Sus
  >  Descopera Romania   >  Bucuresti si in jurul sau   >  Vizitind Templul Coral, una din cele mai delicate cladiri din Bucuresti

Nu mai tin minte de cati ani incerc sa ajung la Templul Coral, cea mai importanta sinagoga, lacas de cult mozaic, din Bucuresti si intreaga Romanie. Si in sfarsit, intr-o joi dimineata, sosita prea devreme pentru o programare la dentist in apropiere, am reusit sa ajung la poarta Templului in timpul orelor de vizitare.

Cand poti vizita Templul Coral?

Programul de vizitare este doar de cateva ore pe zi, dimineata, de la 10 pana la 14:30 cu exceptia zilei de vineri, cand programul se termina la 12:30 si a weekendului, cand este inchis vizitatorilor. Vizita deobicei este ghidata, si ghidul vorbeste nu doar romana, ci si italiana, engleza, ebraica sau germana, si va va oferi informatii interesante despre Holocaust in Romania, dar si despre viata putinilor evrei ramasi in Romania in timpul comunismului. De asemenea, va prezenta o istorie succinta a acestei cladiri emblematice intre lacasele de cult din capitala.

Cateva date istorice despre Templul Coral

Constructia acestui locas a fost aprobata in 1857, dar prima piatra de fundatie a fost pusa in 1864, iar arhitectii creaza schitele, in stil mauro-bizantin, pentru cladirea ce avea sa devina cea mai mare sinagoga din capitala, cu 643 de locuri pentru credinciosi, conform planurilor.

Timp de peste 150 de ani a insotit viata evreilor din Bucuresti. Anii 1940-1941 au insemnat o serie de incercari pentru Templul Coral. Intai un cutremur afecteaza o parte din cladire, ce apoi va fi devastata si de rebeliunea legionara ce a urmat anul urmator. Au urmat alte incercari atat pentru cladire, cat si pentru intreaga comunitate evreiasca din Romania in anii si perioada comunismului. Nici cutremul din 1977 nu a trecur fara urme, dupa el urmind un an de reconstructie. Consolidarea si renovarea totala a Templului Coral avea sa fie inceputa insa de abia in 2007.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare