Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2016 - 4 roadtrips in 4   >  4 roadtrips in 4: Primavara ne plimbam prin Romania!

Tocmai am incheiat cel de-al doilea roadtrip in 4, parte a rezolutiei noastre de travel pe 2016: 4 roadtripuri in 4, care iata ca a ajuns la jumatatea sa. Daca in iarna am preferat zone mai calduroase ale Europei, si am petrecut hai hui 2 saptamani prin Spania si Portugalia, primavara am ales sa ne plimbam pe la noi prin tara. Mai fusesem in iarna intr-un roadtrip romanesc de 1 decembrie, si prinsesem gustul plimbarilor ample prin Romania.

 

Am mers in ultimele zile de primavara tocmai pentru a prinde o vreme cat mai buna (si am avut un noroc chior cu soare continuu timp de 5 zile, chiar daca perioada aceasta de sfarsit de mai s-a dovedit foarte instabila).

Nu am mai putut sta la fel de mult ca in iarna, cand combinatia de Craciun, Revelion si zile moarte la job de inceput de an ne-au permis sa ne plimbam 2 saptamani, ci am inghesuit un weekend si cateva zile inainte si dupa, pentru un roadtrip de 5 nopti, un tur prin Romania care a trecut prin Transilvania, Banatul Montan si am taiat Oltenia pentru a ne reintoarce acasa. Mica Ema asa ca nu si-a trecut tari noi vizitate in jurnalul ei de bebe calator, dar a avut ocazia sa mai descopere un pic din propria tara, alaturi de parintii ei si de fratiorul Lucas.

Traseul nostru de primavara, de roadtrip prin Romania cu copiii a fost asa:

Ziua bisericilor

1. Dupa o scurta escala de luat cina in Brasov, am innoptat in inima Transilvaniei, la Casele de oaspeti din Cincsor, unde am ajuns seara tarziu.
2. Dupa un mic dejun consistent si placut in restaurantul insorit din fosta scoala Cincsor (actualmente casa de oaspeti), am vizitat cetatea Cincsor de vizavi si am predat cheia camerei noastre din Casa Parohiala pentru a porni catre urmatoarele destinatii.
3. Drumul ne-a dus intai prin Carta, unde am vizitat ruinele singurei manastiri cisterciene de la noi din tara si am urcat in turnul sau inalt.
4. Am oprit apoi de pranz in Cisnadioara, unde am mancat pentru prima data supa de mere la ApfelHaus, o pensiune draguta in varf de deal (in mod ciudat situata pe strada Ciresilor), si apoi am urcat dealul de alaturi pentru a vizita biserica fortificata Cisnadioara.
5. Cum nu ne facusem plinul de biserici, am oprit apoi 5km mai departe si la Cisnadie, pentru a vizita si aici ansamblul fortificat cu o biserica in centrul lui. Pe drum am dat si de un loc de joaca foarte mare si cu multa iarba, unde copiii si-au dezmortit un pic picioarele.

Ziua cetatilor

6. A doua noapte am innoptat la un conac. Conacul Archia, pentru boieri contemporani dupa cum ii este motto-ul, situat in periferia Devei. Copiii au fost foarte incantati de macii rosii care decorau camera Maci pe care am primit-o, si noi de vinul savurat in noapte pe marginea piscinei.
7. Dupa o plimbare matinala pe domeniul conacului, admirind caii si manjii din herghelia Archia, am pornit spre centrul Devei, pentru a urca sus pe Dealul Cetatii cu funicularul.
8. Dupa turul prin cetate, 8km mai incolo am poposit in Simeria, la Arboretumul Simeria, un parc deontrologic superb, plin de specii interesante de copaci, printre alei umbroase, lacuri pline de nuferi si poduri numai bune de facut poze artistice.
9. Flamanzi deja, am cautat undeva sa mancam. Citisem de Castelul Lupilor, o pensiune-castel in Chimindia, un sat in apropiere, asa ca acolo ne-am dus sa degustam specialitati locale cu view la colinele din jur.
10. In drum spre masa de pranz, am zarit un indicator catre Geoagiu-Bai, la aproximativ 30 de km distanta, si catre termele romane de acolo. Imi aduc aminte ca vazusem cateva poze spectaculoase, cu un fel de piscina mica intr-o pestera adanca, asa ca dupa masa, cu copiii dormind in masina, pornim la o tura pana acolo. Avem prima surpriza a excursiei, descoperind intamplator in statiune, inainte de terme, o cascada superba, Clocota pe numele ei, pana la care se poate ajunge cu masina, astfel incat am putut-o vedea fara a trezi copiii. La termele romane Germisara am parcat in apropiere, si le-am vizitat pe rand, unul dintre noi stind de paza in masina langa copiii adormiti, si celalalt coborind in aceasta semi-pestera ce adaposteste un izvor de apa termala, un loc de altfel extrem de interesant.
11. Urmatorul popas din aceasta zi a fost la cetatea dacica Sarmizegetuza Regia, un loc pe care doream demult sa il vizitez. Drumul este reabilitat de curind, si se ajunge foarte bine si usor cu masina pana la aproximativ 2km de cetate, de unde faci o plimbare usoara pe alee pietruita.
12. De seara am mancat in Hateg, la un restaurant (Artgrill Bistro) surprinzator de bun, si am regretat ca nu am alocat timp in acest tur al nostru sa vizitam si Geoparkul cu dinozauri din Tara Hategului, si am ajuns tarziu aproape de miezul noptii, dupa un drum cu multe serpentine, la cazarea din acea noapte, in Valiug, pe malul lacului, la Resort Hotel Aquaris, la care imi doream demult sa ajung, dupa ce vazusem niste poze superbe cu panorama apei.

Ziua apelor

13. Dimineata ne-am inceput-o lenevind pe pontonul cu view superb al hotelului, si am continuat cu o plimbare cu hidrobicleta pe lac. De abia inspre pranz ne-am indurat sa pornim din nou la drum. 14. Prima tinta de azi: cascada Bigar, pe care o poti admira chiar din drumul principal, dar poti si face o mica drumetie de 10 minute pana la izvorul Bigar si la o grota de deasupra lui. De pranz am mancat la singurul restaurant descoperit in zona, o terasa cu priveliste foarte frumoasa asupra lacului Minis.
15. Citisem de Rezervatia de mori de apa Eftimie Murgu, foarte aproape de cascada, si cum Bigar s-a lasat descoperita foarte rapid, acolo ne-am indreptat cu masina in continuare. Am vazut 4-5 mori din cele 20 care sunt aici, si ne-am plimbat vreo ora prin Cheile Rudariei.
16. Seara am ajuns la ultima cazare din acest roadtrip, unde avea sa ramanem doua nopti. Ultima, dar si cea mai frumoasa, pensiunea Septembrie, la Cazanele Dunarii, si al sau view spectaculos catre fluviu si malurile lui stancoase.

Ziua Dunarii, final de roadtrip prin Romania

17. Ultima zi plina am inceput-o cu un mic dejun in care am profitat la maxim de privelistea frumoasa de pe terasa pensiunii, iar Lucas si-a consumat toata energia matinala pe trambulina gigantica de la locul de joaca. Am continuat sa ne desfatam cu Dunarea la Cazane cu o plimbare cu barca, prilej in care am vazut statuia lui Decebal, Tabula Traiana si doua pesteri (intr-una am intrat cu barca si intr-una am urcat pe jos).
18. Cat copiii si-au facut somnul de pranz, noi ne-am plimbat cu masina de-a lungul Defileului Dunarii, pana la Moldova Veche si inapoi, oprind din loc in loc pentru poze.
19. Ultima vizita a fost la Manastirea Ana, cocotata in varful unul deal langa Orsova, de unde puteai intrezari de sus Dunarea.
20. Plimbarea de seara am facut-o in Orsova, un oras cu o locatie senzationala, cu o insula pe care se gaseste un parc, care din pacate este lasat complet in paragina. Am incercat sa ignoram insa gunoiul, si ne-am uitat cu precadere catre Dunare si munti, dar tot a fost o experienta trista, un loc atat de frumos, cu oameni atat de… nepasatori (ca sa nu spun altfel). A doua zi de dimineata am mai admirat o data Dunarea, si am purces spre casa, drumul pana la Bucuresti durind aproximativ 6h plus o escala de pranz in Pitesti.

Vezi toate posturile despre roadtrip-ul de primavara prin Romania:

Harta traseului | Ziua bisericilor din Transilvania (Cincsor – Carta – Cisnadioara – Cisnadie) | Ziua cetatilor (Deva – Simeria – Chimindia – Geoagiu Bai – Sarmizegetuza Regia – Hateg – Valiug) | Ziua apelor de tot felul (Valiug – Minis – Bigar – Morile de apa de la Eftimie Murgu – Dunare) | Ziua la Cazanele Dunarii

 

In concluzie despre roadtrip-ul nostru prin Romania…

A fost o experienta super frumoasa, am vazut locuri deosebite la care demult ne doream sa ajungem, si ne-am propus ca de acum, in fiecare an sa incercam cel putin un roadtrip prin Romania, ca zone care sa merite cu siguranta ai de unde alege. Mai multe despre fiecare popas in parte in posturi viitoare, bineinteles. Si cu aceasta am incheiat jumatate de rezolutie de travel pe 2016, 2 roadtrip-uri impreuna cu cei mici superbe, care ne-au lasat dorind altele si altele in continuare.

Cea de-a treia excursie cu masina, cea de vara, o avem deja planificata si rezervata, si pot spune ca de abia o astept. In schimb pentru cea de toamna nu ne-am decis inca, mai avem negocieri de purtat, se pare ca fiecare dintre noi are propriile idei despre unde am putea merge, asa ca va fi o destinatie surpriza se pare.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare