Sri Lanka si un traseu de roadtrip de 3 saptamani cu copiii
Iata ca dupa cativa ani, revenim in Asia in vacanta noastra de Revelion. In ultima perioada, pandemia ne-a tinut departe de acest continent (anul trecut am fost prin Aruba, Costa Rica si Mexic), iar in vacanta de iarna am fost ultima data pe meleaguri asiatice in Vietnam, Hong Kong (inclusiv in DisneyLand) si Macao. Dar iata ca pandemia ne-a deschis o portita spre Asia dupa 2 ani: insula palmierilor, lacrima Indiei, Sri Lanka s-a deschis inaintea sezonului calatorilor vaccinati. Asa ca, cu mic, cu mare, ne-am imbarcat via aeroportul nostru preferat, din Doha, catre 3 saptamani de aventuri si roadtrip cu copiii prin Sri Lanka, a 97-a tara a noastra.
Cum am ajuns in Sri Lanka si care sunt conditiile de intrare in tara?
Sri Lanka e deschisa complet turistilor vaccinati (si copiilor lor sub 12 ani). Tot ce trebuie pentru intrarea in tara este sa ai un test covid negativ, in plus fata de certificatul de vaccinare, si ambele documente sa fie incarcate intr-un formular de sanatate, care trebuie completat inainte de plecare. De asemenea, posesorii de pasaport romanesc au nevoie de viza, care se obtine online in prealabil, in urma platii unei taxe si a completarii unui formular (si pentru copii trebuie obtinuta viza, deci completat formularul, dar la ei este fara plata). In momentul in care am fost noi pentru a evita carantina la intoarcerea acasa in Romania a fost nevoie de un nou test covid negativ, lucru care nu e o problema, sunt mai multe centre in jurul aeroportului, dar si in principalele orase, care iti ofera rezultatul in cateva ore. Calatorim in pandemie, deci ne adaptam si la cerinta cu teste mereu.
Am zburat via Qatar de data aceasta, si tare ne place sa facem escale in aeroportul din Doha, si e o optiune de conexiune foarte buna: 4-5 ore un tronson, si fix la fel si cel de-al doilea, cu 2-3 ore de dezmortire intre portile de imbarcare. Mai poti insa zbura si via Dubai, sau, de ce nu, combina cu o vacanta de relaxare in Maldive.
Ce optiuni ai pentru deplasare prin Sri Lanka?
Noi am ales sa inchiriem masina, si am condus peste tot pe cont propriu. E un trafic destul de complicat de navigat (e mai complicat ca in Egipt de exemplu sa conduci pe cont propriu), si extrem de lent ca si caracteristica generala, dar cu un pic de experienta in zone haotice nu e de nedeslusit. Voi detalia intr-un articol separat care sunt pasii pentru a iti converti permisul in Sri Lanka, dar si ce presupune condusul pe cont propriu. Alte optiuni presupun inchirierea unei masini cu tot cu sofer (multe hoteluri ofera si cazari pentru soferi), sau asigurarea de transfer punctual intre diferite locuri (de asemenea, hotelurile iti pot organiza si oferi aceasta varianta, de transfer de la si catre ei) si tuktuk-uri pentru distante scurte.
>> Citeste un articol dedicat despre cum este sa conduci pe cont propriu prin Sri Lanka
Am aterizat deci in Colombo, si de acolo timp de 3 saptamani am alternat intre plaje si munti, plantatii de ceai si de orez, drumetii prin Parcuri Nationale, safari-uri si vizite la ruine extraordinare. Bucla noastra prin Sri Lanka a acoperit partea centrala si de sud-vest a tarii, cea in care lunile decembrie si ianuarie ofera vreme buna de vizitat.
Colombo, poarta catre explorari prin Sri Lanka
Am aterizat la 3 noaptea in Colombo, dupa zboruri confortabile via aeroportul din Doha, si cum formalitatile vamale au decurs rapid, imediat ne-am si cazat in mijlocul capitalei. Dimineata tarziu, dupa un mic dejun de dezmeticire, si o balaceala in piscina de pe acoperis, pentru a admira orasul de sus, am purces sa exploram un pic din Colombo. Am oprit la temple si lacuri, si apusul l-am admirat pe faleza orasului, unde jumatate din locuitori iesisera sa se plimbe.
>> Citeste mai multe despre o zi prin Colombo
8 zile pe coasta de sud-vest din Sri Lanka
Stop pe coasta de sud-vest in Galle, o veche cetate olandeza, primul nostru obiectiv UNESCO din Sri Lanka
Seara am pornit din Colombo inspre primul nostru stop de-a lungul coastei Sri Lankai: Galle si cetatea sa olandeza, inscrisa in UNESCO. Vechile ziduri fortificate ofera locul unei frumoase plimbari deasupra oceanului, iar casutele cochete din fort te imbie cu cumparaturi si restaurante. La final de zi am admirat barcile colorate din portul pescaresc din Galle. Ne-am cazat si aici la un hotel cu o piscina superba, de data aceasta cu vedere la zidurile de aparare ale vechiului fort olandez.
Safari si plaja pustie in Yala National Park
In Yala National Park am ajuns dupa inca un drum pe autostrada cea libera ce uneste Colombo de aeroportul de langa Parcul National Yala. Am ajuns la Yala pentru safari, dar ne-a placut la fel de mult si plaja salbatica, libera, cu dune si bolovani imensi, de langa principalele hoteluri din zona. Am vazut elefanti si multi bivoli de apa, dar si o gramada de crocodili: doi dintre ei numeau casa lacul de langa piscina hotelului Cinnamon Wild Yala, la care ne-am cazat.
Tot la plaja, de data aceasta in Kogalla
Continuam sa ne petrecem zilele la plaja, de data aceasta in Kogalla, la un hotel superb, The Fortress, un vechi fort chiar deasupra piscinei naturale din mare, unde pescarii vin dupa amiaza sa pescuiasca pe bete infipte in valuri. Zilele ni le incepeam si ni le sfarseam cu plimbari pe plaja lunga din Kogalla, admirind valurile si construind oameni de… nisip din nisipul moale. Ba chiar am vizitat si spitalul de testoase, si ferma, nu foarte departe de hotel.
Dupa 3 saptamani de plimbari prin Sri Lanka, in ultimele doua zile am revenit la plaja, in Negombo
Avantajul unei capitale pe malul oceanului este ca si aeroportul international este langa valuri. Asa ca ultimele doua zile in Sri Lanka le-am petrecut tot la plaja, in Negombo, una din statiunile foarte aproape de aeroport (am facut 20 de minute pana la el cu masina).
Continuam cu drumetii si peisaje in partea centrala muntoasa a Sri Lankai
500 de trepte pana la Mulgirigala Raja Maha Viharaya, unul din templele antice importante din Sri Lanka
Mulgirigala Raja Maha Viharaya este un templu budist antic, construit pe o stanca inalta de peste 200m, un ocol rapid in drum spre Ella, orasel de munte sri lankez. Pana la cea mai inalta terasa a sa, dintre cele sapte, naturale, cu care este dotat, este de-a lungul a 500 de trepte. Insa nu se fac dintr-un foc, vei opri la toate pesterile templului, pentru a admira picturile sale extraordinare.
O zi si o noapte cu drumetii in Ella
Am parasit coasta, si primul nostru stop in zona muntoasa din Sri Lanka a fost in micutul Ella, un orasel ce iti deschide accesul catre o sumedenie de trasee montane. Am ales sa oprim la cascadele Rawanna, sa ne plimbam pana la Nine Arches Bridge la apus, si dimineata sa urcam pe Little Adam’s Peak, pentru privelisti panoramice cu celebra Ella Rock (pe care am admirat-o si de la hotelul nostru Zion View Ella Rock). Ultima oprire a fost la Lipton Seat, in mijlocul plantatiilor nesfarsite de ceai, pentru a admira privelistea de sus.
Worlds End, am ajuns la sfarsitul lumii dupa inca o zi de drumetii prin muntii din Sri Lanka
Ne-am cazat in „stupi” de albina cu privelisti superbe catre munti (la DreamCliff Hotel), si dis de dimineata am pornit inspre Parcul Nartional Horton Plains, inscris in UNESCO, pentru o drumetie de 9 kilometri prin peisaje absolut superbe, pana la „sfarsitul lumii” – cateva platforme de observatie de unde poti admira o prapastie de aproape 1000m. Desi toate ghidurile spuneau ca trebuie sa pornesti la 5-6 dimineata pe traseu, si nu mai incolo, deoarece apare ceata, noi am intrat pe la aproximat 12 pe carare, si am avut parte de un senin perfect.
3 zile in Nuwara Elya, in mijlocul plantatiilor de ceai
Horton Plains National Park are doua intrari, asa ca dupa drumetie am iesit din parcul national inspre Nuwara Elya, capitala ceailui Ceylon, unde am poposit la un hotel chiar in mijlocul plantatiei, la aproape 2000 de metri altitudine. Am vizitat o fabrica de ceai, si am aflat cum este intreg procesul, de la cules pana la pus in ceasca, dar am si degustat diferite sortimente de ceai ceylon, ne-am plimbat prin foarte britanicul orasel Nuwara Elya, cu parcul si lacul sau cochete, dar am si servit un ceai de la ora 5 ca la carte, cu prajiturele si tartine de somon si muzica live, la Grand Hotel. La final de zi, copiii au dat o tura calare pe Royal Turf Club, unde se organizeaza curse de cai intr-o atmosfera foarte englezeasca.
Cascada Ramboda, un popas la coborarea de pe munte
Dupa zilele in ceai am coborat din zonele inalte, dar pe drum am mai facut o mica drumetie, pana la partea superioara a Cascadei Ramboda, o cascada tare scenica.
Ultima incursiune pe munte, deasupra Kandy, pentru a admira muntii Knuckles, inscrisi si ei in UNESCO
O ultima noapte am mai dormit in roadtrip-ul nostru de 3 saptamani prin Sri Lanka la inaltime, la o altitudine de aproape 1000 de metri, in mijlocul unei alte plantatii de ceai, in corturi elegante, cu o priveliste absolut superba catre muntii Knuckles.
Exploram apoi Triunghiul Cultural din Sri Lanka, si locurile sale inscrise in UNESCO
Zona istorica a Sri Lankai poarta denumirea turistica de Triunghiul Cultural, si principalele monumente si ruine din Sri Lanka, vechi de mii de ani, spectaculoase, inscrise in UNESCO, se gasesc aici.
O dimineata sfarsita cu o ploaie torentiala la Dambulla Cave Temple
Primul loc UNESCO pe lista noastra a fost Dambulla Cave Temple, la care am ajuns sambata si astfel am avut parte de tot felul de procesiuni religioase din partea localnicilor, foarte interesante. Urcusul nu e greu deloc, dar peisajul de sus este superb. Ca si la templul cu pesteri anterior vizitat, fiecare pestera este pictata, si adaposteste statui in diferite reprezentari ale lui Buddha.
Lacul Kandalama, admirat de la hotelul nostru cu arhitectura aparte, Heritance
Langa Dambulla ne-am cazat pe malul lacului Kandalama, cu vedere peste luciul apei la stancile cele faimoasa, Sigiriya si Pidurangala (pe care le-am vizitat deasemenea in zilele urmatoare). Apusul deasupra lacului este fabulos la Heritance Kandalama, iar toata ziua ne-am distrat urmarind maimutele din jurul hotelului, ce te viziteaza in balcoane si pe holuri te acompaniaza cu privirea si giumbuslucuri.
Vizita la orasul antic Polonnaruwa
Am prins cateva zile ploioase in zona Triunghiului Cultural, si eram resemnati ca vom vizita orasul antic Polonnaruwa pe ploaie. Dar cu exceptia a cateva minute cu ploaie torentiala, Buddha ne-a purtat noroc, si ne-am plimbat prin situl arheologic, de dimensiuni mari, fara ploaie.
Urcus in pauza de ploaie pe stanca Pidurangala
In urmatoarea zi petrecuta in zona prognoza era cu multa ploaie. Dar in jurul pranzului norii s-au oprit un pic din picurat, si am fugit direct spre Pidurangala, vecina mult mai faimoase Sigiriya, pentru a urca pe ea.
In cautare de elefanti prin Hurulu Eco Park
Ploaia nu ne lasa in pace, asa ca in loc sa stam la hotel la piscina asteptind vreme mai buna, am urcat intr-o masina de safari, sa pornim in cautare de elefanti. In zona Sigiriya-Dambulla sunt mai multe rezervatii si parcuri naturale in care poti intalni elefanti, dar la sfaturile ghizilor am renuntat la Mineryia National Park (prea inundat pentru a oferi o experienta buna), si in schimb am fost in Hurulu Eco Park, o rezervatie naturala in care se refugiaza elefantii din zonele din jur atunci cand acestea sunt prea pline de apa, si au fost cateva ore de safari minunate, cu zeci de elefanti vazuti si o plimbare agale pe o stanca uriasa pana la un punct de belvedere.
Intr-un final, Sigirya!
3 zile prognoza ne-a dat emotii. Stiam ca ne trebuie cateva ore bune de absenta a ploii pentru a urca cele 1200 de trepte pana sus pe Sigiriya, si de abia in ultima noastra zi in aceasta zona vremea ne-a oferit sansa unui urcus chiar pe soare, printre maimute si ruine fantastice, pana sus, unde un palat a dominat peisajul acum 1500 de ani. Ne-a placut teribil aceasta stanca aparte (chiar daca am avut un pic de emotii date de scarile abrupte si prapastia de sub ele), si a fost o aventura pe cinste.
Cazare intr-o plantatie de orez
Ultimele zile in zona le-am stat intr-o plantatie de orez, la Water Gardens Sigiriya (rezerva aici), si a fost o experienta pe cinste. Zonele de mlastina care permit cultivarea orezului atrag zeci de feluri de pasari, dar si soparle monitor uriase,
Un ultim apus cu privelistea stancilor faimoase: pe malul lacului Thalkote
Cu vreme in sfarsit buna, am iesit la apus la o noua plimbare. De data aceasta pe malul lacului Thalkote, un loc minunat de mers la apus datorita privelistii aparte, cu amandoua stancile, Pidurangala si Sigirya, una langa alta, impresionante. Am mers cu masina pana pe malul lacului, desi prima noastra dorinta a fost sa o luam pe jos prin plantatiile de orez, insa cei de la hotel ne-au spus sa evitam acest lucru: la apus se plimba elefanti salbatici pe acolo.
Continuam cu Kandy, orasul sacru din Sri Lanka
Ne-am oprit intai la Templul Dintelui Sacru, o serie de constructii maiestuoase, care te plimba prin practic istoria budismului in Sri Lanka. Si am continuat plimbarile prin frumoasa Gradina Botanica regala, de la periferia Kandy.
La o ora de Kandy poti opri la Orfelinatul de elefanti din Pinnawala
Elefantii din orfelinat ies de doua ori pe zi la baie in raul din apropiere, si fac un adevarat spectacol. Noi am dormit o noapte acolo (sunt cateva hoteluri cu priveliste minunata), si i-am prins de la ora 8, cand apar primii elefanti la imbaiat. Este o initiativa de stat, si nu particulara, dar ca orice activitate cu animale salbatice in conditii nu tocmai salbatice trebuie privita cu un pic de suspiciune. In acelasi timp, placerea elefantilor in apa e atat de mare, incat nu se poate sa nu iti placa de ei.
Sri Lanka, cu bune, dar si cu rele
Am venit in Sri Lanka cu asteptari ca pentru o tara saraca, din Asia (au GDP total de 3 ori mai mic ca al Romaniei, la o populatie un pic mai mare, si per capita la jumatate din cel al Thailandei, ca si exemple pentru a sti unde sa o pozitionezi, inainte de a ajunge efectiv). Nu ma asteptam la curatenie luna, si intr-adevar gunoaie sunt, des, si uneori deranjante (nu sunt insa in locurile cu plata, turistice), si un grad de haos era de la sine inteles. Am condus in multe tari din Asia sau Africa, haosul pe sosele e ceva ce nu ne sperie.
Din punct de vedere al sigurantei nu am avut nicio problema, oamenii au fost peste tot prietenosi, iar pentru copii am gasit mereu mancare potrivita, nepicanta.
Acestea fiind zise, fiecare locatie, luata individual, in Sri Lanka, a fost minunata. Plaje frumoase, lungi, privelisti montane spectaculoase, si chiar si doar partea culturala, istorica, merita din plin. Hotelurile iar au fost foarte bune, confortabile, unele chiar deosebite in design. In plus, mi-a placut teribil ca in 3 saptamani am avut experiente de cazare complet diferite: am dormit cu vedere la valurile oceanului, dar si cu panorama de varfuri nesfarsite de munti; am avut cazare intr-un aristocratic si foarte englezesc conac din mijlocul unei plantatii de ceai, dar si aproape in aer liber, intr-un cort tot intre tufe de ceai. Ne-am trezit deasupra orasului, cu vedere la agitatia urbana de sus de la etajul 10, dar si in casute cu acoperis de stuf, in mijlocul unei plantatii de orez.
Ce a fost insa deranjant este traficul. Nu pentru ca era haotic, plin de tuktuk-uri a caror soferi nu cred ca stiu ce e aia scoala de permise auto, sau de busuri care cred ca sunt regii soselelor, ci pentru ca era foarte lent. Sute de kilometri vei merge cu 20-30 la ora (mai putin minunata autostrada Colombo-Yale, care e impecabila, libera – aici limita e 100 km la ora, si vei avea si surpriza de radare). Iar orasele in Sri Lanka nu se termina niciodata, impresia e ca intai au aparut strazile si apoi casele s-au dezvoltat natural, de-a lungul lor. Practic nu stii cand ai iesit din Kandy si ai intrat in Colombo. De-a lungul drumurilor principale casele nu s-au oprit vreodata.
Al doilea aspect care ne-a deranjat in 3 saptamani prin Sri Lanka este lentoarea serviciilor. Cina pentru 4 persoane dura minim o ora (in zilele cu noroc), si tot in zilele cu noroc mancam macar cate 2 in acelasi timp. De multe ori comandam de pe la 5 dupa amiaza pentru 7-8 seara, si tot stateam cu emotii cand va veni mancarea. De aceea multe hoteluri se orientau catre bufet, care dupa mine nu e cea mai placuta modalitate de a servi cina, mai ales cand vorbim de hoteluri de nivel premium. Cu toate acestea mancarea a fost peste tot buna, delicioasa chiar, nu am avut nimic de reprosat nicaieri, si acum, dupa intoarcere, as manca un pol roti sau kothu, preparatele mele preferate din Sri Lanka.
Al treilea aspect care ne-a surprins a fost gradul de salbaticie a tarii. Mi se pare cel mai salbatic loc in care am fost, la limita sigurantei personale. Nici in parcurile nationale din Tanzania sau Uganda nu m-am simtit asa in mijlocul salbaticiei, cum ma simteam in mijlocul unui hotel din Sri Lanka. Pe plaja hotelului, intre stalpii pescarilor din Kogalla, intr-o seara ne-am ciocnit, vizual, cu un crocodil lung de 4-5 metri. Tot crocodili, dar mai mici, erau si in lacul de la 3 metri de piscina hotelului, in Yala National Park, lac la care aveai acces neingradit. Elefanti uriasi stateau linistiti pe marginea drumurilor principale, iar intr-o plantatie de ceai ne-au atacat la propriu lipitorile. Desi am abordat un pic diferit situatia in Sri Lanka dupa ce am inteles cat de salbatica e, toate intalnirile acestea au ramas amintiri de calatorie minunate.
Una peste alta, concluzia a fost ca Sri Lanka e o tara… grea. Frumoasa, surprinzatoare pe alocuri, dar grea. Insa care cu siguranta merita vizitata!
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |