Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Zile de vis pe insula Vis, Croatia

Ultima insula din cele 3 vizitate in periplul si roadtrip-ul de 3 saptamani prin Croatia a fost una de… vis, dupa cum chiar ii zice numele.

Cea mai indepartata de coasta insula din Adriatica, Vis, te asteapta cu plaje si peisaje exceptionale, dar si cu ceva aparte. Pana in 1991 Vis a fost interzisa vizitatorilor straini, si chiar si localnicii nu aveau voie in peste jumatate din insula.

Acest lucru se datoreaza lui Tito, Josef Bros Tito pe numele sau complet, dictorul Yugoslaviei, cel care in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a decis sa isi faca din mica sa insula din Adriatica, atat de indepartata de orice, baza sa militara si nu numai. Povestile si locurile pe care le poti vizita pe Vis, asociate lui Tito, te fac sa te simti ca intr-un film cu super raufacatori James Bond, desi, insula Vis a fost si locul de filmare a peliculei Mamma Mia 2, in cu totul alt ton. Dar sa o luam pe rand!

Vis, capitala de insula, un orasel absolut sarmant, ce te va face sa te simti ca in filmul Mamma Mia

Primul contact cu insula Vis o sa il ai in oraselul-capitala, cu acelasi nume, unde te va lasa feribotul din Split. Platou de filmare al celebrului film Mamma Mia 2 acum cativa ani, Vis este un stop minunat in explorarea acestei mici insule din Adriatica. O plimbare pe faleza, unde sunt ancorate barcute, pe langa casele de piatra ale orasului, si pana la biserica Sf George pe o mica peninsula in golf te va rasplati cu peisaje superbe.

Komiza si casele pescaresti ce parca tasnesc din apa

Cu siguranta cea mai frumoasa asezare a insulei Vis este satul pescaresc Komiza. De-a lungul golului se insira restaurante, iar plajele cu pietre si apa turcoaz sunt strajuite de case ce parca tasnesc din valuri. Barci traditionale de lemn intregesc peisajul, iar satul e vegheat de sus de biserica Sveti Nikola si turnul sau inalt, inconjurat de vita de vie.

Milna, plaja cu nisip de pe Vis ce a cucerit inimile copiilor

Cele 3 zile pe Vis le-am petrecut la un airbnb luminos, o casuta cu terasa mare si geamuri de sus pana jos, deasupra frumoasei plaje Milna, cu cea mai turcoaz apa si cel mai fin nisip. Dupa plaja Batvice din Split, aceasta a fost a doua cea mai iubita plaja din Croatia de catre copii.

Plaja Stiniva, cea la care ajungi doar cu un strop de adrenalina

Cea mai cunoscuta plaja de pe insula Vis, si, se spune, una din cele mai frumoase plaje din Europa, este plaja Stiniva, la care nu poti ajunge decat cu un pic de aventura. Poti alege fie un traseu abrupt si dificil printr-o prapastie, or cu barca pana la pasajul printre stanci care te duce la plaja. De unde te lasa barca poti opta sa inoti, sau sa sari intr-o barcuta mica gonflabila, legata cu o sfoara pana la mal, sfoara de care te vei trage pana ajungi. Noi, fiind cu copiii, am optat pentru aceasta a doua varianta de a ajunge pe plaja Stiniva, si nu am regretat, a fost o zi plina de aventura.

Exploreaza celebra Blue Cave, dar si micuta insula Biševo  pe care aceasta minune naturala se afla

O scurta croaziera din Milna ne-a dus la Blue Cave, pe insula vecina Biševo. In Blue Cave nu ai voie sa inoti, si o poti vizita doar cu barcile puse la dispozitie turistilor, dar este o experienta tare frumoasa. Am continuat apoi sa mai vizitam insulita, intrind si in Pestera focilor, dar si oprind pentru pranz si o balaceala intr-unul din golfuletele cu plaja din apropiere.

In vizita la o crama de pe insula Vis

Nu doar orasele sarmante si plaje cu ape turcoaz gasesti pe insula Vis, ci si o sumedenie de vinarii. Noi am vizitat si mancat cina la Konoba Magic, unde vita de vie se intalneste cu lanul de levantica, si la mijloc vei gasi o terasa cu un vibe deosebit.

Aventuri a la James Bond

Daca atunci cand te plimbi prin capitala te simti ca in Mamma Mia, insula Vis are cateva locuri ce te vor face sa te simti ca in barlogul unui villain din filmele cu James Bond. Am spus la inceput ca insula a fost multa vreme inchisa publicului, si chiar si localnicii nu aveau acces pe mare parte din ea. Acest lucru se datoreaza faptului ca Josef Bros Tito transformase, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, o retea de pesteri din varful insulei in sediul Comitetului Central al partidului Comunist. Pesterile se pot vizita, iar pe copii i-a amuzat teribil sa intram in „pestera omului rau”.

Daca vrei sa continui aventurile a la James Bond, poti vedea intr-un colt de insula ascuns privirilor un adapost de submarin, un tunel acvatic misterios ce va inflacara imaginatiile, atat ale celor mici, cat si ale celor mari.

Cel mai frumos apus de pe insula Vis: de pe terasa restaurantului din Fort George

Mai mult din greseala am descoperit in ultima seara cel mai frumos apus de pe Vis. Foarte aproape de ascunzatoarea de submarine, Fort George, o veche fortareata restaurata, domina stancile si ascunde in interior un restaurant cu privelisti senzationale, mai ales la apus.

Cum ajungi pe insula Vis din Croatia?

Feribotul pleaca de doua ori pe zi, dimineata devreme si dupa amiaza, din Split, si 2 ore si jumatate mai incolo ajungi in golful din orasul Vis. Drumul pana acolo este o placere in sine, trecind pe langa alte doua insule frumoase: Hvar si Brac.

Cam acestea au fost aventurile noastre pe insula Vis, cea mai frumoasa dintre cele 3 insule croate vizitate de noi in roadtrip-ul nostru de 3 saptamani prin Croatia. Citeste in continuare si despre insula Brac si cea mai cunoscuta plaja din Croatia, dar si despre zilele petrecute pe Krk. Urmatoarea destinatie dupa Vis: Dubrovnik.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare