Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2017 - Asia in 2 si in 4   >  Asia in 2: Trei zile in Cappadochia, cu zbor cu balonul si multe plimbari

Imagini din Cappadochia, cu baloane colorate plutind deasupra unor vai si dealuri pline de stinci in forme interesante, ma urmaresc de ani de zile. Si tare imi doream si eu un astfel de zbor cu balonul! Insa recentele (acum cativa ani adica) evenimente din Turcia, de natura violenta, ma faceau sa tot amanam o excursie aici.

Calmul din ultima perioada, plus faptul ca am descoperit un maraton montan fix prin aceste vai, si printre aceste stanci, intr-o perioada foarte buna pentru noi, ne-a impulsionat insa sa ne trecem peste temeri, si sa rezervam cazare, si zbor (cu escala in Istanbul) catre aeroportul cel mai apropiat, Kayseri.

A fost una din cele mai bune decizii de travel pe care le-am luat in acest an. Soarele Turciei, dar si peisajele absolut naucitoare, au contrabalansat o perioada greoaie de acasa, (cu stresul inceputului de scoala a lui Lucas) si in 3 nopti de plimbari printre pietre ne-am relaxat total.

Primul contact cu relieful din Cappadochia nu a fost din balon

Cappadochia este o regiune ampla, cu multe locuri care merita vizitate, mult prea multe pentru cele 3 zile pe care le-am avut noi la dispozitie. Am ajuns dimineata, si primul contact cu stancile l-am avut in Urgup, orasul de unde incepea si se sfarsea Cappadochia Ultra Trail, si unde am poposit intai pentru a culege kit-ul de maraton.
Am continuat apoi de-a lungul drumului ultra scenic prin Cappadochia, si am facut numeroase popasuri pentru a admira formatiunile stancoase care au numele de Fairy Chimneys. Din loc in loc, copacii erau decorati cu talismane norocoase, sau cu ulcioare din lut, cu dorinte scrise pe ele.

La Twin fairy chimneys am si mancat, o lipie traditionala umpluta cu branza, inghetata si ceai turcesc, si am facut primele poze superbe din cele cred peste o mie facute in total aici intr-un weekend.

Apoi am fost la Love Valley, o vale plina de stanci cu o forma…. cotroversata, dar si la Red Valley, o vale inconjurata de dealuri in nuante rosiatice.

Biserici sculptate in stanci si canioane printre ele

Un alt popas in Cappadochia a fost la biserica Aynali, o veche biserica in stanca, pentru carei explorare am fost dotati cu lanterne si frontale, si care, dat fiind ca a fost prima de acest fel in care am intrat, mi s-a parut absolut wow! (in aproximativ jumatate de ora am descoperit ca nu este singura biserica, ci sunt o gramada, toate fermecatoare, fiecare in stilul ei).

Un punct care nu trebuie ratat in zona este Goreme Open Air Museum. Inscris UNESCO, este un adevarat orasel cu case, biserici fara numar si superb pictate, dar si spatii comunale, toate sculptate in aceste stanci tuguiate prezente peste tot in Cappadochia.

La doi pasi de Goreme Open Air Museum, peste drum, dintr-o parcare porneste un traseu printr-un canion, una din activitatile mele preferate din acest weekend. Pe numele sau canionul Kiliclar, ca sa il parcurgi trebuie sa mergi printr-o poteca ingusta, strajuita de stanci albe si inalte. Din loc in loc, scari abrupte de lemn iti pun echilibrul la incercare. Mi-a placut la nebunie aceasta plimbare, si mi-a amintit de chei stancoase din Austria ori de Canionul 7 scari de la noi.

Goreme si Uchisar, doua orase din Cappadochia care par din alta lume

Goreme (orasul actual) este un orasel sarmant, de asemenea plin de casute in stanci (multe transformate in pensiuni sau hoteluri), prin care este o placere sa te plimbi. Poti chiar urca pana la o terasa stancoasa plata, un punct de panorama asupra orasului, dar si a altor vai din jur, unde poti sta pe una din bancutele de lemn ale cafenelei de aici, si savura un pahar de vin local, Cappadochia fiind mare producatoare de vin, solul vulcanic din vaile dintre stanci fiind propice cresterii vitei de vie.

De cazat ne-am casat in Uchisar, un alt oras deosebit din Cappadochia, la cativa kilometri de Goreme. Hotelul (Taskonaklar) parea superb din pozele de pe booking, si la fata locului ni s-a parut doar si mai frumos.

Am fost cazati intr-un apartament in pesteri, cu un dormitor de piatra de la care pornea un pasaj secret prin stanca pana la un… dulap. De altfel, experienta Cappadochia nu este completa daca nu stai intr-o astfel de camera-pestera cu pereti de piatra masiva. Te mai poti caza in astfel de camere in piatra si in orasele italiene precum Matera or Ostuni.

Si de la balconul cu jacuzzi, in fiecare dimineata, ne-am trezit o data cu rasaritul pentru a urmari spectacolul baloanelor colorate care se inaltau din diferite vai din jur, si pluteau printre stanci.

 

Explorind Uchisar, Cappadochia

Uchisar de altfel este o destinatie nu mai buna de explorari. De-a lungul stradutelor in panta, cand in sus, cand in jos, dai peste cateva castele (stanci mari sculptate, cu camere si geamuri, care aveau in trecut rol de aparare).

Cel mai impozant dintre toate castelele este insa Uchisar Castle, supranumit si Top of Cappadochia, punctul cel mai inalt din regiune. Din varful aproape fioroasei fortarete naturale poti vedea absolut toate vaile din jur, si este un spectacol vizual cu adevarat magnific. In plus, se deschide extrem de devreme dimineata, probabil pentru amatorii de poze cu baloanele. Noi am ajuns putin dupa ce baloanele isi terminasera spectacolul (le-am admirat de la hotel), insa suficient de devreme ca autobuzele pline de turisti sa nu isi fi facut inca aparitia, si am avut peisajul superb doar pentru noi, intr-o liniste insorita si relaxanta.

Urmarind stradutele in panta, cand in sus, cand in jos, care se intortocheaza printre stanci, mai poti gasi si alte cateva castele (adica stanci inalte, tuguiate, cu multe camere sapate in ele). Unul din cele in care am intrat avea braturi de levantica puse de-a lungul peretilor, a caror miros, in combinatie cu privelistile superbe, creau o atmosfera magica.

 

Intr-o laterala, Uchisar este marginit de Pigeon Valley, o alta vale superba, de-a lungul careia, in stanca, sunt sculptate sute de casute pentru porumbei. Din loc in loc sunt amenajate viewpoints, pentru a admira frumusetea zonei.

Noaptea, Uchisar se lumineaza. Multe dintre stancile sculptate au lumini in interior, si creaza un peisaj magic, pe care poti sa il admiri de la unul din restaurantele cu view panoramic, peste care dai pe stradutele intortocheate ale orasului.

Urgup, cel mai mare oras din Cappadochia

Cel mai mare oras din zona este insa Urgup, care este oras in toata legea, dar care, in zona cotropita de stanci, al acelasi farmec specific zonei. Aici poti sa ratacesti prin pesteri fara numar, dar si sa urci pe o platforma de observatie, unde gasesti o veche biserica, o moschee si o terasa nu mai buna de baut un ceai cu view.

Daca in Cappadochia e musai un zbor cu balonul, nu rata nici o explorare in subteran

Dar Cappadochia nu are doar frumuseti deasupra pamantului. Geografia zonei le-a permis oamenilor, inca din trecutul indepartat, sa sape ascunzatori subterane (in care se refugiau, chiar si cu animalele lor) in caz. de pericol. In timp, aceste ascunzatori subterane au devenit orase subterane in toata legea, cu sute de camere, cu strazi, cu incaperi comune si grajduri de animale, toate desfasurate in jos, sub pamant pana la chiar si 11 etaje. Noi am vizitat orasul subteran Derinkuyu, inscris UNESCO, care are 11 etaje in jos (dintre care tu ca vizitator poti accesa doar cateva). A fost o experienta deosebita cu adevarat, desi eu, fiind un pic claustrofobica, m-am simtit in permanenta fara aer (nici nu este recomandat sa cobori daca ai probleme cu plamanii sau daca esti insarcinata).

Ilhara Valley, o zona extraordinara un pic in afara sferei turistice principale din Cappadochia

In ultima jumatate de zi petrecuta in Cappadochia am iesit un pic din zona principal turistica, si am mers cam 70km mai departe pana in Ilhara Valley. Aici se gaseste o adevarata catedrala, Selime, cea mai mare constructie sapata in stanca, care este absolut superba de vazut, si un deliciu vizual sa te plimbi prin toate pesterile, foste biserici, pictate inauntru, si care iti ofera vederi asupra muntilor din jur.

Imediat dupa ce vizitezi catedrala poti intra in canionul Ilhara, un hike printre pereti stancosi inalti, din loc in loc cu biserici rupestre, si, unde raul se lateste, un restaurant cu casute de lemn pe apa tocmai bun sa te odihnesti un pic.

Zborul cu balonul in Cappadochia, o experienta cu adevarat wow

Bineinteles, experienta pentru care vine marea majoritate a turistilor in Cappadochia este celebrul zbor cu balonul pe deasupra stancilor. Si este cu adevarat un spectacol deosebit. Te trezesti cu noaptea in cap, si esti cules de la hotel pe intuneric. Tot pe intuneric ti se serveste o gustare si asisti la operatiile de montare a balonului. Iar cand soarele rasare, toate baloanele colorate se inalta, si isi incep dansul printre stancile albe tuguiate pret de 1h-1h30.

 
 
 

Cum ajungi, unde te cazezi si cum iti rezervi un zbor cu balonul in Cappadochia?

Zbor direct din Bucuresti nu exista, insa poti zbura usor cu escala in Istanbul, de acolo luind un zbor intern pana in Kayseri, oras la aproximativ 1h cu masina de Cappadochia. Pentru o experienta completa, musai sa te cazezi intr-o pestera. Cazari astfel sunt prin toate satele de acolo, si este tare frumos de dimineata, sa te trezesti la rasarit, si sa admiri la cafea baloanele colorate ce se plimba prin fata geamului tau. Daca mergi intr-o perioada foarte populara printre turisti, zborul cu balonul peste Cappadochia e bine sa ti-l rezervi din timp, chiar si cu cateva saptamani inainte. Gasesti numeroase recomandari la o cautare rapida, dar si cei de la hotelul ales te pot ajuta sa iti faciliteze rezervarea.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare