In Portugalia, o saptamana pe plajele dintre Peniche si Nazare
Se pare ca nu putem sta foarte mult departe de Portugalia. Anul trecut am ajuns in octombrie pentru ceea ce credeam ca va fi un weekend mai lung la nord de Lisabona, si am sfarsit prin a sta aproape 3 saptamani (multumim covid si scoli online), intai in Portugalia continentala, pe plajele dintre Peniche si Nazare, si apoi prin arhipelagul Azore. Dar acum va voi povesti despre ce plaje frumoase, si ce locuri cu adevarat deosebite, poti vedea in aceasta zona la nord de Lisabona.
Praia De’l Rey, una din cele mai frumoase plaje pe care le-am vazut noi in Portugalia, si unde am avut placerea de a sta cazati cateva zile
Ne-am trezit in prima zi deasupra Praia De’l Rey. Spun deasupra pentru ca nisipul si oceanul sunt strajuite de stanci drepte, inalte, pe care trebuie sa le cobori (sunt amenajate din loc in loc scari de lemn de acces), pentru a te putea plimba pe ceea ce s-a dovedit una din cele mai frumoase plaje vazute de noi prin Portugalia (si am vazut destule, si toate frumoase, si in sud in zona Algarve, si in jurul Cascais langa Lisabona, si in nord in regiunea Minho, si pe langa coloratul Aveiro). In fiecare din cele 3 zile petrecute aici ne-am facut obiceiul de a ne plimba cale de kilometri in sir, in sus si in jos pe nisip.
Aici ne-am cazat primele zile, la un hotel cu vedere superba la oceanul agitat: Praia D’El Rey Marriott Golf & Beach Resort (rezerva aici), si piscine si indoor si outdoor foarte pe placul copiilor.
Peniche, cetate si port, intre plaje cu valuri mari pentru surferi
Dupa atata plaja, am poposit un pic si intr-o cetate. Chiar langa portul din Peniche te asteapta maiestuoasa, in nuante de galben sterse de vreme, Fortareata din Peniche, construita in secolul 16, transformata acum in muzeu al istoriei Portugaliei, dedicat Rezistentei si Libertatii, cu accent pe perioada neagra de dictatura prin care a trecut aceasta frumoasa tara nu foarte de demult in istoria noastra recenta.
In afara de plaja de langa Nazare si valurile sale uriase, despre care va voi povesti mai inspre finalul acestui articol, in zona mai este o plaja faimoasa printre amatorii de surf, Praia dos Subertubos, si valurile sale de forma perfecta. Iar langa ea, un nou fort pazeste tarmul: Forte da Praia da Consolação. Fortul era cand am ajuns noi in lucrari de reconstructie, dar in laterala sa, fix sub valurile absolut uriase pe care le-am prins aici (desi in Nazare, faimos pentru inaltimea valurilor sale, am prins o activitate moderata a marii), functioneaza un restaurant cu specialitati pescaresti.
Ultimul loc in care ne-am oprit, inainte de a ne indrepta spre aeroportul din Lisabona pentru un zbor (scurt) inspre Insulele Azore (de data aceasta aveam sa trecem prin Sao Miguel si piscinele sale termale, Flores si Corvo), a fost Ponte Do Trovao, un fenomen geologic interesant, o suita de stanci ascutite iesind din ocean, unite pentru vizitatori prin poduri, foarte aproape de Peniche.
Sarmantul Obidos si al sau castel
La distanta nu foarte mare de coasta si plaja, Obidos te asteapta cu stradutele si casele sale sarmante, dar si sa ii vizitezi castelul, pentru a admira de pe zidurile de aparare vechi panorama verde din jur. Nu rata nici sa gusti ginja d’obidos, lichior de cirese amare, traditional aici, cu care vei fi servit la barurile din orasul vechi, in paharele mici, sau il vei gasi in bomboane de ciocolata.
Foz do Arelho, plaja, laguna si traseu printre stanci deasupra marii
Ziua urmatoare am ajuns pe o noua plaja scenica, in zona. Foz do Arelho se numeste satul, si aici vei gasi tot ce vrei pentru o zi de plimbari frumoase: o plaja lata, cu ocean cu valuri furioase, o laguna turcoaz calma, unde poti invata windsurf in siguranta, si un traseu amenajat pe deasupra stancilor ce strajuiesc plaja, cu vederi exceptionale la ocean, Passadiços Foz Arelho.
Laguna ce porneste de la Foz do Arelho se numeste Lagoa de Obidos, si noi am inconjurat-o cu masina, oprind fie pentru a admiri sclipirea apei sub soare, pentru un apus fabulos intr-un port pescaresc cu barci colorate, dar si pentru o cina tarzie pe malul lacului.
Micuta insula stancoasa Baleal si fasia sa de nisip cu scoli de surf
Micuta insula stancoasa Baleal, de langa Peniche, si fasia sa de nisip lata care o uneste de continent, a fost urmatorul nostru stop intr-o alta zi cu soare din Portugalia. Admirind forfota surferilor, veniti aici sa invete, fiind un loc potrivit primelor lectii din acest sport marin foarte popular in aceste zone din Portugalia, am stat la soare si la un platou de branzeturi portugheze.
Din Peniche cu barca inspre insulele Berlengas
Poate cea mai cunoscuta excursie pe care o poti face cu plecare din Peniche este catre insulitele Berlengas, adevarate bijuterii in mijlocul Atlanticului. Despre ce presupune o excursie de o zi catre Berlengas, si despre cat de frumoase sunt aceste insulite, puteti citi in articolul dedicat.
Sao Martinho do Porto, si o zi innorata de plimbari la plaja, nu foarte departe de Nazare si ale sale valuri
Un golf aproape rotund, Sao Martinho do Porto, a fost urmatoarea noastra tinta intro zi care se anunta cam ploioasa si cetoasa. Dar cum la ocean vremea e schimbatoare rapid, pana la urma ne-am putut plimba in voie, intai pe plaja, si apoi pe pasarele de lemn pe deasupra dunelor de nisip si pe langa o laguna, pana la una din cele mai inalte dune de nisip din Portugalia, Duna de Salir, de unde panorama cu portul, plaja si orasul este incredibila.
>> Cauta cazare in Sao Martinho do Porto
Copiii au fost in extaz pe duna. Nu stiu de ce exact, dar muntii acestia de nisip sunt cele mai amuzante locuri de joaca posibile.
Tot in Sao Martinho do Porto, ca oraselele acestea portugheze mici de coasta nu au niciodata un singur secret, am ocolit golful si plaja, si am ajuns in zona pescareasca, unde un tunel sapat in stanca te duce direct pe stanci deasupra valurilor. Cand am ajuns noi, o ceata usoara plana deasupra apei, facind locul chiar si mai misterios.
Pentru ca nu puteam pleca din acest loc pana nu l-am explorat complet, am pornit apoi pe un traseu scurt peste stancile in care era sapat tunelul explorat mai devreme, pentru a vedea de sus golful si plaja.
O alta plaja superba intre Peniche si Nazare: Praia de Paredes da Vitória
Am ajuns aici intr-o zi care a inceput din nou cetos, ca multe zile de octombrie in Portugalia, si a continuat super insorita apoi, atrasi de un restaurant pe faleza, ce s-a dovedit a fi delicios, pentru a manca pranzul urmat de o plimbare pe Praia de Paredes da Vitória, o alta plaja care s-a dovedit absolut superba, marginita de un orasel mic, o faleza cocheta si cateva case de vacanta, pe care doar noi si cativa surferi ne aflam in acea zi.
Am lasat la final sa vorbesc de poate cel mai frumos (cu siguranta cel mai faimos) orasel dintre toate vizitate de noi in aceasta saptamana de octombrie pe coasta Portugaliei: Nazare si valurile sale uriase
Cel mai mare val din lume pe care s-a aventurat vreodata un surfer a fost masurat in Nazare, pe coasta Portugaliei. Avea 24.38 metri (80 de picioare), si surferul norocos si curajos care l-a insotit inspre mal a fost brazilianul Rodrigo Koxa. De atunci si pana acum, Nazare e un adevarat punct de pelerinaj pentru amatorii de surf, un loc de referinta pentru orice practicant al acestui sport marin. Dar nu doar pentru cei care se pricep la „calarit” valuri, insa, e un loc care trebuie vizitat, intr-o plimbare prin Portugalia la nord de Lisabona. Praia da Norte, plaja pe care a fost inregistrat valul faimos, este o plaja lata, salbatica, superba, unde in octombrie doar cateva campere disturbau linistea absoluta.
In departare se zareste silueta fortului São Miguel Arcanjo, actualmente un muzeu al surfului, de unde, cand sunt valuri gigantice, le poti admira forta si frumusetea bruta. Cand am ajuns noi insa, valurile erau cuminti, asa a ne-am bucurat de soare si aerul sarat, si de o plimbare printr-o cetate frumoasa deasupra marii.
Dar daca crezi ca doar valurile si cetatea sunt de vazut in Nazare, nu te poti insela mai mult. De la cetate pornesti prin orasul de sus, care iti ofera o panorama incredibila cu partea de faleza a asezarii urbane. Te poti plimba pe stradute pietruite, agale, si din loc in loc vei mai opri cu siguranta la cate o poza, nu se poate altfel la cat de frumos se vede, jos, hat departe, orasul, faleza, plaja si marea. Pana jos poti ajunge rapid apoi cu un funicular panoramic.
O data ajuns jos, pe faleza, o alta panorama ti se va infatisa. De data aceasta cu fortul si partea superioara a orasului, superba mai ales la apus, cum am fost noi. Pe faleza sunt asezate intr-un muzeu in aer liber barci colorate pescaresti, traditionale din Nazare.
Citeste si alte idei de roadtrip prin Portugalia.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |