Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Roadtrip prin Puglia cu copiii: De la Grotte di Castellana la Polignano a Mare si Taranto

Continuam cu povestile din roadtrip-ul nostru spontan de 4 zile prin Puglia, sudul Italiei, cu copiii. De la Alberobello, satucul de trulli, pe harta de destinatii bune de vizitat, incropita de mine rapid in jumatatea de zi dintre momentul cumpararii spontane a biletelor de avion cu destinatia Bari si imbarcare, aveam Polignano a Mare, un oras deosebit de scenic pe malul marii, cocotat la inaltimi ametitoare pe niste stanci verticale, si Taranto. Dar intre ele mai aveam sa gasim un stop cu totul deosebit.

Cum am vizitat cu copiii Grotte di Castellana, o frumoasa pestera din Puglia, aproape de Polignano a Mare

Mergind noi pe drumul indicat de navigatie, tot zarim indicatoare la stanga catre Grotte di Castellana. Imi aduc aminte ca citisem ceva de pestera aceasta din Puglia, ca ar merita, ca e o meraviglia, si decidem sa ne abatem putin sa vedem ce e cu ea. Noroc chior, ajungem cu 10 minute inainte de singurul tur al zilei (orar de iarna cu putini turisti), si pornim sa o exploram intr-un tur ghidat de aproximativ un kilometru. Pestera se dovedeste intr-adevar o minunatie, o dantelarie de stalactite si stalacmite, dar din pacate poze am avut voie sa facem poze doar in prima „camera”, o bolta giganta, sub care ni s-a spus ca ar avea loc intreaga Basilica San Nicola din Bari, luminata natural printr-o spartura in tavan, prin care se zareau cerul si cativa copaci.

Polignano a Mare, o oprire care se regaseste pe orice itinerariu din Puglia

Iesiti din pestera ne continuam drumul spre mare, spre Polignano a Mare. Ajungem rapid la scenicul orasel, cocotat pe stanci despartite de o mica plaja. Ne plimbam pe stradutele din centrul vechi, care invariabil se termina cu balcoane deasupra marii, si pe „terasele” naturale de stanca din jurul golfuletului.

Ne asezam sa ne facem plinul de energie impreuna cu copiii la un restaurant aglomerat si cochet, de sticla, pe marginea stancilor, pentru a servi o portie de orecchiette, paste traditionale in regiunea Puglia, modelate de mana. Din pacate, cea mai interesanta locatie (hotel& restaurant) din oras, Hotel Ristorante Grotta Palazzese, cu un restaurant sapat in stanci deasupra apei, era inchisa in aceasta perioada fara mare aflux de turisti pentru renovari.

Stancile abrupte, despartite in doua de un micut golfulet, in care se varsa un rau, plaja din golfulet la care se ajungea trecind pe sub un pod cu arcade, casele cocotate cu view ametitor in jos, intreaga atmosfera a orasului mi-a amintit de Ronda, orasul spaniol care a fost ultimul nostru stop in roadtrip-ul de inceput de an.

Taranto, traversind tocul cizmei

Copiii trageau la somn, asa ca i-am imbarcat in masina si au adormit instant, si noi am pornit la o plimbare in latul „tocului cizmei”, pana in partea cealalta, la Taranto, pentru un pic de sight seeing de pe geamul masinii, asa cum ne este obiceiul atunci cand calatorim impreuna cu micii shopaholici. Am dat un tur al insulei din centrul orasului, admirind faleza si castelul impunator, si ne-am reintors in Bari.

Plimbare cu copiii prin Puglia, in sudul Italiei:

Bari & Alberobello | Grotte di Castellgana & Polignano a Mare & Taranto | Tur pe Gargano

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare