Incursiune prin Croatia gastronomica
Planul nostru pentru inceputul acestei veri pandemice si ciudate era cu totul altul. Dar cum aveam sa invatam rapid, in pandemie nu iti faci planuri, ci calatoresti spontan. Asa ca, spontan, la sfarsit de iunie, si pana inspre sfarsit de iulie, am ajuns sa parcurgem toata coasta Croatiei. A fost cel mai frumos cadou pe care puteam sa ni-l facem dupa 2 luni de lockdown ce ne-a tinut pe langa casa, iar Croatia ne-a fermecat cu orasele sale sarmante si plajele superbe. Iar mancarea nu a fost nici ea mai prejos! Din Istria si pana in Dubrovnik am avut un adevarat festin culinar, pe care as vrea sa il povestesc pentru a nu il uita!
In 2021, tot pandemic, am revenit pe malurile Adriaticii, pentru inca 10 zile prin Croatia, pe insula Korcula si prin Dalmati. Si pe masura ce ii descopeream noi plaje si orasele sarmante, am testat si noi restaurante delicioase.
Primul contact cu Adriatica, la un restaurant cu totul special din Croatia, la inaltime: Draga di Lovrana si o stea Michelin
Draga di Lovrana, situata sus-sus deasupra marii, este una din acele locatii pe care amatorii de mancare gourmet o cauta si o rezerva cu luni bune inainte. Nu si in pandemie insa, eram absolut singurii clienti pe toata terasa frumoasa a restaurantului, si ne-am bucurat in liniste de niste mancaruri exceptionale pregatite de Chef Deni Srdoč. Draga di Lovrana este de asemenea inclus in ghidul Gault Millau din Croatia.
In varful orasului vechi Rovinj am dat peste o noua stea Michelin: o experienta gastronomica ca la carte la restaurantul Monte
Monte este permanent inclus in orice top al celor mai bune restaurante din Croatia, si pe buna dreptate. Este o experienta culinara desavarsita, recunoscuta prin steaua Michelin pe care a primit-o. In plus, am apreciat cat de kids friendly sunt, avind un meniu separat pentru copii, cu preparate simple, pe gustul celor mici.
Vinurile croate nu sunt de ignorat: Meneghetti si una din cele mai frumoase podgorii din Croatia, si un restaurant inclus in ghidul Michelin
La Meneghetti am stat cateva zile linistite in care am explorat in jur prin Istria. Vinurile aici sunt fenomenale, si mancarea este pe masura. Restaurantul este inclus atat in ghidul Michelin, cat si in Gault Millau, si este o experienta minunata. Meneghetti Wine Hotel este de asemenea inclus in reteaua Relais&Chateaux.
Capitala mondiala a trufei albe si un pranz asezonat cu multe trufe: Il Zigante
Zigante e genul acela de loc la care nu ajungi daca nu esti un pasionat al restaurantelor gourmet. Este situat intre dealurile din Istria, intr-un mic sat, Livade, care nu iti zice nimic la prima vedere, dar care este in fapt auto-denumit capitala trufelor, pentru ca aici a fost gasita, de catre familia Zigante, cea mai mare trufa din lume, record recunoscut de Guiness Book. Meniul este, evident, plin de trufe. Inclusiv desertul, cand vei servi o neobisnuita inghetata de trufe. Alaturi este si magazinul Zigante, o minunatie de loc pentru amatorii de trufe, care vor sa isi ia cateva si pentru acasa. Zigante e inclus atat in ghidul Michelin si Gault Millau, cat si in orice articol despre Istria gastronomica.
Vita Boškarin intr-un restaurant mic si dragut in simpaticul orasel medieval Bale
Boškarin este un soi de vita autohton in Istria, si gatit la perfectie in micul restaurant La Grisa inghesuit intre stradutele pietruite ale unuia din cele mai bine pastrate secrete din Istria: orasul medieval Bale. De La Grisa am aflat din ghidul Gault Millau, pe care l-am rasfoit in fiecare zi in Croatia.
Vinul alb de Vrbnik si un restaurant cu o vedere ametitoare de pe insula Krk, prima insula pe care am pasit in Croatia
Vrbnik este unul din oraselele de vazut neaparat pe insula Krk. Cu strazile sale in panta, cu cea mai stramta strada din lume, cu magazine cochete si vederi cu marea turcoaz de sus, e un loc absolut fermecator. Dar Vrbnik e cunoscut si pentru vinul Žlahtina, alb-auriu, facut dintr-un soi de struguri ce creste doar aici, si pe care l-am degustat la restaurantul Nada, situat deasupra plajei de sub oras.
Sibenik de sus, la restaurant Galbiani
Galbiani este un mic restaurant situat deasupra muzeului Civita Sacra, in centrul orasului Sibenik, cu doar cateva mese cu privelisti panoramice cu acoperisurile si marea, la care trebuie musai rezervare, chiar si in pandemie. Pastele fuzi, traditionale din Istria, cu trufe din zona Sibenik-ului, au fost delicioase. Galbiani este si el inclus in ghidul Gault Millau pentru Croatia.
Split si un restaurant pe plaja cu vedere la insula Brac: Zora Bila
Plaja Batvice a fost plaja preferata a copiilor din Croatia, cu apa sa mica si nisip fin, iar seara ne-a asteptat si cu o surpriza culinara: restaurantul Zora Bila (15 puncte in ghidul Gault Millau), mancare delicioasa, muzica buna si un apus fenomenal.
O terasa placuta la un hotel design: Briig Boutique Hotel
Briig a fost unul dintre hotelurile design testate si placute de noi in Croatia. Iar serile aici ne-au placut teribil: liniste, ambianta placuta, mancare buna, si un loc de joaca chiar dupa gardul terasei. Perfect pentru familia noastra, iar Gault Millau a recunoscut si el potentialul restaurantului, si l-a inclus in ghidul sau.
Konoba Magic pe insula Vis, cina intre vii cu gratare delicios facute si vin local
Insula Vis a fost preferata noastra din cele 3 pe care le-am explorat in Croatia. Intre plaje frumoase, obiective misterioase ale unui dictator, orasele simpatice si plimbari cu barca, pe insula Vis poti si sa degusti vinurile locale, crescute in aerul sarat al Adriaticii. Konoba Magic este o podgorie faina, in apropierea marii, care seara isi asteapta oaspetii la cina cu gratare delicioase si vin bun.
Cina cu un super view in Dubrovnik
De sus, de la restaurantul Panorama, Dubrovnik si ale sale ziduri si acoperisuri, pare construit din Lego. O panorama superba vei avea in fata ochilor, si apusul aici este cu adevarat spectaculos. A fost locul ales pentru ultima noastra seara in Croatia, sarbatorind 3 saptamani minunate de-a lungul coastei ei.
Korcula, un restaurant delicios in livezi de maslini si o stea Michelin in orasul vechi
Korcula a fost o surpriza placuta nu doar pentru peisajele extraordinare cu care ne-a intampinat, ci si din prisma restaurantelor dragute pe care le-am testat. In primul rand, aveam (din vreme) rezervare la singura stea Michelin de pe insula (si una din cele 7 din Croatia), la Restaurantul LD, situat pe zidurile vechiului oras Korcula, locul de nastere al lui Marco Polo.
Un alt loc minunat pentru cina am gasit la Agroturizam Grubinjac, un restaurant pe dealurile din Korcula, cu privelisti superbe cu marea, in mijlocul unei ferme de maslini, deschis doar seara (de asemenea cu rezervare din vreme in sezon).
Pentru pranz am ales pe Korcula terase faine la malul marii. Printre preferatele noastre au fost Mimi’s Bistro si La’Banya, doua restaurante pe plaja, unul langa altul aproape, in unul din cele mai frumoase golfuri de pe insula, golful Žrnovo.
Asteptind feribotul in Trpanj am avut o alta surpriza culinara
In full season la jumatate de august, feriboatele functioneaza complet pline, si uneori trebuie sa il astepti pe urmatorul. Asa am ajuns sa petrecem cateva ore in cochetul Trpanj, pe peninsula Peljesac, asteptind sa ne imbarcam, si asa am descoperit Tuna Bar, un beach bar mai altfel, cu o selectie variata de vinuri si mancaruri preparate din produse proaspat pescuite din mare.
Damiiano, un restaurant in Omis fara stele Michelin… inca!
In Duce, in periferia Omis, ne-am delectat in fiecare seara la restaurantul hotelului nostru, Damianii, cu cine absolut minunate: risotto cu foie gras si smochine, beef tartare, peste proaspat in tot felul de combinatii delicioase. Totul asezonat cu ulei de masline si vin din Dalmatia.
O descoperire culinara intre dealuri, pe malul unui rau, langa o veche moara
Daca sunteti fani Game of Thrones, sigur va amintiti scena cu baia lui Missandei, ce a fost filmata pe raul Žrnovnica, in Croatia, langa o veche moara de apa. Dar nu doar moara (un loc dragut si daca nu urmariti sa bifati locuri de filmare GoT) te vor atrage aici, ci si cele doua restaurante de langa: Familija, o terasa chiar pe rau, intre cateva mici cascade, la care ajungi pe un pod inflorat, sau Antonicin Mlin, cu o curte mare, verde, chiar in spatele morii de apa pomenite de mine si aleasa de producatorii celebrei serii.
In ultima zi din excursia in Croatia din 2021 am mancat la un restaurant – recomandare Gault&Millau – in Zadar
Tot din timp am facut rezervare la Kornat Restaurant, foarte aproape de Greetings to the Sun, celebra opera de arta ce se lumineaza noaptea pe faleza din Zadar, un restaurant recomandat de ghidul Gault&Millau care nu ne-a dezamagit, pentru ultima noastra seara in Croatia in vara lui 2021.
Ati vizitat Croatia? Pe unde ati mancat ceva delicios, ce restaurante imi recomandati, sa notez, pentru data viitoare cand ajungem la Adriatica!
PIN IT pentru urmatoarea ta vacanta prin Croatia, sa stii ce rezervari la restaurante sa faci din timp!
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |