Sus
  >  Destinatii   >  Ce poti face prin sudul Italiei un weekend cu fetele?

Ei bine, poti face multe! Pentru ca sudul Italiei este o zona superba, si foarte ofertanta, orice stil de calatorie ai avea si orice fel de vacanta ai profita. Iti plac oraselele cochete, cu vile superbe si biserici de acum cateva sute de ani? Sunt din plin. Te fascineaza istoria antica? Ai noroc, e plin de ruine antice aici. Iti place mancarea buna? Pai unde altundeva e mai bine decat in sudul Italiei?! Sau din contra, esti genul activ, mereu pe munti? Din fericire, avem si vulcani, si munti, si trasee cate vrei. Asa ca nu o sa iti zic tot ce poti face aici, ci ce am facut eu, alaturi de Alina de la The Happy Kid, impreuna cu un grup de fete, prietene vechi si noi, in a doua editie de vacanta #LadiesOnly (dupa cea din primavara in Colmar), organizata de agentia Familia Hai Hui, si sub umbrela echipei Family Travel Bubble.

In primul rand, cazarea noastra din Sudul Italiei a fost o adevarata experienta in sine

Ne-am cazat in zona metropolitana Napoli, dar nu chiar in Napoli, desi acolo am aterizat, fiind ca orasul in sine poate fi fie o poveste de dragoste, fie una de dezgust total, iar cazarile aici nu au cel mai bun raport calitate pret. Am stat in schimb la jumatate de ora de aeroport, pe pantele Vezuviului, fix intr-una din viile care cresc in acest roditor sol vulcanic. Vesuvio Inn&Wine Experience se numeste micul hotel ales pentru excursia noastra in grup cu fetele, si pe langa locatia direct la margine de podgorie, am avut si o piscina panoramica, cu vedere intr-o parte spre mare si in cealalta spre Vezuviu.

Diminetile ne incepeau invariabil in vie. Pentru ca pe acolo ducea drumul spre restaurantul panoramic unde se servea micul dejun. Vesuvio Inn nu era singura cazare a podgoriei Sorrentino, ci din loc in loc, prin vie, daca esti doar in cuplu, te poti caza la mici casute dragute, inconjurate de vita de vie, maslini si smochini.

Fiind un pic la periferie, a fost un avantaj si din punct de vedere culinar. Am putut incerca restaurante pur locale, nu pentru turisti, si am avut si o oferta variata si diferita in fiecare seara. Prima seara, grupul s-a cunoscut pe indelete, intr-o atmosfera lejera, la restaurantul din via vecina de cea care ne adapostea hotelul. A doua seara am optat pentru o pizzerie pur italiana, cu retete de pizza pe care numai in sud le gasesti, precum pizza fritta sau pizza cu fistic, iar in ultima seara am fost la un steakhouse cochet.

Pranz si degustare de vin, in vie

O data cu rezervarea acestei cazari in vie, poti sa alegi sa rezervi si una din experientele conexe. Pentru grupul nostru vesel de fete am ales un pranz cu degustare de vinuri, in vie. Masute aranjate cochet, sub pavilioane umbroase intre vii au fost locul in care am testat preparate locale (si putine bucatarii din lumea asta se pot lauda ca sunt mai delicioase decat ce poti gusta in sudul Italiei!) insotite de nu mai putin de 5 soiuri locale de vin (printre care si celebrul Lacryma Christi DOC), crescute aici, sub craterul vulcanului Vezuviu.

De altfel, productia de vin este o traditie in zona Vezuviului, iar via cramei Sorrentino dateaza de la 1860, si printre vita de vie chiar de atunci te poti plimba in apropierea restaurantului.

A fost cred cea mai indragita activitate a grupului nostru. Am programat-o in ultima zi, si la o portie de paste si un pahar de vin, fetele devenite toate prietene au vorbit despre zilele prin Italia, si cu toate impreuna am facut planuri pentru urmatoarea iesire #ladiesonly.

Sus pe coasta Amalfi, prin Ravello

Coasta Amalfi are renumele de a fi cel mai aglomerat drum din Italia, si cum noi aveam doar 3 zile la dispozitie nu am putut sa o parcurgem in intregime. Am ajuns insa in sarmantul Ravello, unul din orasele de sus ale coastei Amalfi, si poate cel mai frumos.

Te poti pierde pe stradutele sale pietonale in panta si in scari, cand in sus, cand in jos, printre magazinele de ceramica foarte colorata, haine la fel si cu printuri pline de lamai, sau delicatese din zona, precum limoncello ori sosuri de fistic.

Poti vizita cele doua vile cu gradini absolut superbe, Villa Rufolo si Cimbrone, de la balcoanele carora vei vedea agitatia de barci si yachturi de pe coasta Amalfi, dar si muntii semeti ce se ridica direct din mare. Pentru ele nu trebuie sa cumperi bilete din vreme.

Sau poti sta la o inghetata ori un Aperol la una din terasele din piata centrala a Ravello, in fata Domului.

Drumetie pe craterul lui Vezuviu

Data trecuta, intr-un aprilie, cand am urcat la peste 1200m cat are Vezuviu, pe crater, era ceata. Si nu orice fel de ceata, ci o ceata din aceea de nu vedeai la un metru in fata. Asa ca mare lucru nu am putut face, ci ne-am oprit la barul amenajat la intrarea pe traseu si am testat un limoncello si un pahar de vin alb Lacryma Christi. De data aceasta, cu 24 de fete sportive si vesele hotarate sa ii cucereasca craterul, Vezuviu s-a comportat exemplar: perfect senin si nicio adiere de vant nu ne-a stricat drumetia, de intensitate usoara, de aproximativ o ora de-a lungul a peste jumatate din circumferinta craterului (cealalta parte are un traseu un pic mai dificil, si se poate parcurge doar cu ghid, la ore prestabilite).

Am avut si suficient timp de poze, dar si de relaxare la terasele de pe vulcan. Peisajele sunt absolut fascinante: deoparte craterul adanc si fioros, de partea cealalta imensul oras Napoli, golful sau, si in zare insulele Capri si Ischia.

Celebrul Pompeii si ruinele-bijuterie de la Herculaneum – de neratat in aceasta zona din sudul Italiei

A fost a patra oara pentru mine in Pompeii, si de fiecare data ma impresioneaza prin imensitatea sa la fel de mult. Si, ca fiecare dintre datile de pana acum, nu am ajuns in niciun loc in care mai fusesem. Pompeii este absolut imens, si poti petrece cred o saptamana nerepetind vile romane bine conservate sau drumuri pietruite parca fara sfarsit. A fost cald de data aceasta (fata de ultima oara, in aprilie, cand era destul de racoare si ploios), dar caldura nu a influentat senzatia mea de wow in fata acestei file de istorie, ramasa impietrita de la eruptia din 79, devastatoare, a vulcanului Vezuviu.

Mult mai mic decat Pompeii, dar mult mai bine pastrat fiind ingropat in aceeasi eruptie din anul 79 sub 6 metri de lava si cenusa, Herculaneum completeaza incursiunea aceasta aproape imersiva in perioada romanilor. Intr-o plimbare pe strazile excavate vei intra in adevarate bijuterii antice: case romane cu picturi si mozaice colorate, impecabil conservate de eruptia care a oprit definitiv total si brusc viata in acest oras.

La Herculaneum ai practic in acelasi timp sub ochi ucigasul Vezuviu si victimele sale. Pentru ca ce a aparut dupa excavarea stratului ce a tinut protejat orasul mii de ani sub pamant nu au fost doar case si decoratii, ci si sute de schelete ale oamenilor prinsi si omorati de eruptie aici, ceea ce a permis studierea dietei si a sanatatii populatiei romane de acum 2000 de ani.

Am spus ca Herculaneum este mai mic decat Pompeii, si asa este. In 2 ore poti vizita in intregime intreaga zona excavata. Dar in fapt, sub intreg orasul actual Ercolano se gasesc zeci de alte case, stradute si ruine, vazute la scanare, care insa nu pot fi excavate fiind sub case, strazi si cladiri contemporane.

Weekendul nostru prelungit a trecut prea repede, aceasta a fost concluzia tuturor celor 24 de participante. Si singura intrebare la final a fost: noi unde mergem, cu fetele, data viitoare? Familia Hai Hui, si intreaga echipa Family Travel Bubble deja lucreaza la cateva idei de excursii #ladiesonly, dar mereu vrem sa aflam sugestii de destinatii noi.

PS: Citeste si ce a povestit Alina despre excursia noastra in sudul Italiei.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare