Silistra si un weekend la Dunare cu copiii
Ruse este destinatia noastra preferata pe Dunare la vecinii nostri bulgari, am fost de multe ori pana acum (de doua ori doar vara trecuta, ultima oara gravida in luna a 9-a cu Ema, cu doua saptamani inainte sa nasc), si planuim sa revenim, mai sunt lucruri de vizitat in acea zona. Dar vara aceasta am zis sa mai experimentam si alt loc, si am ajuns intr-un weekend de iulie in Silistra, tot in Bulgaria, cu copiii.
Cum ajungi in Bulgaria la Silistra pentru un weekend?
Daca la Ruse ajungi traversind Dunarea pe Podul Prieteniei de la Giurgiu (unde poti opri pentru o cina scenica, cu peste proaspat), in Silistra ajungi cel mai usor din Bucuresti traversind cu bacul la Calarasi, care, mai ales daca esti cu copiii, este o distractie in sine (noi am prins un bac chiar la apus si am avut parte de peisaje superbe).
Unde ne-am cazat in Silistra pentru un weekend cu copiii?
Am stat la un hotel mare, Drustar, direct pe Dunare (cu propriul debarcader pentru vase de croaziera), a carui principala atractie era strandul, cu intrare directa, dotat cu cateva piscine de dimensiuni considerabile, unde ne-am petrecut ambele dimineti de weekend.
Un alt punct placut al hotelului era restaurantul, cu cateva terasa deasupra fluviului si ornate cu multe flori, unde am luat practic toate mesele, bucurindu-ne de view-ul superb si de mancarea buna bulgareasca.
Plimbare prin Dunavska Gradina, un frumos parc la Dunare in Silistra
Iar cel de-al treilea punct care ne-a facut sa alegem hotelul acesta a fost faptul ca intrarea sa coincidea cu intrarea in unul din cele mai simpatice parcuri vizitate anul trecut. Pe numele sau bulgaresc Dunavska Gradina, parcul este pe buna dreptate o gradina a Dunarii. Parcul este renovat recent, si intretinut cum trebuie.
Pe aleile sale gasesti numeroase sculpturi moderne, printre ruine romane (vechea cetate romana Drustar), puse bine in valoare si cu numeroase panouri explicative, dar si cu o sumedenie de locuri de joaca, terase si fantani arteziene.
Cetate otomana deasupra Silistrei
Pe dealul din periferia orasului Silistra, unde este cocotat turnul de televiziune vizibil si din Romania, este o cetate otomana, fortul Medzhit Tabiya, care adaposteste si un mic muzeu de istorie, cetate care merita cu prisosinta o vizita. Noi am urcat de doua ori pana la ea, prima oara gasind-o inchisa, dar a doua oara ne-am delectat cu o vizita ca la carte, si pentru ca eram singurii turisti de la acea ora, am avut drept ghid pe paznicul muzeului, care ne-a dat explicatii suplimentare in bulgaro-romaneasca practicata in aceste zone aproape de granita.
Rezervatia naturala Srebarna, inscrisa UNESCO, in apropiere de Silistra
Alt punct de atractie in zona, la aproximativ 20km de Silistra, este Rezervatia naturala Srebarna, sit proteja UNESCO prin prisma faunei si florei extrem de variate. Zona, desi foarte frumoasa, noua ni s-a parut un pic neingrijita si cu aer parasit, cararile si traseele pareau inundate de buruieni, asa ca nu ne-am avantat foarte mult (de altfel copiii adormisera in masina), ci am oprit din loc in loc, pe malul lacului, si am admirat in jur catarindu-ne in cateva turnuri de observatie (cu aer usor nesigur si cam instabile).
Cam acesta a fost traseul nostru pentru un weekend bulgaresc la Dunare la Silistra cu copiii. Am mai fi vrut sa vizitam un mic muzeu al Pescuitului pe Dunare, intr-un sat apropiat, si care parea interesant pentru Lucas, dar orele de deschidere erau total neprietenoase cu turistii, fiind deschis in weekend doar cateva ore sambata dimineata, asa ca nu am reusit. La intoarcere am mers pe malul Dunarii pana la Ruse, unde am mancat de seara si am traversat podul pana in Romania.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |