Sus
  >  Destinatii   >  Asia   >  Cum a fost la Pamukkale cu copiii

De fiecare data cand am ajuns la Antalya pana acum, m-am uitat cu jind la excursiile catre Pamukkale organizate de orice agentie de turism de pe coasta turca. Tare imi doream sa vad celebrele terase albe de travertin, insa programul infernal presupus de un day trip pana acolo m-a facut de fiecare data sa evit o experienta Pamukkale cu copiii.

Insa la sfarsitul verii acesteia am decis sa testam o Turcie altfel, nu la all-inclusive, si am decis sa ne impartim zilele la mare intre doua regiuni ale coastei: Antalya si Bodrum. Si cum din aceste ambe parti ale coastei turcesti pana la Pamukkale drumul dureaza aproximativ la fel, cam 3 ore si jumatate, a venit firesc sa facem o “bucla” prin interiorul tarii in deplasarea noastra din Antalya (unde am aterizat si am petrecut primele zile) si Bodrum (unde am incheiat vacanta).

Toata lumea a vazut macar o poza cu faimoasele terase albe de travertin, unele pline de o apa turcoaz laptoasa. Dar oare acesta e singurul lucru de facut si vazut la Pamukkale? Sa o luam pe rand!

Plimba-te printre terasele de travertin din Pamukkale cu copiii

Bineinteles, sunt atractia principala a locului. Noi le-am rezervat loc inspre apus, si intreaga plimbare a durat in jur de 3 ore. Marea majoritate a turistilor in daytrip sunt adusi in partea de sus, pentru poza perfecta de instagram, si cam atat. Noi insa am pornit de jos, am strabatut terase cu apa calduta ce curgea la vale, ne-am balacit in toate mini-piscinele turcoaz in care aveam voie sa intram, am sarit in toate baltile si ne-am jucat cu argila alba ca o plastelina. Si am descoperit ca terasele albe de la Pamukkale sunt cel mai fantastic loc de joaca natural pentru copii. Plus, apusul este cu adevarat absolut spectaculos aici!

Exploreaza orasul antic Hierapolis

Ca prin mai toate orasele antice din Turcia  vei admira amfiteatre, cladiri monumentale, statui si morminte, o adevarata incursiune in istorie. Si pentru un plus de spectaculos, admira mormintele antice inconjurate si partial “inghitite” de terasele albe de travertin.

Balaceste-te in Piscina antica (a Cleopatrei), din Pamukkale, cu copiii

Legenda zice ca aceasta piscina spectaculoasa a fost cadoul lui Marc Antoniu pentru frumoasa Cleopatra. Iar acum si tu ca simplu turist poti avea parte de o experienta unica in lume, piscina fiind deschisa publicului. Citisem ca este aglomerata (este), dar marea majoritate a lumii sta doar la intrare. Noi am gasit in capatul opus o parte mare de piscina complet libera, si ne-am balacit in voie in apa calduta printre coloane antice de marmura.

Da-te cu hidrobicicleta pe lacul turcoaz din centrul orasului

Toata apa ce se scurge pe terasele de travertin se acumuleaza intr-un lac turcoaz la baza dealului alb, pe care poti inchiria o hidrobicicleta pentru cateva momente de relaxare.

Mananca o masa traditional turceasca, cu vedere la dealul alb

Strada de vizavi de terasele de la Pamukkale este plina de terase, si multe dintre ele iti ofera posibilitatea de a lua masa pe acoperis, un ayran si un adana kebap cu privelisti unice.

Alege un hotel cu piscina termala

Daca faci precum noi si ajungi la Pamukkale nu doar pentru cateva ore, ai posibilitatea sa te cazezi la unul din multele hoteluri cu piscine cu apa termala, si astfel sa prelungesti distractia pana seara tarziu. Noi am ales hotelul Doga Thermal, si am avut o sumedenie de piscine si indoor si outdoor care ne-au completat experienta.

Viziteaza Salda Golu, lacul turcoaz supranumit Maldivele turcesc

Nu doar la Pamukkale gasesti apa turcoaz cu nisip alb. La aproximativ 1h30 de celebrele terase dai peste un lac absolut extraordinar, intr-un stravechi crater, cu o apa turcoaz-laptoasa si nisip alb pe malurile sale. E de neratat mai ales daca vii dinspre Antalya, fiind practic in drum.

Plimba-te pe strazile orasului antic Afrodisias

Daca Hierapolis te-a lasat plin de chef de a mai vedea o particica din istoria acestor meleaguri, la 1h de Pamukkale te asteapta alt oras antic bine conservat: Afrodisias, dedicat Afroditei. Este un sit de dimensiuni generoase, asa ca aloca-i cateva ore bune, si aici, pe langa amfiteatru, terme, temple si teatre, ne-au impresionat stadionul de dimensiuni uriase, extraordinar de bine conservat, si colectia de decoratiuni-masti pastrate pe diferite pietre ale stravechilor constructii. Este convenabil pentru turisti situat pe drumul inspre Bodrum.

Petrece o noapte intr-un Caravanserai, langa Pamukkale, cu copiii

Mereu in cautare de experiente interesante, a doua noapte petrecuta in zona Pamukkale, inainte de a porni dimineata inspre Bodrum, ne-a oferit o cazare unica: Akhan Caravanserai, un caravan serai autentic de pe Drumul Matasii, reconditionat acum in hotel. Despre aceasta experienta si cat de mult le-a placut copiilor mai pe larg aici.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare