Sus
  >  Destinatii   >  Asia   >  3 zile in Chiang Mai

Ultimele zile ale vacantei noastre scolare de toamna, dupa roadtrip-ul prin Laos, le-am petrecut in Thailanda de Nord, in si imprejurul capitalei sale, coloratul Chiang Mai.

Admira coloratele si auriile temple budiste din Chiang Mai

Viziteaza cateva dintre frumoasele temple din acest oras din Nordul Thailandei. In centru poti sa te plimbi in jurul ruinelor de la Wat Chedi Luang si sa admiri stupele aurii de la Wat Phra Singh, iar sus pe munte cel mai important templu din aceasta zona este Wat Phra That Doi Suthep, la care ajungi dupa ce urci 300 de trepte pazite de dragoni.

Degusta variata si delicioasa bucatarie thailandeza

De la pad thai la gandaci si greieri, poti degusta tot felul de mancaruri neobisnuite. Nu ezita!

Mergi la un masaj thailandez

Poti opta fie pentru variante clasice, cu ulei, fie pentru cel traditional, uscat, pentru care vei primi intai o pijama speciala. Dar masajul in Thailanda este o adevarata experienta, ce nu trebuie ratata, fie ca mergi la un spa elegant, fie in multele saloane organizate pe strazile din centrul vechi din Chiang Mai. Ba chiar si in aeroport, inainte de plecare, poti face un masaj rapid!

Plimba-te printre lanuri de orez

E ceva aparte la o plimbare printr-un lan de orez, nu e asa? Iar dealurile verzi din jurul Chiang Mai ofera peisaje exceptionale cu lanuri de orez verzi, in trepte, mai ales daca le prinzi in sezonul perfect.

Fa cunostinta cu triburile de “femei girafa”

Refugiate de zeci de ani din tara vecina Myanmar, femeile “long neck” isi castiga existenta vanzand tesaturi si sculpturi in lemn, si facind poze cu turistii. Noi am fost la tribul din Mae Rim, la jumatate de ora de Chiang Mai.

vizita la triburile de “femei girafa” este una controversata pe blogurile de travel. Dar orice vizita in sistem “organizat” la triburi este controversata, si mai tot timpul cu componente ne-etice, daca ma intrebati pe mine… Si in general nu sunt in topul experientelor de calatorie mele intr-o anume destinatie. E plin netul insa despre opinii despre triburile long neck din nordul Thailandei doar pentru simplul motiv ca sunt intr-o zona extrem de turistica, iar turistul de Chiang Mai, imediat dupa ce se integreaza intru Buddha, devine foarte cu multe pareri despre ce e si ce nu e etic.


Am fost fascinata demult de silueta delicata si colorata a “femeilor girafa”, si desi nu merg la triburi neaparat (dar uneori merg si e foarte interesant – Namibia si Vanuatu fiind doua exemple), aici de aceea am inclus Chiang Mai in itinerariul calatoriei noastre de toamna. Si mi s-au parut extrem, dar extrem, de delicate si frumoase! Iar vizita – mai etica decat cea la un trib de pigmei din Uganda, de exemplu. Si un simplu fapt: fetele acestea sunt refugiate, fara cetatenie, in Thailanda. Si acesta este modul lor de a se intretine: facind poze cu turisti si vanzind statuete de lemn si esarfe, dar si alte suveniruri “standard” de Thailanda. Exista moduri mai nasoale de a te intretine, doar zic…

Invata traditii si obiceiuri locale

In temple esti invitat sa iei parte la traditii si obiceiuri locale, si e un mod de a experimenta o cultura diferita. Ema a fost fascinata de aplicarea de foite de aur pe diferite stupe in miniatura (platesti o taxa mica in schimbul unei foite de cativa centrimetri), pentru noroc, dar i-a si placut sa lase mesaje si dorinte in locurile amenajate. Amandoi copiii au invatat sa se descalte in temple, si cu totii am fost fascinati de statuile de ceara cu diferiti calugari care sunt uneori adapostite de templele budiste.

Urca si fa macar un traseu in Parcul National Doi Suthep-Pui

Nu doar templul din varful muntelui atrage in Parcul National. Numeroase cascade te asteapta sa le descoperi, poti face o vizita la un sat hmong, dar si vizita Palatul Regal de iarna. Iar privelistea, de la unul din multele puncte de belvedere de pe drumul ce urca in varful muntelui Doi Suthep, este superba, cu orasul si dealurile impadurite din jur. Ba chiar, daca ai noroc sau rabdare, poti vedea si avioane decolind sau aterizind pe aeroportul din Chiang Mai.

Incearca o cafea crescuta chiar aici, pe plantatiile din jurul Chiang Mai

2 recomandari de cafenele bune am pentru tine: Akma Ama, localizata chiar in centrul vechi al orasului, intre templele sale fascinant de colorate, este la baza o firma sociala, ce ajuta tribul Akha sa isi comercializeze boabele de cafea, crescute pe dealurile din jurul Chiang Mai.

Langa unul din triburile de „femei girafa” am gasit o alta cafenea „farm to cup”: Yodi Coffee, unde iti poti bea cafea din boabe crescute in zona intr-o adevarata gradina de orhidei, ce ascunde o colectie de memorabilia dedicate Star Wars.

Mergi la cumparaturi de suvenire si la testat mancare streetfood in One Nimman

One Nimman este o aditie relativ noua in peisajul turistic din Chiang Mai, si noi am aflat de el fiindu-ne recomandat de cineva de la hotelul la care am fost cazati. Pornind de la cateva cladiri industriale vechi, un centru comercial si de divertisment, pe jumatate in curte si pe jumatate indoor, cu o arhitectura aparte, a aparut. One Nimman are o sumedenie de magazine de suvenire, sau de haine, handmade in Thailanda, in stil traditional.

In plus, in zona exterioara este amenajat un streetfood market, iar la amiaza, cand am ajuns noi, era muzica live si un vibe foarte fain! Am stat asa, agale, la un pahar de vin si o ciocolata calda produsa de o ferma locala, pana a fost timpul sa pornim spre aeroport sa ne imbarcam spre casa.

Unde ne-am cazat langa Chiang Mai?

Am ales sa stam alaturi de Chiang Mai, la 40 de minute de aeroportul international, iar hotelul ales a fost o experienta in sine! Am stat la Four Seasons Chiang Mai (vezi preturi aici), un domeniu verde, de jungla tropicala si lanuri de orez, adaposteste din loc in loc vilute, si are in centru o superba piscina. DIminetile si dupa amiezele ne plimbam prin lanul de orez, si salutam bivolii, pentru ca hotelul are propria sa ferma, copiii s-au balacit pe indelete in piscina, iar Ema a participat la un atelier de pictat umbrele traditionale. Serile am mancat din plin pad thai, dar si alte preparate traditionale din Thailanda de Nord. Uneori un hotel poate fi cu adevarat o experienta care iti intregeste vacanta!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare