Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2016 - 4 roadtrips in 4   >  Jurnal de bebe calator: 12 tari in 12 luni

In 2014 ne propusesem drept rezolutie anuala de travel ceva aventuros dupa parerea noastra de atunci, sa vizitam 12 tari noi in 12 luni. Mica Ema ne-a aratat insa ca rezolutia nu este atat de dificil de implinit, si ea, la doar 1 an, a bifat si ea 12 tari in 12 luni, devenind un adevarat bebe calator.

 

6 tari in primele 6 luni pentru Ema – bebe calator!

In primele 6 luni se plimbase deja prin 6 tari: Romania, Austria, Spania, Portugalia, Italia si Bulgaria, despre care am rezumat aici. Bineinteles, nu s-a oprit din calatorit, si impreuna cu noi si alaturi de fratiorul Lucas, am continuat acelasi stil de multe weekend trip-uri, presarate din cand in cand cu cateva roadtrip-uri mai lungi, parte din rezolutia noastra de travel pe acest an, 4 roadtrips in 4.

La 1 an un bebe calator paseste peste Cercul Polar si ajunge la cel mai nordic punct din Europa

A saptea tara vizitata de Ema in primul ei an de viata a fost Suedia, primul nostru stop in cadrul roadtrip-ului de vara in 4, unde am stat o noapte in Stockholm si am trecut si aruncat un ochi prin Lulea si GamlaStad in nordul tarii.

A urmat imediat dupa a opta tara, Finlanda, motivul oficial al acestui roadtrip, si anume o vizita la Mos Craciun acasa la el in Rovaniemi, ocazie cu care am si pasit peste Cercul Polar. In Finlanda am mai experiementat o noapte intr-un iglu de sticla, cand am primit cadou o aurora boreala, si am facut si o oprire la Inari, centrul civilizatiei Sami.

In a noua tara pentru Ema am intrat direct de pe soselele serpuite ale Finlandei, si anume in Norvegia, unde tinta noastra a fost Nordkapp, cel mai Nordic punct al Europei continentale. Tot in Norvegia am mai vizitat si Lillefjord si a sa cascada a iubirii, Hammerfest, orasul ursilor polari, Alta si am incheiat fabuloasa noastra excursie in nord cu copiii cu o dupa amiaza si o noapte in Oslo.

In septembrie am schimbat registrul de temperatura pentru cea de-a zecea tara pentru Ema (care insa nu a fost o premiera si pentru Lucas): Grecia, cu un sejur la mare in Zakynthos.

O luna mai incolo o bifa si pe a 11-a, o tara care a fost in premiera si pentru noi, nu doar pentru copii: Macedonia, prin care ne-am facut roadtrip-ul de toamna in 4, si am vizitat capitala Skopje, spectaculosul canion Matka, superbul lac Ohrid, plus inca alte cateva escale prin frumosii munti Balcani de aici.

A 12-a tara a fost Ungaria, noua pentru Ema, dar si pentru Lucas (nu si pentru noi parintii), unde am mers sa sarbatorim ziua lui Lucas in octombrie, intr-un weekend plin de distractii pentru cei mici in Budapesta.

Un bebe calator aprofundeaza tarile prin care a fost!

Printre atatea tari noi in care a pasit Ema in premiera, a mai aprofundat si din cele deja bifate. Am mai trecut de mai multe ori pe la vecinii nostri bulgari, pentru ca din Bucuresti se ajunge foarte usor. Intai in Bulgaria la ski cat inca mai era iarna, descoperind partiile din Borovets si vizitind manastirea Rila, situate in apropiere. Apoi, pe masura ce vremea s-a incalzit ne-am mutat in weekenduri pe litoralul Bulgariei, intai in nord est, intre Varna si Shabla, si apoi un long weekend de explorare a tarmului din sud-est, in jurul orasului UNESCO Sozopol. Aproape de granita cu Romania am dat o fuga si la o plaja speciala, Bolata, si, in apropiere, la Rezervatia naturala a lacului Durankulak. Mai prin centrul tarii am vizitat cetatea Ovech si padurea de piatra Pobiti Kamani, avind baza la frumosul hotel Lighthouse dar si frumoasele orase incarcate de istorie Schumen si Madara. Pe Dunare am oprit un weekend la Silistra.

In alta tara in care am mai revenit de cateva ori anul acesta a fost Italia, gratie zborurilor scurte, dese, la preturi ieftine si in diferite destinatii din peninsula cizma. In aprilie am fost in Florenta, Bologna, Livorno si un pic roadtrip prin Toscana, printre dealuri, vii si superbe orasele medievale (am vizitat doua: Volterra si San Gimignano). Am revenit si in mai in Italia, ca tare mult ne place, de data aceasta la distractii in parcul Gardaland si la plimbari pe malul lacului Garda.

Si prin Romania ne-am plimbat anul acesta in toate sezoanele. Roadtrip-ul de primavara in 4 l-am facut prin Romania, un traseu de 5 nopti care a pornit din Transilvania, cu vizite la biserici fortificate si a continuat cu cetati si castele si innoptat la Deva intr-un conac. A treia a noapte am petrecut-o pe malul unui lac, la Valiug, si am admirat cascade si alte obiective, si pastrind domeniul acvatic ultimele 2 zile am stat in cel mai frumos cred loc din Romania, pe clisura Dunarii.

In Transilvania am revenit pentru un weekend de explorat judetul Covasna, de Paste cateva zile in Cluj (cand am vizitat si simpaticul sat Rimetea si cetatea Coltesti) si pentru o vizita la biserica fortificata Prejmer. Tot in zone muntoase am fost la Peles in prima vizita in multi ani, la ski prin diferite statiuni din Romania, si de cateva ori in Brasov, fie in trecere, fie pentru un weekend intreg.

La capitolul noutate montana am bifat dormitul in cort, intr-un weekend de glamping la Ursa Mica, cand am vizitat si biserica in piatra de la Corbii, si am studiat, urcind doar putin, cum este traseul catre Vf Moldoveanu.

Valcea a fost o alta zona explorata in cursul a mai multe weekenduri anul acesta. Am vizitat centre acvatice noi, precum TISA de la Baile Olanesti sau Forest Spa de langa Dragasani si am dormit 2 nopti elegante la Conacul lui Maldar si am vizitat multe manastiri si cule oltenesti.

Pe langa Bucuresti am fost un weekend la Domeniul Greaca, si in day trips la Palatul Brancovenesc Potlogi sau Ferma Cocosu Rosu.

La mare la noi am revenit dupa 16 ani in Costinesti, de data aceasta nu studenti ci parinti, si, cu alta ocazie am vizitat cetatile Enisala si Histria, si am dat o tura de recunoastere prin Muntii Macinului, in Dobrogea.

Crescind intre calatorii in familie

Ema a crescut asadar printre calatorii in familie, pline de distractii si experiente noi. Fiecare milestone al ei, din cariera ei de bebelus, este asociat cu o calatorie. A stat in fund singura la cateva zile dupa ce ne-am intors din Portugalia si Spania, la nici 5 luni, si si-a exersat mersul prin Suedia, Finlanda, Norvegia si Grecia, pana a devenit super sigura pe picioarele ei, iar in Macedonia de abia ne tineam dupa ea printre statuile si coloanele monumentale ale capitalei Skopje.

Iti recunoaste un avion in orice poza, si in ultima vreme nu prea mai este incantata de un drum mai lung de 3 ore cu masina. Noi, parintii, am invatat ca sa calatoresti cu doi copii nu este nici usor, dar cu siguranta nu este nici greu. Mai usor a fost in primele 6 luni, cand nici nu manca, si nici nu fugea, dar ne-am adaptat si ne-am invatat la fiecare noua etapa, pe rand. In 2017 cu siguranta vom continua calatoriile in familie, si vom vedea ce format ii este mai potrivit in jurul varstei de 2 ani, tinind cont bineinteles si de dorintele si preferintele fratiorului ei, care tinde spre venerabila varsta de 7 ani.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare