4 zile pline de magie acasa la Mos Craciun, in Rovaniemi
Fiecare vizita de pana acum in Laponia a fost speciala! Prima oara am ajuns vara la Mos Craciun, fix cand Ema implinea un an, intr-un roadtrip prin Scandinavia, in care am mai poposit si in alte locuri din Laponia finlandeza (Inari, Kakslauttaten). A doua oara am ajuns in Kemi, si am mers cu un icebreaker si am testat balaceala in marea inghetata. A treia oara a fost in pandemie, si am facut un roadtrip intre Suedia si Finlanda, cu popasuri in Lulea, Levi si Kiruna. Cu ocazia aceasta am testat indelung condusul pe zapada iarna prin Laponia. Dar a patra oara avea sa fie cea mai speciala vizita in Laponia dintre toate!
Am revenit iarna in Rovaniemi, la Mos Craciun acasa, cu singurul zbor charter spre Rovaniemi din Bucuresti, si primul zbor ce leaga Cluj de Laponia, doua premiere aviatice romanesti pana la 8 dimineata in ziua plecarii practic, intr-o excursie de grup organizata de Familia Hai Hui si Family Travel Bubble, alaturi de alti peste 170 de copii mici si copii mari, dar si de familiile prietenilor nostri, Parinti Calatori si Crestem si calatorim, pentru 4 zile pline de magie pura!
Dar sa o luam pe rand! Ce am facut si ce am vazut si ce am trait in 4 zile in Laponia la Mos Craciun!
Aterizarea pe aeroportul din Rovaniemi – primele momente de magie
La 3 ore dupa decolarea din Cluj (avionul nostru a plecat din Bucuresti, si a facut o foarte scurta escala pentru a mai prelua 40 de calatori spre Mos Craciun), am aterizat pe zapada in Rovaniemi. De ceva vreme totul era alb sub noi, si, sub lumina rasaritului-apus, caci asa sunt zilele in aceasta perioada in Laponia, coborarea, direct pe zapada, din avion a avut primul strop de magie, care anunta inceputul vacantei noastre polare. Copiii nici nu au mai asteptat, s-au aruncat direct in mormanele de zapada de la marginea pistei de avion!
Dupa formalitati scurte, am iesit din aeroport pentru a ne indrepta spre autocarele ce ne transportau la hotel. Inca o doza de praf magic: chiar la usa, pe zapada, elfi haiosi ne salutau de bun venit!
O plimbare prin Rovaniemi
Am ajuns devreme in Laponia, si camera noastra de la hotel nu era inca pregatita. Nici nu eram interesate de altfel, eu si Ema, de vreo camera. Tot ce vroiam era sa ne plimbam si, in cazul Emei, sa ne aruncam, in zapada. Din fericire pentru noi, hotelul ales, Scandic Pohjanhovi, la care s-a cazat jumatate din grup, si noi alaturi de ei, este chiar pe faleza frumoasa a raului Kemijoki, cel mai lung rau din Finlanda, ce strabate orasul Rovaniemi, chiar langa faimosul Candle Bridge, unul dintre simbolurile orasului, dedicat taietorilor de lemne din Laponia, ce lumineaza noaptea cu candela din varful sau.
Nu departe de hotel am ajuns la primul loc in care ne doream sa mergem in oras: locul de joaca cu tematica Angry Birds, pe care il tineam minte de acum 7 ani, cand am ajuns prima data la el, pe timp de vara, si unde imi doream mult sa o duc si pe Ema sa se joace.
Am continuat apoi spre centrul pietonal al orasului Rovaniemi. Daca vara mi s-a parut un oras gri si cam anost, iarna prinde viata. Tot centrul pietonal este plin de beculete si brazi decorati, cabanute te imbie la bauturi calde, si chiar in centru este amenajat un patinoar. Zona pietonala centrala a orasului este la doar 5 minute de hotelul Scandic Pohjanhovi, asa ca am revenit de mai multe ori de-a lungul celor 4 zile petrecute aici, fie pentru plimbari, restaurante sau cumparaturi.
Doua muzee amuzante pentru copii, pentru a intelege mai bine viata in zonele arctice
Arkticum este un alt simbol al orasului Rovaniemi, care te poarta prin expozitii interactive, prin toate caractesticile zonelor polare, de la fauna si flora, la traditii, locuitori si poti vedea chiar si aurora boreala (garantata aici la muzeu!).
Alaturi de el, in partea cealalta a unei piatete acoperite de mormane de zapada (unul nu au ratat copiii sa se tavaleasca), este Pilke, un muzeu stiintific in fapt, despre padurile lapone, dar organizat ca un imens loc de joaca, in care copiii pot pe rand sa urce in diferite utilaje, sa vada si sa se joace cu produse obtinute din prelucrarea lemnului, sau sa experimenteze senzatia unei paduri intunecoase pe timp de furtuna. Copiii nu mai vroiau sa plece din Pilke, practic angajatii au fost nevoiti sa ne dea afara la ora inchiderii!
In sfarsit cea mai asteptata experienta: vizita la Mos Craciun acasa: A doua zi am petrecut-o doar in Santa’s Village
La prima noastra vizita acasa la Mos Craciun era vara, lumina non stop pe cer, turisti inspre zero, si multe din atractiile de aici inchise. Tot a fost magic sa il vedem pe Mos in persoana, dar de data aceasta, cu totul impodobit de zapada, mii de beculete, si toate atractiile deschise, magia parca plutea in aer la propriu.
Am inceput plimbarea prin satul Mosului cu o vizita la Ferma Elfilor. Si au elfii mosului tot felul de animale dragalase: reni (l-am zarit chiar si pe Rudolph printre ei), alpacale, magari cu hainute colorate pe ei si iepurasi pufosi. In plus, ca sa fie distractia completa, am gasit focuri pentru a ne topi beze pe bat, si o sumedenie de derdelusuri bune de dat cu sania. 2 ore, cat am avut inchiriata ferma doar pentru grupul nostru, au trecute pe nesimtite.
Am continuat apoi cu o vizita la Doamna Craciun, care are o casa mare, cocheta, cu miros de turta dulce. Am stat un pic la coada sa o vedem, dar a meritat, pentru ca Doamna Craciun are un cuvant bun pentru fiecare copil, si este o prezenta calda, empatica, asa cum trebuie sa fie. La parterul casei a amenajat si o cafenea mica, unde poti gusta din turta dulce facuta de ea, alaturi de o ciocolata calda.
Chiar langa Casa Doamnei Craciun, renii Mosului te asteapta la o plimbare prin paduri cu sania. Poti alege intre doua variante de traseu, una mai scurta si una mai lunga, iar grupul nostru a avut inclus in pachet varianta Forest Path, cea mai lunga dintre cele doua, un traseu de 1 kilometru prin peisajul unei paduri inzapezite, in ritmul alene al renilor, bine incalziti intre blanuri in sanii. Ba chiar te vor trage si peste Cercul Polar, care traverseaza Satul lui Mos Craciun, marcat de un arc deasupra traseului de sanii.
Orice calator pasionat zaboveste cateva momente atunci cand ajunge la un punct de insemnatate de pe glob, sau paseste peste vreo linie imaginara a Pamantului. Asa ca bineinteles ca nu am putut sa nu imortalizam momentul in care am pasit peste Cercul Polar de Nord, de data aceasta acoperit de zapada, in Rovaniemi. Am mai trecut si in Suedia peste Cercul Polar, un stop in roadtrip-ul nostru prin Laponia de anul trecut. De data aceasta am primit si un certificat care atesta trecerea peste Cercul Polar!
Si asa am ajuns la cea mai asteptata experienta de catre cei mai mici din grupul nostru: vizita la Mos Craciun acasa, la Santa Claus Office. Trebuie mentionat ca, din pacate, in Rovaniemi exista mai multi Mosi Craciuni: cel oficial, primul, este la Office, dar mai exista si Christmas House, tot in sat, si inca doi: unul in centrul orasului Rovaniemi, si unul la Santa’s Park, despre care va voi povesti mai incolo in aceast articol. Magia insa nu este complet distrusa, pentru ca toti Mosi Craciunii arata exact la fel, si, este fapt stiut, Mosul are o viteza deosebita de a se misca dintr-un loc in altul.
Pentru a il vedea pe Mos am stat un pic la coada. Cam o ora, insa traseul spre biroul Mosului este presarat de tot felul de lucruri interesante de vazut: usi ascunse, pe a caror gaura a cheii te poti uita si spiona ce se intampla dincolo de ele, mormane de cadouri, poze cu Mosu cu tot felul de celebritati din lumea intreaga. Vizita la Mos Craciun este gratuita, insa, daca vrei poza cu el, va trebui sa platesti poza oficiala, nu sunt permise poze cu propriile aparate sau telefoane.
Pentru ca Ema deja absolvise scoala elfilor din Levi, de data aceasta am mers direct la academie: Elf’s Hat Academy asteapta elfii in devenire, doritori de diploma si caciula de elf, la cursuri intensive de decorat turta dulce, dansuri traditionale ale ajutoarelor lui Mos Craciun si elfa, limba in care comunica spiridusii.
Chiar in fata scolii elfilor poti invata si sa conduci un snowmobil, fiind amenajata o pista si pentru copii.
Cu inca cateva ore ramase pana autocarul urma sa ne ia inapoi la hotel, am decis sa ne plimbam prin magazinele de suveniruri, sa vizitam Oficiul Postal al Mosului, unde am vazut sute de scrisori din toata lumea, impartite pe tari, si sa pornim agale printre casutele din Santa’s Village Resort, unde au fost cazati ceilalti din avionul nostru, in cautare de derdeluse si zone de zapada pufoasa.
Si cum saream noi din namete de zapada in namete de zapada, cerul a prins o tenta verde, si la orizont, inspre nord, a aparut, timida, aurora boreala. Bine te-am regasit, aurora, a patra oara cand am placerea de a admira luminile nordului!
In goana saniilor trase de caini husky, asa a inceput a treia noastra zi in Laponia!
Dis de dimineata a treia zi am mers la o ferma de husky. Husky Point se numeste, si este una din fermele de top de husky din Finlanda, ce participa anual cu echipaje la competitiile de anduranta si traseu de peste 1000 de kilometri din diferite zone ale Scandinaviei (cea mai importanta avind loc in februarie in Norvegia). Noi nu am mers un traseu asa lung, ci doar un kilometru, parcurs rapid de cainii entuziasmati ca sunt scosi la alergat, suficient insa pentru a trai senzatii tari si adrenalina de viteza.
Apoi am stat la foc in cabanuta de lemn, am privit un film despre cursele de husky, si am socializat cu toti cateii de la ferma, unul mai dragalas ca celalalt.
Santa’s Park – caverna subterana a lui Mos Craciun
A doua jumatate a zilei am petrecut-o indoor. Ne-am lasat hainele groase si in multe straturi la intrare, si am petrecut momente pline de magie in caverna subterana a lui Mos Craciun. Santa’s Park este in fapt un parc de distractii tematic, construit in subteran, in o imensa pestera care este in fapt adapostul anti aerian al orasului Rovaniemi (finlandezii isi stiu bine vecinul de la est, si sunt mereu pregatiti). Am decorat turta dulce, am realizat ornamente de brad, am vazut un spectacol magic, ne-am dat cu un trenulet prin lumea lui Mos Craciun, am vazut multi elfi si am baut o bautura bleu intr-un bar de gheata dintr-un pahar de gheata.
Ba chiar am trecut din nou peste Cercul Polar, de data aceasta in subteran, singurul loc din lume in care poti face asta sub pamant.
Seara am mers in cautarea aurorei – care nu a vrut insa sa ni se arate
Cu mic cu mare in ultima seara in Laponia am pornit inspre un lac inghetat, la 20 de minute de Rovaniemi, in cautarea aurorei boreale. A fost mult prea timida insa, nu a vrut sa iasa de sub nori, dar copiilor nu le-a pasat: s-au jucat 3 ore la -20 de grade in zapada abundenta de pe lacul inghetat pe malul caruia am stat sa asteptam luminile nordului.
Cel mai nordic zoo din Europa este la o ora de Rovaniemi – in ultima zi ne-am plimbat prin Ranua
La doar o ora cu masina de Rovaniemi se gaseste cel mai nordic zoo din Europa, Ranua, un parc cu un traseu amenajat de 3 kilometri prin padure, ce iti prezinta animalele specifice zonei arctice. Ne-am plimbat pe langa buftnite albe, acum parca scoase din lumea lui Harry Potter, in jurul lupilor si a vulpilor, pe langa reni si elani. La final am oprit in cabanuta traditionala finlandeza pentru o supa crema de ciuperci, si un carnat si cateva bezele la gratar, iar copiii au incheiat vacanta in Laponia asa cum au inceput-o, cu o portie buna de tavaleala in zapada si sanius.
Cateva informatii de natura practica pentru o vizita reusita in Laponia, la Mos Craciun
Suntem la a patra vizita in Laponia, deci am testat diferite moduri de a ajunge aici, dar am si vazut diferite locuri din Scandinavia, in diferite anotimpuri, asa ca sa punctam pe rand raspunsuri la cateva intrebari ce apar in organizarea unei calatorii in aceasta zona friguroasa a Europei.
Pe cont propriu sau cu agentie?
Dupa cum am povestit mai sus, de data aceasta am organizat noi, impreuna cu Familia Hai Hui, un zbor charter ce a marcat cateva premiere aviatice in Romania – singurul inspre Rovaniemi, si primul ce uneste direct Clujul de Laponia. Astfel de zbor se poate accesa doar prin intermediul unei agentii, dar este de departe cel mai comod mod de a il vizita pe Mos Craciun. Daca vrei sa mergi deci doar pentru cateva zile in Laponia, un traseu DYI cu escale iti va ingreuna foarte tare calatoria.
Nu este imposibil insa nici pe cont propriu. Bucuresti este conectat cu zbor direct de Stockholm, Suedia, si de acolo poti zbura rapid in Lulea in Laponia. Anii trecuti era conectat si de Helsinki, de unde puteai continua intern catre diferite aeroporturi din Laponia finlandeza. Recomand un traseu cu escale inspre Laponia daca stati mai mult si faceti un roadtrip mai extins.
Unde anume sa mergi in Laponia? Levi sau Rovaniemi?
Depinde si ce vrei sa faci, si cand mergi, este raspunsul cel mai sincer pe care il poti da. In perioada Craciunului, Rovaniemi este cu siguranta cel mai bun loc pentru a simti magia sarbatorilor de iarna. Aici este casa lui Mos Craciun, si in jurul Santa’s Village este construita o intreaga poveste si legenda. Daca zbori in Levi, unde alte agentii organizeaza chartere, vei face insa 3 ore dus si 3 ore intors cu autocarul pana la Mos Craciun acasa. Grupul nostru a ales sa zboare in Rovaniemi, si bine a facut! De la aeroport, Mosul este la 5 minute distanta!
Levi in schimb este si ea o statiune cat se poate de frumoasa si interesanta. Este cel mai mare resort de ski din Finlanda, este mult mai la nord decat Rovaniemi deci ofera mai multa zapada si mai multe sanse de admirat luminile nordului, asa ca daca vrei o experienta inzapezita, dar fara neaparat legenda lui Mos Craciun in peisaj Levi este minunat. Dar, din experienta mea, l-as recomanda mai inspre februarie/martie, cand ai parte de mai multa lumina peste zi, si te poti bucura de partii pe lumina mai mult timp, si de nopti mai senine pentru vanat de aurora boreala.
Cum te imbraci pentru a suporta frigul din Laponia si a avea o experienta placuta?
Nu poate nimeni sa nu ia in calcul frigul atunci cand se pregateste pentru o excursie in Laponia. Anul acesta am avut temperaturi intre -6 si -20 de grade afara, iar anul trecut in februarie am prins chiar si mai frig, in jur de -24 de grade fiind cea mai scazuta temperatura pe care am infruntat-o. Insa cu hainele potrivite, tehnice, speciale de frig, in straturi, aceste temperaturi pot fi cu usurinta tinute in frau. Am pregatit pe Family Travel Bubble un articol cu mai multe informatii despre cum sa te imbraci in Laponia pentru a fi confortabil la minus multe grade Celsius.
Acestea fiind zise, Laponia este magica, fie ca mergi la Mosu si esti parte din povestea celui mai iubit de catre copii personaj, fie ca doar vrei sa te bucuri de natura, zapada si aurora! Nu rata o asemenea experienta, macar o data in viata!
!! Daca vrei in 2024 sa mergi acasa la Mos Craciun, citeste programul de charter direct in Rovaniemi !!
>> Citeste si ce poveste Ana de la Crestem si Calatorim despre excursia noastra la Mos Craciun
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |