Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2018 - Hai hui prin vecinii Romaniei   >  Rezolutie 2018: Cum am mers hai hui prin vecinii Romaniei in 2018

Anul acesta ne-am propus sa ajungem cat de des se poate prin vecinii Romaniei. Si am reusit sa ne salutam cu fiecare tara in parte, dintre cele 5 cu care tara noastra imparte granita terestra. Desi mi-ar fi placut sa ajungem si in toate cele 3 cu care ne invecinam peste mare, am ajuns doar in Georgia, insa intr-un roadtrip de 10 zile, lung, cel mai variat road trip din acest an.

 

La care dintre vecinii Romaniei am ajuns cel mai des?

Cum era si de asteptat, ne-a fost cel mai usor de ajuns in Bulgaria. E si normal, e tara in care din Bucuresti se ajunge cel mai rapid. Insa nu le-am uitat nici pe celelalte, rand pe rand am vizitat locuri noi din Moldova, Ungaria sau Serbia. Si, in premiera, am mai adaugat o tara pe lista noastra de vizitate, si am pasit de doua ori in Ucraina, si inca in doua zone diferite, la munte si la mare, la ski si la plaja.

Dar sa o luam pe rand! In Bulgaria am fost de cateva ori bune (ca in fiecare an de altfel), si am ajuns in o gramada de locuri noi: sus in varf de munte la Buzludja si la trecatoarea Shipka, pe malul lacului Pravets si la cascada Etropole, la placuta surpriza care a fost orasul Stara Zagora sau la Machu Picchu bulgaresc, Perperikon, si in jurul orasului Kardzhali, in estul muntilor Rodopi. Am revazut si locatii in care mai fusesem, precum Veliko Tarnovo sau Sofia, dar cu accent catre alte obiective turistice. Iar cea mai originala noapte bulgareasca a fost cea in care am dormit intr-o rezervatie istorica si arhitecturala, la Bosjentsi.

Serbia a fost, din pacate, o poveste mult prea rapida, de doar o noapte, cu o cina tare simpatica pe malul raului Sava, in drum spre Muntenegru. Chiar daca am dorit, pur si simplu nu am reusit sa mai vizitam si altceva. Ramane bineinteles in asteptare pentru anii viitori!

Care dintre vecinii Romaniei a fost o noutate?

Noutatea seriei a fost bineinteles Ucraina, singura dintre vecinele noastre in care nu mai ajunsesem. Am inceput sa ne cunoastem la Bukovel, la un weekend de ski, si am revenit la mare, in Odessa, de data aceasta cu copiii pentru o zi de plaja. Imi doresc tare sa revenim, e o tara mare si interesanta, dar marturisesc sincer ca dupa doua granite trecute cu masina, terestru, nu voi mai pasi in Ucraina decat pe calea aerului, cu avionul.

In Ungaria am fost tare fermecata de oraselele cu aer medieval de la cotul Dunarii, si ne-am petrecut cateva zile, impreuna cu copiii, tare frumoase in Visegrad si Szentendre. Dar am poposit si in Budapesta, unde am descoperit alte 6 distractii pentru cei mici.

In Moldova am ales sa vizitam doua castele producatoare de vin, dupa ce anul trecut vizitasem celebrele crame subterane. Am innoptat la Chateau Purcari, o alegere minunata daca sunteti cu copiii, asa cum eram noi, si am vizitat, degustat vinul, luat pranzul si inotat la Castel Mimi.

Cu cine impartim Marea Neagra?

Dintre tarile cu care impartim Marea Neagra, am ajuns doar in Georgia (in afara de Bulgaria). Oricit am vrut, Turcia si Rusia nu s-au legat deloc. Dar pentru Rusia avem planuri consistente pentru anul viitor, si probabil si in Turcia vom ajunge macar o data. Insa in Georgia am poposit timp de 10 zile, pentru un roadtrip superb, in care am mers de la Tbilisi la Batumi, de la munte, la desert si apoi la mare, prin toate temperaturile si formele de relief posibile.

Cam acestea au fost aventurile noastre prin vecini din acest an. Ce rezolutie vom avea la anul… inca ne gandim!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare