5 motive pentru care sa MERGI in Bulgaria
Cine ma urmareste de mult, stie ca destule weekenduri dintr-un an sunt dedicate vecinilor nostri de la sud. Nu, nu mergem la all inclusive in Bulgaria (desi cu siguranta este o experienta net superioara uneia de acelasi tip pe care o poti avea, la aceeasi mare, in Romania), cum nu mergem la all inclusive nici in Turcia, de exemplu, nu este stilul nostru de a calatori. Insa Bulgaria, aceasta tara mica, cu doar vreo 6-7 milioane de locuitori, iti ofera atatea experiente diferite, si atatea locuri interesante, incat, an de an, revenim sa o mai exploram un pic, intre doua vizite peste oceane.
In plus, hotelurile din Bulgaria sunt mult mai variate (si mai bune, as indrazni sa spun) decat ce poti gasi la noi, in medie, iar fata de noi au stiut sa atraga si lanturi internationale de lux, precum Kempinski, Intercontinental sau DesignHotels (Sense din Sofia este fabulos – am stat de mai multe ori, cu copii sau fara), dar si sa construiasca adevarate boutique hotels, elegante, in case vechi reabilitate (precum cele in care te poti caza in Bojentsi, rezervatie arhitecturala si istorica), in pozitii aparte sau tematice (precum Diplomat Plaza in Lukovit).
Dar sa o luam pe rand… De ce tot revenim in Bulgaria, si de ce vi-o recomand si voua de atatia ani?
Mancarea este delicioasa in Bulgaria
Scena gastronomica in Sofia de exemplu este una incredibila, si au avut inaintea noastra un restaurant inclus in celebra retea Relais&Chateaux. Tot la capitolul weekenduri gourmet, in Varna am gasit nenumarate restaurante exceptionale, de fiecare data cand am fost. Dar chiar si in afara meselor cu staif, e greu in Bulgaria sa gasesti o taverna cu mancare proasta. Bucataria balcanica este in esenta una delicioasa, iar legumele bulgaresti reusesc sa aibe un gust perfect natural. Cine nu a auzit oare de castravetii bulgaresti? Si uneori dai peste surprize chiar peste asteptari, cum a fost cazul cand ne-am cazat la Little River Guesthouse (poti rezerva aici), unde ne-au gatit doi englezi stabiliti in Bulgaria niste feluri de mancare inspirate din bucataria traditionala, dar modificate de ei din inspiratii internationale, delicios!
Liniste si lipsa aglomeratiei la mare
Romania are undeva la 100 de kilometri de litoral, iar Bulgaria aproape 400, la o populatie aproape de 3 ori mai mica. Chiar si cu valurile de turisti pe care le trimitem peste granita pe timp de vara, realitatea e ca ei raman in zona de nord a Bulgariei, iar in sud gasesti plaje nesfarsite, libere, salbatice or amenajate delicat, pentru rulote sau cu hoteluri cu multe stele, pentru toate gusturile – iata ce am explorat noi mai multe zile pe langa Sozopol. Si acum sa combinam cu faptul ca bulgarii (invatati de investitorii straini mai versati in turism) isi pastreaza statiunile si hotelurile deschise si in off season, atragind turistii cu altfel de activitati (spa, golf – in zona de nord a coastei lor sunt amenajate terenuri de golf populare printre amatorii acestui sport din toata lumea, cum sunt cele care apartin de Thracian Cliffs ori Lighthouse Resort). Ne da deci ca Marea Neagra in Bulgaria este o destinatie minunata pentru turisti in orice luna a anului, si un loc in care noi revenim cu drag an de an.
Bulgaria iti ofera o varietate de lucruri de facut, locuri de vizitat si experiente de trait!
Relieful carstic al Bulgariei trebuie sa recunosc ca este preferatul meu! Dupa atatia ani, tot sunt surprinsa de canioanele extraordinare care strabat aceasta tara, de pesterile grandioase, de stancile maiestuoase care iti apar in fata ochilor la drumetii pe plaiuri Bulgaresti. Cateva exemple de destinatii usor accesibile din Bucuresti, extrem de scenice: Geoparcul Iskar Panega, Pestera Devetashka, Wonder Bridges de langa Plovdiv (pe sub care poti trece chiar si cu tiroliana), Canionul Rusenski Lom, imediat dupa granita de la Giurgiu.
Plaja in Bulgaria poate fi cu usurinta combinata cu vizite si activitati de tot felul. Imediat langa principalele statiuni, din nord, frecventate de romani, ai atatea locuri de vazut, incat as umple pagina. Cateva exemple rapide pe langa Varna (si deci usor de ajuns si din alte statiuni populare): coasta stancoasa de la Varna pana la Shabla, neobisnuita plaja rotunda Bolata, Balcic si toate locurile frumoase din acest orasel plin de istorie, Cetatea Ovech si Padurea de piatra Pobeti Kamani, zonele fabuloase din Shumen si Madara, la o ora doar de litoral.
Ski-ul este si el o experienta faina in Bulgaria (mai putin in timpul vacantelor scolare romanesti, cand intr-adevar este foarte aglomerat pe partii). Am fost la ski doar in principalele lor statiuni, Bansko si Borovets, dar cu siguranta trebuie sa mergem si in cele mai mici. In plus, Sofia este capitala europeana cu cea mai aproape partie de ski de centrul urban (in afara de Andorra), iar daca te plictisesti de alunecat pe partie, poti porni pe trasee montane de iarna, bulgarii au marcat, fix ca elvetienii, si trasee de iarna pe langa partii, cum este drumetia parcursa de noi anul acesta pe zapada din Borovets.
Daca am zis de drumetii, apoi Bulgaria este perfecta pentru pasionatii de munte, cu siguranta. Adica e suficient sa va arat o poza de la cele 7 lacuri din Rila ca sa intelegeti ce fel de peisaje puteti admira la o drumetie prin muntii Bulgariei. In plus, dupa un traseu nu foarte complicat puteti cuceri cel mai inalt varf din peninsula Balcanica, Musala, si cei 2925 de metri ai sai (cu panorame exceptionale). Un alt varf de cucerit usor in Bulgaria este Botev, pana la care este chiar si un drum (off road) de masina, cel mai la inaltime drum din Balcani. Alte zone faine de drumetii: cararile montane din Vitosha, deasupra Sofiei, Melnik si relieful sau atipic, muntii Rodopi, zona Uzana si centrul geografic al Bulgariei or zona din jurul lacului Pravets.
Amatorii de ruine, istorie si vizite arheologice au din plin ce gasi prin Bulgaria. Valea Regilor Traci este un loc in care esti pus fata in fata cu istoria, si probabil cele mai faimoase ruine ale vecinilor, dar prin Bulgaria poti vizita locuri ramase din timpuri antice indepartate (ati auzit de Machu Picchu bulgaresc?), ruine romane foarte bine conservate (Plovdiv, Stara Zagora, dar si mai aproape de granita cu Romania cum ar fi Silistra, la Dunare), locuri ce iti vorbesc despre traci si credintele lor (parca aproape simti energia antica in unele locuri, precum Megalit langa Kazanlak), cetati medievale (Belogradchik si Vidin sunt de neratat pentru un pasionat de istorie din acea perioada), dar si istorie mai recenta, luptele de la Plevna, perioada regala a Romaniei, si ramasite din perioada comunista, cum sunt monumentul brutalist din Schumen or OZN-ul de la Buzludja.
Drumetii, ski, istorie, dar daca vrei sa faci un weekend city trip mai relaxant? Pai in Bulgaria gasesti nenumarate orase, orasele si sate sarmante. Sofia in sine este un centru urban tare placut de vizitat, cu multe parcuri, muzee si zone pietonale, dar cel mai in inima noastra este Plovdiv, unul din cele mai frumoase orase din Europa de Est cu siguranta! La capitolul orasele, Veliko Tarnovo si relieful sau atat de neobisnuit sunt si extrem de aproape de Romania (ajungi mai repede decat in Sinaia), am fost de atatea ori in el, in toate anotimpurile, si tot gasim locuri noi si extrem de faine de vazut, de fiecare data. Vizite placute poti avea si in Lovech, Pleven, Gabrovo or Sevlievo, pentru a mentiona doar cateva din orasele dragute ale Bulgariei, ca si Melnik, cel mai mic oras din Bulgaria. Iar ca si sate scenice, bulgarii si-au marchetat foarte bine satele cu arhitecura pastrata, si e o placere sa petreci cateva zile in Arbanassi, Bojentsi or Etar.
Si daca tot am mentionat relaxarea in paragraful anterior, pai Bulgaria e maestra in relaxari: spa-uri termale cat cuprinde (chiar si pe malul marii sau in statiuni de ski au ape termale). Zona Chiflika e plina de hoteluri, fiecare cu propriile piscine termale, iar Starosel Wine&Spa este o experienta in sine. Si, da, vinul este excelent in Bulgaria, si turismul ia amploare in aceasta directie. Chiar langa granita de la Ruse-Giurgiu puteti avea o experienta de acest soi, la Seven Generation Winnery, iar pe drumul spre Grecia puteti opri la Melnik, cel mai mic oras din Bulgaria, cu un relief atipic, inconjurat de podgorii (noi am stat la Zornitsa Estate (poti rezerva aici), un hotel membru al retelei Relais&Chateaux).
Si turismul ecumenic isi gaseste locul in Bulgaria. De la frumoasa catedrala din Sofia, la celebra Manastire Rila (Unesco), bisericile bulgaresti sunt locuri tare faine de vizitat. Preferata noastra: biserica roz de deasupra Kazanlak, intre munti.
In plus, imi place cum isi marketeaza Bulgaria ce are, pentru turisti, Valea Trandafirilor (si serbarile dedicate) or Festivalul Dovlecilor fiind doua asemenea exemple.
Plecam fara emotii in Bulgaria
Drumurile si nivelul de viata arata cam ca la noi in Bulgaria, ca si traditiile ori modul de a se imbraca, nu avem emotiile pe care le ai cand ajungi in vreun loc exotic, indepartat, in jungla sau cu obiceiuri stranii, si uneori e frumos sa iti relaxezi fricile de diferit, si doar sa te bucuri de explorare.
Costurile scazute, si usurinta de a ajunge, din Bucuresti, in multe zone din Bulgaria
Pana la Ruse ajungem intr-o ora din Bucuresti, preturile sunt cam ca la noi sau mai ieftine, mancarea buna, si scapam de aglomeratia de pe Valea Prahovei, Valea Oltului or cea de pe drumul inspre Moldova, drumurile prin Bulgaria sunt mult mai libere, asa ca de multe ori, daca este sa alegem intre ceva in Romania sau ceva la vecini pentru weekend, ne e mai comod sa traversam Dunarea (evident, lucrurile se schimba daca pornesti din alta zona a tarii). Plus, fiind cu masina si atat de aproape, reduci mult din costurile unei deplasari (cel mai des cu avionul) catre Grecia, Italia, Spania si alte tari frumoase ale Europei.
Voua va place Bulgaria? Si daca nu va place, sau, fara sa fi fost vreodata, credeti preconceptiile despre Bulgaria popularizate mai ales de cei care nu prea au traversat granita Romaniei inspre sud, v-am convins macar un pic sa aruncati o privire spre vecinii nostri?
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |