Sus
  >  Destinatii   >  Itinerariu de excursie de 3 zile #ladiesonly in Sicilia

La sfarsitul anului trecut am planuit, impreuna cu Ramona, jumatate din Parinti Calatori, in cadrul echipei Family Travel Bubble, si am organizat alaturi de agentia Familia Hai Hui, o excursie #ladiesonly in insorita si fascinanta Sicilia.

>> A fost a treia astfel de excursie #ladiesonly, dupa ce anul trecut am mers intre fete in Colmar si in sudul Italiei.

Sicilia este una din cele mai fascinante insule europene, un mix superb intre plaje minunate, orase-bijuterii, maretul si impunatorul vulcan Etna, podgorii nesfarsite si mancare delicioasa, si poti sta aici cu saptamanile, fara sa poti zice ca ai vazut insula intreaga, asa ca am avut misiune grea in crearea unui itinerariu cat mai interesant pentru doar 3 zile pe meleaguri siciliene. Si iata ce am facut, cu fetele, in 3 zile prin Sicilia.

Baza noastra: un hotel cu vedere superba catre mare si vulcan in Taormina

Am aterizart in Catania cu zbor direct wizz, si ne-am cazat la un hotel in Taormina, agatat deasupra marii, care ne-a oferit in fiecare dimineata privelisti superbe cu marea si vulcanul in acelasi timp. Villa Diodoro este un hotel elegant, cu un aer aristocratic italian care parca e greu de gasit in lumea noastra grabita si moderna, care ne-a fost gazda confortabila timp de 3 nopti. Din Catania in Taormina se ajunge cam intr-o ora, pe care am parcurs-o in confortul unui bus privat de transfer.

Plimbari prin Taormina cea frumoasa

Asa vibe frumos are Taormina! De dimineata pana seara ne-am plimbat pe stradutele ei in scari si pante, cand in sus, cand in jos. Am pornit intai cu o vizita in fantasticul Amfiteatru Antic, care ofera de pe scarile sale privelisti minunate cu marea.

Am continuat pe strada principala a Taorminei, intre cele doua porti ale sale monumentale, Messina si Catania, trecind pe langa fantastice biserici baroce, prin piata IX Aprilie, unde doi cantareti te incantau cu cantece italiene vesele, si pana la superbul Dom din Taormina. Am parcurs si „testul dietei”, si anume cea mai ingusta strada din Italia, lata de doar 52cm, si cu mandrie trebuie sa spun ca toate participantele noastre au incaput cu brio!

Dupa o masa de pranz, copioasa, cum altfel in Sicilia, asezonata de conversatii placute intre fete si limoncello, o parte din grup a pornit-o, din centrul Taorminei, pe scari in sus, catre o mica biserica rupestra, Madonna della Rocca, de unde privelistea cu orasul, ramas jos, este fascinanta. Si biserica in sine este superba, si nu doar o simpla biserica sapata in stanca. Ci o biserica in stanca, decorata in stil baroc, cu detalii delicate, aurii si inflorate.

Dupa amiaza am avut timp si de o plimbare prin gradinile Comunale, un parc cu privelisti si ele impresionante cu marea, pozitionat chiar langa hotelul nostru.

Seara am coborat la plaja, la Isola Bella, o rezervatie naturala, o mica insula, unita de Sicilia printr-un banc de nisip, pe care poti trece verindu-te de valuri.

Savoca, un sat italian incremenit in timp, locul de filmare al celebrului film The Godfather

In a doua zi a noastra in Sicilia, dupa un mic dejun cu panorame frumoase, autobuzul nostru privat ne-a asteptat langa hotel, si ne-a dus, pe un drum intai pe langa mare, si apoi urcind pe serpentine, pana sus in Savoca, un sat tipic sicilian, agatat de o coama de munte, si parca incremenit in timp. De altfel, din cauza autenticitatii locului, aici in 1970 Francis Ford Copolla a filmat una din capodoperele cinematografice din toate timpurile: The Godfather (Il Padrino).

Am pornit de langa Bar Vitelli de-a lungul unei promenade cu privelisti frumoase, pana la impozanta biserica unde, in film, Corleone se casatoreste cu Apollonia. De acolo, pe drumuri printre cactusi, am facut un cerc complet, pana inapoi in centrul satului, ca sa ne asezam si noi, precum personajele din film, la taclale la un pahar de ceva bun.

O vizita intr-o podgorie de la poalele Etnei

Dupa amiaza a fost rezervata unei activtiati cu totul speciale. Am urcat cu busul nostru pana la peste 900m altitudine, acolo unde creste cel mai bun vin in solul vulcanic, bogat in nutrienti, al vulcanului Etna. Dupa o introducere in istoria cramei, una dintre cele mai mari din Sicilia, a urmat o degustare a soiurilor produse de Gambino Winery, impreuna cu un pranz traditional sicilian delicios.

Am invatat ca in Sicilia vinul rosu se degusta alaturi de un ou fiert, ca intre soiuri se mananca supa de naut, totul intr-un peisaj de vis, inclus de National Geographic in top 10 panorame ale cramelor din lumea intreaga.

Cateva cuvinte despre mancarea din Sicilia

Daca am vorbit despre vin, este cazul sa vorbesc si despre mancarea in Sicilia. Fiecare restaurant te tenteaza cu tot felul de nebunii culinare, de la arancini, care ii gasesti peste tot pe strada de vanzare, la peste proaspat prins, gatit in mod traditional sicilian (cu capere) la paste a la norma (cu vinete) sau in sos de fistic, tot ce mananci in Sicilia este delicios!

Nici deserturile nu sunt mai prejos: trebuie musai sa incerci un canollo, dar si o granita sau o casata siciliana. Si bineinteles, stiti motto-ul oricarui turist in Italia, nu? Nicio zi fara macar un gelato!

Castelul Aci, un castel neobisnuit in Sicilia

A treia si ultima zi in Sicilia a avut tot un program in 2 parti. De fapt 3 parti, pentru ca mare parte din fete si-au inceput ziua cu un nou tur prin Taormina, pentru ultime cumparaturi de suvenire si produse traditionale. Apoi, impreuna cu bagajele, am fost preluati de transfer, care intai ne-a oprit la Castelul Aci, o aparitie neobisnuita in peisajul Siciliei.

Un vechi castel normand, Aci isi are fortificatiile in varful unui dop vulcanic in mare, si de acolo pazeste, de o mie de ani, aceasta parte de coasta a Siciliei. Atentie: daca il vizitezi, este inchis ziua intre 13 si 15.

Cateva ore prin Catania

Zborul nostru de intoarcere acasa a fost seara tarziu, asa ca a doua jumatate a zilei am petrecut-o in Catania. Spre deosebire de Taormina, Catania este oras mare, dar atmosfera sa este tot una relaxanta, in vibe sicilian. Am pornit din fata Domului, Basilica Cattedrale di Sant’Agata, pe strazile pietonale, pe langa statuia cu elefant, simbol al orasului.

Primul popas l-am facut in zona colorata a pietei de peste, unde mai multe restaurante imbie turistii cu preparate marine sau paste, asezonate amaro sau limoncello, dupa gust.

Apoi, in functie de dorinte, o parte din fete am continuat spre Castello Ursino, pe care l-am vizitat pe indelete (adaposteste un muzeu de istorie si de arta).

Reintorsi in piata centrala, am coborat in termele romane, impecabil pastrate, descoperite sub dom, iar apoi am urcat in cupola bisericii apartinind de dom, de unde ai o panorama exceptionala cu Etna ce se intalnta impozant deasupra orasului.

Ultima plimbare, inainte de a merge spre aeroport, am facut-o inspre amfiteatrul antic de aici, din care se mai poate vedea doar un coltisor.

Cam acestea au fost plimbarile nostra de 3 zile intre fete prin Sicilia! De revenit, este o insula cu adevarat senzationala!

PS: Un alt weekend, de toamna, ne-a gasit acum cativa ani tot in Sicilia, inspre Ragusa, Modica, Siracusa si Ortigia,

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare