancile cele mai inalte ale cetatii Kaleto, ai o priveliste superba atat cu canionul inconjurator pana hat departe, cat si cu actualul orasel de sub deal.

 

Stancile de la Belogradchik variaza in culoare, de la galben la rosiatic, ceea ce contribuie la compunerea unui peisaj aproape ireal, si unele au peste 200 de metri inaltime. Unele stanci au si nume: Adam si Eva, Ciupercile, Ciobanul, Leul, calugarii sau Madonna.

Ce mai poti vizita in jurul Belogradchik?

Pestera Magura si desenele sale rupestre

Cele 5.5 ore din Bucuresti merita cu prisosinta, pentru ca zona este o comoara pentru turisti. La 15-20 de minute de Belogradchik un alt obiectiv te asteapta: Pestera Magura, o pestera fenomenala, plina de ochi de desene rupestre extrem de bine pastrate si plina de detalii interesante. Noi, adultii, am fost absolut impresionati, dar, un pic neasteptat, si cei mici au fost foarte atrasi sa exploreze si sa admire in detalii vechile desene (estimate de acum 8000-10000 de ani), care infatiseaza diferite animale, simboluri, oameni si ritualuri ale vietii de demult.

Apus la lacul Rabisha

Pestera Magura este situata undeva in partea de sus a unui munticel, iar iesirea din subteran te lasa intr-un loc cu vedere panoramica asupra lacului Rabisha. Cum mai aveam cam, 2 ore de lumina am purces pe un drum destul de intortocheat, orientindu-ne aproximativ dupa harta, pana la malul lacului, unde am avut parte de un apus tare frumos si de o atmosfera destinsa, estivala, fiind un loc preferat de cei veniti la camping, cu rulota.

La intoarcerea de la Belogradchik, stop la cetatea Baba Vida

La o ora de Belogradchik, pe drumul de la sau inapoi in Romania, o alta cetate te asteapta sa ii deslusesti misterele: cetatea medievala Baba Vida, in orasul de pe Dunare (si de granita) Vidin. Doua ziduri concentrice te invita la explorari, si de pe diferitele terase ale cetatii ai o priveliste frumoasa cu Dunarea si malul romanesc. Jos, chiar sub cetate, este si o mica plaja, populara vara printre localnici.

Pranz peste Dunare, inapoi in Romania, la Portul Cultural Cetate

Dupa ce treci podul de granita peste Dunare, un alt popas merita sa faci, la Portul Cultural Cetate, langa Calafat. Fost port agricol pe Dunare, a fost readus la viata de Mircea Dinescu, si in prezent te imbie cu bucate traditionale delicioase, iar ochii ti-i incanta cu numeroase opere de arta, care populeaza curtea si malul Dunarii.

Hai la plaja la Dunare!

Daca mai ai chef de inca un stop, cativa kilometri mai incolo este amenajata si o mica plaja cocheta la Dunare, cu nisip si umbrelute de stuf, loc numai bun pentru a incheia un weekend tare frumos in Bulgaria si Romania.

In concluzie, nu mai stati pe ganduri: un weekend de primavara, vara sau toamna insorita la Belogradchik merita cu varf si indesat!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare