Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Prin nordul Republicii Moldova: In vizita la Soroca si Saharna

Un weekend de primavara in Republica Moldova ne-a dus intai pe la celebrele crame subterane Milestii Mici si Cricova, apoi pe la controversata Transnistrie, la capitolul experiente de calatorit extrem si pe la frumosul loc Orheiul Vechi. Dar cum timp am avut din plin la dispozitie, Republica Moldova fiind o tara relativ mica, am vrut sa vizitam ceva si din nordul ei, si asa am ajuns la Soroca, localitate de granita cu Ucraina peste Nistru.

 

Cetatea Soroca, a lui Stefan cel Mare, in nordul Republicii Moldova

Cum tocmai vizitasem cetatea Bender (sau Tighina), ridicata de Stefan cel Mare pe ceea ce e acum teritoriul Transnistriei, era normal ca primul obiectiv din Soroca sa fie alta cetate construita de acelasi domnitor: cetatea Soroca.

Cetatea este in proces de renovare (aproape finalizat), si are o arhitectura tare interesanta, cu pereti rotunzi, care formeaza aproape un cerc, punctat de turnurile inalte de aparare. Poti vizita curtea, si sa te urci la fiecare etaj al turnurilor, si sunt organizate si mici expozitii tematice, inclusiv fiind expusa o copie a sabiei lui Stefan cel Mare. Apoi te poti plimba prin parcul din jurul cetatii si pe malul Nistrului.

Lumanarea Recunostiintei, vedere panoramica cu Nistru

Cel de-al doilea punct la care ne-am oprit in Soroca a fost Lumanarea Recunostiintei, o constructie impresionanta, pe un deal langa oras, pana la care urci aproximativ 650 de trepte. De sus ai o priveliste superba cu Nistrul si malul sau ucrainean. In gigantica lumanare care vegheaza deasupra Sorocii, inaugurata in 2004, este o mica biserica, ce se poate vizita. In jur este organizat un parc, foarte popular printre tinerii localnici.

Pranz La Placinte in Soroca

Pranzul l-am luat la singurul restaurant pe care l-am gasit in centrul orasului: La Placinte. De altfel este imposibil sa scapi de aceasta franciza culinara in Republica Moldova, sunt peste tot. Dar mancarea este buna, traditionala, si decorul este simpatic.

Manastirea Saharna, hike si peripetii

La intoarcerea in Chisinau, baza noastra pentru acest weekend de plimbari prin Republica Moldova, desi era aproape apusul, am tinut sa mai facem un popas, la manastirea Saharna, unde citisem ca poti face diferite trasee de hike in jurul lacasului de cult, putind ajunge chiar si la o cascada foarte frumoasa. Intai, din parcare, am pornit in sus inspre o cruce ce parea ca iti ofera privelisti frumoase in jur.

Locul, numit Stanca Sfanta a Saharnei (si unde conform legendei ar fi o urma a piciorului Sfintei Maria) nu a dezamagit, am admirat dealurile Moldovei pana la Nistru si dincolo de el. Cateva pesteri, si o carare promitatoare inspre vale, dar si lipsa oricarui indicator catre cascada care initial ne atrasese aici, ne-au pacalit si am luat-o fix in directia inversa de unde venisem.

Cararea promitatoare s-a transformat in rapa, si cum intunericul urma sa vina din clipa in clipa, nu ne-am intors din drum, ci, printre buruieni si sarind din piatra in piatra peste micul rau ce strabate domeniul manastirii, am reusit sa ajungem in curtea Manastirii Saharna (unde am aflat ca cea mai mare cascada se afla 15 minute in spate, dar nu pe directia pe care venisem noi). Dar deoarece deja se intunecase binisor nu ne-am mai intors, am ramas insa cu o aventura off-piste, pe dealuri incarcate de semnficatii religioase ale Moldovei.

Alte aventuri in Republica Moldova: Cramele subterane Milestii Mici si Cricova / Daytrip in Transnistria

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare