Sus
  >  Destinatii   >  Asia   >  O saptamana prin Laos

Demult, tare demult, imi doream sa ajungem in Laos, aceasta tara din Asia de Sud-est inca neatinsa de turismul de masa, inghesuita intre Thailanda si Vietnam, fara iesire la mare, dar strabatuta de legendarul fluviu Mekong si cu o natura muntoasa si carstica foarte generoasa.

Ca multe tari asiatice, si Laos a fost ultra-precaut in pandemie, si a fost redeschis complet si fara de restrictii tarziu fata de restul lumii. Iar noi am aterizat in capitala sa, Vientiane, in vacanta scolara de toamna 2023, pregatiti sa exploram aceasta noua tara cat de mult ne permite timpul disponibil.

Doua zile in capitala Laos, Vientiane

Am aterizat intai, dupa cum am spus, in Vientiane. Seara fiind, ne-am directionat direct spre hotel, pentru ne odihni bine pentru prima zi de plimbari. Am ales un hotel in centrul orasului, pentru a ne misca rapid si mai mult pe jos intre punctele noastre de interes. Settha Palace se numeste alegerea noastra, si este un hotel istoric din capitala Laos-ului, cu camere elegante si arhitectura si decor ce amintesc de o epoca apusa, pe cand Laos era sub dominatie franceza. De altfel, restaurantul chiar se numeste La Belle Epoque, si serveste un mix de preparate laotiene si franceze. Iar preferata copiilor a fost curtea, verde, si cu o piscina generoasa, deschisa pana tarziu in noapte.

>> Vezi oferte la Settha Palace | Cauta alte cazari in Vientiane

Dupa un somn odihnitor, ne-am pus pe explorat Vientiane. Am inceput cu Arcul de triumf, Patuxay, construit pe francezi dupa modelul Arche du Triomphe din Paris, dar cu influente arhitecturale locale, Pha That Luang cu a sa magnifica pagoda aurita, Wat Si Muang si muzeul Wat Sisaket.

Dupa atatea temple colorate si aurii budiste am simtit nevoia unei pauze, si in apropiere am dat peste un Cat Cafe, unde am baut o cafea un suc si am socializat cu 7-8 pisici foarte pufoase.

Dupa am mai oprit la o stupa, ramasa solitara intre cladiri noi si restaurante, That Dam Stupa.

Pranzul l-am vrut cu aroma locala, si am optat pentru un elegant restaurant, Lao Derm, unde cei mai curajosi dintre noi au optat pentru ceva cu adevarat traditional: viermi prajiti. Restul dintre noi s-au multumit cu un pahar bun de vin frantuzesc.

Seara am iesit pe malul Mekong-ului, unde seara de seara se organizeaza Night Market. De data aceasta, fiind prima zi a unui festival autohton, am avut parte de un night market imens si foarte agitat, pentru o experienta completa.

Buddha Park, urmatorul nostru stop

La cam 30 de minute de centrul orasului Vientiane este amenajat un parc atipic, doar si doar cu sculpturi infatisindu-l pe Buddha in diferite ipostaze. Iar unele sculpturi sunt bizare si interesante deopotriva. In plus, parcul este fix pe malul raului, putind arunca astfel un ochi catre Thailanda, ce incepe de peste apa.

Vang Vieng, natura superba a Laos-ului

2 ore pe o autostrada impecabila ne-a luat drumul pana in Vang Vieng, urmatorul nostru stop de cateva zile in Laos.

>> Vezi preturi la cazarea noastra | Cauta alte oferte de cazare in Vang Vieng

Vang Vieng era cotata in trecut, acum mai putin de 15 ani, drept capitala distractiei din Laos, daca nu din intreaga Asie de Sud Est. Principala distractie era plutitul pe raul ce traverseaza micul sat, in timp ce consumai bauturi alcoolice si droguri, oferite din plin de barurile de pe mal. Insa o suita de morti de turisti a impulsionat autoritatile sa ia masuri, toate activitatile ilegale au fost peste noapte inchise, si acum Vang Vieng este o destinatie pentru iubitorii de relaxare activa in natura, intr-un relief carstic deosebit, cum doar in Ninh Binh in Vietnam am mai vazut.

Prima dupa amiaza am petrecut-o pe malul raului, Nam Song, unde am avut hotelul. Ne-am cazat la Riverside Boutique Hotel, si am avut din orice loc din curtea hotelului o panorama splendida cu muntii stancosi de peste apa.

De dimineata, dupa o prima balaceala in piscina, am pornit la plimbari. Vang Vieng nu e doar cunoscut pentru stancile ascutite, ce ies parca drept in sus din lanuri de orez, ci si pentru lagunele turcoaz ce se formeaza in acest relief inedit.

Pe harti si indicatoare eu am identificat 9 astfel de lagune bleu, numite fix asa, Blue Lagoon de la 1 la 9, si dupa o scurta documentare ne-am indreptat catre cea numita Blue Lagoon 3, la cam aproximativ 30 de minute de Vang Vieng, partial pe un drum de pamant.

Anul acesta am cam zburdat din Blue Lagoon in Blue Lagoon, de la Vanuatu in Islanda si acum in Laos, dar nici aceasta nu s-a lasat mai prejos. Apa era turcoaz inspre o nuanta intensa de verde, stancile tasneau vertical chiar de langa apa, si de jur imprejur eram inconjurati de lanuri de orez de un verde crud intr-o nuanta aproape ireala.

Nu am admirat lanurile de orez doar in jurul lagunei, ci am oprit si la o cafenea mica si cocheta, cu pontoane amenajate prin orez: Mini Cafe.

Relieful carstic specific acestei zone nu a creat doar stanci si lagune, ci si pesteri spectaculoase. Una dintre cele mai mari, amenajata turistic, este pestera Tham Chang. Iar ca sa ajungi la ea va trebui sa traversezi raul cu un mic bac fara motor, pentru ca vechiul pod ce lega pestera de sat a fost luat de o viitura puternica si distrus. Pana la intrarea efectiv in pestera vei mai urca aproximativ 140 de trepte, dar ce spectacol frumos iti va infatisa inauntrul muntelui apoi!

Iar la baza pesterii, o mica laguna, turcoaz cum altfel, fara numar, dar amenajata cu scari, te imbie sa te racoresti in apele sale. Este in fapt nu doar laguna, ci creata de un puternic izvor subteran, un loc unde poti testa “inotul in gol”.

Sfarsitul zilei in Vang Vieng l-am petrecut in viteza! Adica in croaziera cu o barca long tail colorata, una din sutele ce pot fi inchiriate pentru a te plimba pe raul Nam Song.

Periculosul, dar superbul drum 13 ce leaga Vang Vieng de Luang Prabang

Inspre Luang Prabang exista doua variante de drum, ambele de altfel periculoase, dar cu peisaje fascinante. Drumul nou insa suferise niste alunecari de teren, iar noi am optat sa mergem pe legendarul si temutul drum 13, un drum intortocheat, stramt, plin de gropi, ce urca si coboara munti impunatori. Inaintam insa vioi, prin peisaje absolut superbe, ocolind gropi adanci si dese, cand deodata o coada de tiruri, imensa, ne-a taiat avantul. Undeva, in fata, doua tiruri s-au blocat intr-o groapa cat un crater, ocupind ambele benzi, oricum inguste, ale drumului.

Sunt rare momentele cand ma panichez cu adevarat in calatorii, dar acesta a fost unul dintre ele. Intunericul urma sa se lase in maxim o ora si jumatate, eram hat, sus pe munte, inconjurati de jungla si tiruri imense, departe de orice urma de civilizatie, si eram efectiv blocati. Dupa mai mult de o ora s-a reusit deplasarea unuia dintre tiruri, si politia a permis masinilor mici sa incerce sa se strecoare pe marginea prapastiei. Si asa am ajuns, dupa peripetii, seara, mult mai tarziu decat estimasem, in Luang Prabang.

3 zile in fosta capitala regala a Laos-ului

Dar ce frumos ne-a primit Luang Prabang! Desi eram obositi dupa acest drum greu, cazarea aleasa pentru prima noapte ne-a fermecat efectiv!

Satri House a fost resedinta ultimului print al Laos-ului, devenit si primul presedinte al Republicii Laos, si este o adevarata bijuterie. A fost convertit recent in hotel, fiindu-i adaugate cateva corpuri in stil colonial francez, si fiecare coltisor al domeniului sau, de la piscine la coridoare arcuite sau bazine cu nuferi, este o incantare pentru ochi.

Asa ca, evident, dimineata a fost dedicata unei bine meritate relaxari, dupa drumul infernal de cu o zi in urma, la piscina si prin curtea inverzita a Satri House.

Dupa 12 in colo am pornit la explorarea acestui superb oras, ce poarta din plin urmele trecutului sau regal! Luang Prabang e o minunatie de oras, ce isi merita cu prisosinta incadrarea si protectia sa UNESCO!

Primul stop a fost la renumitul templu Wat Xiengthong. Am vazut multe temple budiste de-a lungul timpului, din Thailanda in Sri Lanka si pana in Mongolia, dar unul asa frumos si delicat ca acesta nu am mai intalnit in cale! Am admirat fiecare perete, colt si detaliu in parte, ne-am minunat in fata barcii aurii regale, am facut un milion de poze cu fatadele mozaicate ale templului! O desfatare a fost plimbarea aici!

Am continuat apoi de-a lungul strazii principale din Luang Prabang, de-a lungul careia se insira magazine cu haine si suveniruri handmade, si cafenele chic ce servesc cafea de specialitate, produsa in Laos, si croissante bune, parca acuma aduse din Paris. Din loc in loc, temple colorate te ademenesc sa le vizitezi!

Urmatorul nostru stop a fost la “muntele” din mijlocul orasului, Phousi Hill. Localnicii il numesc munte, dar el este in fapt un deal impadurit, pe care urci, pe scari pe caldura din Laos aparent interminabile, pana la o stupa aurie, de unde ai panorame superbe cu orasul vechi, templele sale si maiestuosul Mekong.

Palatul Regal, urmatorul nostru obiectiv, este inchis o perioada la pranz, dar noi am coborat de pe “munte” la fix sa il vizitam. Un parc frumos, umbrit de palmieri inalti, te duce intai la un templu impunator si mai apoi la Palatul regal, ce iti prezinta, succint, istoria familiei regale din Laos, si care te impresioneaza cu a sa sala a tronului: rosie si extrem de decorata, memorabila.

Dupa amiaza, pana la apusul soarelui, am petrecut-o la plimbare pe faleza amenajata de-a lungul Mekong si a afluentului acestuia, Nam Khan, ce aici in Luang Prabang se varsa in marele fluviu asiatic, dar si la una din cafenelele amenajate chiar deasupra apei.

Pentru ca Luang Prabang are o gama impresionanta de hoteluri superbe, si am vrut sa avem doua experiente diferite de cazare: intai intr-o casa istorica, precum Satri House, si apoi in dealurile deasupra orasului, pe marginea unei cascade, la baza desei paduri tropicale, la un hotel exceptional, unul din cele mai faine locuri la care ne-am cazat vreodata: Rosewood Luang Prabang, unde am avut propria casuta mica, cocheta, decorata in stil vintage ce aminteste de epoca expeditiilor franceze pe Mekong din anii 1800, cu vedere la cascada.

In ultima zi full in Laos am avut alte aventuri superbe: am pornit intai spre ultimul obiectiv “important” de pe lista noastra laotiana: Cascadele Kuang Si. Acestea se gasesc la aproximativ jumatate de ora de Luang Prabang, si sunt cu adevarat spectaculoase la final de sezon ploios si inceput de uscat, cum a fost noi. Cascada este in fapt o serie de cascade si bazine turcoaz, un fel de Plitvice de Laos daca iti plac astfel de analogii, dea lungul carora te plimbi pe un traseu amenajat. In cateva piscine naturale turcoaz te poti si balaci, dar atentie, apa este mai rece decat pare!

La intoarcerea de la cascade am mai oprit in doua locuri: intai la o ferma de bivoli pentru a degusta inghetata delicioasa produsa local, si apoi la o terasa direct pe Mekongul aici foarte salbatic, pentru a admira apusul la o Beerlao, berea nationala a Laos-ului.

>> Rezerva Satri House | Rosewood Luang Prabang | Vezi alte disponibilitati de cazare in Luang Prabang

Cu greu ne-am luat la revedere a doua zi de la Laos, dar era timpul. Un zbor scurt ne-a dus in Thailanda vecina, in nord, in Chiang Mai, unde ne-am petrecut ultimele zile de vacanta scolara de toamna!

Cateva informatii utile si practice pentru planificarea unei excursii in Laos

Laos este o tara din Asia de Sud-Est nu asa dezvoltata din punct de vedere turistic precum vecinele sale Thailanda ori Vietnam. Din acest motiv nu vei avea nici zboruri cu marii operatori internationali direct catre unul din cele doua aeroporturi mari din Laos. Noi am zburat via Thailanda (sunt zboruri cu Laos Airlines si Thai din Chiang Mai si Bangkok catre Vientiane si Luang Prabang), dar la fel de bine puteam ajunge aici via Vientam.

Desi este tara socialista, si nu atat de asaltata de turisti, Laos ofera tot ce ai nevoie pentru o vacanta reusita: hoteluri pentru toate bugetele, rezervabile pe booking, restaurante si cu profil international (desi bucataria Laotiana este delicioasa si trebuie incercata neaparat), curatenie mult peste vecinii turistici si posibilitatea de a inchiria masina pentru a conduce pe cont propriu, spre deosebire de Vietnam de exemplu.

Condusul a fost per ansamblu fara probleme, exceptind drumul intre Vang Vieng si Luang Prabang, ale carui emotii le-am povestit mai sus. Orasele sunt linistite si se conduce lejer, iar intre Vientiane si Vang Vieng este construita recent o autostrada (cu plata) impecabila.

Pentru a intra in Laos poti lua fie inainte viza online (se da instant, dupa completarea unui formular si plata taxei aferente), sau on arrival (era coada destul de mare, trebuie sa ai cash si poza tip pasaport la tine).

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare