Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2016 - 4 roadtrips in 4   >  4 roadtrips in 4: Iarna ne plimbam la caldura in Portugalia si Spania -> Vizite cu copiii la 2 castele, Arraiolos si Monsaraz

Cu ocazia stopului la Evora de Revelion am vizitat si 2 castele portugheze din imprejurimi: Arraiolos si Monsaraz, ambele neplanificate dinainte, spontane, dar foarte interesante, plimbari frumoase cu copiii in Portugalia.

 

Monsaraz – unul din cele mai frumoase castele vazute de noi este sigur in Portugalia

La Monsaraz am ajuns nestiind ca vom ajunge la un castel. Am poposit in parcarea din fata zidurilor castelului in cautarea unui restaurant pentru pranz, despre care citisem ca ofera privelisti superbe asupra unui lac gigantic facut prin baraje, Alqueva. In prezentarea restaurantului (care a fost extrem de bun) uitasera sa mentioneze insa si locatia, si anume in zidurile de aparare ale Monsaraz-ului.

Poate si surpriza locatiei, poate si frumusetea atat a privelistii, cat si a stradutelor medievale si a fortaretei in sine, dar Monsaraz a trecut direct pe locul 1 in topul meu personal de castele si palate vizitate (si am vizitat cateva pana acum). In interiorul cetatii mai traiesc inca aproximativ 60 de familii, stradutele pietruite iti ofera la tot pasul magazine mici si cochete cu obiecte artizanale, iar fortareata te lasa sa escaladezi turnuri pentru o panorama completa asupra lacului si barajului Alqueva. Mi-a placut tare mult privelistea, si as fi stat acolo cu orele, asa ca am o abundenta de poze.

Nu doar inspre lac view-ul oferit de Monsaraz era impresionant. De jur imprejur, castelul era inconjurat de o mare de verde, de campuri agricole sau vite de vii, ingrijite, regiunea Alentejo fiind cea mai productiva regiune din Portugalia.

Arraiolos – cum se viziteaza pe ploaie un castel in Portugalia

Cu Arraiolos a fost altfel povestea. Incepuse o ploaie torentiala de iarna portugheza, mai aveam ceva timp la dispozitie si chef sa mai vedem ceva, chiar daca doar de pe geamul masinii, si cautind in zona am citit despre castelul Arraiolos, pe care un comentator il numea „drive-through castle”, castelul prin care poti sa treci cu masina, perfect pentru turistul lenes.

Lenesi nu suntem, dar ploaia torentiala si cei doi copii de pe bancheta din spate ne faceau destul de tintuiti in masina, asa ca a fost o destinatie perfecta pentru un detur de jumatate de ora. Arraiolos se ofera ochiului cu o arhitectura rotunda, zidurile de aparare in forma circulara fiind perfect pastrate (sau renovate, citesc acum online), si, exact cum am citit, exista drum de masina care te poarta pana in interiorul cetatii, si apoi dincolo de ea. Intre ziduri se gaseste o biserica veche de cateva sute de ani, dar si cateva panouri explicative despre istoria castelului (din secolul 13), si nimic altceva.

Citesc ca vara este un loc senzational pentru un picnic sau o plaja in decor medieval, eu doar am infruntat vantul rece si ploaia pret de cateva minute pentru a face cateva poze cu cetatea si view-ul de sus asupra orasului.

Castelele Arraiolos si Monsaraz, doua stopuri in roadtrip-ul nostru cu copiii prin Portugalia si Spania

Vezi intreg roadtrip-ul de iarna prin Spania si Portugalia, primul din cele 4 roadtrips in 4 pe care le planuim in 2016:

Harta traseului / Prima zi in Granada / 3 zile pe coasta Algarve (cazati intr-un loft airbnb) / Escala la Cabo da Roca si Palatul Pena / Revelion la manastire in Evora / Arraiolos si Monsaraz / Soare si ploaie in Porto / In casuta (si spa-ul) din padurea Pedras Salgadas / Rasfat (si vin) in valea raului Douro / O noapte la ferma in Serpa / Din nou la ocean, in Cadiz / Un ultim stop, Ronda

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare