Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Mituri si adevaruri despre litoralul romanesc

Mit: La noi la mare este mai scump decat in Grecia/Spania/Turcia

Ca peste tot, si la noi la mare sunt locuri scumpe pentru cei care isi permit scump, si locuri ieftine pentru cei care vor o vacanta cu buget mic. Insa e doar un mit ca la noi este cu extrem de mult mai scump. Ba din contra, daca alegi una din statiunile mai nepromovate, precum Eforie Sud sau Saturn, poti sta la preturi foarte mici in hoteluri cu pozitii direct pe malul marii. La astfel de preturi vei avea dificultati in afara sa gasesti o camera fix pe plaja. Am stat recent la Hotel Neko in Saturn, un hotel simplu, dar ok, SI fix pe plaja, la un pret imbatabil in alta parte.

In plus, un concediu in toate tarile mentionate ca varianta mult mai ieftina te va costa in plus transportul, fie el cu avionul sau ore in sir cu masina. Si mai ales, daca vii din sudul Romaniei, la noi la mare ajungi cel mai repede. Si pentru calatorii din vest, acum au aparut si variante de zbor la preturi ieftine.

Privelistea din camerele Hotel Neko in Saturn, un hotel foarte ieftin si ok fix, dar fix pe plaja.

Mit: La noi la mare in afara de plaja nu ai ce sa faci!

Cu nimic mai neadevarat. Constanta si Mangalia sunt doua orase pline de istorie, cu centru pietonal frumos si muzee interesante. La o aruncatura de bat de litoral sunt cetatile antice Dobrogene, pentru copii exista o sumedenie de atractii, iar vara la noi pe litoral se organizeaza tot felul de evenimente interesante. Ca sa nu mai vorbesc de atractii inedite precum Herghelia Mangalia sau zborul cu avionul mic de la aerodromul de la Tuzla.

Mit: Pe litoral la noi nu ai ce face in extrasezon

In continuarea mitului de mai sus, nimic mai fals. Dovada o fac vizitele noastre repetate de prin noiembrie si decembrie, dar si prin primavara, in care de fiecare data ne-am simtit tare fain.

Mit: Mancarea este foarte proasta pe litoral

Iar un mit propagat de-a lungul anilor. Din contra, de la an la an mancarea este din ce in ce mai buna. Se deschid cherhanale faine in locatii deosebite, apar cafenele si beach bars pentru toate gusturile, si dat fiind fluxul mare de oameni in lunile de vara mancarea nu are cum sa se invecheasca.

Mit: La noi nu exista hoteluri cu super multe facilitati ca in Turcia, pentru ca patronii romani vor doar sa se imbogateasca si atat!

Nimic mai fals. Realitatea locului este ca la noi sezonul este de la jumatatea lui iunie pana la inceput de septembrie, iar in Turcia din aprilie pana in noiembrie. Altfel iti faci, ca si hotelier, planul de investitii pentru 8 luni de turisti, si altfel pentru 2.

Un loc care ne-a placut pe litoral: piscina incalzita de la Mojo Resort, un hotel nou renovat in Eforie Sud

Mit: In statiunile de la Marea Neagra de la noi autoritatile nu investesc nimic in dezvoltare!

Ba din contra, in ultima perioada se investeste masiv. Un exemplu in acest sens sunt cele doua Eforii, pe care le-am gasit anul trecut cochete si renovate. Mai ales Eforie Sud mi-a placut in mod special!

Mit: Bulgarii au grija sa nu isi aglomereze plajele, spre deosebire de noi

Noi suntem 20 de milioane, ei 6. Noi avem 70km de coasta, ei peste 200 de km de litoral. Cred ca nu e greu de facut un calcul rapid de ce la noi este mai aglomerat si mai inghesuit decat la vecinii nostri sudici.

Mit: Toate plajele din Romania sunt super aglomerate.

Nu, nu toate. In sezon sunt plaje foarte aglomerate insa, dar exista si plaje cochete departe de marile hoteluri, exista si plaje luxoase sau cochete, exista si plaje salbatice, exista si plaje in Delta Dunarii, cum sunt cea de la Sulina, Gura Portitei sau Sf Gheorghe. In limita spatiului oferit de litoralul nostru nu foarte mare.

O plaja cocheta in Olimp

Mit: Nu exista ape turcoaz la Marea Neagra

Foarte, foarte fals. Doua exemple de valuri turcoaz: Eforie Sud si Tuzla.

Adevar: In Marea Neagra nu se poate face scuba sau snorkel

Cat se poate de adevarat! Marea Neagra se numeste asa din cauza vizibilitatii reduse pe care o ofera celui care incearca sa ii descifreze secretele subacvatice.

Adevar: Exista statiuni extrem de aglomerate in sezon

Eforie Nord si Vama Veche sunt doua astfel de exemple. Popularitatea lor este atat de mare incat atrag anual foarte foarte multi turisti.

Adevar: Vama Veche nu mai este ce a fost!

Ca orice, si ultima statiune inainte de bulgari a evoluat in ritmul vremurilor. De la un sat micut, pentru boemi in cautare de liniste, a devenit o locatie extrem de animata, plina de cluburi si oameni veniti in cautarea distractiei. Recunosc ca noi ajungem rar in Vama Veche, si asa putem sa ii vedem evolutia mai clar.

Adevar: Drumul spre mare uneori este foarte aglomerat

Ca toata infrastructura rutiera a Romaniei, nici soselele spre mare nu sunt suficiente fluxului de turisti care pornesc vara, mai alea peste weekend, spre litoral. Asa ca vineri seara si duminica seara la intors vor fi extrem de aglomerate, weekend de weekend, si momentan nu s-a gasit solutie de remediere. 

Dar poti si opri in drum spre mare, pentru a face drumul mai interesant. Cateva idei: lacul de creta de la Murfatlar, Adamclisi, crama Rasova, Monumentul de la Strajai.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare