Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Ce crame am vizitat prin Romania?

Turismul viticol incepe sa prinda amploare si in Romania, si tot mai multe crame si producatori de vin se inscriu in circuitul turistic, fie cu pachete de degustari si tururi prin vii, cu inscrieri in programe mai ample precum competitii sportive pe domeniul lor, fie chiar si cu posibilitati de cazare.

In alte tari, turismul viticol e demult un sector important. In Africa de Sud, zona cu vii de langa Cape Town e una din cele mai importante destinatii turistice (noi chiar am petrecut un Revelion minunat la o crama intre munti in Cape Peninsula), zone turistice importante din tarile Europei se bazeaza pe acest aspect (amintind cateva: Toscana, Austria Inferioara, cramele subterane din Republica Moldova, ba chiar si vecinii nostri, bulgarii, au foarte dezvoltat acest tip de turism – noi am testat cazarile de la Starosel Wine&Spa si Seven Generation Winnery), si trebuie sa recunosc ca noua ne place tare mult sa vizitam crame. Ai mancare si bautura buna, multa natura si spatiu pentru copii sa alerge. Asa ca m-am gandit sa fac o lista cu cramele vizitate de noi pana acum, pe zone!

Crame din Dobrogea, o zona fertila pentru vita de vie in Romania

Crama Histria, inconjurata de istorie

Crama Histria se afla langa orasul antic Histria, pe malurile lacului Razim, o zona plina de istorie a Romaniei. Nu am facut (pana acum) degustari la crama, ci la Cherhanaua Histria, unul din popasurile noastre preferate de pranz in zona cetatilor dobrogene.

Crama Rasova, pazind de sus Dunarea

Imediat dupa ce treci podul, inainte de Cernavoda, pe un deal nu se poate sa nu remarci o constructie moderna, ce vegheaza de sus Dunarea (si calea ferata). Noi am rezervat o degustare la Crama Rasova, pentru un eveniment special in familie, si ne-a placut tare mult (si locul, si vinul).

Clos de Colombe, si un pranz cu aer frantuzesc

Aproape de statiunea Olimp, o crama aparte isi imbie vizitatorii cu preparate a la francaise. Clos de Colombe, cea mai mica crama din Dobrogea ofera si cazare, si restaurant, pe langa tururi de degustare.

Villa Vinea, o crama faina intre dealurile verzi din Transilvania

Ajungem des printre colinele Transilvaniei, si cu ocazia unui weekend la Valea verde, am dat o fuga pana la Villa Vinea, pentru a admira, la o degustare de vin, chiar si mai multe vai verzi. Un peisaj absolut exceptional vei avea de sus in fata ochilor!

>> Rezerva si tu un weekend la Valea Verde

Drumul Vinului Prahova, continuat in dealurile Buzaului

Una din cele mai bune zone viticole din Romania, traversata, la fel ca si zona Bordeaux, de Paralela 45, este Drumul Vinului Prahova, in zona Dealu Mare, Ceptura, Calugareni, ce se continua cu dealurile din Buzau. E o zona foarte aproape de Bucuresti, plina de locuri speciale, si revenim des aici, an de an.

Casa Timis, un conac intre vii, cu mancare foarte buna

Am fost prima data la Casa Timis pe cand se numea Conacul Domnitei Ralu, si ne-a placut foarte mult! De atunci, conacul dintre vii a schimbat proprietarul, dar atmosfera a ramas aceeasi, artistocratica, si mancarea parca chiar mai buna. De atunci pana acum insa celebritatea i-a crescut, asa ca daca vrei sa mananci la Casa Timis in weekend e bine sa iti faci rezervari din vreme!

>> Rezerva nopti intre vii la Casa Timis

Vinalia – Conacul din Ceptura, cazare in podgorie si degustari de vin

Vinalia – Conacul din Ceptura, inconjurat de vita de vie, cochet si in acelasi timp cu decoratiuni amuzante, iti ofera si cazare si degustari, iar vara te asteapta si cu piscina, si cu posibilitati de multe plimbari prin zona!

>> Rezerva un weekend la Vinalia, Conacul din Ceptura

Crama Lacerta, degustare cu panorame frumoase

La granita cu Buzau te asteapta Crama Lacerta, un loc tare frumos in care poti ajunge pentru degustari sau pentru a cumpara vin, totul in peisajul exceptional al dealurilor acoperite de vita de vie. In apropiere este si Ferma Dacilor, Naeni si tabara sa de sculptura sau Chilia lui Ambrozie, locuri speciale ce merita o vizita. Sau poti continua cu explorarea in amanunt a obiectivelor nenumarate de vizitat in Buzau sau locurilor ascunse din Prahova!

1001 chipuri, degustare de vinuri bune, tot pe Drumul Vinului Prahova

Un loc in care am poposit doar pentru un pahar de vin, usor de ajuns din Ploiesti. Te poti si caza aici, la Casa colinelor, sau, ca si noi, doar opri pentru un pranz or o degustare.

>> (Netestat de noi), rezerva nopti la Casa Colinelor

Crama Apogeum, in Tohani, un alt stop interesant pe Drumul Vinului Prahova

Crama Apogeum este o crama cu totul speciala. Cu sediul intr-o veche resedinta regala, langa Tohani, produce un singur fel de vin: Apogeum, in niste amfore unice in Romania, din Feteasca Neagra batrana. Te poti caza aici, si va recomand vizita in crama si degustarea, una din cele mai faine la care am luat noi parte pana acum. Citeste mai multe despre cum a fost si ce am facut intr-un weekend la Crama Apogeum.

>> Rezerva si un cazare la Crama Apogeum

Avincis, arhitecura si vinuri bune in Dragasani

La Avincis ne-a atras in mod special arhitectura cu totul aparte a cramei, dar nici vinurile nu sunt de lepadat. In plus, in jurul orasului Dragasani (unde e musai sa vizitati si Muzeul vinului), mai poti gasi si alte crame ce ofera cazare si degustare.

Si in viitorul apropiat, o data ce vine primavara, intentionam sa mai vizitam cateva crame din Romania. Tu ce si unde ne-ai recomanda sa mergem, fie sa aiba cazare, fie doar pentru o degustare de vinuri bune?

Domeniile Panciu, peisaje frumoase in Vrancea, vinuri bune si mancare si mai si

La Domeniile Panciu am mers intr-un weekend de primavara, sa ne clatim ochii cu peisaje frumoase din mijlocul podgoriei (si cu niste apusuri senzationale), si sa gustam vin bun, si cidru, acompaniate de mancaruri delicioase. Plus, Domeniile Panciu sunt o baza buna pentru a explora imprejurimile (de exemplu pentru frumoasa drumetie prin Cheile Tisitei).

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare