Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2018 - Hai hui prin vecinii Romaniei   >  Hai hui prin vecini: Roadtrip cu copiii prin Georgia

La 2 ore si jumatate de zbor de Romania, si vecina peste mare, si beneficiind din acest an si de conexiuni directe, Georgia este inca o tara prea putin inclusa in planurile de vacanta ale romanilor, si e tare pacat. Si si mai putini aleg sa o viziteze cu copiii.

Este una din cele mai diverse tari din punct de vedere geografic si climatic, poti intalni de la zone aride semi-desertice, la munti de peste 5000m, si la regiuni cu vreme subtropicala, pe malul Marii Negre.

In plus, au o bucatarie senzational de delicioasa, si o istorie de mii de ani cu vestigii bine pastrate. Daca mai adaugi ca sunt inventatorii practic ai vinului, ca au ape termale, si ca poti vedea Marea noastra Neagra din alt unghi si din cu totul alta perspectiva, pur si simplu devine o destinatie irezistibila.

Georgia, atmosfera unica de la granita intre doua culturi

Georgia e practic la granita dintre Europa si Asia, si fix asa te simti. Nu e tocmai Europa, dar nici Asia, nu e doar o fosta tara URSS, sau nu are doar influente turcesti. E o atmosfera unica, lucru reflectat si in alfabetul lor, utilizat decat de ei, unul din cele 14 alfabete utilizate in intreaga lume. Dar si de bucataria total specifica, plina de preparate delicioase cu nume alambicate, dar care cu greu te pot ajuta la vreo dieta.

Noi am profitat de zilele libere din jurul lui 1 iunie, si am planuit un roadtrip in care sa trecem prin cam toata Georgia (desi am lasat si multe locuri neexplorate, pentru data viitoare), de la capitala Tbilisi, pana la muntii Caucaz si apoi sfarsind pe malul marii, in Batumi.

Cu copiii in Tbilisi, efervescenta capitala a Georgiei

Ne-am inceput deci roadtrip-ul din capitala Tbilisi, un oras efervescent, purtind urmele trecutului sau recent comunist, dar si al trecutului mai indepartat, cu o citadela care vegheaza de sus de pe unul din dealuri, cu un centru vechi animat de restaurante, cafenele si cluburi, dar si cu un cartier al bailor termale, o experienta inedita.

In plus, cladirile noi construite de georgieni au o alura extrem de modernista, in linii fluide si cu multa sticla. Cel mai elocvent exemplu fiind Podul Pacii, care insa, datorita siluetei sale lungi si rotunde, s-a ales cu porecla Always Ultra, folosita insa cu drag de localnici.

David Gareji, un loc de vizitat cu copiii in Georgia

In una din zilele in Tbilisi am plecat la o plimbare prin zona de la granita cu Azerbaijan-ul, o zona muntoasa joasa, semi arida, niste peisaje fabuloase, presarate cu lacuri sarate, in care am gasit prima manastire din multe pe care aveam sa le vizitam in Georgia: David Gareji, un complex de chilii in piatra, si cu o plimbare foarte scenica printre ele.

De pranz am mancat tot in zona, la un restaurant colorat, tinut de o familie mixa georgiano-poloneza, o adevarata oaza in mijlocul acestui semi desert: Oasis Club. Copiii s-au bucurat de jucarii si de posibilitatea de a alerga liberi prin iarba.

Vinul in Georgia e religie

Ne-am continuat plimbarea cu o vizita in regiunea Kakheti, cel mai mare producator de vinuri din Georgia, unde am facut un wine tasting la o crama traditionala, si am admirat atmosfera orasului Signagi, cu casutele sale colorate de lemn cu balcoane, cocotate in varful unui deal inconjurat de vii.

Cronicile Georgiei

Din Tbilisi am pornit la o incursiune cu mai multe popasuri, cu destinatie finala in Kazbegi, in muntii Caucaz. Intai am oprit la periferia capitalei, la Cronicile Georgiei, un monument impozant in varful unui deal, format din mai multe coloane, fiecare avind sculptat pe ea un moment important din istoria tarii. De sus poti admira si panorama orasului, dar si Sea of Tbilisi, un lac de acumulare ce are amenajate cateva plaje pe malurile sale, si pe care localnicii il considera „marea” lor, dat fiind departarea (8-9h cu masina) de marea cea adevarata.

Vizitind cu copiii orasul sfant din Georgia

Urmatorul popas a fost in orasul sfant al georgienilor, si o fosta capitala, la jumatate de ora de Tbilisi: Mtskheta, unde am oprit special pentru a vizita manastirea Jvari, din secolul al VI-lea, care ocupa o pozitie strategica, sus pe coama unui deal, de unde ai panorame extraordinare cu punctul de intalnire al raurilor Aragvi si Mtkvari, una din cele mai fotografiate locatii din Georgia.

Distractie cu copiii intr-un oras rupestru antic din Georgia

Apoi am ajuns intr-un loc deosebit, in csre imi doream sa poposim de cand mi-a venit ideea sa mergem in Georgia: orasul de pesteri Uplistsikhe, care ne-a adus aminte cu drag de Cappadochia. Copiii insa nu mai vazusera asa asezare rupestra, si au fost teribili de incantati sa exploreze toate cotloanele si ungherele ascunse prin stanci, dar si putin infricosati de tunelul lung, cu scari, care facea legatura intre partea de jos si de sus a orasului antic.

Locul unde s-a nascut Stalin este in Georgia

Curiozitatea ne-a impins sa parcam 10 minute si in Gori, orasul de nastere a lui Stalin, aflat in drumul nostru, unde localnicii inca se mandresc cu cel mai faimos concetatean al lor. Bulevardul principal al asezarii poarta numele sinistrului personaj, si in centru gasesti Parcul Stalin, cu muzeul-palat al sau, dar si cu casuta modesta in care s-a nascut cel care va ajunge sa terorizeze o mare parte din lume. Nu am vizitat muzeul, desi probabil interesnt, nu mi s-a parut o activitate potrivita pentru copii, insa nu am putut remarca faptul ca statuia lui Stalin, ce in poze recente o vazusem fix in fata palatului, era disparuta, data jos de pe soclul sau.

Inspre munti pe Autostrada militara

Drumul ne-a dus apoi pe Autostrada militara georgiana, un drum printre muntii Caucaz, in trecut calea pe care invadau navalitorii din nord, acum o sosea care face legatura cu Rusia si trece prin frumoasele statiuni georgiene Gaudauri si Stepsaminda, un drum extrem de scenic, care ne-a facut la fiecare 5 minute sa vrem sa oprim pentru poze.

Am oprit intai sa luam masa, la un restaurant cu turnulete pe malul lacului Zhinvali, cu o priveliste superba cu apa si munti in jur. Si apoi am si coborat pana la apa.

Ultimul popas a fost la una din cele mai scenice cetati din Georgia, Ananuri, pe malul aceluiasi lac de acumulare Zhinvali, prin care am facut un tur.

Cea mai celebra imagine din Georgia

In Stepsaminda tinta noastra era manastirea Gergeti, cocotata pe o culme muntoasa la 2170m, cea mai celebra imagine din Georgia. Cum vremea de munte, capricioasa, si-a cam facut de cap, am sfarsit prin a urca, pe intortocheatul drum forestier, plin de pietre si gropi, de 2 ori. Intai in prima dimineata, si am vazut-o misterioasa, in ceata. Si apoi, in toata splendoarea sa, cu varful muntos de 5047m Kazbek in spate, pe soare, a doua zi. In rest ne-am petrecut cele 2 nopti la simpaticul hotel Rooms Kazbegi, unul din cele mai frumoase hoteluri din Georgia, membru Design Hotels, in piscina, la masaje, si testind din plin vinurile si bucataria georgiana.

Hai hui cu copiii prin Borjomi, testind apa sa minerala

De cum am ajuns in Georgia ne-am indragostit de apa minerala Borjomi. Asa ca, observind ca orasul cu acelasi nume, sursa sa, este in drumul nostru, am decis sa ii facem o vizita. Am gasit o statiune montana cocheta, cu multe cladiri elegante, care cumva ne-a amintit de Baile Govora, Tusnad sau Sovata. Demult, intr-o revista de avion, citisem un reportaj despre telecabinele sovietice ramase in Georgia in numar mare (se pare ca le placeau mult, si georgienii pastreaza pasiunea, construind si altele noi).

Si in Borjomi am avut ocazia sa testam prima telecabina sovietica din Georgia, o cabina haioasa care facea legatura intre parcul central, istoric, si o culmea muntoasa alaturata, unde am gasit o roata mare, spre marea incantare a copiilor. Apoi ne-am plimbat prin parcul cu izvoare, testind toate locurile de joaca si facind un mic hike prin padure, pe unul din numeroasele trasee care porneste de aici.

Plimbare cu copiii prin Kutaisi, Georgia

Urmatoarea noapte am dormit-o in Kutaisi, un oras in centrul tarii, si cea mai veche asezare documentata din Georgia. Am stat la un hotel chiar pe malul raului care traverseaza orasul, si dimineata ne-am inceput-o pe podurile centrale din Kutaisi, si facind o plimbare prin cateva parculete.

A urmat o zi cu multe pesteri, canioane si cascade. Pentru inceput, o pestera si o rezervatie naturala, unde au fost gasite, imortalizate in piatra, urme de T-Rex, dinozauri care se pare ca in trecut dominau peisajul in Georgia: Sataplia. Te plimbi printr-o padure deasa, dupa ce iesi din pestera, si ajungi pana la un punct de belvedere, catre Kutaisi si dealurile din jurul sau.

Fantasticele canioane ale Georgiei

Dintre canioane, intai canionul Martvili, o minune stancoasa ingusta, pe care intr-o parte, linistita, te poti plimba cu barca agale pe o apa ireal de turcoaz (au voie doar copiii peste 100cm), si in partea cealalata vei fi uimit de o puzderie de cascade, de admirat de pe platforme de metal, care se varsa cu putere peste stanci, in rau.

La 30km distanta, alta minune te asteapta: canionul Okatse. Mult mai lat si mai mare decat Marvili, Okatse isi asteapta turistii cu un pod suspendat, lung de cateva sute de metri, o experienta datatoare de ameteli, care se termina cu o platforma numai buna de admirat peisajul (si aici au voie doar copiii peste 120cm, motiv pentru care in poze apare doar Lucas).

7 kilometri mai incolo alta minute: cascada Kinchkha, o cadere spectaculoasa de apa, de cateva zeci de metri, peste un perete stancos perpendicular. Momentan este in lucru o platforma modernista de vizitare, pe sub care noi ne-am furisat pentru a admira cascada, un sfarsit perfect de zi, poate cea mai frumoasa zi din cele 9 petrecute prin Georgia.

La Marea Neagra cu copiii. Marea Neagra din Georgia

Si asa am ajuns la Marea Neagra. Dar Marea Neagra de vizavi de Romania. Georgia a pierdut controlul la jumatate din litoralul sau, o data cu autonomia Republicii separatiste Abhazia (tara recunoscuta doar de vreo alte 2-3, printre care si Transnistria, aflata in aceeasi situatie relativ la Republica Moldova).

Noi ne-am cazat in prima noapte in Kobuleti, o mica statiune langa principalul oras de coasta al Georgiei, la un hotel ca un castel (care de altfel chiar se numeste Castello Mare), cu turnulete si vitralii e reprezinta un paun colorat. Camera noastra avea geamuri de sus pana jos de sticla (chiar si la dus), si senzatia de a te trezi deasupra valurilor este unica. Dimineata ne-am plimbat cu funicularul pana la plaja hotelului, trecind si pe langa o mica padure de bambusi.

In apropiere este si o mica cetate, Petra, care iti ofera privelisti frumoase asupra marii, si in care zidurile vechi se impletesc cu vita de vie care incearca sa le cucereasca.

Batumi, cel mai mare oras de la Marea Neagra georgiana

Abia dupa am ajuns in Batumi, capitala regiunii, si ne-am minunat de efervescenta cu care se construieste in oras, blocuri de 40-50 de etaje umplind cerul de langa mare. Musai aici trebuie sa faci o plimbare pe Batumi Boulevard, promenada largalti si lunga multi kilometri pe langa mare.

Constructiile cele mai atipice sunt aproape de port. Inca nefinalizata, o cladire cu un corn auriu care are in centru, sus, o roata gigantica, prima cladire cu roata panoramica din lume este insotita, in fata sa, de Turnul Alfabetului, care iti va fura privirea cu arhitectura lui deosebita, si unde poti urca, cu un lift panoramic, pana in sfera de sticla de sus, unde te asteapta o platforma de observatie, dar si un restaurant rotitor, unde ne-am sfarsit seara.

Noaptea skyline-ul Batumi este un adevarat show de lumini.

Clima subtropicala din Batumi

A doua zi ne-am indreptat catre Gradina Botanica din Batumi, care ocupa cateva dealuri pe malul marii, un amalgam de specii exotice si locale. De altfel, Batumi are o clima subtropicala, in care palmierii si bambusii cresc natural. Din loc in loc, balcoane decorate frumos iti ofera panorame catre mare, iar jos, in extremitatile gradinii botanice, poti iesi la plaja.

La vreo 20 si ceva de kilometri de Batumi, in Sarpi, este granita cu Turcia. Drumul pana acolo iti ofera cateva surprize: cetatea Gonio, intre zidurile careia poti admira multi palmieri batrani, si unde se gaseste mormantul Sfantului Apostol Matei, si cascada si statuia lui Sf Andrei, din Sarpi, dar si cateva plaje pietroase, cu terase si hoteluri.

Alta destinatie care merita vazuta, cu pornire din Batumi, este Makhuntseti, sat in care vei gasi o cascada simpatica (cu un restaurant la baza ei) si un pod medieval, din secolul 11, de piatra, in forma de arc. Nu foarte departe este Ajarian Wine House, o crama si restaurant, unul din cele mai dragute locuri de luat masa pe care le-am intalnit in Georgia.

Ultima zi in Georgia cu copiii

In ultima noastra zi in Georgia am ales sa urcam cu telecabina, Argo Cable Car, din portul Batumi pana pe o culme invecinata, un traseu de 10 minute peste dealuri, biserici, case, blocuri si plantatii de vita de vie. De sus vezi panoramic tot orasul, este un loc tare simpatic unde poti servi o cafea sau un pahar de vin, si unde au in lucru (sunt deschise momentan doar 2 camere) un mic muzeu al iluziilor (poate il fac similar cu Museum of senses din Bucuresti, sau cu cel al iluziilor din Zagreb).

Am incheiat excursia in Georgia cu o noua plimbare pe faleza, de data aceasta inchirind un scuter (poti inchiria tot felul de masinute pentru a te plimba, pe benzile speciale, cu viteza pe langa mare) si cu un pranz la o terasa deasupra valurilor, cu podea de sticla: restaurantul SanRemo.

Au ramas multe locuri nevazute si lucruri nefacute in Georgia, cu copiii (sau fara), si mai cu seama ne dorim sa revenim pentru ski, probabil la Gudauri, cea mai mare statiune a lor, situata pe Autostrada Militara. Dar cel mai mult, ne dorim sa vizitam si restul tarilor din Caucaz, Azerbaijan si Armenia, mai ales ca urmeaza, probabil din toamna, sa avem zboruri directe catre ele.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare