Desi am vizitat toate insulele din Arhipelagul Canare, si pe Tenerife am revenit de 7 ori deja pana acum, mereu ma gandeam ca pe Gran Canaria am stat mult, mult, mult prea putin. Am stat fix o zi pe Gran Canaria, folosita la maxim ce e drept, zi in care am mers si pe dune, si la drumetie, am, oprit la puncte de belevdere si ne-am balacit intr-o piscina calda intre nori, dar zi care ne-a oferit asa, doar o idee despre una din cele mai mari insule dintre Canare.
>> Citeste despre ce poti vedea pe alte insule Canare: Traseu pe Tenerife o saptamana si alte locuri faine – Lago Martianez, Auditorio de Tenerife, Hotelul Hard Rock, Loro Parque, sus pe vulcanul Teide, plimbari prin nord, Lanzarote – vulcani si creatii Cesar Manrique, Fuerteventura, La Gomera, La Palma, El Hierro
Dar sa revenim la Gran Canaria, si ce poti vedea pe aceasta insula minunata din Atlantic.
Sudul turistic din Gran Canaria
Sudul e complet cucerit de turism in Gran Canaria. Hoteluri imense imprejmuiesc toate plajele, si sunt agatate pe orice stanca ce a permis constructii, si plajele, desi foarte calde si insorite, sunt pline de toate natiile de europeni, veniti, mai ales iarna, in cautarea caldurii. Aici a fost prima mare diferenta sesizata fata de Tenerife – in Gran Canaria nu reusesti sa gasesti plaje linistite in sud, neinvinse de mega complexe de cazare. Dar, reusesti insa sa gasesti locuri super sarmante, si doua trebuie mentionate in orice program de o saptamana pe Gran Canaria: Puerto si Playa Mogan, si Dunele si Farul din Maspalomas.
Dunele din Maspalomas le-am luat la pas la vizita de o zi, anterioara, pe Gran Canaria, si, desi ne-am dorit, de data aceasta pur si simplu nu am avut timp. Dar daca sunteti prima data aici, nu trebuie sa le ratati! Sunt senzationale, si daca prindeti o zi cu vizibilitate buna, de sus, din varful dunelor, se zareste centrul muntos, de 2000 metri inaltime, al insulei. Superb!
De data aceasta, pentru ca trebuia si sa mancam de pranz inainte de zborul spre casa, am oprit, tot in Maspalomas, la celebru Faro de Maspalomas, care se poate vizita si adaposteste un mic muzeu despre insula, si pe acoperisul caruia te poti urca pentru privelisti panoramice, cu dunele si lunga faleza de langa ocean. Dupa pranz la unul din zecile de restaurante de aici ne-am plimbat cativa kilometri pe faleza.
Nu departe de Maspalomas, urmind un drum ce serpuieste printr-un canion plin de stufaris, gasesti Palmitos Park, una dintre cele mai cunoscute atractii de pe Gran Canaria. Copiii inca tin minte ce mult le-a placut la Loro Parque in Tenerife, asa ca atunci cand au vazut reclame catre parcul cu animale de pe Gran Canaria nu au ezitat sa ceara zi de zi sa mergem si la el, si nu am regretat. Am prins spectacolul cu delfini, care mi s-a parut foarte bine pus la punct, si totul e foarte frumos in parc: poti vedea chiar la intrare un dragon Komodo, si privelistile stancoase sunt ametitoare din orice punct, parcul fiind practic inghesuit in capatul stramt al unui canion.
Am explorat insa pe indelete Puerto si Playa de Mogan, un orasel sarmant la o ora de aeroport, inghesuit intre stanci inalte si aride, cu casute albe cu detalii colorate, canale si stradute pline de flori, si o atmosfera extraordinara. Ne-am cazat la un hotel cam mare pentru gusturile noastre, dar cu toate acestea care ne-a placut foarte mult: Cordial Mogan Playa (vezi oferte aici), si copiii au fost absolut indragostiti de piscinele mari, cu apa calda, in care s-au balacit dimineata, pranz si seara.
>> Rezerva Cordial Mogan Playa | Vezi alte oferte de cazare in Puerto Mogan
Marea atractie a locului este Puerto Mogan, bineinteles, si stradutele sale pietruite, cu case albe, brazdate de canale de apa, ca o mica Venetie foarte colorata si plina de flori. E placut sa le iei la pas in orice moment al zilei, si inspre marina vei gasi si o sumedenie de restaurante bune, la care recomand seara chiar sa iti faci rezervare, deobicei sunt foarte aglomerate.
Nici Playa de Mogan nu este de ici de colo, ba chiar este superba. Marginita de o faleza, este un golf cu nisip fin si intrare lina in apa, perfect pentru copii, ne-a placut tare mult! Iar apa in februarie era suficient de calda cat sa te poti balaci in liniste.
Seara la apus se lasa un pic racoare, dar pe faleza de langa plaja si prin marina e tare placut si frumos sa te plimbi!
Cum nu puteam sa nu fim si un pic activi, deasupra oraseului si a plajei este un mic traseu, arheologic, printre ruine descoperite aici datind de la civilizatia bastinasa, pre-hispanica. Traseul este interesant si din punctul de vedere al istoriei insulei, dar si pentru peisajele superbe ce ti le ofera de sus de pe stancile golase: Canada de los Gatos. Pentru cei cazati la hotelul nostru intrarea este gratuita, traseul pornind din curtea hotelului. Insa exista si o intrare dinspre plaja, pentru toata lumea, cu bilet de intrare.
Las Palmas, cocheta capitala de Gran Canaria
Am stat doar o noapte in Las Palmas, imediat ce am aterizat pe Gran Canaria (faci aproximativ 20 de minute de la aeroport aici), si sincer am regretat ca nu am stat mai mult, am fi mers si la plaja macar un pic! Ne-am cazat la un hotel chiar intr-un cochet parc de langa lunga faleza a orasului, si acestea au fost primele obiective. Am luat la pas faleza pret de 5 kilometri dus-intors, si este o zona plina de viata a orasului, si locul de unde poti admira apusul. Nu sunt insa prea multe cafenele sau restaurante in aceasta zona, dar am dat peste locuri de joaca, ne-am plimbat prin marina si am ajuns chiar si pe o plaja micuta.
Parque Doramas este parcul ce continua gradinile hotelului Santa Catalina, ce a primit distinctia de cel mai bun hotel din Spania de cateva ori. Nu este un parc obisnuit, ci in trepte, in panta, si este traversat si de doua bulevarde. Atractia principala aici sunt fantanile in trepte, ca niste adevarate cascade urbane. Noi am petrecut mult timp si la un mic lac cu lebede si testoase, insa.
Hotelul Santa Catalina (vezi aici oferta) nu degeaba este cotat ca fiind printre cele mai bune hoteluri spaniole, piscinele sale sunt fermecatoare, si au fost printre preferatele copiilor. Mie mi-a placut si arhitectura lui traditionala, si pozitionarea in mijlocul unui parc, dar si restaurantul cu stea Michelin pe care il detine.
>> Vezi disponibilitate la Santa Catalina | Cauta alte cazari in capitala Las Palmas de Gran Canaria
Pranzul si dupa amiaza le-am petrecut in Vegueta, partea veche, coloniala a orasului, ratacind pe stradute pietruite, inguste. Intai am poposit la Casa Colon, unde insusi marele navigator a oprit in expeditiile sale spre America. Sunt recreate fiecare dintre voiajele lui Columb, iar la subsol este o expozitie de arta precolumbiana, preferata mea. Ne-am amintit cu drag de Republica Dominicana cu aceasta ocazie, si vizita acolo la mormantul lui Columb.
Am continuat apoi spre Catedrala Santa Ana, si piata din fata cu cei 8 catei de bronz ai ei. Pazesc intrarea in catedrala din 1895, si de atunci fiecare copil ce trece pe acolo se va juca printre ei (ai nostri nu au facut exceptie, evident). Am mancat repede niste tapas chiar in fata catedralei, si am intrat sa o vizitam. De mentionat: inainte de pranz era super coada la intrarea in catedrala, care e cu bilet de acces. Deoarece atunci ajunsese un grup imens de turisti veniti cu un vas de croaziera. Dupa pranz eram doar noi, practic. Catedrala este imensa, si foarte frumoasa, dar atractia principala a sa este turnul ei sudic, unde poti urca (cu lift sau scari), si de unde ai o priveliste panoramica superba cu intreg Las Palmas si casele sale foarte colorate. La final vei vizita si un mic muzeu cu tema religioasa.
Aguimes si Carnavalul in Insulele Canare
Perioada vacantei noastre scolare de Paste coincide cu perioada Carnavalului in Spania, si Insulele Canare fac din aceasta perioada o intreaga productie plina de voie buna, masti, muzica, dansuri. Noi am prins, mai mult din greseala, fara sa planuim, un Carnaval de seara, pe strazile cochete din Aguimes. Localnicii zic ca e cel mai frumos carnaval din Canare, si cine suntem noi sa ii contrazicem. Adevarul este ca ne-am distrat teribil! Iar Aguimes e un oras simpatic de vizitat, cu sau fara petreceri de Carnaval, si, convenabil, este situat pe unul din drumurile principale ce urca in sus, spre centrul muntos al insulei.
Am vizitat si pe zi pe soare Aguimes, si e un orasel tare tare simpatic, cu stradute pietruite, pietonale, si case colorate insirate de-a lunguil lor. Si in mijlocul centrului vechi, o imensa biserica domina panorama.
Langa Aguimes, la aproximativ 6 kilometri cu masina, se gaseste o atractie naturala de top din Gran Canaria. Daca americanii au faimosul canion al antilopelor, spaniolii au aici Canionul vacilor, adica Barranco de Las Vacas. Traseul prin canion pana la locul unde stancile in nuante galbene si portocalii sunt rotunjite si pare ca danseaza inspre drumeti este usor. Daca nimeresti intrarea potrivita in canion, adica. Waze te duce corect, dar google maps nu. Google maps te duce unde este si indicatorul rutier pentru canion, catre de fapt alta drumetie draguta prin acelasi canion. Noi bineinteles ca intai am ajuns aici, si ne-am plimbat vreo jumatate de ora pana drumul a devenit foarte dificil prin canion, si ne-am dat seama ca nu suntem unde trebuie. Daca faci insa un pic de escalada peste bolovani, si de aici poti pe jos sa ajungi la cel mai de interes punct, dar va fi ceva mai dificil si mai lung, asa ca noi, cu copiii fiind, am preferat sa ne intoarcem la masina, si sa mai ocolim vreo 5 kilometri pe sosea, pana la urmatorul punct de acces in canion, de unde in 10 minute pe jos pe o carare usoara esti la capatul ondulat al sau.
Micutul Aldea, cu plaja sa bolovanoasa si cactusii sai intepatori
Ne-am dorit in nord sa ajungem si in Agaete si piscinele sale naturale, dar de data aceasta nu a fost timp. Am ajuns insa in alt oras de coasta in nord, in Aldea, si nu ne-a parut rau, este un loc extrem de scenic. Plajele in nord sunt cu bolovani si inconjurate de munti mult mai verzi decat in sud, si Aldea nu face exceptie. Plaja este impartita in doua de fapt, si pe ea sunt amenajate mici platforme de lemn, ridicate deasupra bolovanilor. Intre cele doua jumatati de plaja sta in cale un munte, pe care il poti traversa printr-un tunel amenajat pietonal.
Intr-una din extrermitatile plajei este si o mica laguna, o laguna sacra pentru bastinasii pre-spanioli, si care este un loc tare frumos de plimbare.
Cativa kilometri deasupra in munti, de la plaja Aldea, vei gasi o gradina botanica deosebita, cum alta nu-i. Cea mai mare gradina botanica dedicata cactusilor, CactuAldea. Am mai fost la o gradina botanica doar despre cactusi pe Lanzarote, si ne-a placut teribil, asa ca nu am ezitat sa vizitam si pe aceasta din Gran Canaria, si bine am facut, este un loc absolut superb.
Mirador El Balcon, un loc spectaculos pentru a admira coasta salbatica a Gran Canariei
Daca in sud oriunde s-a putut au fost construite hoteluri gigantice, in nord coasta Gran Canariei este salbatica si spectaculoasa, cu prapastii abrupte direct in ocean. Si cel mai interesant loc de unde poti admira spectaculozitatea locului este Mirador El Balcon, pe drumul vechi de coasta pe nord a insulei, actualmente partial inchis traficului auto, si doar loc de plimbare. Evident, ne-a plimbat si noi putin, peisajul stancos cu multi cactusi, cu oceanul hat jos in vale, este incredibil!
Prin centrul muntos si vulcanic al insulei
Roque Nublo este probabil cel mai cunoscut punct din muntii Gran Canariei. Noi am facut drumetia pana la spectaculoasa stanca inalta de 67m, al treilea varf ca altitudine de pe insula, data trecuta, cu ocazia zilei pline de aventuri petrecuta pe Gran Canaria. De pe platoul ce incojoara stanca se poate admira, in zilele senine, semetul vulcan Teide de pe vecina Tenerife.
De data aceasta am ales sa facem drumetia pana la pesterile de la alta stanca faimoasa a Gran Canariei, Roque Bentayga, ce se inalta pana la altitudinea 1414m, si este considerata un monument arheologic datorita sanctuarului construit in jurul ei de bastinasii pre-hispanici ce au trait aici. La intrarea pe traseu este organizat un mic muzeu despre viata primilor locuitori ai Gran Canariei, cei de dinainte de spanioli, iar drumul pana la acest centru de vizitatori, cu masina, este si el spectaculos.
Dar, in opinia noastra, pe langa aceste roci faimoase, unul din cele mai interesante, frumoase si impresionante locuri de pe insula Gran Canaria, nascut din activitate vulcanica si colorat curcubeu: Los Ajulejos de Veneguera. Aici vulcanul si-a dorit sa fie pictor, si in urma diferitelor eruptii peretii abrupti si stancosi sunt colorati in tot felul de nuante incredibile, de la verde la rosu.
Pico de las Nieves este alt punct ce trebuie inclus intr-un itinerariu prin centrul muntos al insulei. Este al doilea cel mai inalt varf din Gran Canaria, la 1949m, si un bun punct de observare a naturii vulcanice a insulei. O parte din platoul din varf este insa off-limit publicului, adapostind o baza militara.
Nu trebuie sa ratezi nici superbele sate de munte din aceasta zona. Noi am poposit in 3, si le povestesc pe rand. Tejeda e poate cel mai cunoscut dintre ele, si aici poti opri pentru privelisti impresionante cu stancile si vulcanii din jur. Dar, daca ai norocul ca noi, sa ajungi in ianuarie-februarie, o alta tratatie vizuala si olfactiva te asteapta aici: migdalii in floare, iar din Tejeda poti porni pe carari inghesuite intre stanci, case si vegetatie, prin livezi de migdal, ce infloreste delicat intre cactusi si aloe vera.
Noi am ajuns in Tejeda ca punct final al maratonului TransGranCanaria, varianta pentru familii (13 kilometri prin ploaie, noroi, soare, peisaje fabuloase sau ceata densa, printre migdali in floare si cactusi fiorosi, pe care copiii i-au parcurs cu brio), si ca punct de start pentru Maratonul full, de 45 de kilometri, ce avea sa se sfarseasca in Maspalomas, pe malul marii.
Pentru a fi aproape de start si finnish, ne-am cazat sus, in Cruz de Tejeda (vezi aici disponibilitati si preturi), la un hotel din lantul Paradores la care am mai stat si data trecuta pe Gran Canaria. Trebuie sa recunosc ca ne plac tare mult hotelurile Parador, si le alegem oriunde le gasim. Iar aici este cu adevarat spectaculos locul in care este construit, in stil traditional, ca o mica cetate, cu privelisti asupra centrului atat de muntos al Gran Canariei. Bonus: o piscina calda, la care copiii, din pacate, au acces doar dimineata.
La nici 10 minute distanta cu masina, alt sat te asteapta cu panorame impresionante in jur, si cateva secrete in subteran: Artenara. Spun subteran, pentru ca in Artenara, cel mai la inaltime sat de pe Gran Canaria, construit ca un imens balcon natural, cu privelisti fascinante in toate directiile, sunt o multime de pesteri, sapate in stanca, transformate in case, restaurante, muzee. Cea mai interesanta dintre toate, in afara de muzeul dedicat, este Miradorul si Restaurantul La Cilla, cu mese unde poti manca preparate traditionale in mici pesteri, acoperite sau partial descoperite, toate cu privelisti superbe cu muntii si vaile dinprejur.
Alt orasel intre munti, desi la altitudine mai joasa, la care ne-am oprit noi, este Fataga, unul din satele albe de pe Gran Canaria, cu stradute pietruite inghesuite intre doi versanti muntosi.
De-a lungul drumurilor inguste si cu multe serpentine ale centrului muntos si vulcanic al Gran Canariei insa sunt amenajate nenumarate locuri de belvedere, unele dintre ele puncte de pornire pentru diferite trasee montane unul mai spectaculos ca celalalt. De fiecare data cand am avut timp, si ne-au iesit in drum, am oprit, bineinteles.
Cam aceasta a fost saptamana noastra pe Gran Canaria. Cu siguranta mai revenim si alta data prin Canare, ca tare ne plac arhipelagurile vulcanice din Atlanticul de Nord!