Sus
  >  Destinatii   >  Plimbari prin sudul Italiei: Fascinanta Matera

Sa ajungi la apus in Matera, sa vezi zecile de case in piatra ce umplu un deal la margine de canion, in lumina rosiatica a finalului de zi, este ceva cu adevarat special. Insa pana nu demult, Matera era considerata rusinea Italiei, iar oamenii care, pana in 1950, au trait in conditii primitive in pesterile de aici, impreuna de cele mai multe ori cu o puzderie de copii si chiar si cu animalele in aceleasi incaperi de piatra, mici si insalubre, si fara utilitati, cea mai de jos patura a societatii italiene.

 

In anii 1950 guvernul italian s-a autosesizat, si a mutat toti locuitorii din zona numita sassi di Matera, pesterile si incaperile sapate in piatra, in cartiere noi, in Matera – orasul nou. Ba mai mult, intreaga parte veche a fost parasita, cei proaspat mutati ne mai dorind sa isi aduca aminte de locul de unde plecasera. Pesterile au devenit proprietatea statuile italian, si lasate in pustietate.

De abia cand sassi di Matera au fost introduse sub patronajul in UNESCO in 1993, si au generat si ceva valva la Hollywood, au inceput sa starneasca interes turistic.

In momentul de fata, Matera este un oras in plin avant turistic. Din ce in ce mai multe grote sunt transformate in atipice hoteluri de lux (pe modelul celor din Cappadochia), si un numar din ce in ce mai mare de calatori vin atrasi de imaginile cu zeci de casute albe inghesuite pe o panta.

Dormi intr-o pestera in Matera

Si la fel ca in Cappadochia, poti dormi intr-una din vechile pesteri-locuinte, reconditionate la standarde actuale. Dar si sa mananci pizza si paste intre pereti de stanca.

Matera – frumusete atipica

Adevarul este ca, de la primul contact (care va fi undeva de sus, deoarece orasul vechi se desfasoara, pornind de la cel nou, in jos pe marginea canionului), vei ramane fara suflare de frumusetea atipica a Materei.

Ia la pas strazile intortocheate si in panta din Matera

Cu siguranta primul lucru pe care il vei dori sa il faci este sa iei la picior strazile, aleile, podetele si scarile care mai de care mai intortocheate si mai in panta, care formeaza Matera.

Invata despre cum era viata in trecut in sassi

Pentru a iti face o idee despre ce insemna viata vechilor locuitori de aici, cateva case sunt transformate in muzeu, si iti vei putea face astfel o impresie. Apoi poti sa vizitezi Palombaro Lungo, o cisterna subterana imensa, un adevarat nou oras in straturi, descoperit din intamplare la o renovare a orasului nou, unde vechii materani veneau sa ia apa de ploaie depozitata in aceste catacombe.

Pizza in pestera? Da, in Matera!

Printre pesteri si case, biserici impresionante ca dimensiune puncteaza orizontul. Noi am facut un tur de cateva ore, in sus, in jos si usor in zigzag, pana caldura din primele zile de iulie in sudul Italiei ne-a dat sah mat si ne-am refugiat inapoi la hotel, in pestera noastra pentru 2 zile, pentru un pic de umbra si racoare. Ba intr-o pestera alaturata, am gasit si o pizza delicioasa, asortata cu un vin rose italian bun.

Mergi si vizavi, peste canion

Dupa cum spuneam, sassi din Matera ocupa practic partea de sus a unui perete al unui canion, al raului Gravina di Matera. De partea cealalta, vizavi de oras, se intinde Parco Nazionale dell’Alta Murgia, un parc national pana in buza canionului, cu o flora si o fauna specifica, dar si cu numeroase edificii vechi religioase in piatra, care pot fi vizitate. Numeroase trasee te poarta prin parcul national (atentie insa, vara poate fi foarte cald, si umbra este aproape inexistenta), iar la capatul platoului ti se va desfasura in fata ochilor o priveliste ireala, Matera in toata splendoarea sa.

Nu rata sa admiri niste sculpturi atipice

Un ultim popas iti mai sugerez inainte de a porni in alte plimbari prin sudul Italiei: Parcul cu sculpturi La Palomba, unde, intre vechi case in pesteri stancoase, unele datate chiar din neolitic, intre pereti drepti stancosi de la fost excavari, artistul Antonio Paradiso a creat, expuse in aer liber, fantastice sculpturi gigantice, multe din metal adunat din ramasitele World Trade Center din New York.

Matera, ai fost magnifica! Acum tot ce imi doresc pentru la anul este sa ajungem si in alte orasele din sudul Italiei, parca nu ne mai saturam de zonele de aici, de Puglia, Calabria or Basilicata; Ostuni, orasul alb, este acum top de lista si la rand pentru o excursie viitoare!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare