Multi turisti aleg Romania in detrimentul altor calatorii mai indepartate, si multa lume alege muntele ca loc pentru distantarea sociala. Din Bucuresti, una din destinatiile montane cele mai accesibile este Valea Prahovei, si m-am gandit sa fac o lista cu cateva sugestii de trasee usoare, bune pentru copii, care pot fi accesibile din principalele statiuni de pe Valea Prahovei: Breaza, Sinaia, Busteni si Azuga. Deja am pregatit mai demult un articol despre cateva trasee usoare, de obisnuit copiii pe munte in Parcul Natural Bucegi, asa ca poti sa il citesti si pe acela. Dar sa luam pe rand statiunile.
Breaza, statiunea uitata de pe Valea Prahovei, si frumoasele sale trasee peste dealuri, perfecte de strabatut impreuna cu copii
Breaza, statiune balneo climaterica, zice-se cu cel mai pur aer din Romania, este adesea ignorata sau trecuta cu vederea, poate si din cauza ca nu este fix pe DN1, ci pe deal, deasupra. Acest lucru inseamna insa doar o atmosfera mai linistita, trafic auto mult mai scazut si relaxare mai multa. Iar pe dealurile din jurul Brezei sunt mai multe trasee marcate, pe care noi le-am luat la pas, catre trovanti or fagi batrani de sute de ani, printre coline, paduri si parauri, si despre care am povestit pe larg. In plus, fiind trasee pe dealuri pre-montane, au un grad de dificultate scazut, fiind astfel perfecte pentru copii sau incepatori in ale drumetiilor.
Cornu, o comuna cocheta de pe Valea Prahovei, si locurile sale frumoase
Pentru o panorama frumoasa cu Prahova, si varful Sultan ce domina zona pre-montana, poti urca cu masina la Manastirea Cornu, si de acolo face o plimbare lejera pana la Crucea de pe Plaiul Cornului si Fantana de Piatra. Un traseu spectaculos mai ales primavara, cand dealurile sunt pline de flori. Citeste despre plimbarile noastre prin Cornu, dar si prin alte locuri nestiute din Prahova.
Sinaia, cea mai cunoscuta statiune de pe Valea Prahovei, poarta catre Bucegi si multe drumetii usoare bune de parcurs cu copii
Din Sinaia poti imediat urca pe TransBucegi, drumul care spectaculos, strabate Parcul Natural Bucegi, si ofera acces usor catre o sumedenie de trasee usoare si bune pentru copii, dintre care noi am povestit de-a lungul timpului despre lacul Scropoasa, lacul Bolboci si Podu cu Florile sau drumetia de la Piatra Arsa la Babele.
Tot din Sinaia, dupa ce vizitezi Castelul Peles, poti porni intre o alta drumetie usoara si foarte frumoasa: pe Poteca Regala pana la Stana regala.
Iar daca iei gondola si/sau cabina din Sinaia, pana la Cota 2000 (cu escala la cota 1400), poti face una din drumetiile noastre preferate in Bucegi cu copiii, pe drumul de vara de la Cota 2000 inapoi la 1400. Pe drum, te poti opri la Stana Tarle pentru un moment de relax si un ceai de munte.
Citeste si ce alte lucruri poti face in Sinaia cu copiii cand vremea nu te lasa sa urci pe munte.
Busteni si multe trasee bune pentru mers cu copiii
Cea mai cunoscuta cascada din zona, Cascada Urlatoare, poate fi accesata pe doua trasee diferite, din centrul Busteni-ului sau din cartierul Poiana Tapului, amadoua in jur de o ora si cu dificultate mica. Atentie doar ca in sezonul full, ambele trasee pot fi foarte aglomerate.
Din Busteni cu cabina ajungi direct sus la Babele, si de aici poti merge in drumetie in unul din cele mai spectaculoase locuri alpine de la noi din tara: Crucea Eroilor de pe Caraiman. Sau direct catre Varful Omu de la telecabina, 2 ore de traseu usor de Bucegi in toata splendoarea. Tot de la Babele, poti porni la vale pe un traseu deasemenea usor catre Pestera. Asigura-te doar ca functioneaza telecabina Pestera-Babele pentru a te putea intoarce usor inapoi.
Azuga, in Valea Prahovei de sus, de unde poti incepe sa explorezi Muntii Baiului pe o sumedenie de trasee bune de copii
Vecinii de vizavi ai Bucegilor sunt Muntii Baiului, si cel mai usor, cand esti cu copiii, sunt accesibili din Azuga, cu gondola. De la statia de sus poti admira Bucegii de vizavi in toata splendoarea, si porni in drumetii pe coama Baiului, in jurul varfului Sorica. Poti chiar ajunge pana in Zamora, cartier al Busteni-ului, sau chiar pana in Comarnic, deasupra caruia sa termina Muntii Baiului, dar bineinteles e nevoie de timp si experienta in trasee montane lungi pana acolo.
Acestea sunt statiunile cele mai cunoscute din Valea Prahovei, dar poti gasi o gramada de trasee si secrete si in alte locuri mai „ascunse” din Prahova: Comarnic, Cornu, Campina, si alte localitati limitrofe Ploiesti-ului. Citeste deci in continuare despre locuri ascunse din judetul Prahova, minunate pentru o excursie departe de aglomeratii. Sau, de ce nu, porneste pe Drumul Vinului Prahova.