Travelista.ro Exit Reader Mode

Un (alt) traseu de o saptamana prin Dalmatia, Croatia

Daca anul trecut ne-a placut atat de mult roadtrip-ul nostru de 3 saptamani prin Croatia, din Istria prin Dalmatia si pana la Dubrovnik, am revenit si anul acesta pentru inca 10 zile, rezervate doar Dalmatiei, partial din cauza pandemiei (Croatia era, la momentul vizitei noastre, verde si fara prea multe restrictii), partial si deoarece ne doream sa mai vedem dintre oraselele si plajele sale.

>> Citeste un mic ghid despre cum sa iti planifici vacanta in Croatia!

Cum am ajuns in Dalmatia, Croatia?

Daca anul trecut, proaspat iesiti din lockdown-ul din primavara lui 2020, am preferat sa ne deplasam cu masina, pentru a fi siguri ca nu intram, fiind cu avionul, in vreo incurcatura pandemica, si am ajuns in Croatia via Ungaria (unde am si oprit la Balaton), anul acesta am preferat transportul rapid, profitind de noua cursa directa (RyanAir) Bucuresti-Zadar.

>> Poti citi aici traseul nostru de o saptamana prin Dalmatia, de la Sibenik la Split, de anul trecut

O prima zi in Trogir, inceput de traseu de 10 zile prin Dalmatia

Anul trecut am facut un popas doar de cateva ore, in jurul pranzului, prin Trogir, in drumul nostru spre Sibenik. Asa ca anul acesta am revenit sa aprofundam, si am poposit o zi si o noapte vizavi de insulita ce adaposteste vechiul oras.

Am ales un hotel cochet, Brown Beach House, chiar pe malul apei, ce ne-a fermecat din prima cu piscina sa. Am prins un inceput canicular de vacanta prin Croatia, asa ca inotatul in piscina sau in mare au fost activitatile pe ordinea de zi. Ne-a placut asa de mult incat l-am inclus si pe lista noastra de 5 hoteluri design recomandate prin Croatia.

Seara am iesit la plimbare, pe malul marii, traversind podul inspre orasul vechi Trogir, pentru a ne pierde pe stradutele lui in cautarea unei mese libere la restaurant. Pentru ca da, Trogir in august s-a dovedit extrem de aglomerat.

>> Rezerva Brown Beach House | Cauta hoteluri in Trogir

Scurta incursiune din Croatia in Bosnia si Herzegovina

Din Trogir pana in Bosnia iti ia aproximativ 2 ore, si urmatoarea noastra oprire in vacanta prin Croatia a fost peste granita, vizitind cascadele Krawice, fantasticul Mostar si alte locuri dragute in imprejurimi.

Oprire in Mali Ston, pentru a admira zidul de aparare de pe munti

Drumul din Bosnia inspre Korcula duce prin Mali Ston, un orasel mic si cochet, asa cum sunt toate oraselele medievale din Croatia, dar cu o particularitate. Pe muntele de langa el, un gigantic zid de aparare a fost construit, si face acum deliciul turistilor.

Nu se poate traseu de 10 zile prin Croatia fara macar o insula: Explorind Korcula

Se pare ca nu exista vacanta pe litoralul croat pentru noi fara macar o insula in program. Daca data trecuta am vizitat 3 (Krk, Vis, Brac), anul acesta, cu timp mai putin la dispozitie, ne-am limitat doar la una, dar buna: Korcula. Ne-au placut teribil plajele ei, cu vedere la peninsula Peljesac de vizavi, dar si Korcula Old Town, vechiul oras al lui Marco Polo. Citeste in amanunt ce am facut cu copiii 3 zile pe Korcula.

Am stat la un hotel design, minimalist, cum am intalnit mai multe prin Croatia, chiar pe malul apei: Tara’s Lodge.

>> Rezerva la Tara’s Lodge | Vezi alte optiuni de cazare pe insula Korcula

Plimbare prin Trpanj, in asteptarea feribotului

In sezon, feriboatele croate pot fi foarte aglomerate, si uneori sa trebuiasca sa astepti mai multe pana sa ai posibilitatea sa te imbarci. A fost si cazul nostru la intoarcerea de pe Korcula, dar tot raul spre bine pentru ca astfel am descoperit simpaticul orasel Trpanj, si casele sale colorate de pe faleza, la baza unui munte impadurit. Statuia Fecioarei Maria vegheaza faleza, unde am si luat un pranz linistit, privind marea.

>> Despre opririle in Mali Ston, pe insula Korcula, Trpanj si Orebic am povestit mai multe in articol dedicat zilelor pe insula Korcula.

Pe plajele cu nisip de langa Omis, urmatorul nostru stop prin Dalmatia in cele 10 zile de mare si soare

Am ajuns in Omis peste munti, din Ploce, de unde ne-a lasat feribotul ce ne-a dus inapoi in Croatia continentala. Intai am admirat raul Cetina de sus, unde mai poposisem si anul trecut, apoi am ocolit centrul Omis (pe care il vizitasem deja), si am poposit pe una din plajele cu nisip de langa, in Duće.

Ne-am cazat la Damianii Luxury Boutique Hotel, si am alternat intre inotat in mare sau in piscinele simpatice ale hotelului nostru (dintre care una indoor, cu un design ca un cub de gheata).

>> Cauta oferte la Damianii Boutique Hotel | Vezi alte hoteluri disponibile in Omis si Duće

Admirind Split de sus, de la Fortareata Klis

Dupa 2 zile de balaceala pe plaja din Duce am pornit inapoi inspre Zadar. Dar inainte de a continua programul nostru de mare si piscina, ne-am oprit la Fortareata Klis, deasupra Split, ziduri pline de istorie, cu priveliste superba de jur imprejur asupra Dalmatiei. De altfel, acesta a fost si locul de filmare pentru unele dintre scenele din Game of Thrones, reprezentind fortificatiile orasului Meereen.

Pranzul l-am luat tot pe jumatatea in lumea Game of Thrones, intr-un al loc de filmare din serial, dar care, chiar si pentru cei nepasionati neaparat ca noi, este un loc tare frumos, la o veche moara de apa, pe malul raului, in Žrnovnica, unde cateva restaurante servesc farm to table preparate delicioase. (citeste mai multe despre incursiunea noastra prin Croatia gastronomica).

Zile cu mare si piscina la Punta Skala, langa Zadar

Urmatoarea noastra cazare a fost la Punta Skala, unde se gasesc cele cateva hoteluri din grupul Falkensteiner. Noi am stat la Falkensteiner Ladera, un hotel super frumos chiar pe malul marii, cu 3 piscine, dintre care una cu apa calda sarata, si o curte plina de flori in care sa tot alerge copiii.

De jur imprejurul hotelurilor Falkensteiner (sunt mai multe unul langa altul), dar in afara resortului practic, este amenajata plaja (si stancoasa, dar si cu nisip), dar sunt si cateva restaurante si un bar. Dintre ele, am testat Restaurantul Bracera, si la cina si la pranz, chiar pe apa, iar barul Hideout si pufurile sale rosii a fost perfect si pentru o cafea matinala, dar si pentru admirat apusul.

>> Rezerva Falkensteiner Ladera | Cauta alte hoteluri in Zadar

Orasul vechi Nin si Queen’s Beach

Un pranz l-am luat in orasul vechi Nin, si ne-am plimbat pe stradutele lui, traversind podurile de piatra pentru a ajunge in inima orasului vechi. Am admirat coloana ramasa din templul roman, si casele in nuante de rosu si caramiziu, ce adapostesc restaurante sau magazine de produse traditionale. Ne-am facut si plinul de trufe si sare din Solana Nin, salina de la marginea orasului.

Apoi am continuat dupa amiaza pe Queen’s Beach, plaja cu nisip de pe marginea lagunei Nin, o plaja atipica cu un mix de namol (folosit si in scop medicinal, dar si un deliciu pentru copii sa se joace), nisip si pietricele, cu apa de adancime mica si multe umbrelute colorate.

Scurta incursiune pe insula Vir, pentru a vedea o plaja rosie

Insula Vir este legata cu un pod de Nin, si, cat dormeau copiii, am facut o scurta incursiune pe ea, pentru a ii admira faimoasa plaja rosie, dar si peisajul frumos cu muntii de vizavi ai Croatiei.

Ultima seara din roadtripul nostru de 10 zile prin Dalmatia am petrecut-o in Zadar

Ultima seara in Croatia de anul acesta ne-am facut rezervare la un restaurant deosebit din Zadar, si inainte de cina ne-am plimbat un pic pe faleza frumoasa a orasului, ascultind Orga Marii, si lasind copiii sa alerge prin instalatia de arta Greeting to the Sun, ce se lumineaza dupa apusul soarelui.

Daca iti planifici o vacanta prin Croatia, iti recomand si urmatoarele articole:
>> Un mic ghid despre cum sa iti planifici vacanta in Croatia!
>> Citeste si un traseu intre Split si Sibenik prin Dalmatia
>> Traseu de roadtrip de 3 saptamani prin Croatia
>> Hai hui o saptamana prin Istria
>> Incursiune in Croatia gastronomica