Sus
  >  Calatorii cu copii   >  IceHotel – primul hotel de gheata din lume se afla in Suedia

Poate nu stiai, dar primul hotel de gheata din lume, ideea apoi preluata in zone friguroase din lumea intreaga, a aparut in Kiruna, cel mai nordic oras din Suedia, unde un inginer ce lucra la mina de fier din zona a venit cu aceasta idee in urma cu 30 de ani.

De atunci pana in prezent, IceHotel a devenit o adevarata „institutie” intre hotelurile inedite din lumea intreaga. In fiecare an, IceHotel este reconstruit de la zero, cu cuburi de gheata taiate cu grija din raul Tornio, ce sta inghetat multe luni pe an. Si in fiecare an hotelul de gheata are alta forma si infatisare!

Ce alegi? Camera inghetata sau camera calda, aceasta este intrebarea la IceHotel din Kiruna

An de an, artisti si sculptori sunt invitati sa creeze lumea de basm inghetat care este IceHotel. Si an de an, camerele hotelului au o cu totul alta infatisare, singura cerinta adresata artistilor implicati este ca in fiecare camera sa existe un pat dublu. Deobicei, camerele sculptate ale hotelului de gheata trebuie rezervate cu mult timp inainte, sunt multi doritori pentru astfel de senzatii tari si inghetate!

Daca alegi sa te cazezi in hotelul de gheata, vei primi un vestiar unde sa iti lasi bagajul, dar si saci de dormit caldurosi. In camere temperatura este de in jur de 5 grade Celsius. Patul pe care vei dormi este de gheata, acoperit cu blanuri calduroase de ren.

Dar poti alege doar sa il vizitezi, pe timpul zilei, si noaptea sa te culcusesti la caldura, in una din camerele calde, in casute dragute de lemn, in jurul palatului de gheata. Noi am avut o camera family, un mic chalet cu 2 dormitoare (unul dintre ele pentru copii, cu paturi suprapuse) si un living, in care am incaput confortabil si la care ne-a placut designul simplu, scandinav, cu mult lemn.

Cum este experienta unei vizite la IceHotel din Suedia?

Nu trebuie neaparat sa te cazezi aici ca sa vizitezi IceHotel, dar bineinteles, cazat fiind, ai parte de o experienta completa. Vizita la IceHotel incepe la centrul de vizitatori (unde e si un mic magazin si cafenea), de unde vei pasi direct in curtea palatului de gheata.

Vei intra apoi in holurile elegante de gheata, cu candelabre si coloane albe. Dar noua cel mai mult ne-a placut capela, cu bancute cu pernute, si decorata cu… baloane de gheata, o adevarata aparitie vizuala.

Apoi vei lua la rand camerele, pe care le poti vizita fara grija, oaspetii ce vor dormi in ele se cazeaza de abia dupa ora 18:00. Intr-o aripa a hotelului vei da peste camere simple, decorate toate la fel. Dar adevarata atractie sunt cele numite „art suites”, adevarate capodopere efemere, pentru ca primavara se vor topi si vor reveni in raul ce le-a fost mama: Tornio.

Lumi fantastice ne-au asteptat: jucarii gigantice, animale salbatice, instalatii de arta modernista, tot felul de idei si decoratiuni in gheata, care mai de care mai impresionante.

O parte din camere, cateva, apartin de latura hotelului care rezista si peste vara. Bine izolate de exterior, aceste camere isi asteapta oaspetii si in timpul anotimpului cald. Ele sunt in imediata vecinatate a barului de gheata, deasemenea deschis tot anul, unde poti servi un cocktail sau o sampanie in pahare sculptate in gheata, stind pe scaune de gheata, la masa de gheata.

Ce mai poti face in jurul IceHotel, in Kiruna sau Suedia?

Noi nu am stat decat o noapte, ultima din roadtrip-ul nostru prin Laponia, si dupa micul dejun am lasat masina inchiriata, pe care o condusesem pe drumuri inghetate intre Suedia si Finlanda, la aeroportul din Kiruna, si ne-am luat zborul spre casa. Nu am avut timp deci, pe langa vizita la IceHotel, decat de o plimbare foarte frumoasa pe Tornio cel inghetat, si de un pic de distractie cu o sanie inchiriata de la hotel. Dar Kiruna e un oras ce mai merita o vizita, pentru mina de fier pe care o adaposteste, dar si pentru vecinatatea cu Parcul National Abisko si muntii sai, asa ca ne gandim serios sa mai ajungem pe aici, poate pe vara de data aceasta.

Daca vrei sa stai mai multe zile, poti combina IceHotel cu o vizita in Lulea si imprejurimi, unde un alt hotel inedit te asteapta: TreeHotel, sau, de ce nu, cu explorari in vecina Finlanda: in Kemi vei gasi un alt palat de gheata, si statiunile „consacrate” din Laponia, precum Levi sau Rovaniemi te asteapta cu o sumedenie de atractii pentru intreaga familie.

Citeste despre mai multe locuri de vazut si activitati de savurat prin Laponia:
>> Traseul nostru prin Laponia in februarie, prin Finlanda si Suedia
>> Traseul de vara prin nord, prin Finlanda, Suedia, Norvegia
>> Doua zile inghetate la Kemi, Finlanda
>> Plimbari prin Helsinki

Unde am mai vizitat hoteluri de gheata pana acum?

IceHotel este primul hotel de gheata din lume, dar nu primul vizitat de catre noi. Am fost intr-o zi de iarna insorita la Balea Lac sa vedem hotelul de gheata din Romania. Am mers, chiar inainte ca lumea sa se opreasca in loc la inceputul pandemiei, doua zile la Kemi si al sau palat de gheata. Chiar si la vecinii ucraineni am gasit un mic hotel de gheata pe partii, in Bukovel. Voi ce hoteluri de gheata ati descoperit prin lumea intreaga?

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare