Traseu de o luna prin Oceania
Ultima oara cand am ajuns prin Oceania a fost la inceput de 2020, chiar inainte de pandemia care practic a inchis ferm aceasta parte a lumii. Atunci, vara fiind in emisfera sudica, am petrecut o luna intreaga aproape prin sudul si vestul Australiei, din Sydney de Craciun in Tasmania de la sud la nord, din Melbourne pe Great Ocean Road, si apoi prin Margaret River, pentru a fugi inapoi acasa din Perth, dupa o tura si prin imprejurimile sale. Planul era atunci sa revenim in vara lui 2020 pentru o tura prin centrul Australiei, care in lunile decembrie/ianuarie este fierbinte la propriu, si, pentru o familie activa ca noi doar in iarna australa parea fezabila aceasta zona fascinanta si desertica.
Si iata-ne in 2023, cu lumea redeschisa si normala iar. Si primul nostru gand, mai ales avind in vedere rezolutia noastra anuala, a fost ca in vara noastra nordica revenim pentru desertul de iarna din Australia. Zis si facut! Am luat viza (o primesti fara nicio problema sau cerinta a doua oara, aplicind online) si ne-am apucat de planificat. Si iata cum a iesit, pentru ca, evident, nu puteam sa mergem pana la capatul lumii doar pentru un desert, oricit de mare si de rosu ar fi, nu e asa?
Aproape o zi de escala in Aeroportul Doha
Zborurile dinspre Romania spre Doha, si dinspre Doha spre Australia aveau o escala foarte mare intre ele. Dar cum aeroportul din Doha este unul din cele mai faine aeroporturi din lume, nu ne-am facut griji. Stiam deja de fantasticele locuri de joaca, pe care le intalnesti in mai multe locuri din Hamad International Airport, dar cum aveam muuulte ore la dispozitie, am avut timp pe indelete sa vizitam si alte locuri: piscina Oryx, cu vedere la portile de imbarcare, o experienta absolut minunata pentru intreaga familie (cred ca cei doi copii ai nostri erau fericiti si daca ii lasam aici, la spa-ul din aeroport, intreaga luna, sa se plimbe intre jacuzzi-urile din vestiare si piscina cu apa calda), si o plimbare pe podurile si pasarelele, si pe langa cascadele din Orchard, gradina din mijlocul aeroportului.
Doua zile prin Brisbane
Ca toate orasele mari din Australia pe care le-am vizitat pana acum, Brisbane este absolut incantator. O placere sa te plimbi pe falezele de pe malul raului, sa ii admiri arhitectura si skyline-ul impresionant, sa ii vizitezi parcurile si muzeele. Am mers la Lone Pine Koala Sanctuary sa ne intalnim cu koala, canguri si caini dingo. Am vizitat GOMA, Muzeul de arta moderna. Am facut traseul pana la Kangaroo Point Cliffs pentru a admira peisajul de pe stancile de aici. Am mers la shopping si am admirat superba cladire a primariei orasului. Ce poti face in Brisbane 2 zile am povestit pe larg aici.
In plus, hotelul pe care l-am ales a fost o experienta aparte, cum lantul W este intotdeauna. Noua ne-au placut geamurile de sus pana jos ale W Brisbane, cu vedere parca la intreg orasul, si arta colorata cu care este decorat peste tot, iar copiii au fost innebuniti dupa piscina hotelului, deschisa non stop (iubim piscinele care sunt deschise non stop).
Un zbor spre Uluru care a aterizat in Alice Springs
Un zbor care a inceput foarte matinal, si care trebuia sa se sfarseasca in doar 3 ore, cu aterizarea in Uluru, s-a dovedit plin de aventuri. Am aterizat, din cauza cetii, „langa”, la Alice Springs, si a trebuit sa continuam 5 ore cu masina pana am ajuns in Ayers Rock, resortul de langa Uluru.
O saptamana prin centrul rosu al Australiei
Am inceput, cum altfel, explorarea cu Uluru, cel mai faimos loc din centrul Australiei. Piatra sacra a aborigenilor este un loc cu totul aparte, de o frumusete aproape ireala. In plus, am prins una din cele doua ploi anuale in medie, care a facut sa apara, ca prin vraja, cascade de jur imprejurul stancii imense ce domina desertul rosu.
>> Citeste in detaliu despre plimbarile noastre prin centrul rosu al Australiei
Seara am admirat si un spectacol de drone deasupra Uluru, ce povesteau in muzica si lumina legende locale, pe care le-am savurat la un pahar de sampanie si o punga de popcorn.
Am continuat si cu alte drumetii fenomenale prin Kata Tjuta, Kings Canyon, sau Canionul Walpa. Toate locuri absolut superbe, cum in alta parte din lume nu sunt!
Ultima seara am petrecut-o in Alice Springs, si inainte sa se lase intunericul am oprit la Alice Springs Reptile Center, pentru a afla o sumedenie de detalii interesante despre ciudatele reptile care numesc Australia casa, dar si a socializa cu cateva dintre cele prietenoase.
Cu ocazia stopului in Alice Springs am trecut si in Australia peste Tropicul Capricornului, una din liniile imaginare importante ale pamantului. Asa ca, acum putem linistiti spune ca am trecut peste acest tropic sudic in toate cele 3 continente pe care le traverseaza, dupa Chile in America de Sud si Namibia in Africa.
Bonjour Nouvelle Caledonie, a doua etapa din excursia noastra de o luna prin Oceania!
Explorarea Noii Caledonii a inceput cu Noumea, placuta capitala a acestei regiuni de peste mari a Frantei. Noumea are o faleza lunga de kilometri in sir, un deal transformat in parc natural cu trasee cu privelisti impresionante, o marina cocheta cu multe terase si o piata centrala umbroasa si frumoasa. De cand am facut cercetari despre Noumea am stiut ca vreau musai la Centrul cultural Tjibaou, o cladire impresionanta, plina de arta si informatii despre Noua Caledonie, cu acelasi arhitect ca o alta cladire draga mie, Centrul George Pompidou.
In ziua full aici am pornit catre sudul salbatic si muntos al insulei, unde am facut cateva plimbari pe langa munti aurii, lacuri si cascade (Les Chutes de Madeleine), prin vegetatia deosebita a insulei.
Dupa 2 zile pe Grande Terre, insula cea mare din Noua Caledonie, ne-am imbarcat intr-un avion ce avea sa ne duca intr-un loc in care vreau de 17 ani sa ajungem: Ile des Pins. O insula paradisiatica, cu plaje cu nisip fin si ape turcoaz, marginite de pini falnici si impunatori. Un spectacol si un contrast care te lasa fara rasuflare, pe posibil cea mai frumoasa insula din Pacificul de Sud!
4 zile am poposit pe Ile des Pins, pe una din cele mai frumoase plaje din viata mea, si am alternat plimbari lungi catre piscine naturale extraordinare, vizite in pesteri subterane, navigarea cu piroga pe golfurile calme ale insulei inot cu testoase in ocean sau picnic salbatic pe insulite dinprejur, cum este superba Ilot Brosse.
Ne-am cazat la cel mai frumos hotel de pe insula, Le Meridien Ile des Pins, un hotel cu o locatie absolut superba, pe o plaja inconjurata de pini si palmieri, cu caiace oferite pentru plimbari agale la apus.
Despre Noua Caledonie mi-am amintit in detaliu si intr-un post separat.
Si am ajuns in Vanuatu – trecem la engleza din nou. O insula fascinanta din Oceania
Am revenit pe insula principala din Noua Caledonie, am schimbat aeroportul (sunt diferite cel domestic de cel international, si la aproximativ 45 de minute cu masina departare unul de celalalt), si inca o ora de zbor ne-a adus inapoi la engleza: am ajuns pe Vanuatu, o alta tara insulara cu nu mai putin de 83 de insule in arhipelag.
Primele 4 zile in Vanuatu le-am petrecut pe insula Efate, explorind micuta capitala Port Vila, cascade in care poti inota, plaje superbe, invatind despre arta desenatului in nisip si explorind fauna marina a zonei.
Apoi, dupa un zbor scurt de 30 de minute, ne-am regasit pe Tanna, o insula cu adevarat magica, in care am pasit pe margine de crater de vulcan activ in eruptie, si am facut cunostinta cu triburi ce locuiesc aici de mii de ani si pastreaza vii traditiile si obiceiurile.
Ultimele zile din plimbarea noastra prin Oceania la… ocean, in Australia, in Gold Coast
Din Vanuatu, un zbor de 2 ore si ceva, ne-a dus inapoi de unde incepusem, in Australia. Am mai poposit o zi in Brisbane, si ne-am mai plimbat prin acest frumos oras care ne-a fermecat de prima oara, si apoi ne-am mutat cartierul general catre utimul nostru stop. Care am dorit sa fie tot la ocean, in Gold Coast, o statiune pe plaja la nici o ora de Brisbane.
Plaja chiar este aurie in Gold Coast, si nesfarsita, asa ca plimbarile pe malul apei au fost activitatea principala. Si cum nu foarte departe de Surfers Paradise, zona in care am stat, am descoperit un alt sanctuar de animale specifice Australiei, ultima noastra activitate, inainte de a ne imbarca in zborul de 15 ore pana in Doha, a fost sa ne luam ramas bun de la canguri, koala si alte dragalasenii australiene.
Cam acesta a fost programul nostru prin Oceania, de o luna plina de experiente inedite si locuri extraordinar de frumoase. Dar Oceania este mare, Australia si mai mare, asa ca planuim sa revenim pentru o noua incursiune, prin alte insule si tari insulare, si alte zone din magnifica tara a cangurilor.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |