Sus
  >  Calatorii cu copii   >  O saptamana pe Vanuatu, intre lagune turcoaz si vulcani activi

Fascinanatia noastra pentru vulcani activi e indelung documentata aici pe blog. Si asa am ajuns sa ne dorim sa ajungem pe indepartata Vanuatu, o tara insulara, un arhipelag din 83 de insule, langa coasta Australiei, in Oceania. A fost o parte din excursia noastra de aproape o luna prin Oceania, dupa vizite prin Brisbane si centrul rosu in Australia, si o escala de o saptamana pe vecina Noua Caledonia.

Cum ajungi pe Vanuatu?

Nu e tocmai usor sa ajungi pe Vanuatu din Romania. Dar o data ajuns in Oceania e relativ simplu, Port Vila fiind conectat aerian la diferite alte insule din Melanesia, cum ar fi Noua Caledonie, Fiji sau Solomon Islands, dar si cu Australia (spre Brisbane) sau Noua Zeelanda.

Efate, prima insula pe care am ajuns in Vanuatu

Primele 4 zile le-am petrecut pe Efate, si, venind de pe Ile des Pins, nu ne asteptam sa ne placa chiar asa de mult! Dar, au fost 4 zile pline de aventura si locuri frumoase. Primul loc superb: insasi cazarea aleasa. Am stat la un mic resort pe plaja, Tamanu on the Beach (vezi preturi aici), cu casute albe cu pereti decorati cu corali si scoici, frumos nu doar prin peisajele cu oceanul turcoz, ci si prin simplitatea sa.

>> Vezi preturi Tamanu on the Beach
>> Cauta oferte de cazare pe insula Efate

In prima seara am facut o lunga plimbare pe plaja pe care este situat hotelulul, admirind oceanul retras si turcoazul valurilor din departare.

Iar in alta seara, o trupa locala de dans, a organizat pe plaja hotelului un adevarat show de muzica, dans si foc. Cu fundalul valurilor in spate, a fost un moment special cu adevarat!

In prima zi am zis sa incepem explorarile in Vanuatu facind cunostinta cu viata sa salbatica. La 5 minute de cazuta noastra alba cu vedere la valuri este The Reef Vanuatu Zoological, o mica zona amenajata cu piscina naturale, infiintata pentru salvarea testoaselor de ocean, ce ies din oua pe plajele din Vanuatu. Alaturi de ele am facut cunostinta si cu alte mici animalute care numesc aceasta insula din mijlocul Pacificului de sud casa.

Poate cea mai frumoasa cascada de pe insula Efate este Cascada Mele, recent redenumita Evergreen, dupa nuanta mereu verde a sa, care este imediat in vecinatatea capitalei Port Vila. Intrarea este un pic ciudata, pentru ca trebuie sa platesti doua bilete: unul iti da acces la cateva piscine naturale (in care te poti balaci si sari dupa pofta inimii) si cateva mici cascade, iar cel de-al doilea te invita pe un traseu, pe malul unui rau turcoaz, si uneori direct prin rau, cu partea finala direct pe cascada, pana la imensa cascada Mele, una din cele mai frumoase cascade pe care le-am vazut vreodata.

La nici 10 minute de traseul spre Cascada Mele am dat de o surpriza cu aroma intensa: Cafeneaua Tanna, infiintata in prima biserica catolica misionara din Vanuatu, cu prajitorie si loc de degustat cafeaua produsa pe insula Tanna, singura insula din Vanuatu pe care se cultiva.

Am continuat plimbarile pe Efate, de data aceasta la inaltime. Un traseu printr-o padure tropicala ne-a condus catre SkyBridge, o atractie recent deschisa pe insula, care te poarta 130m de pod atarnat deasupra unui canion adanc, cu privelisti catre turcoazul oceanului.

Dar poate cea mai cunoscuta atractie de pe insula Efate este Blue Lagoon. Care este fix ce ii zice numele: o laguna extrem de bleu, in care poti inota, dar si sari de pe tot felul de trambuline sau liane de „tarzan”. Distractie pentru toata familia. In plus, laguna era inconjurata de vegetatie verde si abundenta, si multe flori, un peisaj tropical si idilic cu adevarat!

Posibil cea mai frumoasa plaja de pe Efate este Eton Beach, o plaja protejata de o bariera de corali, ceea ce formeaza o imensa piscina linistita si fara valuri, turcoaz, inconjurata de palmieri inalti intre care poti admira flori si fluturi colorati.

In aceasta zona din insula sunt mai mult plantatii de palmieri, si mai putin oameni sau hoteluri sau restaurante, dar am avut noroc, si am descoperit Banana Bay Beach Club, unde poti manca, printre stanci si deasupra marii, un bbq simplu si bun la un pahar de vin alb.

Alta cascada la care am ajuns pe Efate este Cascada Rarru. Cum am intrat pe traseul spre ea cu o ora inainte de inchidere, am avut Rarru Falls doar pentru noi, sa sarim si sa inotam dupa pofta inimii. Alaturi poti merge si pe traseul Eden on the River, ce te duce pe punti si peste mici cascade, pe acelasi rau, mai sus, dar noi din pacate nu am mai avut timp de el.

Stiti ca nu ratam muzee interesante pe unde ne plimbam, nu e asa? Deci nu puteam rata Vanuatu National Museum. Pe langa o colectie impresionanta de statui traditionale de lemn, daca ai noroc aici ai parte de o demonstratie de desen in nisip, joaca pe care vanuatezii au ridicat-o la nivel de arta. Vei privi fascinat cum se realizeaza, cu degetul in nisip, adevarate capodopere, in timp ce iti sunt povestite obiceiuri si legende locale. Un adevarat spectacol!

Capitala Vanuatu, Port Vila, s-a dovedit un orasel placut, cu faleza draguta, magazine de suveniruri (nu rata piata de handmade), si cateva cafenele chiar pe malul marii. Nu rata aici nici o alta experienta delicioasa, Chocolateria Gaston, o cafenea si cofetarie, in mijlocul fabricii de ciocolata din Vanuatu.

Alte doua locuri delicioase pe care vi le recomand in Port Vila, pentru pranz sau cina, sunt Reefers, un restaurant si bar specializat in rom, si Akiriki, restaurantul din cadrul hotelului Ramada, cu privelisti frumoase catre laguna Erakor, unde seara vezi bancuri de pesti ce sar pe deasupra apei si asculti muzica live.

Cu plajele sale turcoaz, si cascadele in care poti inota, cu aventurile prin paduri tropicale si restaurantele pe malul apei, Efate mi-a amintit de saptamanile petrecute prin Republica Dominicana, dintre toate locurile din aceasta lume.

Tanna – vulcani si triburi pe o insula aproape magica si mistica

Trebuie sa recunosc ca ceea ce m-a atras in primul rand pe Vanuatu a fost Yasur. Cine e Yasur, ziceti? Ei bine, este un vulcan, cat se poate de activ, care erupe constant, de 20 de ori pe ora, de peste 200 de ani, si care domina peisajul pe micuta insula Tanna, la sud de Efate.

Din Efate pe Tanna te duce Air Vanuatu intr-un zbor scurt de nici jumatate de ora, si o data ajuns pe Tanna vei fi preluat de cei de la hotelul la care ai facut rezervare, pentru ca pe Tanna nu exista masini de inchiriat sau mijloace de transport in comun. Aproape nu exista nici asfalt, decat pe o bucatica mica, intre cel mai mare sat de pe insula si aeroport, dar aceasta este alta poveste.

Cel mai frumos loc de cazare de pe insula este White Grass Resort (vezi preturi aici), cateva casute simple, dar dragute, pe marginea unei plaje cu recif de corali, de unde privesti la inaltime oceanul cu fluxul si refluxul sau, din gradina plina de flori in toate culorile. Un alt loc inedit de cazare este la Tree Houses, chiar in fata centrului de vizitatori al vulcanului Yasur.

>> Vezi preturi la White Grass Resort
>> Cauta oferte de cazare pe insula Tanna

Bineinteles, toata lumea aterizeaza pe Tanna cu un singur gand: sa vada eruptiile vulcanului, de pe buza craterului sau. Nu lasa pe ultima zi insa excursia la vulcan: des vantul, ploaia sau ceata te impiedica sa urci, asa ca e bine, daca stai mai multe zile, sa incerci inca din prima zi. Noi am urcat chiar de doua ori, in ambele seri aici, si nu am regretat: nu exista spectacol natural mai puternic si mai impresionant decat un vulcan in eruptie.

Yasur este supranumit cel mai usor accesibil vulcan activ din lume, dar aceasta titulatura nu trebuie sa o iei chiar adliteram. Da, poti ajunge cu masina pana la un ultim urcus de 10 minute pe jos pana in buza craterului, dar drumul este unul destul de dificil. Se poate face doar cu masini 4×4, si vei topai intai pe roti pe un drum denivelat printre paduri tropicale, apoi vei merge pe dune de nisip negru, si apoi vei topai iar pe lava intarita, pana la parcarea de la buza craterului.

Nu rata insa sa opresti pe campul de dune de nisip negru. De acolo ai o panorama excelenta cu Yasur, si nici nu trebuie sa astepti mult pana la prima eruptie. Copiii nostri au profitat de moment pentru a alerga dupa un frisbee, desculti prin nisipul cald si fin.

Sus pe crater vei ajunge, in general, inainte de apus. Apusul este senzatie, cu soarele apunind dupa crater, si, incet incet, lava, care o data la cateva minute erupe in sus, devenind din ce in ce mai luminoasa. Spectacolul adevarat incepe dupa lasarea totala a intunericului, cand fumul devine si el rosu, si scantei apar in aer peste tot.

Trebuie insa sa iti spun ca nu e nicio protectie, iar vantul este puternic, asa ca pe marginea craterului trebuie sa ai maxima grija pentru a nu aluneca cumva.

Chiar la intrarea inspre craterul vulcanului este organizat un mic muzeu si un centru de primire a vizitatorilor, iar vizavi te poti caza la cateva casute in copac, ce ofera privelisti noaptea catre eruptiile lui Yasur.

Alta atractie pe Tanna sunt triburile, multe la numar, care numesc de mii de ani casa aceasta insulita, si pe care le poti vizita. Cateva dintre ele au amenajat sat turistic, si spectacol de dansuri traditionale, si a fost o experienta interesanta de avut, mai ales ca intreaga intalnire a avut loc cu un background de exceptie: acelasi fumegator vulcan Yasur.

Tot in vizita la un trib am facut si o drumetie prin Port Resolution, o plimbare de vreo ora si un pic, condusa de o ghida locala, care ne-a dus de pe plaja pana la cateva fumaroles ce coloreaza pamantul in jurul lor, si unde ne-a aratat cum sa folosim culorile pastelate ale vulcanului pentru a ne picta pe fata sau maini, si inapoi la cateva izvoare termale direct in Pacific, unde la low tide se pun oua si legume la fiert.

Ce am mai facut pe Tanna? Un mic hike pana la cateva fumarolesc care coloreaza pamantul, o vizita la izvoare foarte fierbinti direct in ocean, si balaceala si snorkeling la zone de corali turcoaz, numite „poetic” Blue Hole 1 si Blue Hole 2, aflate nu departe de hotelul nostru.

Si asa s-a sfarsit excursia noastra pe Vanuatu, dupa ce am adaugat un nou vulcan activ la lista noastra lunga. Am zburat apoi inspre Brisbane, pentru cateva zile din nou in Australia, de data aceasta tot la ocean, pe Gold Coast.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare