Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Travel with kids: 18 excursii de o zi din Viena

Viena este unul din orasele mele favorite, si ajung des acolo, si imi place atmosfera vieneza in orice moment al anului, fie de Paste, la cumparat de oua colorate, sau de Craciun printre toate pietele cu mult vin fiert si dulciuri delicioase, vara pe canicula sau primavara cand e timp bun de plimbare. Imi plac casele si apartamentele cu aer imperial, imi place opera, zoo, restaurantele la inaltime sau nenumaratele muzee in care ma pot plimba cu Lucas. In plus, in jurul ei gasesti o sumedenie de locuri numai bune de excursii de o zi din Viena.

Dat fiind ca am fost de atatea ori in Viena, si atractiile „clasice” ale ei nu mai au secrete prea multe pentru mine (desi avem locuri favorite la care revenim iar si iar, si, deseori, gasim locuri noi si interesante de care nu stiam inainte), cel mai mult si mai mult imi place ca in jurul Vienei gasesti la maxim 1h de mers cu masina nenumarate atractii si locuri frumoase de vazut, plimbat, mancat, balacit. Capitala Austriei se gaseste in regiunea Austria Inferioara, o regiune impanzita de castele, manastiri, paduri, munti, lacuri, ape termale, de toate pentru toate gusturile. Iar imediat in apropierea Vienei, inspre granita cu Ungaria, se intinde regiunea Burgenland, ce adaposteste cel mai mare lac din Austria, un parc national, palate, castele, ape termale si multe alte atractii. Lista de mai jos am impartit-o in 15 puncte de interes. Toate sunt excursii de o zi din Viena, unele putind fi „grupate” cateva in aceeasi incursiune, si la toate am fost impreuna cu Lucas fara a dormi in deplasare, cu intoarcere seara in Viena. Pare o lista lunga, dar am compilata o lista de doua ori mai mare de locuri in jurul Vienei la care imi doresc sa ajungem, si nu am reusit inca.

Austria Inferioara, excursii de o zi din Viena la castele si manastiri

(mai pe larg despre explorarea acestei zone aici)

1. Manastirea Gottweig

O plimbare interesanta prin curtea manastirii, si vizitind bisericile din incinta. Tot aici gasesti si un loc de joaca pentru copii, iar de la zidurile manastirii ai o panorama asupra intregii zone.

2. Castelul Grafenegg

Castelul este deschis pentru vizitare doar pe timpul verii, dar domeniul si parcul inconjurator, cu lacuri, amenajari florale, si multe instalatii de arta, reprezinta o plimbare minunata in orice anotimp. Grafenegg este strans legat de manifestari artistice, in fiecare weekend aici avind loc diferite concerte in sali special amenajate, dar si, pe timpul verii, fiind locul de desfasurare a numeroase festivale de muzica.

3. Tulln

Supranumit si orasul florilor, Tulln iti ofera vara minunate parcuri inflorite, decorate cu fantani arteziene minutios create. In orice anotimp, te poti bucura de o plimbare pe faleza la Dunare, cu cateva locuri de joaca, o barca ancorata decorata sub semnatura lui Hundertwasser si un muzeu de arta moderna foarte interesant.

4. WienerWald

Viena este inconjurata de paduri, care sunt o zona de recreere preferata de austriece. Intr-una din plimbarile noastre pe carari impadurite am dat chiar si peste ruinele unui castel.

5. Baden

Poti poposi pentru o baie in statiunea spa imperiala Baden. Complexul termal are un usor aer retro, care are farmecul lui aparte. Tot in Baden mai poti merge la un cazino, vizita casa lui Beethoven sau admira ruinele cetatii Rauhenstein, de pe dealul ce pazeste orasul.

6. Semmering

Cea mai apropiata statiune de ski de Viena este Semmering, la aproximativ 80 de km de capitala Austriei. Gasesti aici tot ce iti poti dori pentru o zi sportiva: zapada impecabila, partii de toate gradele de dificultate, cabanuta cu specialitati austriece pentru pranz, apres ski jos in statiune si partie speciala de copii.

7. Melk

O alta manastire, mai mare, mai celebra si mai turistica decat Gottweig. Melk este si una din destinatiile de pe Romantik Strasse, si port pe Dunare la care opresc toate croazierele turistice. Te poti plimba prin curtile interioare ale manastirii, frumos decorate, poti vizita muzeul, magazinul de produse naturale, toate din regiune, si arunca un ochi in bisericile de pe domeniu.

8. Durnstein

Locul care mi-a placut mie cel mai mult din toata regiunea Wachau (care incepe la Krems si se termina la Melk) este oraselul Durnstein. Te poti plimba pe strada pietonala plina de magazine care vand specialitati locale (in special vin si diferite dulceturi, gemuri si prajituri din caise) si poti lua masa la castelul transformat in hotel de lux Durnstein, cu restaurant fix deasupra Dunarii, de unde poti urmari traficul naval de pe fluviu. Apoi poti porni la deal, pana sus la ruinele unei cetati, care iti ofera o panorama incredibila asupra apei, muntilor si padurilor din jur.

9. Krems

Am amintit mai sus de Krems, tot in Wachau. Este un orasel sarmant, cu centru pietonal, bun pentru o pauza de pranz sau o plimbare lejera.

10. RomantikStrasse

Intre Melk si Krems se intinde un drum turistic, cu masina, o sosea de 37km, parte a vechiului drum de la Viena pana la Salzburg. Este o plimbare cu masina extrem de frumoasa (sau exista si trasee de bicicleta), si iti poti dedica jumatate de zi sa il explorezi, combinind cu opriri la obiectivele turistice din zona. Din loc in loc sunt amenajate locuri de parcare cu belvedere la Dunare.

11. Thermalbad Vöslau

Complexul de piscine aprovizionate de la izvoarele care produc si celebra apa austriaca Voslauer sunt un popas perfect pentru o zi caniculara de vara. Te poti balaci intr-o piscina cu apa incalzita, intr-un lac rece si racoritor sau intr-o piscina cocotata sus pe un deal, in padure.

12. Castelul Kreuzenstein

La nici 20 de minute de Viena, pe o colina, sade un sarmant castel cu multe turnulete cochete: Kreuzenstein. Castelul, distrus de suedezi in jurul lui 1600, si reconstruit apoi cu piese adunate si de prin alte parti si de la alte castele sau ruine medievale (Innsbruck, Salzburg, Varsovia etc), se poate vizita doar cu ghid, la ore fixe.

15. Castelul Schallaburg

Castelul Schallaburg este faimos pentru un targ de Craciun, care are loc intr-un weekend anume din decembrie, si pentru care se organizeaza parcari nesfarsite pe campurile din prejur. Noi atunci am vizitat Schallaburg-ul, si ne-am bucurat de vin fiert si clatite intre zidurile medievale, dar sunt convinsa ca are farmecul ei si merita vizita in orice anotimp si cu orice ocazie

Burgenland, lacuri si terme

14. Neusiedler See

La granita cu Ungaria, ba chiar si un pic in tara vecina, se afla cel mai mare lac din Austria, o apa maloasa nu foarte adanca (maxim 1.8m adancime), un fel de mare pentru vienezi, care vin aici pentru soare (este cea mai insorita zona din Austria) si inotat. Localizat in campia Panoniei, o zona extrem de vantoasa, Neusiedler este locul perfect pentru practicarea de sporturi pe apa precum windsurf sau kite surf. Este inclus in patrimoniul UNESCO pentru diversitatea florei si a faunei.

15. St Martins Therme&Lodge

Un complex de piscine cu apa termala, probabil locul nostru preferat de balaceala in imprejurimile Vienei. Are si hotel (lodge), unde am petrecut si noi doua nopti in luna aprilie anul trecut, iti ofera mancare locala si cat mai bio la restaurante, si iti poate organiza excursii in parcul national din jur.

16. Safari&bird watching in Nationalpark Neusiedler See Seewinkel

Pe cand eram cazati la StMartins Therme&Lodge ne-am dedicat jumatate de zi observarii florei si faunei parcului national din jur, Neusiedler See Seewinkel, o zona mlastinoasa, plina cu lacuri cu apa dulce sau sarata, casa a sute de specii de pasari si animale, intr-un safari foarte original si interesant, alaturi de un ghid(ranger) local.

17. Sonnentherme

Am fost pentru prima data la Sonnentherme cand micul shopaholic avea aproximativ 2 ani. De atunci am mai revenit pentru cateva ore in acest paradis acvatic termal pentru copii, plin de topogane, piscine cu valuri, jacuzzi si alte distractii pentru copii. Bonus: hotelul atasat este una dintre cele mai child friendly cazari in care am stat noi vreodata. In poza de mai sus, Lucas este pe pista de masinute/hol de acces in hotel.

18. Schloss Halbturn

O bijuterie de palat in stil baroc, fosta resedinta de vara a familiei imperiale austriece, actualmente poate fi vizitat si este in loc dragut de plimbari prin curtile sale interioare si parcul cu sculpturi moderniste. Este la aproximativ un sfert de ora de lacul Neusiedler sau de termele StMartins.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare