Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  O zi prin Elena in Bulgaria

Copiii au ras cand le-am zis ca mergem la Elena. M-au intrebat „Care Elena?”. Cum care, Elena din Bulgaria! Un orasel in centrul tarii vecine, la 40 de minute de mult mai cunoscutul Veliko Tarnovo. inconjurat de deluri impadurite, care are cateva locuri superbe numai bune de descoperit intr-o excursie de weekend tomnatic. Deci, ce poti face intr-o vizita de o zi in Elena?

Copiii au ras cand le-am zis ca mergem la Elena. M-au intrebat „Care Elena?”. Cum care, Elena din Bulgaria! Un orasel in centrul tarii vecine, la 40 de minute de mult mai cunoscutul Veliko Tarnovo. inconjurat de deluri impadurite, care are cateva locuri superbe numai bune de descoperit intr-o excursie de weekend tomnatic. Deci, ce poti face intr-o vizita de o zi in Elena?

Ia la pas centrul istoric impecabil pastrat al Elenei

Elena are multe case frumoase, dar cea mai impresionanta dintre toate este Popnikolovata, care acum gazduieste un mic muzeu de paleontologie. Alaturi poti intra intr-un mic muzeu al satului, complexul arhitectural Daslakolivnitsata, unde poti vizita o superb pictata biserica ingropata (si biserica ingropata de la Istria este tot de bulgari construita), un vechi han ce adaposteste costume traditionale si covoare vechi, si o scoala, toate cladiri superbe, perfect restaurate si reconditionate. Atentie: aici biletele se pot plati doar cash.

Peste un pod de piatra zarim si simbolul orasului: turnul cu ceas.

Stonehenge din Bulgaria, un loc tare frumos pentru o plimbare de dupa amiaza

Insa trebuie sa recunosc ca ceea ce mi-a pus Elena pe harta nu a fost centrul sau istoric, ci faptul ca am descoperit ca langa ea, pe malul frumosului lac Yovkovtsi, se afla replica data de bulgari celebrului si anticului cerc de piatra Stonehenge din UK. Nu este antic, dar este impresionant prin imensitate (si, cei care ma citesc demulta vreme stiu, sunt fascinata de statuile bulgaresti imense), si fiecare piatra este inscriptionata cu diferite poezii. Alaturi de cercul de pietre este o statuie imensa a unui erou popular faimos in Bulgaria, Valchan Voidoda, cu piciorul pe o lada plina de aur.

Dealul pe care e pozitionat intreg ansamblul de monumente este un deal panoramic si foarte verde, de unde poti admira lacul in toata splendoarea, mai ales toamna, inconjurat de copaci cu frunze portocalii.

Cascada Hristovski

Se spune ca este una din cele mai frumoase cascade din Bulgaria centrala. Insa intr-un octombrie canicular chiar, cum am fost noi, dupa luni de zile de lipsa acuta de ploaie, am gasit cascada Hristovski complet secata. Dar, tot raul spre bine: lipsa apei a dus la o mica drumetie in premiera pentru noi: am urcat pe albia de piatra a raului cat ne-a permis lipsa apei, sarind intre balti ramase, prin canionul alb pietros in care e localizata cascada.

Drumetia pana la cascada este una usoara: de unde iti spune sa lasi masina google, si este indicatorul de inceput de traseu, vei mergem 15-20 de minute prin padure pana ajungi pe malul raului.

Nu uita si de mancare in Elena!

Poate trebuia sa precizez specialitatile culinare ale Elenei inca de la inceput. Elenski but, sau Elena filet, sunt un soi de mezeluri numite drept cele mai bune mezeluri din Bulgaria. Si pe buna dreptate, e un adevarat deliciu aceasta carne afumata si condimentata! O poti degusta la taverna de pe malul raului, Mehana Truchev, dar daca o vrei pentru acasa trebuie sa stai la un pic de coada la cocheta bacanie din centrul orasului, Balkan Village Meat Shop, de unde poti cumpara, din crama, si vinuri de la podgoria Maryan, alta specialitate delicioasa a zonei. Nu uita si sa comanzi un ayran, alta specialitate culinara pentru care este cunoscuta Elena. Noi am luat un litru, sa ne ajunga pe tot timpul pranzului!

In concluzie: daca esti in Veliko Tarnovo peste weekend, nu ezita sa faci o vizita Elenei. Ba chiar ai si aici cateva hoteluri dragute, ca sa poti sa iti stabilesti baza. Doar inca un motiv in plus pentru a vizita Bulgaria, nu e asa?

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare