Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  Stop pe drum inapoi in Romania la Nicopolis ad Istrum

La vreo 30 de kilometri de Veliko Tarnovo, cum te intorci inapoi in Bucuresti, un indicator la stanga pe drumul principal te indeamna sa vizitezi Nicopolis ad Istrum. Il vedem de zeci de ani, de cand tot gasim de cateva ori pe an motive sa mai vizitam o data Bulgaria, dar niciodata nu am avut timp sa oprim. De data aceasta insa, cu ocazia a unui weekend tomnatic in Veliko Tarnovo si simpaticul orasel Elena, ne-am intors in timp util sa prindem situl arheologic roman deschis.

O plimbare placuta printre ruine si istorie

Nicopolis ad Istrum este un oras roman de aproape 2000 de ani, fondat in 106 de catre Imparatul Traian pentru a sarbatori victoria sa in Razboaiele Dacice. Dupa Pompeii si Herculaneum, pe care le-am vizitat luna trecuta in excursia noastra Ladies Only prin Sudul Italiei, cu greu pot alte ruine romane sa mai ma impresioneze, nu e asa? Si e drept, ruinele de la Nicopolis ad Istrum nu sunt perfect conservate, nici pe departe comparabile cu cele acoperite de eruptia Vezuviului pe coasta Italiei.

Dar plimbarea prin situl arheologic Nicopolis ad Istrum nu e nici pe departe fara sarm! Ba din contra, mai ales intr-o zi de toamna insorita, cum am prins noi, este absolut minunata. Pentru ca, pe langa drumul roman, printre coloane si un odeon vechi de 2000 de ani, o padure a crescut semeata, natura facind ce stie ea cel mai bine sa faca: sa recucereasca locuri ocupate de oameni. Astfel ca vei merge pe un drum roman, planuit de insusi Traian, pastrat chiar bine, dar in acelasi timp printr-o padure umbroasa, cu copaci cu frunze toamna in toata gama de culori posibile.

Un mic sfat organizatoric al acestei vizite: din drumul principal Ruse-Veliko Tarnovo, daca iesi spre Nicopolis ad Istrum unde este indicatorul, va trebui sa parcurgi, pe o sosea plina de gropi, cam 12 kilometri. Daca insa, venind din Veliko, vei face stanga (nemarcat) pe un alt drumeag, cam cu cativa kilometri inainte de cel „oficial” vei merge, e drept tot prin gropi, doar cam un kilometru si ceva pana la portile orasului antic.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare