Republica Dominicana si un traseu de roadtrip de 2 saptamani cu copiii
Cand am ales sa rezervam pentru vacanta de Paste zboruri catre Republica Dominicana, principalul motiv a fost siguranta ca nu vor schimba regulile de intrare radical, aceasta tara insulara din Caraibe fiind constant deschisa turistilor toata pandemia. Dar ne asteptam in principal la o vacanta doar cu plaje paradisiatice, balaceala in piscina, nisip fin, palmieri si ape turcoaz. Si cu siguranta am primit din plin toate acestea in cele doua saptamani petrecute prin Republica Dominicana, dar s-a dovedit o destinatie cu mult mai multe lucruri de facut si experimentat, perfecta pentru stilul nostru de roadtrip si calatorit.
Inceput de roadtrip in Republica Dominicana, pe plaja, in Bavaro
Am inceput roadtripul nostru de 2 saptamani prin Dominicana, a o suta tara vizitata de noi, pe plaja, unde altundeva. La doar jumatate de ora de aeroportul din Punta Cana (in care am zburat via Frankfurt), ne-am cazat la un mic apartament pe plaja in Bavaro, la Los Corales Beach Village. Am „bugetat” primele zile din vacanta strict doar pentru plaja. Ne-am balacit in ape perfect de turcoaz, ne-am plimbat kilometri in sir, atat pe partea publica de plaja (unde stateam noi), cat si in zona resorturilor din Bavaro, si serile ni le-am incheiat in ritm de meregue sau salsa, la una din multele terase de pe plaja.
Monkeyland, un zoo atipic pe dealuri intre palmieri
La cam o ora de Bavaro sau Punta Cana gasesti un mic zoo atipic. Doi canadieni l-au deschis acum mai multi ani, si e o gradina imensa in care isi duc viata doua familii de maimute veverite, o specie foarte mica de maimute. Te poti plimba prin parcul si padurea lor tropicala, si maimutele vor fi foarte incantate sa socializeze cu tine, si mai ales sa sara pe tine.
Doua zile pe plaja in universul floral si elegant al lui Oscar de la Renta
Oscar de la Renta, unul din cei mai importanti designeri de moda, este cu siguranta cea mai cunoscuta persoana din Republica Dominicana. Si pentru tara sa a conceput singurul sau hotel, desenat in intregime de el. Este vorba de Tortuga Bay, un complex de case galbene pe plaja, toate decorate in stilul inconfundabil al lui de la Renta, cu tablouri mari cu printuri florale, canapele si paturi cu perne comode, pentru a pune in valoare superba panorama cu apele turcoaz ale marii Caraibilor. Vezi preturi pentru Tortuga Bay si dispobilitati.
Domeniul Tortuga Bay (inclusa in Punta Cana Resorts, la 10 minute de aeroport), contine si o rezervatie naturala, Ojos Indigenas, un traseu prin padure ce trece pe langa lagune si cenote, si in cateva dintre ele te poti chiar balaci, in apa proaspata, cristalina, adusa la suprafata de un parau subteran. Ne-a placut tare mult aceasta prima incursiune in cenotele din Republica Dominicana (nici nu stiam pana atunci ca poti gasi atat de multe cenote aici, si ne-am amintit cu drag si de cele din Mexic).
Seara poti alege intre a manca la restaurantul dintre casutele Tortuga Bay, sau a merge (cu masinuta de golf pusa la dispozitie) pana in marina, nu foarte departe, pentru a manca pe malul apei, deasupra pontoanelor pentru barci, la restaurantul Ayola.
Piscinele naturale de la Tracadero Resort din Dominicus, urmatorul nostru stop in roadtrip-ul prin Republica Dominicana
Ne-am continuat roadtrip-ul, si dupa o dimineata lenesa cu ploaie torentiala am pornit din Punta Cana in lungul coastei, inspre Domincus, unde am poposit doua zile pe mal de ocean, inconjurati de piscine naturale superbe (care ne-au adus aminte de piscinele create de Cesar Manrique in Tenerife).
A fost probabil popasul preferat al copiilor. In fiecare zi sareau dintr-o piscina in alta (umplute cu apa de mare, cu pestisori si alge prin ele), iar noi parintii am intrat chiar si in ocean, pe scarile special amenajate peste stancile abrupte ce se gasesc aici. Vezi tipuri de apartamente disponibile la Tracadero Resort.
La o distanta mica este si Parcul National Cotubanama, pe plajele caruia ne-am plimbat intr-o dimineata.
Alto de Chavon, un loc aproape magic – un sat italian medieval in mijlocul Caraibelor
In 1982 un amfiteatru grandios, deasupra raului Chavon, isi astepta concertul inaugural, care il avea ca si cap de afis pe Frank Sinatra. Dar amfiteatrul acesta, copie al unuia roman, ce poate gazdui 5000 de spectatori, nu este singurul lucru pe care il poti gasi deasupra canionului sapat de Chavon in drumul sau spre varsarea in ocean. Un intreg sat medieval din secolul 16 este construit aici, intr-o copie aproape perfecta. Ai restaurante, terase, si o panorama superba cu raul, si terenul din golf foarte verde de deasupra canionului.
default
Barahona si Pedernales, urmatoarele provincii din Republica Dominicana din roadtrip-ul nostru si cel mai frumos loc vazut de noi pe insula
Barahona si Pedernales, provincii inspre granita cu Haiti, au fost urmatoarele explorate de noi. Ne-am cazat la un ecolodge pe coasta Barahonei, chiar vizavi de muntele din care se extrage larimar, rara piatra semi pretioasa de un bleu intens care se gaseste doar aici, in Republica Dominicana. Am stat deasupra oceanului intr-o casa de stuf, si am aflat ca nu toate plajele dominicane au nisip fin ca in Punta Cana. Aici in Barahona plaja era din pietricele, inconjurata de stanci abrupte, si avea un farmec aproape.
Cel mai frumos loc pe care l-am vazut noi in Dominicana, aici l-am gasit. Este vorba de laguna Oviedo, un lac salin foarte aproape de tarmul oceanului, in cea mai imposibila nuanta de verde pe care o poti intalni in natura. Culoarea aceea este data de o alga anume, de salinitatea ridicata si de nisipul alb ca varul de pe fundul apei. Pentru a ajunge la Oviedo am parcurs un pic peste o ora cu masina din Barahona, pe un drum de coasta care la intoarcere ne va arata o sumedenie de alte minunatii. La Centrul de vizitatori poti inchiria o barca, pentru 2 trasee diferite.
Unul din trasee te va duce pe insula din mijlocul lacului, unde gasesti o colonie de 300 de iguane rinocer, specie endemica pe insula Hispaniola. Iguanele rinocer sunt impresionante. Mici dinozauri, cum sunt toate iguanele, dar cu un corn, sau mai multe, precum rinocerii, pe nas. Ele sunt vegetariene, si mananca fructe de cactus si frunze, si nu ataca oamenii, fiind in siguranta pe langa ele, doar sa le admiri. Cu o singura exceptie: daca pedichiura ta are fix culoarea rosie-portocalie a fructelor lor preferate de cactus, care sunt fix cat o unghie de mari, vei fi in pericol, si toate iguanele te vor privi cu pofta (din fericire nu stiu sa urce in copaci, si acolo mi-am petrecut vizita).
Al doilea traseu este chiar si mai colorat. La verdele neobisnuit al lagunei adaugam rozul flamingo, pentru ca o colonie de pasari delicate traieste tot anul aici, unde lacul este mai putin adanc, iar in lunile de iarna li se mai adauga in numar masiv altii, care migreaza apoi in alte zone cand vine sezonul ploios.
Am spus ca drumul de intoarcere de la Oviedo ne-a oferit multe surprize. Primul stop a fost la doar cativa kilometri distanta. O mica cenota, Arrayo Salado, te asteapta la o balaceala racoritoare. Locul este absolut senzational, din pacate noi am fost imediat dupa Duminica Sfanta, cand o mare sarbatoare erupe pe toata insula, si am gasit si gunoaie, in jurul lagunei, ramase in urma petrecerilor de Paste (de altfel, zona aceasta, aproape de Haiti, are aceasta „problema”, a gunoaielor).
Din loc in loc am oprit doar pentru a admira privelistea. Plaje ample, mare turcoaz, stanci si mult verde deasupra lor. Sunt si amenajate puncte de belvedere, de altfel.
Urmatorul stop a fost tot cu balaceala, si a deschis seria balacelilor in rauri care se varsa in ocean in Republica Dominicana. Am poposit pe frumoasa plaja Los Patos, cu ape turcoaz, dar valuri imense, de care, din loc in loc, insusi guvernul republicii iti recomanda sa te feresti ca nu sunt facute pentru inot. Natura insulei insa a avut o solutie pentru cei pasionati de inot si balaceala. Alaturi de plaja un rau vine alene, cu lagune generoase si foarte turcoaz, sa se verse in ocean. Si pe malul a ceea ce e o adevarata piscina naturala imensa, pe care, printre inotatori, se plimba agale rate, sunt organizate restaurante si terase cu nuci de cocos cocoloco, mojito si ananasi imbibati cu rom.
Dupa atata balacela, ce sa facem? Am oprit in alt loc, pentru balaceala. Daca am avut laguna sarata, cenota, si rau la varsarea in mare, era momentul pentru o… cascada, sa incheiem ziua. Pe un rau ce isi croieste cam brusc drumul inspre ocean sunt amenajate mai multe piscine, sub cascade, ce poarta numele Los Dos Rios de San Rafael.
Aceasta zona complet neatinsa de turismul in masa strain, dar cu suficienti turisti localnici pentru a avea infrastructura necesara (centre de vizitatori, restaurante, hoteluri, pensiuni, lodges micute).
Bani, dune, sare si plaje intr-un golf inconjurat de munti
Se spune ca in golful de la Bani s-a salvat Cristofor Columb de un teribil ciclon in drumul sau de descoperire a Americilor, si aceasta a fost si urmatoarea noastra oprire, cand din Barahona am pornit inapoi pe coasta, inspre Santo Domingo, capitala.
Bani a fost o alta surpriza foarte placuta. Este tot in afara rutelor clasice ale turistilor straini, dar plin de turisti localnici (Republica Dominicana este o tara totusi de peste 10 milioane de locuitori, care genereaza suficient turism si intern). Intai am poposit la un traseu pe… dune. Pentru ca da, in Bani se gasesc dune inalte de nisip fin, situate intre golf inconjurat de munti, ocean turcoaz si lacuri roz sarate, ceea ce genereaza niste peisaje exceptionale, pe care le poti admira de jur imprejur din varful celor mai inalte dune. Traseul te duce pana deasupra unui lac sarat, si apoi pana pe o plaja lunga, strajuita de dune.
Am continuat apoi prin portul din Bani plimbarea, si pana la vechea mina de sare, si lacurile roz sarate ce o inconjoara, situata pe o fasie de nisip, cu mare de jur imprejur.
Si iata ca am ajuns in capitala: Santo Domingo!
Cum altfel, capitala Republicii Dominicane este la ocean. De altfel cu partea cu faleza (malecon) am facut cunostinta cu orasul, poposind la primul pranz la o terasa chiar deasupra marii (Adrian Tropical, pe numele lui este restaurantul, si a fost foarte bun). Faleza este lunga de kilometri in sir, amenajata cu bancute si cu multi palmieri inalti, singura ei problema fiind traficul destul de incarcat (chiar si cu camioane mari).
Am continuat apoi cu zona coloniala a orasului, inscrisa in UNESCO, unde ne-am si cazat la un hotel format din mai multe case renovate exceptional. Noi am stat in Casa de las Mapas, parte a Casa del XVI (rezerva aici), si ne-a placut tare mult atmosfera.
Orasul colonial se ia la pas, si cateva stopuri nu trebuie ratate. In primul rand superba Catedrala Primada de America, a carei constructie a inceput in 1510 (ca idee, cu 200 de ani inainte ca bisericile si manastirile, acum ruina, din Antigua Guatemala sa fie ridicate), prima catedrala din toate Americile, in stare perfecta, o aparitie.
Chiar langa ea este Parcul Colon, dedicat lui Cristofor Columb, pentru care dominicanii au un adevarat cult, si voi povesti in continuare mai multe. Pe marginea parcului poposeste la frumoasa El Conde Cafe, pentru a admira agitatia din parcul central, sau, seara, la Jalao, pentru muzica live, dans si mancare dominicana.
Continuind explorarea vei ajunge in Plaza Espana, inconjurata de palate ce pot fi vizitate (si merita din plin o vizita, sunt atat de frumoase!), de restaurante, iar acum gasesti in mijlocul ei, intr-un cort imens colorat, chiar si un muzeu inedit, o experienta imersiva, digitala, dedicata celui mai cunoscut artist dominican, Ivan Tovar, cu operele caruia ne-a placut sa facem astfel cunostinta. De neratat daca va plac genul acesta de experiente si mergeti in aceasta perioada in Republica Dominicana.
Alta experienta interesanta este El Meson de la Cava, unde vei lua cina intr-un restaurant subteran, intr-o veche pestera marina, in care cobori pe o scara in spirala.
Tot la capitolul experiente gastronomice, nu rata Casa de los Dulces in centrul colonial al orasului, pentru a testa tot felul de dulciuri locale, dar si alte produse culinare deosebite. Noi am plecat cu o punga plina de acolo, si inca mancam din ele acasa!
Ultimul stop in oras a fost sa ne aducem omagiul marelui explorator Cristofor Columb, venerat aproape in Republica Dominicana, si al carui mormant ei sustin ca se afla aici (spaniolii au alta versiune, si e construit mormantul sau sculptat in Catedrala din Sevillia. Dominicanii, care sustin ca au gasit ingropata in podeaua catedralei din Santo Domingo o lada cu oasele celebrului navigator, i-au construit drept mormant o cladire uriasa, intr-o arhitectura complet aparte, o imensa cruce de beton, care adaposteste atat ramasitele pamantesti ale lui Cristobal Colon (asa cum e el cunoscut in lumea spaniola), cat si un interesant muzeu dedicat lumii intregi.
Tres Ojos National Park – fix in capitala, dominicanii au un parc national cu trasee de drumetie
Cum sa nu iti placa insula aceasta (care, apropo, are peste 25% din teritoriu parc national protejat de legi stricte – un procent comparabil cu „regina” eco turismului din Americi, Costa Rica; in total in Republica Dominicana sunt peste 20 de parcuri nationale) cand fix in capitala, o metropola adevarata cu peste un milion de locuitori, gasesti un parc national, la nici 10 minute cu masina de centrul orasului? Este vorba de Tres Ojos, un complex de cenote superbe, turcoaz, in care traiesc pesti si testoase, in care nu ai voie insa sa inoti, dar pe malul carora te poti plimba, pe o serie de trasee atat pe deasupra lor, cat si prin subteran, prin pesteri, ba chiar si cu barca, cu care trebuie sa traversezi una dintre ele.
Peninsula Samana, probabil locul cu cele mai frumoase plaje din Republica Dominicana
Nu credeti reclama agentiilor all inclusive! Cele mai frumoase plaje din Dominicana nu sunt in zona resorturilor (desi si acolo ai parte de turcoaz, palmieri si nisip fin cat cuprinde, si plajele sunt de asemenea superbe). Cele mai frumoase plaje din Dominicana sunt pe peninsula Samana, si micile insule din jurul ei. Salbatice, cu nisip alb sau din contra intens colorat, cu lagune, palmieri, accesibile doar cu barca sau din contra, chiar langa oras, gasesti de toate pentru toate gusturile.
Cea mai frumoasa plaja din intreaga tara, in opinia noastra, este Playa Rincon. O plaja lunga, strajuita de o adevarata padure de palmieri, care are intr-unul din capete un rau turcoaz ce se varsa alene, printr-o serie de lagune, in ocean. In rau te poti balaci, mai ales in laguna cea mai aproape de ocean este minunat, dar poti face pe el si o plimbare cu barca, tare scenica, printre mangrove, admirind pestisorii din apa de un bleu intens.
default
Alta plaja superba, dar altfel, cu nisip colorat mai inchis, si valuri mari cand am fost noi, este plaja salbatica El Valle. Si ea are la un capat un rau ce se varsa in ocean printre stanci rosiatice, si, curajosii, pot incerca sa ajunga inot, printre valuri foarte puternice, la celebra „scara catre nicaieri” de aici. Pe plaja El Valle, unde gasesti cateva mici pensiuni, ne-am cazat la o „casuta in copac”, construita din lemn, bambus si stuf, pe malul unui rau. Vezi tipuri de casute disponibile la El Valle Lodge.
O alta plaja impecabil de turcoaz este plaja din micuta Las Galeras, un sat turistic la cam o ora de „capitala” peninsulei, Samana. De aici poti porni cu barca (atentie! pot fi valuri mari si un drum pe apa zdruncinat) inspre plaje greu accesibile pe uscat, Fronton (superba!) sau Madama (mica si izolata).
Dar cel mai mult le-a placut copiilor chiar in orasul Samana, la plaja de sub podul pietonal ce leaga faleza de cateva insulite stancoase din golf, si de unde, in sezon poti admira balene (un traseu foarte frumos peste apa, ce il recomand chiar si fara uriasii oceanelor in zona). Plaja aceasta, „dotata” cu un mic barulet cu nuci de cocos si ananasi, are intrare lina si cu nisip fin in apa, si datorita locatiei pazite de insule de un pic mai in larg, nu are deloc valuri. Si daca tot esti in Samana, fa o plimbare pe faleza si nu vei regreta, casutele colorate sunt absolut superbe, e un oras chiar incantator.
Scurt popas in Parcul National Los Haitises, pentru a inota intr-o cascada
Drumul, nou, impecabil, ce leaga peninsula Samana de capitala Santo Domingo trece prin mijlocul parcului national Los Haitises. Desi nu am avut timp sa il exploram pe indelete (se face intr-o excursie de una sau mai multe zile cu barca), am putut astfel sa ii admiram culmile stancoase din masina. Si am facut si un stop de balaceala, la cascada Socoa, la care ajungi dupa ce cobori un sir destul de lung de scari din parcarea de masina, si care e foarte aproape de drumul national 7.
Socoa este o cascada superba, in trepte, ce formeaza mici lagune turcoaz la baza caderilor de apa, in care poti inota. Apa e rece, proaspata, cristalina, si a fost o placere sa ne racorim astfel.
O ultima noapte din roadtrip-ul nostru in Dominicana a fost pe plaja Juanillo
Daca la inceputurile vacantei am poposit in Punta Cana Resorts, ultima noapte am ales sa o dormim in resortul invecinat, cu care imparte marina, Cap Cana. Pentru ca mai aveam o ultima activitate planificat pentru ziua in care seara urma sa ne luam zborul, activitate care fix in Cap Cana se afla. Asa ca am ales sa oprim aproape de plaja Juanillo, o plaja cu nisip fin alb, pe care sunt mai multe resorturi, si rezidente in care poti innopta (noi am stat la un mic apartament intr-un complex de blocuri cu o piscina la mijloc – Tanama Lodge – la cateva minute de plaja). Asa ca cina si pranzul tarziu, fix inainte de imbarcare, le-am luat la restaurantele de pe plaja, pentru a ne mai bucura un pic de peisajul turcoaz al oceanului.
Si o ultima activitate in Republica Dominicana: balaceala si cenote la Scape Park
Vizitatul fantasticului Scape Park nu o programasem in ultima zi, de fapt. Dar in doua saptamani am prins o singura furtuna, fix in ziua in care cumparasem online bilete pentru acest parc „de aventuri” care adaposteste mai multe cenote fantastice. Deoarece, din motive de siguranta, parcul a fost inchis atunci, si noi am primit posibilitatea de a reprograma. Si singura zi cand reveneam in zona Punta Cana era ziua cand pe seara urma sa ne luam zborul de acolo. Asa ca am schimbat hotelul, si am revenit cu o zi mai devreme aproape de aeroport si de Scape Park, care din fericire sunt la 20 de minute unul de celelalt.
Asa ca, ce poate fi mai bine inainte de un zbor de 9 ore decat sa te balacesti in celebra cenota Hoyo Azul, cu ape imposibil de turcoaz, sa strabati o alta cenota, cu cascade chiar, cu tiroliana, la Saltos Azules, si, daca nu ti-ai facut plinul de cenote, sa te balacesti intr-una subterana complet, la care ajungi dupa un traseu prin padure, in care inveti despre istoria insulei, printre casute traditionale din diferite epoci si panouri explicative. Bonus: un mic zoo cu papagali, serpi, maimute si iguane. Despre cum a fost la Scape Park cu copiii, inclusiv info utile despre acces si bilete, am detaliat intr-un post separat.
Ce am ratat in roadtrip-ul nostru prin Republica Dominicana din lipsa de timp?
Bineinteles, nu am reusit sa ajungem peste tot. Republica Dominicana, desi imparte insula Hispaniola cu Haiti, este o tara mare, cu drumuri lungi (desi bune). Nu am reusit sa ajungem pana la plaja BAHÍA DE LAS ÁGUILAS, chiar de la granita cu Haiti, despre care multi dominicani ne-au spus ca este cea mai frumoasa din tara. Nu am ajuns la Puerto Plata si partea aceea de coasta din jurul lui. Evident, nu am vazut balenele din golful Samana, fiind in sezonul nepotrivit (ianuarie-martie e perioada cand uriasii oceanelor vin aici). Nici la lacul Enriquillo, cel mai mare lac sarat din Caraibe, nu am ajuns si nu am vazut astfel populatia sa unica de crocodili. Ca sa nu mai spun despre Parcul National Los Haitises, care este marele meu regret. Asa ca avem de un intreg itinerariu pentru alte doua saptamani cel putin, pentru data viitoare, cand speram ca situatia la vecinii de insula sa fie mai linistita, sa putem sa le facem si lor o vizita!
Cateva informatii practice si opinii personale despre Republica Dominicana
In Republica Dominicana ajungi relativ usor. Din Europa sunt nenumarate zboruri catre unul din multele sale aeroporturi internationale (noi am avut de ales intre escala in Frankfurt sau Madrid, dar si intre Punta Cana, La Romana sau aeroportul Las Americas din Santo Domingo ca si punct de aterizare si decolare la final). Am ales sa zburam prin Frankfurt in Punta Cana, datorita pretului cel mai bun. Zborul peste ocean a fost de un pic peste 8 ore si la dus si la intors.
In Republica Dominicana se vorbeste spaniola, si in afara resorturilor engleza este deficitara. Cu cat te apropii de granita cu Haiti insa, si spaniola se rareste, facind loc unei creole mix cu franceza, greu de inteles pentru straini.
Hoteluri am ales din cele mai variate, si departe de notiunea de all inclusive gigant cu care poate multi asociaza Republica Dominicana. Am stat la un resort mic pe plaja ce poarta semnatura lui Oscar de la Renta, la diferite apartamente in complexe de blocuri sau casute, la un lodge cu casute de lemn in copac, intr-o casa coloniala in capitala sau la un ecolodge deasupra valurilor.
Moneda oficiala este pesos, insa accepta cu drag orice, noi platind des, chiar si taxe „oficiale”, cum e cea de autostrada, in euro sau dolari. Turismul este indeletnicirea lor de baza, si ofera orice facilitate turistilor ca ei sa fie multumiti si sa plateasca cu drag cat mai mult. Si cardul este des intalnit. Inclusiv comercianti pe plaja au POS in rucsac. Daca nu au card, iti ofera imediat paypal sau revolut, fara sa clipeasca, doar sa platesti mai repede.
Drumurile sunt bune si foarte bune. Asfaltul este in stare buna cam peste tot, si cu cateva exceptii, de acces la plaje sau obiective mai remote, este prezent pe toate soselele. Intre Bavaro/Punta Cana si Bani este chiar autostrada de coasta, cu 2 si pe alocuri chiar 3 benzi pe sens, cu plata, in stare excelenta. Drumul ce leaga Santo Domingo de Samana este de asemenea in stare foarte buna. In capitala Santo Domingo ai sosele subterane, dar si supraterane, lucruri pe care primarii Bucuresti-ului doar le viseaza, doar in campanii electorale.
Traficul este in general fluent, singurele momente cand incetineai erau cand ajungeai cate un camion gigantic din urma, pe care trebuia sa astepti sa il poti depasi. De altfel, in ciuda a ceea ce promoveaza unele agentii, inclusiv de la noi, care isi doresc turistii ajunsi in all inclusive sa nu misune prea mult de capul lor, ci platind doar la ei tururi, Republica Dominicana nu este chiar o tara saraca, ba chiar are GDP per capita mai mare bine decat al Thailandei, spre exemplu. Acest lucru se vede si in cum arata capitala, si in drumurile permanent ingrijite, si in cum arata casele oamenilor, dar si in faptul ca absolut toate „muncile grele, de jos” sunt facute de emigranti haitieni, si nu de catre dominicani.
Din pacate, o problema a gunoaielor exista, mai mult in zonele inspre Haiti, si mai putin spre deloc pe peninsula Samana.
Dupa cum am incercat sa prezint mai sus, din (prea scurta) noastra incursiune, Republica Dominicana este mult mai mult decat intens mediatizatele resorturi all inclusive din zona Punta Cana-Bavaro. Este ca si cum ai compara diversitatea Turciei cu un hotel all inclusive din Antalya, sau Hurghada si imensele sale resorturi versus tot ce inseamna invecinanta Vale a Nilului. Ba chiar as zice, ca in afara strict de iarna emisferei nordice, cand poti spune ca fugi de frigul din Europa si apa rece din zonele ei mai apropiate, daca nu ai de gand sa iesi din resort, nu ai de ce sa zbori pana aici 11 ore. Aceleasi umbrelute, nisip si sezlonguri le poti gasi la 2 ore de zbor de Romania in Egipt ori Tunisia, sau la 5 in Dubai in perioada primaverii sau toamnei.
Peste tot localnicii erau interesati sa ne intrebe de unde suntem, uimiti ca nu vorbim spaniola fluent cand aflau ca suntem in Europa (ca doar Spania e in Europa, si daca ei peste mari si tari o vorbesc, cum de nu o vorbim noi, aproape vecini) si curiosi cum de am invatat engleza atat de bine, am locuit oare in State? Si cand se prindeau ce e Romania si pe unde, imediat exclamau cu interes: wow, Dracula!! Da, Hagi, Ceausescu si Nadia Comaneci nu sunt asa cunoscuti in Republica Dominicana precum Dracula si a sa Transilvanie. Si, dat fiind conjunctura nefasta actuala a zonei invecinate, toti stiau de razboiul de la granita noastra, din Ucraina.
Din punctul de vedere al sigurantei, nu ne-am simtit nici macar un moment in pericol, nici in zonele batute de mase de turisti, nici in partile tarii cam destinate turismului intern si unde putini turisti americani sau europeni ajung, precum Barajona or peninsula Samana. Politie era peste tot, fiecare plaja, chiar si cele neamenajate, aveau un post de politie amplasat la mijloc, si gratii la ferestre erau (dar acesta e un stil de viata si de construit case in America Latina). Filtre armate exista doar pe drumurile ce vin din Haiti, si doar pe acea directie vei fi oprit si verificat (au o mare problema cu emigrantii ilegali din tara vecina si foarte saraca).
Una peste alta, in incheiere: mergeti in Republica Dominicana, si explorati! Aveti ce vedea, este o insula din Caraibe absolut fabuloasa!
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |