Sus
  >  Destinatii   >  Plimbari prin sudul Italiei: Itinerariu in zigzag de 4 zile si 4 nopti

Data trecuta cand am ajuns in sudul Italiei ne-am stabilit cartieriul general in Bari, si in jurul sau ne-am facut un itinerariu fantastic de cateva zile: am vizitat oraselele Alberobello si Polignano a Mare, si am facut un tur pe pintenul cizmei, Gargano. De data aceasta, cu 4 nopti la dispozitie, si fara copii, deci mai flexibili in 2, ne-am facut un itinerariu in zigzag, de pe coasta Adriaticii pe coasta marii Tireniene, de la est la vest, trecind prin 3 regiuni italiene: Puglia, Basilicata si un pic de Calabria.

 

Prima seara din excursia noastra in zig zag

Prima seara ne-a gasit in Capitolo, un satuc alaturi de Monopoli. Ne-am inceput weekend-ul prelungit cu balaceli in piscina naturala, separata cu pietre de valurile si curentii marii, din fata hotelului nostru, La Peschiera, un fost sat de pescari cu casute in sir unit, sau in piscina cu apa incalzita din curte.

Cel mai original restaurant din sudul Italiei

Pranzul l-am luat in Polignano a Mare, sarmant orasel pe care, desi il mai vizitasem o data, il pastram inca pe lista mea de dorinte datorita celui mai scenic restaurant posibil, inchis data trecuta, cand aterizasem prin februarie in Puglia: Grotta Palazzese. De data aceasta ne-am asigurat ca e deschis (nici nu avea cum altfel, de data aceasta am mers in sezon, la inceputul verii), si am facut din vreme rezervare (chiar daca sunt mese libere fara rezervare nu poti intra).

Dupa masa, cand tot sudul Italiei ramane in case in somnolenta, noi am continuat sa fim activi, si am vizita Monopoli, cu al sau port colorat si centru vechi cu arhitectura frumoasa.

2 zile in Maratea

Seara, dupa o traversare de 3h de-a latul Italiei, am ajuns in Maratea, orasel pe tarmul Marii Tireniene, pentru a ne caza timp de 2 nopti.

Acelasi drum l-am facut si la intors, doar ca de data aceasta am facut si cateva popasuri, in simpaticele orasele de munte Lauria si Valsini.

Fascinanta Matera, de nelipsit dintr-un itinerariu prin sudul Italiei

Ultima noapte am dormit-o in cel mai fantastic oras pe care l-am vazut pana acum: Matera si ai sai Sassi, pesteri sapate in stanca, locuite pana de curand, in 1950.

O ultima surpriza a avut Italia pentru noi in acel weekend: Giovinazzo

Chiar inainte de a ne imbarca, in zborul de seara inapoi in Bucuresti, am mai vizitat un mic orasel de coasta: Giovinazzo, pentru inca o balaceala rapida de pe tarmul sau stancos si o plimbare pe langa fortificatiile sale de aparare din port.

Bineinteles, planuiesc deja sa revenim. Dificultatea este insa unde: in Calabria, in varful cizmei. Inspre Lecce in capatul tocului. Sau pe la nord de Bari, unde o salba de orasele costale te imbie cu plaje si centre istorice superbe? Sau cel mai bine: peste tot!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare