Sus
  >  Destinatii   >  Pe partiile din Carezza, parte a Dolomiti SuperSki din Italia

Domeniul de ski de sub stancile din Carezza nu este cu siguranta cel mai mare din DolomitiSuperSki, dar este unul dintre cele mai scenice. Am fost pe timp de vara la drumetii in Carezza, si am fost fermecati de frumusetea acestor munti, atat de stancosi incat legendele ii aseamana cu trandafiri impietriti, incat atunci cand s-a ivit oportunitatea de a reveni la ski, pe timp de iarna, nu am ezitat.

Cum sunt partiile din Carezza?

Partiile din Carezza se desfasoara sub stancile ascutite ale masivului Rosengarden. In total ai in jur de 50 de km de partii, deservite de 13 instalatii de urcat, preponderent gondole si cabine.

Cea mai noua aditie a acestui domeniul de ski este telecabina panoramica din Tiers, ce leaga si acest sat de inceputul partiilor, intr-zbor scenic in care poti admira de aproape peisajele stancoase ale acestei zone din Dolomiti.

De sus, de la cel mai la inaltime lounge si restaurant din Alto Addige, Laurin Lounge, unde e recomandat sa iti faci rezervare pentru pranz, partiile se desfasoara abrupt la vale, si sunt negre, cotate de nivel dificil si pentru avansati. De la jumatate insa, gradul de inclinare se indulceste si devin rosii (medii) si chiar si bleu inspre Nova Levante, satul din vale pana unde poti schia cel mai jos.

Pentru a nu uita pe nimeni din familie, la baza telecabinelor este organizata o zona pentru copii, Nini Land, cu covorase magice pentru cei mai mici schiori.

Drumetii prin zapada pentru zilele cand nu mergi la ski

Dar chiar daca esti langa un domeniu de ski, zapada si muntele iti ofera si alte activitati sportive, iar, dintotdeauna, preferatele mele sunt drumetiile de iarna alpine. Asa ca am profitat la maxim de o zi cu instalatiile de urcat pe partii inchise de vant in toti Dolomitii, am profitat si am luat cararile la rand. Trei trasee merita cu varf si indesat incercate aici in Carezza pe timp de iarna.

De la Passo Nigra la SchillerHof, o cabana ce te va astepta cu vin fiert si mancare de pranz pentru o pauza de mers, faci in jur de 1h30 si peste 5km, dar fiecare pas e o incantare pentru ca aproape in permanenta vei zari fie masivul Carezza, fie Rosengarden, ambele aparitii impresionante si stancoase.

Tot de la Passo Nigra (aici este amenajata o parcare auto generoasa, dar poti ajunge si cu autobuzul) o poti lua in sus, prin padure, inainte de a iesi in gol alpin si a zari stancile ce domina privelistea, din Rosengarden. Inca un pic de urcus, in paralel cu o partie de ski, si ajungi la cabana Messner, cu peisaje superbe cu valea impadurita de sub.

Al treilea traseu pe care l-am facut in zona, si care este o plimbare superba atat vara cat si iarna este inconjurul lacului Carezza, iarna alb si inghetat, vara de un turcoaz-verzui aproape ireal.

Vara posibilitatea de trasee este mult mai mare, si am povestit despre superbele carari alpine parcurse de noi acum cativa ani intr-un weekend de vara in Carezza.

Legenda trandafirilor lui King Laurin, regele piticilor

Vechi legende ale zonei povestesc despre King Laurin, regele piticilor ce traiau aici in acesti munti, si a sa superba gradina de trandafiri, in care traia Similda, iubirea sa, pe care insa o furase, cu ajutorul unei mantii ce oferea invizibilitate, din casa ei din lumea oamenilor.

Fratele Simildei a venit insa sa o ia in apoi, si in luptele sale impotriva piticilor a rupt cativa dintre trandafirii Regelui Laurin, care in schimb i-a blestemat pe oameni sa nu mai poata vedea frumusetea acestor flori nici ziua, nici noaptea. Dar a uitat sa mentioneze apusul in blestem, cand stancile din Rosengarden devin rosiatice, si trandafirii teposi ai lui King Laurin pot fi admirati de toti muritorii.

Unde ne-am cazat pentru un weekend de ski in Carezza?

Peisajul fabulos al varfurilor stancoase din Rosengarden sau Carezza au fost puse in valoare si de pozitia hotelului ales pentru a ne petrece weekendul: Cyprianerhof, un hotel perfect pentru iubitorii de munte, care seara vor sa se relaxeze intr-o piscina panoramica, in saune cu design aparte, la un restaurant gourmet si intr-o camera confortabila cu un design minimalist, dar cald, cu pereti acoperiti de lemn si lustre dantelate si aurii.

Unde mai poti schia si ce mai poti vizita in jur?

Partiile din Carezza sunt foarte aproape de alte domeniu schiabile din Dolomiti, si pot fi accesate cu un pass comun, Dolomiti Super Ski. La 40 de minute departare poti merge la ski in Seceda, Alpe di Siusi sau Obereggen, dar si in Val Gardena sau Val di Fassa sau Plose or Seceda.

Orasul Bolzano e la mai putin de jumatate de ora distanta, si cu siguranta merita o vizita, in timp ce Trento te asteapta cu frescele sale nemaipomenite la o ora pe autostrada ce te va duce la doua din cele mai apropiate aeroporturi de Carezza, si oraselele lor de asemenea fermecatoare: Bergamo si Treviso.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare