Sus
  >  Descopera Romania   >  Bucuresti si in jurul sau   >  Pranz de weekend cu aer aristocratic la Domeniul Manasia

Trebuie sa recunosc ca pandesc demult sa facem o vizita la Domeniul Manasia, si recent renovatul conac din mijlocul sau. Unul din cele mai bine pastrate si reconditionate conace din Ialomita, Manasia functioneaza in prezent ca centru de evenimente private, uneori insa, in weekenduri, organizind si diferite pranzuri haute cuisine pentru publicul larg.

Cum rezervi un pranz la Domeniul Manasia?

Nu poti intra pe domeniu daca nu ai rezervare, si pentru a prinde loc aceasta trebuie facuta din timp. In fiecare weekend acasa monitorizam daca se organizeaza ceva la Domeniul Manasia, si intr-un recent weekend de primavara am avut noroc. Am sunat cu o saptamana inainte, si am rezervat masa pentru 4, doi adulti si doi copii, la un pranz cu meniu a la carte bine gandit si bine gatit.

Un tur prin Conacul Manasia

Chiar daca nu prinzi loc la masa (numarul de mese este limitat la capacitatea salii de restaurant de la parterul conacului), iti poti rezerva loc la un tur al domeniului. Pentru cei care aleg sa serveasca pranzul este inclus in pret (doar ca trebuie sa iti rezervi si ora turului cand rezervi ora de pranz), si pentru restul este contracost. Turul insa merita cu varf si indesat.

Afli o sumedenie de amanunte despre istoria locului, de la printii sarbi care au detinut domeniul la diplomatul bulgar ce a fost si el de asemenea proprietar, cobori in cramele ce au supravietuit in stare buna perioadei comunismului, si urci pana sus in turnul conacului pentru o panorama cu intreg domeniul. Inca nerenovata este crama externa conacului, legata printr-un coridor subteran, care poate fi vazuta doar din exterior, dar urmeaza si ea sa fie introdusa in circuitul istoric.

La plimbare prin parc

Dupa ce am mancat, si ne-am saturat cu felurile delicioase propuse de bucatarii domeniului in weekendul ales de noi pentru vizita, am profitat de soarele se martie si am iesit sa ne plimbam prin parcul conacului. Imediat remarci platanii seculari chiar de langa conac, plantati din 1840, si apoi aleile parcului, amenajat cu inspiratie franceza, te poarta pana in varful unei movile artificiale. Poti intalni locatarii colorati ai domeniului, paunii, dar si vizita o mica rulota colorata, amplasata pe peluza din spatele casei.

Iata astfel cum am petrecut o zi de weekend cu aer aristocratic la o ora de Bucuresti. Daca mai vrei si alte idei in jurul capitalei, de excursii de o zi, am pregatit un ghid de 20+ destinatii de weekend langa Bucuresti.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare