Travelista.ro Exit Reader Mode

2016 (calator) in review

2016 a fost un an dinamic pentru noi. Dinamic atat prin faptul ca am calatorit mult, dar si prin schimbarile constante la care a trebuit sa ne adaptam. Ema s-a alaturat familiei noastre in 2015, dar 2016 a fost anul in care si-a conturat personalitatea, si am invatat (cu totii) cu adevarat ce inseamna viata in familia noastra de 4. Poate a ajutat si faptul ca am calatorit mult in 4, in weekenduri, dar si in 4 roadtrip-uri in 4 prin 7 tari din Europa. Lucas si-a intrat cu adevarat in rolul de fratior mai mare, care include sacaitul si ajutatul surioarei in egala masura. Noi ne-am dat seama ca putem supravietui si fara somn de noapte.

 

In 2016, copii calatori mai mari cu un an

In 2016 Ema a implinit un an (la doar cateva luni dupa ce ma mobilizasem cu greu sa ii fac botezul) si am lasat in urma perioada de bebelusie. Lucas a implinit in toamna 6 ani (cand a trecut timpul), si mi se pare ca si el a trecut la o alta etapa. Cu siguranta nu mai este copil mic, ci un partener de dialog, decizii, si de multe ori de mare ajutor. In 2017 va incepe scoala, asa ca si anul acesta se anunta unul plin de provocari.

Ema, bebe si calatoriile ei din 2016

Am calatorit mult in 2016, cu copiii mai ales, dar am si evadat de cateva ori doar in doi. Nu am iesit insa din Europa, zborurile lungi ar fi pus zile in plus de deplasare, ceea ce nu ni s-a parut convenabil cu Ema inca mica. Am fost in total in 18 tari, dintre care in 14 cu copiii. Ema a reusit sa ne egaleze performanta noastra din 2014, de 12 tari noi in 12 luni in jurnalul ei de bebe calator. Lucas si-a adaugat si el multe tari noi in palmaresul de calator, si a mers si in noi destinatii in tari in care deja fusese pana sa ni se alature si Ema.

3 tari noi in 2016, si alte tari revizitate

Am fost in trei tari noi si pentru noi: Insulele Feroe, Croatia (prin care mai trecusem doar, dar fara sa innoptam) si Macedonia. In Feroe am fost in o excursie minunata in doi, iar in Macedonia intr-un roadtrip de toamna impreuna cu copiii. Croatia a avut rezervata vacanta de 1 decembrie, cand am poposit pe la ape termale, cateva zile in Zagreb si am facut o excursie minunata la lacurile Plitvice.

Nu am avut nicio luna fara zbor, iar in aprilie am reusit performanta de a nu avea niciun weekend fara mare.

Am avut „fixatie” pe Bulgaria (unde am fost si la munte, si la mare, si aproape de granita noastra la Dunare, si in centrul tarii) si Italia, unde am fost de mai multe ori cu copiii si in nord, si in sud, si in centru, si la mare, si la munte, si la lac (Garda), dar si de 2 ori pe cont propriu, pe coasta Amalfi si in Toscana.

Alte tari unde am fost de mai multe ori (in locuri bineinteles diferite) au fost Norvegia (o data singuri, cateva zile, ca preludiu pentru Feroe) si o data in roadtrip de vara cu copiii, si Grecia, unde am fost de 2 ori singuri cate un weekend (in Thassos si in Salonic) si o data cu copiii pentru o saptamana in Zakynthos.

Locurile spectaculoase din calatoriile din 2016

Fara o ordine anume, cele mai spectaculoase locuri vazute in acest an includ stanca Trolltunga din Norvegia (cu siguranta cel mai frumos hike din 2016), coasta Algarve a Portugaliei, lacurile Plitvice din Croatia, Nordkapp, cel mai nordic punct al Europei, insula Mykines din arhipelagul feroez si plaja Saksun tot din Feroe, orasul San Sebastian din nordul Spaniei si stancile Meteora, cu manastiri cocotate pe ele, din nordul Greciei.

Linii si puncte pe glob

Am fost la cel mai nordic punct din Europa (Nordkapp, in Norvegia), la cel mai vestic (Cabo da Roca, in Portugalia) si la cel mai sud-estic punct al Uniunii Europeene din Europa Continentala , in Bulgaria, la granita sa de sud-est cu Turcia). Alt punct geografic insemnat a fost Cercul Polar, pe care l-am trecut cu piciorul chiar de ziua Emei, cand l-am vizitat pe Mos Craciun la el acasa in Rovaniemi.

Ce calatorii am facut in Romania in 2016?

Si Romania am explorat-o cu entuziasm, am fost in roadtrip de primavara din Transilvania pana la Dunare, si in numeroase alte weekendtrip-uri la munte, la mare, la conace cochete (in Covasna sau Valcea) sau in cort la glamping. Am ajuns in locuri in care imi doream de mult, cum ar fi Clisura Dunarii, Sarmisegetuza, Canionul 7 scari sau cetatea Enisala din Dobrogea, si am vizitat orasul Cluj, demult pe lista mea.

Experiente de calatorii in 2016

Am avut numeroase experiente interesante in 2016. Am vazut cel mai frumos rasarit pe malul Dunarii, la Cazane, si cel mai spectaculos apus in Croatia, pe un deal in apropiere de Zagreb. Am dormit pe un hotel-barca in Belgrad, intr-o casuta de hobbiti in Insulele Feroe si la cort intr-un weekend de glamping la Ursa Mica. Cel mai frumos hike a fost cel de 22km pana la Trolltunga, si cel mai frumos sat in care ne-am plimbat a fost Rimetea, satul de case albe cu ferestre verzi de langa Cluj

 

Planuri de calatorii in 2017

 
In 2017 ne continuam aventurile in 4. Vrem sa mai batem un pic Romania si Europa, intentionez un nou roadtrip romanesc, de data aceasta prin nordul tarii, dar si alte excursii prin prejur. Insa imi propun sa iesim musai din Europa, si cu copiii si fara, si prima rezervare am facut-o deja (pentru Paste). Am prins drag de vizite pe insule, si cum prima zi din noul an am petrecut-o pe o insula in Atlantic, sper sa mai vizitam cateva. Rezolutia de travel cred ca am enuntat-o, desi inca o mai negociem pe alocuri, dar despre asta intr-un post viitor. Necalator vorbind, in 2017 sper sa organizam un pic haosul din viata noastra casnica, sa avem mai multa ordine in casa (ordine pierduta definitiv o data cu nasterea Emei, dar pe care speram sa o regasim o data ce Ema mai creste putin) si un pic mai multa grija si preventie pentru sanatatea noastra (pe care am lasat-o pe ultimul loc printre o sumedenie de programari la doctor pentru diferite controale pentru copii).