Sus
  >  Destinatii   >  Traseu de o saptamana prin Tara Bascilor

De la inceput trebuie sa recunosc ca noi nu am facut acest traseu prin Tara Bascilor intr-o singura excursie, ci in doua, separate, care au cuprins fiecare si alte zone din Spania. Dar se poate face cu usurinta, si pe indelete, intr-o saptamana cap coada. Si va fi cu siguranta o saptamana memorabila, plina de locuri absolut fenomenale, si in care vei trece prin doua tari: Spania si Franta, pentru ca Tara Bascilor ca un tot este impartita de o granita internationala.

PS: Daca ai mai mult timp la dispozitie poti combina Tara Bascilor si cu alte zone din Spania, precum Cantabria si oraselele ei simpatice si capitala sa Santander, Asturias si peisajele superbe, ba chiar si Madrid sau Zaragoza sunt la distanta accesibila de coasta. De partea cealalt` a granitei, in Franta, poti continua plimbarile inspre Bordeaux, sau, de ce nu, pana la alta zona pe coasta fabuloasa, Dune du Pyla, cea mai inalta duna din Europa.

Bilbao si arhitectura sa fabuloasa

Daca vii dinspre Santander (capitala Cantabriei – si daca ai timp iti sugerez sa opresti si prin Cantabria, are orasele si locuri fantastice!), orasul catre care e cel mai apropiat zbor direct din Bucuresti, vei intra in Tara Bascilor dinspre Bilbao, si acesta trebuie cu siguranta sa fie un stop in itinerariul tau. Emblema orasului poarta semnatura celebrului Frank Gehry (veti mai citi despre el in acest articol!) si este muzeul Gugenheim, o cladire ce iti ia, la propriu, ochii. Dar nu e singurul loc cu arhitectura fabuloasa pe care il poti gasi in Bilbao. Iti recomand si o vizita la AZKUNA ZENTROA si atipica piscina imaginata de Phillipe Stark, Podul Vizcaya, imaginat de unul din ucenicii lui Gustave Eiffel, sau funicularul ce te urca deasupra orasului, vechi de peste 100 de ani. Poti condimenta si cu vizite la plaja, gasesti destule in jurul orasului.

>> Citeste mai multe despre ce poti vedea prin Bilbao | Cauta oferte de cazare in Bilbao

Insula Gaztelugatxe, urmatorul tau stop prin Tara Bascilor

Nu se poate sa nu fi auzit sau vazut poze din Insula Gaztelugatxe. O insula stancoasa, cu biserica in varf, unita de mal printr-un pod de piatra, facuta si mai celebra de Game of Thrones, care si-a filmat cateva episoare aici. In apropiere iti recomand un stop la restaurantulu Galerna Jatetxea, privelistea este magnifica de aici, si au si un foarte mare loc de joaca pentru copii.

>> Citeste mai multe despre Gaztelugatxe

Bakio, si plaja sa buna de surf

Cel mai apropiat orasel de Insula Gaztelugatxe este Bakio, si nu am putut sa nu oprim un pic pe plaja sa lata, cu valuri imense, plina de surferi, sa le admiram jocul printre valuri.

Vitoria-Gasteiz, capitala Tarii Bascilor

Poate esti tentat sa crezi ca Tara Bascilor isi are capitala intr-unul din orasele sale mari de pe malul oceanului: Bilbao sau poate San Sebastian. Dar nu, capitala Tarii Bascilor din Spania este Vitoria-Gasteiz, un oras sarmant inland, si nu la mare, cu multe muzee interesante (dintre care mi-a placut in mod deosebit Muzeul de Arta Contemporana), cladiri superbe si stradute pietonale pietruite, si multe, foarte multe, restaurante delicioase, o parte inscrise in Ghidul Michelin.

>> Vrei sa te cazezi in Vitoria-Gasteiz? Vezi aici optiuni si oferte

Castillo de Lanos, un stop cu mult verde in Tara Bascilor

Daca vrei sa vezi Tara Bascilor de sus, cat de verde e, poti opri, la 20 de minute de capitala sa, sa urci la Castillo de Lanos, pe vremuri castel de aparare a granitei, de la ruinele caruia ai o priveliste 360 de grade extrem de verde.

Regiunea viticola a Tarii Bascilor si cramele sale superbe, parte a regiunii spaniole viticole La Rioja

Doua zile am poposit in La Rioja, partea sa din Tara Bascilor, unde crame absolut superbe te asteapta sa le treci pragul si sa le testezi vinurile. Am spus mai devreme ca voi reveni la creatiile lui Frank Gehry, si una dintre acestea este chiar o crama: Marques de Riscal (aici te poti chiar si caza), o cladire ca un castel modern deasupra viilor, la margiine de orasel medieval, in care te poti si caza.

>> Citeste mai multe despre ce poti face intre crame in La Rioja

Alta crama fabuloasa cu arhitect faimos este Bodegas Ysios, la care trebuie cu siguranta sa te opresti. Cladirea sa cu acoperit unduit, imitind lantul de munti Cantabrian, este nimeni altul decat Santiago Calatrava (cel responsabil, printre altele, de memorialul 9/11 din New York).

Intre doua degustari de vin, mai trebuie sa schimbi peisajul, si La Rioja are ce iti oferi: de la orasele medievale cochete la ruine megalitice de mii de ani si la trasee prin munti, ai ce alege!

>> Citeste mai multe despre ce poti face intre crame in La Rioja

Zumaia, si plimbari pe coasta prin Geoparkul Tara Bascilor, inscris in UNESCO

Zumaia e unul din locurile poate cele mai frumoase din intreg teritoriul Tarii Bascilor. Poti incepe sa explorezi acest cochet orasel marin pe promenada lunga de-a lungul estuarului, prin care raul Uralo se varsa in ocean. Ia-ti apoi bocancii si mergi de-a lungul coastei carstice, pe scenica plaja Itzurun si apoi pana la Algori, unde intre roci sunt inserate bucati de asteroid ce s-a ciocnit cu planeta noastra acum milioane de ani, la Balconul Observatorio al Cantabrico. Este un peisaj absolut fenomenal! Ai grija insa la vant, poate sa fie foarte puternic in aceste zone.

Getaria, cel mai „la moda” oras din Tara Bascilor

Nu spun la moda pentru ca Getaria este cel mai popular orasel printre turisti. Desi ar putea fi, este un mic sat pescaresc, cu o peninsula stancoasa, cu o zona veche impresionanta, foarte placut. Insa spun ca este „la moda” pentru ca aici s-a nascut Cristobal Balenciaga, celebrul creator de moda, si tot aici este organizat un fantastic muzeu dedicat creatiilor sale, care pastreaza, ca o arhiva in timp, exemplare de rochii si tinute iesite sub semnatura sa.

>> Cauta cazari in Getaria

San Sebastian, una din cele mai celebre popasuri din Tara Bascilor

Si pe buna dreptate San Sebastian este unul din cele mai cunoscute orase, din punct de vedere turistic, din Tara Bascilor spaniola. Plajele sale superbe, golful cu o insula in mijlocul sau, si centrul vechi al orasului sunt toate imagini superbe si locuri numai bune pentru o plimbare.

Noi am inceput cu plaja Zurriola, si am continuat cu cunoscuta La Concha, am oprit pentru niste tapas, si am mers la acvariu: Palacio del Mar de Donostia.

>> Citeste mai multe despre San Sebastian | Cauta cazari in Donostia San Sebastian

Si trecem granita in Tara Bascilor din Franta

Granita e doar un punct pe autostrada: de aici incolo vei fi in Franta, dar tot in Tara Bascilor, pentru ca aceasta este impartita intre cele doua tari vecine. Tot ce se schimba este numele autostrazii, dar si sistemul de plata al ei. Tara Bascilor continua insa sa fie la fel de spectaculoasa si in Franta!

Fort de Socoa, un loc sarmant pe coasta franceza a Tarii Bascilor

Primul loc in care am oprit in Franta a fost un punct de belvedere numit Route de la Basque Corniche. E marcat pe harti, la cativa kilometri doar de granita, si poti vedea stancile ca niste farfurii puse unele peste altele in stiva atent aranjata.

Putin mai jos de Cornisa, un sarmant Fort, Fort de Socoa, vegheaza asupra unei marine cu barci pescaresti sau de sailing sportiv. De jur imprejurul lui restaurante cu specific marin isi asteapta clientii, iar putin mai incolo o plaja te imbie sa incerci cat de rece e apa oceanului.

Saint Jean de Luz, unul din cele mai sarmante orase de pe coasta Frantei

Poate Biarritz, cu cladirile sale aristocrate, e mai cunoscut in regiunea Aquitaine, unde este Tara Bascilor franceza, dar Saint Jean de Luz are un farmec aparte, cu casutele cochete insirate de-a lungul falezei, faleza lunga de kilometri in sir si care se continua apoi, tot pe coasta cu Sentiere du Litoral, o poteca ce te conduce de-a lungul valurilor oceanului pe langa plaje superbe, puncte de belvedere, si restaurante (precum celebrul Le Bistro de Mata) cu privelisti panoramice.

Plaja este dominata de silueta roz a Grand Hotel (vezi preturi aici), care la demisol are o superba piscina cu privelisti direct spre plaja.

>> Cauta cazari in Saint Jean de Luz

Si in sfarsit am ajuns in Biarritz

Ne doream sa ajungem in Biarritz de atata amar de timp, si studiasem toate pozele falezei cu valuri mari si multe stanci a acestui oras aristocratic de coasta, incat credeam ca nimic nu ne mai poate surprinde. Dar primul apus aici avea sa ne arate ca ne-am insirat: Biarritz e fantastic de frumos!

Stancile aruncate intre valuri uriase sunt absolut impresionante, si aerul, de la atata agitatie a oceanului, este extrem de sarat. Valurile atrag insa si foarte multi surferi, unii mai constienti de pericole decat altii, asa ca nu de putine ori elicoptere trebuie sa salveze din ocean teribilisti in cautare de senzatii extreme, salvare pe care am vazut si noi in prima seara in Biarritz.

Dintre locurile pe care trebuie sa le admiri pe coasta Biarritz-ului enumar: Rocher de la Vierge, Farul din Biarriz, biserica Sainte Eugenie, dar si fantastica Grande Plage, chiar la baza faimosului Hotel du Palais (vezi preturi aici), ce functioneaza in palatul lui Napoleon al III-lea.

>> Cauta oferte de cazare in Biarritz

Cam acesta e itinerariul pe care vi-l propun prin Tara Bascilor, prin Franta si Spania. Ce locuri ai mai adauga, unde ne recomanzi sa ajungem data viitoare?

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare