Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2023 - 7 intr-un an   >  2023 – 7 continente si ambele zone polare intr-un an

Dupa un 2022 inca sub umbra pandemiei, 2023 a venit cu libertate totala! Ah, ce placere sa nu mai trebuiasca sa citesti reguli si restrictii fara sens! Ba ne-am si facut rezolutie de data aceasta! Iar anul 2023 a inceput in cel mai frumos mod in care poate incepe pentru un calator pasionat: am pus pentru prima data piciorul pe cel de-al Saptelea Continent pe 1 ianuarie dimineata, intr-o aventura de o luna pana in Antarctica si inapoi.

Inceput de 2023 in Antarctica

Ca un facut, fix pe 1 ianuarie 2023, dupa ce am sarbatorit pe vasul nostru MS Fram trecerea in noul an, am pus piciorul pe al Saptelea Continent, Continentul Alb. Au urmat 5 zile pline, pline, pline de aventuri antarctice, de la hike-uri pe zapada, vizita la „Post pinguinilor”, plimbare cu caiacul printre ghetari, inot in ape polare pana la chiar dormit la cort pe zapada. Ultimele zile le-am petrecut in Chile, inainte de a ne intoarce acasa dupa o luna: un popas neasteptat cu croaziera in Puerto Williams, cel mai sudic oras al lumii, si apoi pe cont propriu intai in Punta Arenas, si apoi mai sus, pe coasta, la caldura, in Valparaiso si imprejur, intre crame colorate, statiuni cochete si piscine gigantice.

Am continuat sa cautam zapada o data intorsi acasa, pe meleaguri europeene. Intai am dus si copiii la zapada, ca nu se putea altfel, tocmai sus pe ghetarul Titlis in Elvetia, si apoi la ski tot in Elvetia in statiunile Flims-Laax. Am mers la ski si doar in doi, in Dolomiti, sub stancile tepoase ale Carezzei. Iar in drum spre zapada muntilor am oprit pret de o zi si in Trento, un orasel sub munte absolut sarmant.

Primavara cu flori, plimbari si maratoane

Vacanta scolara din februarie a venit cu o excursie catre Africa. Am poposit intai in Marrakech, un fascinant oras al Marocului in care nu mai ajunsesem inca, si apoi, un zbor scurt direct, am poposit pe Gran Canaria, in iubitele noastre insule Canare, pe care am explorat-o pe indelete, si unde am participat, cu mic, cu mare, la cateva dintre probele faimosului maraton TransGranCanaria.

Imediat ce a inflorit Romania, si primavara si-a intrat in drepturi, am reinceput plimbarile noastre prin Bucuresti, in cautare de magnolii si verde crud. Ba chiar am ajuns si la o cladire pe care imi doream demult sa o vad si pe interior: Templul Coral. Cateva weekenduri acasa ne-au dus la pranzuri aristocratice in afara orasului, la Domeniul Manasia, sau la vizite haioase la Ferma Animalelor.

Imediat dupa 8 Martie, Ziua Femeilor, am organizat prima mea excursie Ladies Only, alaturi de Alina de la The Happy Kid. Am explorat pentru 3 zile Alsacia, cu baza in Colmar, in compania a 20 de doamne puse pe distractii si plimbari. In martie anul acesta re-editam, in alta locatie!

Un alt long weekend de primavara l-am petrecut, in doi, prin Tara Bascilor, intre Spania si Franta. Am vazut nenumarate locuri frumoase, si printre cele mai frumoase cladiri din lume am decis ca sunt la cramele din zona La Rioja. Ba, pe drum de la aeroportul din Santander, am oprit si in cateva orasele spaniole sarmante din Cantabria.

Nu am uitat nici de plimbari prin Romania, si un weekend aristocratic l-am petrecut in Covasna, la Casele de oapesti ale Contelui Kalnoky, si un alt weekend de primavara prin iubita noastra Dobrogea, intr-o locatie relativ nou deschisa: Razelm Luxury Resort.

Vacanta de Paste a venit cu o tara noua pentru intreaga familie: am stat doua saptamani intre mai multe insule din Filipine, si a fost un vis turcoaz frumos!

1 mai am ales sa il petrecem la mare. Dar marea din Malta insa, intr-o suita de experiente colorate si una intunecata prin aceasta mica tara insulara, care a fost pentru copii o premiera in 2023. Si tot in mai am reusit, in sfarsit, sa vizitam Armenia, o tara in care am tot incercat, fara succes, de multi ani sa ajungem!

Inceput de sezon estival bineinteles la mare!

De 1 iunie am profitat de zilele libere, si am dus copiii la un parc de distractii. Un parc de distractii insa tocmai in Mongolia, pentru o saptamana de drumuri nesfarsite, peisaje fabuloase, temple budiste colorate si descoperirea unei culturi si a unei tari cu totul aparte! La dus inspre Mongolia am poposit cateva ore si in Istanbul, pentru a ne plimba intre un continent si celalalt.

In fiecare an revenim la noi la Marea Neagra, si trebuie sa recunosc ca perioadele mele favorite sunt la inceput de iunie, cand inca este liber pe litoralul nostru. Un prim weekend de iunie ne-a dus asadar in Saturn, pe care l-am regasit reamenajat, si de unde am reusit sa vizitam cateva locuri si in Mangalia vecina. De altfel, litoralul nostru uneori este hulit pe nedrept – am detaliat parerea mea in acest articol: Mituri si adevaruri despre litoralul romanesc. Un alt weekend relaxant la mare la noi l-am petrecut in Eforie Sud, la unul din cele mai noi hoteluri de pe litoral, Mojo Resort.

O vacanta de vara 2023 pe sufletul nostru de calatori!

A inceput vacanta de vara si nu am stat mult pe ganduri, am si pornit la drum. Prima aventura a vacantei scolare de vara a fost hat, departe! Tocmai in Oceania, pe care am explorat-o timp de o luna. Am inceput cu cateva zile in Brisbane, orasul in care am aterizat via Doha. Apoi am continuat cu o saptamana prin unul din cele mai fascinante locuri in care am ajuns vreodata: Centrul rosu al Australiei! Din Australia am zburat in Noua Caledonie, un teritoriu de peste mari al Frantei, practic autonom, cu peisaje superbe! Dupa o saptamana prin Oceania vorbitoare de franceza, ne-am mutat pe un arhipelag de insule langa, de data aceasta cu influente britanice: Vanuatu. Am sfarsit aceasta vacanta in emisfera sudica din nou in Australia, cu cateva zile pe Gold Coast.

Nu am stat prea mult pe acasa, ca am si plecat intr-o noua aventura. De data aceasta prin Islanda, pentru hike-uri superbe, coborari in vulcani, vizita la eruptia activa din 2023, o sumedenie de experiente in familie alaturi cu copiii in peisajul din alta lume al acestei insule din Atlanticul de Nord, dar si multe muzee interesante pe langa capitala. In aceeasi vacanta ar fi trebuit sa ajungem si in vecina Groenlanda, dar, din cauza unor probleme cu avioanele, a ramas o experienta prea scurta si incompleta.

Un weekend lung de 15 august ne-a gasit fara niciun plan acasa. Asa ca, dupa o scurta cautare de zboruri bune, am decis sa mergem in insule. Cum ce insule? Insulele de pe Canalul Manecii, dintre UK si Franta: Jersey si Guernsey, doua tari practic complet autonome, dar sub Coroana Britanica, in care ne doream demult sa ajungem si care ne-au depasit total asteptarile.

La final de august faptul ca trebuia sa preluam pe Ema din tabara din Apuseni ne-a impulsionat sa vizitam si noi din nou aceasta regiune muntoasa a Romaniei in care ajungem tare greu, si asa am petrecut cateva zile in zona, prin pesteri si pe coclauri. Ocazie cu care am mai descoperit cateva cazari faine in jurul Muntilor Apuseni! Am vizitat chiar si Salina Turda, pe care insa am gasit-o la fel de aglomerata ca de fiecare data cand coboram in ea!

Ultima saptamana a vacantei scolare ne-a gasit intr-un nou roadtrip pe coasta Antalyei, asa cum ne e deja obiceiul nu la AllInclusive, ci in tot felul de locatii care mai de care mai dragute.

Plimbari de toamna

Imediat dupa inceputul scolii am plecat intr-o noua excursie Ladies Only, asa, de relaxare doar intre fete dupa vacanta scolara. De data aceasta tot alaturi de Alina de la The Happy Kid, in sudul Italiei, pentru o doza buna de soare, printre ruine, vulcani si peisaje senzationale.

In fiecare sezon negresit calatorim si prin Romania. In aceasta toamna am dat o fuga pana in Oltenia de sub munte, la Hanu Vatra si prin Parcul National Buila-Vanturarita, dar am si vizitat obiective turistice din Campina, Floresti sau Sinaia.

Si tot in fiecare an ajungem si in Bulgaria. De data aceasta din nou prin Veliko Tarnovo, dar si cu plimbari prin orasul Elena, o surpriza foarte placuta a acelui weekend, sau prin Nicopolis ad Istrum, un loc in care demult vroiam sa oprim si nu gaseam timp.

Un weekend lung la inceput de octombrie ne-a trimis in Anglia. Copiii nu mai fusesera aici, asa ca am cautat experiente cat mai amuzante pentru ei in Londra (si credem ca ne-a iesit!). Iar apoi am facut un mic roadtrip printre orasele sarmante de pe coasta comitatului Kent, si tare mult ne-a placut!

Toamna a venit si cu cateva experiente noi interesante pentru copii prin Bucuresti, cu experiente culinare diferite chiar la noi in oras, dar si cu multe activitati specifice, de sezon, cu dovleci si Halloween. Halloween in sine pentru noi inseamna, de multi ani, si vacanta scolara de toamna, si am pornit bineinteles din nou la drum. De data aceasta spre Asia, pentru a descoperi o tara noua pentru toti, Laos, dar si un pic prin nordul vecinilor, in Chiang Mai, Thailanda.

O ultima luna din an, plina de magia Sarbatorilor de iarna

Ne-am inceput incalzirea de Sarbatori la Targul de Craciun din Craiova, care a devenit atat de faimos in ultimii ani. Am continuat cu activitati de sezon si pe la noi prin Bucuresti, si pregatirea noastra de Craciun a culminat chiar in prima zi de decembrie, cand am mers la Mos acasa, intr-un zbor direct spre Rovaniemi si excursie organizata de Familia Hai Hui si Family Travel Bubble, excursie in care am fost alaturi de prietenii nostri de la Parinti Calatori si Crestem si calatorim. Baietii nu au vrut la frig insa, ei si-au petrecut mini vacanta de 1 decembrie la cald, in Tenerife.

Am mai avut in plan multe activitati de sezon acasa, ba chiar si cateva weekenduri cu excursii Craciunistice (printre care o excursie scurta pentru a vedea atmosfera de Craciun din Atena), iar la final de an am pornit spre Caraibe, si spre ultimul continent neatins anul acesta, pentru cateva insule si tari noi pentru noi, unde sa ne petrecem Craciunul si Revelionul la cald, pe plaja si pe mal de ape turcoaz. Prima tara insulara din Caraibe pe care am ajuns in acest sfarsit de an a fost Trinidad&Tobago, unde am stat doar o zi insa, in agitata metropola Port of Spain. A urmat o saptamana linistita pe Dominica cea verde si scenica, si sfarsit de an in nuante de turcoaz pe Barbados.

2023 a fost un an cu 7 continente pe care am pus piciorul, si a fost un an cu ambele zone polare, de sud si de nord, explorate. Am ajuns in 30 de tari, dintre care 11 in premiera pentru jumatatea adulta a familiei, dar si inca 4 noi pentru copii, si un nou continent chiar in prima zi a anului.

A fost un an cu multe locuri frumoase, fara de pandemie, fara prea multe ameteli aviatice, cu excursii de succes organizate in grup. A fost un an in care am pus piciorul pe ultimul continent de pe lista, un an in care am vazut 2 vulcani activi in eruptie, am avut aventuri incredibile si am ramas cu mii de memorii. A fost un an bun! 2024, urmezi!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare