Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Prin Cheile Zanoagei sau cu masina la Lacul Scropoasa si Cascada 7 Izvoare, drumetii prin Parcul Natural Bucegi cu copiii

Azi venim cu o propunere de trasee usor de facut cu copiii, prin Parcul Natural si Muntii Bucegi, dar pe cat de usor e, pe atat de spectaculoase in obiective: Lacul Scropoasa, cu turcoazul sau ireal, si Cascada 7 Izvoare, si legendele ei. Dar si posibilitatea de a vedea in drumetie alt monument natural al Bucegilor: Cheile Zanoagei. Bonus: o propunere de pranz (sau de innoptat) in munti, foarte kids-friendly, la hotel Pestera.

Ploaia zilnica ne-a cam dat batai de cap in vara lui 2018, insa intr-un weekend cu clima instabila ne-am incercat norocul, si desi in Busteni ploua torential, in Sinaia situatia era mai calma si doar innorata, asa ca am luat-o pe drumul spre Targoviste, si dreapta inainte de Moroieni pentru a intra pe Transbucegi, panoramica sosea ce te duce in inima parcului national., si implicit catre obiectivele noastre principale: Lacul Scropoasa si Cascada 7 Izvoare.

Pe o vreme mai prietenoasa am testat cu copiii si traseul pe jos, prin Cheile Zanoagei, un loc de sine statator foarte frumos, si o drumetie usoara pentru intreaga familie. Va povestesc mai jos ambele variante.

Dar intai sa admiram o panorama frumoasa a muntilor, de pe Transbucegi, frumosul drum montan ce asigura accesul in Parcul National.

Accesul cu masina pana la Cascada 7 Izvoare, si legende despre ea

Cum nu stiam exact cat va dura lipsa ploii, nu ne-am aventurat pe vreun traseu lung si de anvergura, ci am ales 2 obiective apropiate, la care ai acces destul de simplu cu masina: Lacul Scropoasa si Cascada 7 Izvoare.

Google te duce pana in parcarea de la cascada, dar ultimii 10 km din drum sunt cam aventurosi si zdruncinatori, asa ca o varianta pentru masini sau soferi mai sensibili este sa parchezi in Cheile Zanoagei, si de acolo traseul marcat cu cruce albastra te duce, intr-o ora si jumatate, pe malul lacului Scropoasa. Noi atunci fiind cu ploaia in spate, si cu masina trecuta prin multe, ne-am aventurat insa pana langa cascada si cabana Scropoasa (cred nefunctionala in acest moment), unde este parcare mare si unde te poti replia rapid din plimbari.

Intai am mers la Cascada 7 Izvoare (1269m), care este chiar pe marginea drumului forestier, si de unde lumea isi si incarca bidoanele de apa. Desi in mai multe trepte, nu este o cascada foarte inalta, dar cand am fost noi abundenta, datorita ploilor atat de dese din ultima perioada. Se spune ca apa de aici este extrem de pura, pentru ca, conform legendei, trece printr-un zacamant de argint inainte de a tasni din munte prin 7 izvoare care se unesc intr-o cascada. Ineditul cascadei este dat de o casuta mica, amplasata fix la inceputul cascadei, care pare ca tasneste astfel din ea.

Drumetie prin Cheile Zanoagei pana la Lacul Scropoasa

Cealalata varianta de ajuns la Lacul Scropoasa este prin Cheile Zanoagei, un traseu usor si foarte frumos in sine, cu un cadou la sfarsit: lacul si Cascada 7 izvoare. Fii atent insa la atentionarile salvamontului, uneori viituri puternice rup podetele ce traverseaza paraul, si atunci traseul poate fi oficial inchis, si traversarea se face prin apa direct. Se urmareste amplasarea unor podete mai rezistente in viitor insa!

Traseul porneste de la Camping Zanoaga (unde poti si innopta, casutele sunt refacute si dragute), si se merge de-a lungul paraului, agale, nu este o drumetie complicata. Cam o ora si vei ajunge pe malul Lacului Scropoasa, trecind printre stancile maiestuoase si inalte ale Cheilor Zanoagei.

Turcoaz ireal si un baraj vechi atipic pe Lacul Scropoasa

Cateva sute de metri mai in fata, venind de la Cascada 7 Izvoare, trecind barajul nou si podul sau, ajungi pe malul lacului Scropoasa. O carare il ocoleste (cruce bleu) si drumul pe ea continua si dincolo de lac, pana la Campingul Zanoaga, pe unde te vei intoarce prin Cheile Zanoagei, daca de acolo ai venit.

Lacul are o culoare ireal de bleu, si se vede tare frumos intre brazii verzi ai padurii din jur. De partea cealalta fata de Cabana Scropoasa lacul se termina cu Cheile Orzei, creindu-se o panorama impresionanta, cu apa bleu, stancile acestor chei, unele din cele mai inguste din Romania, si barajul vechi de lemn, cu casutele sale.

Cheile Orzei promit a fi senzationale, si se pare ca pot fi vizitate pornind din partea cealalta a barajului si a lacului, dinspre Dobresti, deoarece de aici accesul, care ar fi posibil printr-un tunel sapat in piatra, este ingradit din motive de securitate. Ramane sa revenim deci in chei de partea cealalta a stancilor, intr-o data viitoare.

Hotel Pestera, loc kids-friendly in Bucegi, si un pranz bun cu copiii dupa o zi de drumetii

Ziua am incheiat-o insa la Restaurantul 1610, la poalele muntelui Kogaion, cum era numit pe vremea dacilor, loc plin de legende care mai de care (de altfel si Cascada 7 Izvoare se pare ca era locul favorit al lui Zalmoxis pentru a isi astampara setea), in recentul renovat hotel Pestera, cu un pranz delicios, si loc de joaca si inauntru (cat a plouat, pana a adus mancarea) si afara, in curte, pentru copii. De revenit intr-un weekend sa ne si cazam aici, ca tare ne place locatia hotelului, dar ne si tenteaza piscina sa, care pare tare frumoasa.

>> Citeste mai multe despre cum e sa innoptezi la Hotel Pestera

Mai vreti si alte idei de trasee usoare cu copiii? Stana Regala, Cascada Urlatoare, Crucea de pe Caraiman sau coborarea de la Cota 2000 sunt unele din locurile noastre preferate de drumetii cu copiii prin acesti munti, iar daca vremea nu tine cu voi, cu siguranta va putem da niste idei de vreme urata in Sinaia.

>> Vezi 7 idei de trasee si drumetii potrivite pentru copii prin Bucegi
>> Poze cu Transbucegi la inceput de vara

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare