Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Cum a fost la Salina Turda cu copiii

Nu suntem la prima vizita la Salina Turda, insa a trecut ceva vreme de la cea anterioara, pe cand tocmai se redeschisese salina complet renovata. Cu ocazia unui weekend prin Apuseni, si datorita caniculei excesive de august, am decis sa ne petrecem ultimele zile, inainte de a ne imbarca in zborul Cluj-Bucuresti, din nou la Salina Turda.

Cum e accesul in Salina Turda?

Ca si data trecuta, din pacate, am gasit din nou Salina Turda foarte aglomerata. Insa parcarea amenajata in fata salinei este incapatoare si bine organizata, iar biletele le-am cumparat rapid de la casa de bilete din intrarea noua.

De retinut insa daca este excesiv de aglomerat:

  • bilete pot fi achizitionate si online
  • intrarea in salina se poate face si pe intrarea veche, care deobicei este mai libera

Dupa intrare vei merge prin cateva galerii, si apoi poti alege daca vei cobora cu liftul sau pe scari. Cu liftul vei astepta la coada un pic, dar vei ajunge fara efort jos in cateva minute. Insa aerul sarat isi face minunile sale asupra sanatatii si in timp ce faci efort fizic, asa ca cele 13 etaje de scari pana in Mina Rudolf, cea mai mare dintre salile Salinei Turda.

Ce am facut cu copiii in Salina Turda?

Intai si intai, roata cea mare le-a luat ochii, asa ca aici ne-am dus intai, sa ne invartim in singura roata panoramica din lume care functioneaza in subteran. Inalta de 20 de metri, ofera o perspectiva faina de sus a Salinei Turda.

Urmatoarea distractie pe lista a fost jocul de minigolf, care este amenajat chiar langa casa de unde cumperi bilete pentru toate atractiile amenajate in Mina Rudolf. Mai poti alege si intre a petrece timpul la un loc de joaca (pentru copii mai mici), dar si joc de fotbal pe terenu special amenajat.

Dar vizita in salina nu se termina aici. Cu liftul (care insa era in reparatie cand am fost noi), sau pe scari, poti cobora un nivel mai jos, pana in Mina Terezia, unde alta distractie te asteapta: plimbarea cu barca cu vasle pe lacul subteran de aici.

Ce am mai vizitat pe langa Salina Turda?

Cheile Turzii sunt o drumetie minunata, nu foarte departe de orasul Turda. Dar cum le-am parcurs deja de cateva ori, si pe jos printre stanci, si pe traseul de sus, de data aceasta am ales, la recomandarea prietenilor nostri de la The Happy Kid, sa mergem in alta drumetie prin padur,e in cautarea racorii in acele zile caniculare de august.

Pana la Cascada de Travertin de la Sipote cararea te conduce cam o ora prin padure, strabatind din cand in cand poieni cu privelisti panoramice catre coamele inverzite ale muntilor din prejur. E un traseu destul de usor, doar cu cateva zone scurte un pic mai abrupte, potrivit pentru intreaga familie, iar pe asa vreme caniculara cascada e o oaza de racoare.

Chiar pe drumul principal, inainte sa intri in sat inspre parcarea de la inceputul traseului spre cascada Sipote, acelasi rau mai formeaza o cascada, inainte de a se varsa in Aries, cascada care poate fi admirata direct din masina sau de la parcarea amenajata, aici, cu cateva magazinase de suveniruri sau gustari.

In ziua urmatoare, tot cam la o ora distanta, am mers intr-o alta plimbare, scurtata de caldura caniculara excesiva: am mers sa vedem Cheile Valisoarei, si am facut o scurta drumetie pana pe o culme panoramica, chei in care domina peisajul stancos Castelul Templul Cavalerilor. La nici 10 minute distanta am oprit apoi Conacul secuiesc, pentru un pranz delicios, intr-un peisaj superb.

Inainte de a ne imbarca spre casa am oprit un pic si printr-un Cluj toropit de caldura.

Unde ne-am cazat pentru vizita la Salina Turda?

Am ales o cazare deosebita de data aceasta, la care punctul forte a fost piscina panoramica, de care copiii s-au bucurat din plin: Viila Cheia se numeste pensiunea, si arhitectura ei a castigat numeroase premii de profil. Viila Cheia este la 10 minute de Cheile Turzii, si la 20 de minute de Salina Turda.

PS: Iata si alte idei de locuri frumoase de vazut in apropiere de Cluj.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare