Sus
  >  Destinatii   >  Asia   >  Itinerariu de doua saptamani prin Coreea de Sud cu copiii

Vacanta de Paste pentru noi inseamna mereu descoperirea de noi locuri si culturi. Daca anul trecut am ales sa mergem in Filipine, anul acesta am ramas tot in Asia, dar mai la nord un pic, in Coreea de Sud, pe care am explorat-o pe indelete, timp de aproape 2 saptamani.

4 zile in Seoul

Am facut cunostinta cu Coreea de Sud, cum altfel, in capitala sa, imensa metropola Seoul. O metropola care mi s-a parut un oras al contrastelor: zgarie nori imensi si trafic peste tot, dar munti si parcuri nationale la o calatorie cu metroul distanta. Siguranta si curatenie oriunde, dar si cea mai pazita granita din lume, impanzita de mine si garduri ghimpate la 70 de kilometri de centrul urban. Palate delicat vopsite, de lemn, si zgarie nori de peste 500 de metri inaltime, ca o imensa oglinda, toate in aceeasi jungla urbana. Dar sa o luam pe rand. Ce poti face timp de 4 zile in Seoul?

Duminica se merge la palat. Sau la palate, in cazul in care ai mai multe, asa cum este cazul in Seoul, si apoi alaturi, sus pe munte

Gradini secrete si palate colorate, mult frumos si si mai multa liniste, asa am gasit in prima noastra experienta la 2 dintre cele 5 palate imperiale din capitala Coreei de Sud . Am ajuns intai la complexul format din Changdeokgung si Changgyeonggung, doua palate superbe is multiplele lor dependinte, situate unul langa altul intr-un practic imens parc superb. Pentru fiecare palat in parte trebuie sa cumperi separat bilet, iar pentru The Secret Garden din Changdeokgung biletele se cumpara online cu fix 6 zile inainte, cand se pun in vanzare, altfel ai sansa sa fie sold out, dar plimbarea intre tot felul de pavilioane merita. Iar cele doua palate interconectate din jur sunt de asemenea spectaculoase, si mult mai putin aglomerate decat ma asteptam.

De la palate, am urcat direct in varful unui mic munte din centrul Seoul-ului. Cea mai veche telecabina din Koreea te duce pe Namsan, muntele din centrul Seoul-ului si al sau N Tower, devenit simbol al orasului. Poti cobora apoi pe traseu pe jos, aprox 1.2km de scari, dar nu inainte de a urca si in turn, de unde ai o superba priveliste panoramica a orasului, si unde poti manca si pranzul la un steakhouse coreean, prima noastra intalnire cu gastronomia sud-coreeana.

Dupa atatea explorari, dupa amiaza ne-am restras in cartierul in care ne-am cazat, in Gangnam, un cartier nou de zgarie nori care a inspirat de altfel celebra melodie Gangnam Style. Si bineinteles, la statuia dedicata ei am poposit si noi, unde se sta la coada pentru o poza in stilul rapperului Psy, dar si unde poti apasa pe un buton pentru a auzi ritmul celebru si a incepe sa dansezi.

Tot aici, in complexul mall-ului COEX, se gaseste si celebra biblioteca din Seoul: Starfield Library. O biblioteca in care se sta la propriu la coada, dar pentru poze pe instagram, nu pentru carti. Desi aglomerata, si excesiv de plina de turisti, arhitectura e faina si merita un stop.

Seara am lasat copiii sa se relaxeze la piscina hotelului nostru, Park Hyatt. De altfel, fiind in Gangnam localizati, peisajul pe geam, cu zgarie norii si traficul nesfarsit, era fascinant pentru toata lumea.

In Seoul, si luni se merge tot la palat. Si apoi pe alt munte.

Dupa o dimineata la piscina la hotelul nostru zgarie nori din Gangnam, am coborat pe strada si ne-am indreptat, cu uber, spre un nou palat. De data aceasta cel mai mare dintre ele, si mai cunoscut, si mai plin de turisti, construit in 1395 de catre dinastia Joseon, cu o poarta de intrare impozanta: Gyeongbokgung Palace. Alaturi o imensa pagoda gazduieste cateva muzee, si poate fi si ea admirata.

Cum ne e obiceiul: de la palat sus pe munte am pornit. Nu faci mult din fata palatului Gyeongbokgung pana in mijlocul unui parc national muntos! La 40 de minute de centrul metropolei Seoul ai parc national, cu munti stancosi spectaculosi, si trasee pana in varfurile bolovanoase de unde vezi de sus aglomeratia urbana. Pana pe varful Baegundae ajungi in aproximativ 1h30 de la centrul de vizitatori, pe o carare preponderent ascendenta, scari abrupte, si la final navigind pe stanci in timp ce te sustii de cabluri amplasate strategic. Un hike perfect, pentru a contrabalansa agitatia urbana a Seoul-ului. Iar sentimentul acela cand te simti pe un varf de munte, fie el si doar de 836 de metri, este de neegalat. Plus mutrele copiilor cand le zici ca primele zile de vacanta vor sta intr-un oras imens, plin de zgarie nori, mall-uri si palate, si deodata se trezesc ca trebuie sa escaladeze un munte.

In vizita la DMZ, singura zona demilitarizata din lume, ce imparte peninsula Coreea in doua jumatatei, deloc prietene intre ele

Ca si cetatean roman poti intra in Coreea de Nord prin China si Rusia, tari prietene catre care granitele nordului sunt deschise. Din sud insa poti merge doar pana in DMZ, si vizita cateva locuri din aceasta zona complet neobisnuita, intre doua tari dar neapartinind niciuneia, demilitarizata, dar inconjurata de campuri minate si garduri ghimpate.

Ai vizita cea mai pazita granita din lume? Singura zona demilitarizata desparte Coreea de Nord si de Sud, si poti intra in ea din Sud, dupa un control amanuntit efectuat de catre soldati. 
Poti ajunge astfel la observator pentru a vedea “peste gard”, inspre nord, catre cel mai inalt steag din lume, al Coreei de Nord, poti parcurge un tunel de infiltratie prin care nordul voia sa atace Seoul-ul, si poti vedea cum oamenii isi duc viata si aici, in DMZ, profitind de terenul fertil.

Tot in DMZ poti intra si cu Gondola Pacii, cu care zbori peste sarma ghimpata si terenuri minate, si la urcarea in care ti se verifica pasaportul, pana ajungi la o cazarma militara, unde s-a semnat tratatatul de pace intre nord si sud.

Turul si centrul de vizitatori au fost initial concepute pentru refugiatii nord-coreeni, sa poata asa sa vada in siguranta o bucatica de “casa”, dar si pentru sud coreeni, curiosi sa isi vada vecinii. Intre timp a devenit o atractie pentru toti turistii, asa ca e bine sa iti cumperi bilet din timp pentru a prinde un loc, mai ales daca esti in familie, ca noi. Tururile la JSI, chiar pe granita, sunt momentan oprite, dupa ce un turist american a incercat sa fuga in nord. Acolo aveau voie doar un numar limitat de oameni pe zi, si doar peste 12 ani. La final nu uita sa faci o plimbare prin Parcul Pacii, de langa centrul de vizitatori. Este un parc mare, plin de statui incarcate de simbolism.

Ultima zi in Seoul am petrecut-o la si mai mare inaltime!

A sasea cea mai inalta cladire din lume este in Seoul, si poti urca sa admiri cladiri si munti inalti de sus, foarte sus, tocmai de la etajul 123. Noi am ajuns pe faleza de pe malul raului ce strabate orasul, o plimbare insorita de cativa kilometri. Se numeste Lotte Tower, iar platforma de belvedere poarta numele de Seoul Sky Tower. Si cel mai inalt punct la care poti ajunge este 123Lounge, un restaurant si bar cochete. Un pahar de vin la 555m inaltime, la etajul 123 deasupra Seoul, ce alt mod mai frumos sa te desparti de orasul asta plin de contraste?

3 zile pe insula Jeju, una din cele 7 minuni naturale ale lumii

Din Seoul un zbor scurt Korean Airlines ne-a adus pe una din cele 7 minuni naturale ale lumii, alaturi de Table Mountain, cascadele Iguazu, Halong Bay din Vietnam, Underground River din Filipine, Amazon (noi am vazut doar o mica parte in Ecuador) sau Komodo National Park (este pe lista noastra de ataaaata timp si inca nu am reusit sa ajungem!): insula Jeju.

Hawai, Islanda sau Jeju?

Coreenii ii zic Hawaii al Asiei, chinezii o aseamana cu Islanda, iar mie insula Jeju mi s-a parut un Azore estic mai aglomerat si mai zgomotos, dar in acelasi timp fascinant.

Insula Jeju este inconjurata de un traseu de drumetie de peste 400km, care trece prin unele din cele mai frumoase locuri naturale, traseu impartit pe segmente, uneori intrerupte pe alocuri de sosele sau constructii. Noi am inceput in prima zi cu segmentul 7, care ne-a dus pe la cascade, formatiuni de lava, temple si porturi pescaresti. O introducere superba in natura vulcanica a insulei Jeju. Am vazut astfel cascadele Cheonjiyeon si Jeongbang, singura cascada din Asia care se varsa direct in ocean.

De altfel, chiar hotelul nostru se afla direct pe Olle Trail: JW Marriot (vezi preturi) se numeste, si ne-a uimit cu gradina lui superba si piscinele nenumarate pline cu apa termala. Locatia perfecta pentru balaceala dupa drumetii si foc de tabara in mijlocul naturii, cu vin de orez fiert si cartofi copti in jar, organizat de hotel in fiecare seara.

A doua zi am avut din nou program incarcat de descoperire a noi locuri pe Jeju. Am inceput cu Stone Park, un loc de neratat pe insula. Lava a starnit dintoteauna imaginatia locuitorilor insulei Jeju, iar statui Dol Hareubang, unele vechi de sute de ani, impanzesc insula. Poti vedea zeci de astfel de statui, si sa le intelegi importanta, reunite intr-un parc verde intre vulcani. Mi-au amintit de alta insula vulcanica fascinata de statui. Stiti la ce ma refer?

Am continuat cu o atractie dorita tare de copii. Pentru ca uneori facem si ce insista copiii… Dar Snoopy Garden a fost un exemplu pozitiv de atractie speciala pentru copii, cu un muzeu cu arhitectura minimalista, dar colorata, si o gradina imensa tematica, cu traseu, dedicata celebrului catel de care se pare Coreea este indragostita!

Olle Trail, traseul ce inconjoara insula

Inca o sectiune din Olle Trail cucerita, de data aceasta chiar cea dintai. Superba, cu ziduri vechi de cetate, formatiuni de lava in ocean si un far panoramic, intr-un parc natural minunat, Seopjikoji pe numele sau. Am facut intreg traseul de coasta si ne-am bucurat de privelistile pe care le-am descoperit, si apoi am oprit in mijlocul parcului, la The Glass House, o casa in forma de L in intregime de sticla, ce adaposteste Mint Restaurant, un restaurant fusion coreean-italian, la care trebuie sa faci rezervare din timp, dar pe care e pacat sa il ratezi.

Ultimul loc vizitat in cea de-a doua zi pe Jeju a fost si cel pe care il asteptam cu nerabdare. Nu are cel mai simplu nume de retinut, Seongsan Ilchulbong, dar privelistile de sus, de deasupra craterului, sunt de neuitat! Unit printr-o limba de pamant ingusta, inconjurata de plaje in mici golfulete, de restul insulei, Seongsan Ilchulbong, un crater cu forma aproape perfecta de bol, verde in interior, si stancos si negru pe afara, mi-a semanat cu o mica insula Corvo din iubitele noastre Azore in miniatura.

O ultima zi pe Jeju, o noua portiune de coasta descoperita. De data aceasta o zona cu coloane de bazalt iesind din mare si piscine naturale in culori diferite, Daepo Jusangjeolli Cliff. Dar inainte de a parcurge acest nou traseu de coasta, am oprit la un Starbucks. Cum sa ratam asa important stop turistic? Pentru ca nu este vorba de o cafenea ca oricare alta, ci de singurul Starbucks tematic din lume decorat dupa povestile Fratilor Grimm! Nu aveam cum sa nu oprim, nu e asa? Iar vizavi nu puteam sa nu intram in TeddyBear Museum, au insistat copiii, dar, ca si atractia pentru copii dedicata lui Snoopy, micul muzeu dedicat ursilor de plus a sfarsit prin a distra intreaga familie: l-am ascultat pe ursul Elvis cintind, am admirat o parada de moda a ursilor si am vazut 2 recorduri Guiness – cel mai scump urs de plus din lume si cel mai mic.

Bind un ceai la plantatie

De pe coasta am continuat spre interiorul insulei pentru a vedea alt loc care ne-a amintit de Azore, de data aceasta de insula Sao Miguel. Ne-am plimbat prin plantatia de ceai Ossuloc, si apoi am degustat un ceai de dupa amiaza, insotit de nenumarate prajituri cu mandarine (simbolul insulei) si matcha.

La final, inainte de a parasi Jeju si a ne continua explorarea Coreei de Sud, am facut o vizita la simbolul insulei: cele doua faruri gemene, unul rosu si unul alb, in forma de cai, ce pazesc capitala Jeju City.

Ultimul stop in Coreea de Sud: superbul Busan

Triunghiul turistic al Coreei de Sud se termina pentru noi in Busan, un oras de coasta, cel mai mare port al Coreei si un loc fascinant de vizitat, in care noi am poposit 4 zile. Prima ploaie in Coreea am prins-o in prima dimineata in Busan. Am admirat al doilea cel mai mare oras corean pe ploaie, dar asta nu ne-a impiedicat sa iesim sub umbrele la una din frumoasele plimbari de coasta care impanzesc metropola de 4 milioane de locuitori. Am luat la pas si am facut turul intreg, chiar daca picura, al insulei Dongbaekseom, unita de plaja Haeundae, unde ne-am si cazat.

In imediata apropiere am descoperit pe harta Snoopy Place, o cafenea tematica dedicata aceluiasi catel haios de care copiii s-au indragotit iremediabil pe Jeju. Si cum ploua, o vizita in acest loc colorat si amuzat, pentru o cafea si niste prajituri in forma de catei a fost de neratat.

Ploaia doar s-a intetit, dar din fericire Hauendae Beach e un loc cu de toate: daca ploua torential te refugiezi in acvariu! Am fost in nenumarate SeaLife in jurul lumii de-a lungul timpului, dar parca acesta din Busan, desi aglomerat, i-a distrat cel mai tare pe copii.

La finalul zilei ne-am refugiat de ploaie in hotelul nostru, Grand Josun Busan. Nu cred ca au mai avut copiii o camera mai distractiva in ultima vreme, a intrat direct in topul inimioarelor lor de mici calatori, dormitorul lor fiind dotat cu spatii de relaxare, topogan, perete de catarat si paturi suprapuse. Iar piscina de la etajul 6, panoramica deasupra plajei, a fost perfecta seara, dupa o zi intreaga de plimbari prin Busan.

Intre 2 mari, pe coasta Busan-ului

A doua zi soarele a revenit in Coreea de Sud, asa ca am pornit inspre alte zone din Busan, tot pe un traseu de coasta, acolo unde Marile de Est si de Sud ale Chinei se intalnesc! Oryukdo Sky Walk, o platforma de sticla panoramica deasupra marii, iti ofera privelistea cu un grup de 6 insulite stancoase, linia de demarcatie intre cele 2 mari. Si de aici incepe un traseu superb de coasta de 5-6km, in sus si in jos pe scari de lemn, pe carari mai inamolite sau nu, cu vedere spre marea turcoaz sau skyline-ul Busan-ului. Superb!

Cel mai colorat loc din Coreea de Sud: Gamcheon Culture Village

Urmatorul nostru stop a fost unul foarte colorat! Nu cred ca poate zice cineva ca exista multe asemanari intre cultura latino din America de Sud si cultura sud koreana, nu e asa? Si totusi intre orasul de coasta Valparaiso si Gamcheon, cartierul cu case colorate de deasupra portului din Busan, asemanarile sunt evidente. Aceeasi explozie de culoare in grafitti-uri peste tot, aceleasi milioane de trepte in sus si in jos, acelasi dealuri acoperite de case in toate nuantele pastelate si acelasi view de sus, de departe, cu apele marii. Unul pe coasta Pacificului, in Chile, unul in sudul Coreei, la intalnirea dintre Marile de Sud si de Est ale Chinei.

Busan a intrat rapid in topul celor mai frumoase metropole vazute de noi, alaturi de Rio de Janeiro, Cape Town sau Quito. O padure de zgarie nori inconjurati de ocean cu maluri stancoase, plaje nesfarsite, munti impaduriti, dar si cu cartiere de case colorate agatate printre dealuri abrupte sau temple delicate la margine de valuri. Dar spre deosebire de celelalte orase din topul nostru personal, Busan este cat se poate de safe, curat si fara favele ori mahalale. 

Am luat la apus gondola de pe plaja Songdo, si am urcat pana in varful dealului de peste golf, la Amnam Park. Aici este construit un observator deasupra valurilor, dar si un traseu prin padure. O incheiere de zi perfecta, scenica si relaxanta in acelasi timp! Dupa apusul soarelui am ales unul dintre steakhouse-urile de pe plaja, si am mancat fripturi pregatite chiar de noi, pe gratarele individuale existente pe fiecare dintre mesele acestui tip de restaurant coreean.

Printre movile verzi: Gyeongju

Stiti sentimentul acela cand esti intr-un loc cat se poate de real, dar nu iti pare a fi real? Cam asa a fost printre cele 38 de movile imposibil de verzi de la Gyeongju, capitala antica a Coreei, morminte de regi si regine din dinastia Silla, vechi de mii de ani, movile printre care te poti plimba (si in cateva chiar intra). Din Busan, de pe plaja Haeundae, unde stateam noi, faci un pic peste o ora pana la Gyeongju cu uber sau taxi, si in jur de 1h30 cu trenuri rapide si transport in comun.

Chiar daca a inceput cu ploaie burnitata, plimbarea de o zi prin vechea capitala a Coreei a fost extrem de frumoasa! Pe langa movilele fara numar, imposibil de verzi, ce te faceau sa te simti intr-un film de desene Pixar, si nu intr-un loc real, intreg oraselul este o placere: nenumarate case traditionale de piatra hanok ascund cafenele si magazine cochete, iar podul reconstruit al dinastiei Silla este o bijuterie.

La jumatatea lui mai in Coreea de Sud are loc o mare sarbatoare nationala: celebrarea nasterii lui Buddha, o celebrare plina de culoare, cu lampioane si flori in toate nuantele peste tot, si festivitati de tot soiul. Si sa experimentezi aceasta explozie de culoare intr-un templu vechi de 1500 de ani, Bulguksa, cea mai fina expresie a arhitecturii budiste din timpul dinastiei Silla, este ceva cu totul special.

Autointitulat cel mai frumos templu din Coreea

Haedong Yonggungsa Temple se autointituleaza pe o placuta la intrare drept cel mai frumos templu budist din Coreea. Si are de ce: cocotat pe stanci deasupra valurilor, cu sculpturi delicate si multa culoare intre stanci sau chiar in stanci, e un loc tare scenic si frumos! Noi va mai garantam si ca este si cel mai aglomerat templu budist din Coreea, insa.

Pana la templul de deasupra marii am mers pe jos de la hotelul nostru de pe plaja Haeundau, pe un alt traseu de coasta (cu siguranta, le plac coreenilor!), iar mai mult de jumatate din plimbare a fost prin BlueLine Park, ativa kilometri de coasta intre plajele Haeundae si Songjeong, pe care ii poti parcurge pe jos pe pasarele intre copaci si mare, cu sky capsule sau cu haioase trenulete colorate denumite beach trains.

Plimbarea de-a lungul marii cu skycapsule a fost cel mai astept moment pentru copii. Sunt 3 statii si 2 tronsoane motorizate, si poti alege intre sky capsule si Beach Train, pe care recomandat e sa le rezervi inainte online (in zilele cand am fost noi erau full de dimineata pana seara, nu se mai vindeau bilete la fata locului). Noi am luat primul tronson cu sky capsule, si al doilea cu Beach Train. Am continuat apoi pe jos pana la templu, si la intoarcere am facut tot pe jos intreg traseul inapoi. Sunt asa haioase capsulele acestea colorate, cum se plimba ele incet pe deasupra marii, aproape hipnotizante! De aceea ai si cateva cafenele rooftop langa liniile lor, sa mananci prajituri curcubeu in timp ce admiri curcubeul capsulelor!

Inainte sa plecam din Coreea de Sud am mai mers intr-un loc. Am mai adaugat Inca un turn inalt pe lista de turnuri inalte, si am urcat, de pe plaja Haeundae, direct la Busan X The Sky, de unde poti, de la etajul 99, admira valurile, o experienta vizuala destul de ametitoare.

Seara nu puteam sa ratam o plimbare prin Hauendae Night Market, e fascinanta si delicioasa o astfel de experienta in pietele de noapte din Coreea de Sud.

Cateva considerente si informatii practice sau utile despre o vizita in Coreea de Sud

Am zburat spre Aeroportul International Incheon, ce deserveste Seoul, cu Turkish Airlines. Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru Coreea de Sud, si nici, in acest moment, obligativitate de a completa ceva inainte de aterizare. De la aeroport pana in centrul Seoul vei face in jur de o ora. Similara este si situatia in Busan, de unde ne-am continuat traseul spre Taiwan. Intre cele 3 locatii principale ale turului nostru prin Coreea de Sud am zburat cu Korean Airline, si trebuie mentionat aici ca intern se pleaca in Seoul de pe alt aeroport, dar este acelasi in Busan.

In orase am calatorit cu uber. A fost imposibil sa inchiriem masina cu permis international ne-emis de ACR, din pacate sunt foarte stricti in aceasta directie. Uber insa a functionat perfect, si si pe distante lungi, in afara orasului adica am putut apela la acest mod de transport. Din pacate, sistemul de transport public ne-a dezamagit peste tot. De oriunde catre orice, indiferent de ora, inclusiv la rush hours, timpul era mult mai rapid cu masina decat cu metrouri, prost combinate pentru orice directie aveam noi nevoie.

Tot referitor la transport, Google Maps nu functioneaza in Coreea de Sud decat pentru transportul in comun. Pentru a vedea trasee si estimari de timp pietonale sau cu masina, din ratiuni legale, doar aplicatia coreeana naver poate fi folosita. Ne-am instalat-o fara probleme insa, si are versiune si in engleza.

Daca am zis de engleza, nu este foarte populara, dar nici nu iti este greu sa te intelegi. Aplicatiile de translate traduc orice, si datul din maini este universal.

Aveam oaresce emotii cu mancarea, mai ales in ceea ce o priveste pe cea mai mica si cea mai sclifosita membra a familiei noastre. Dar nu a fost cazul sa avem probleme. A adorat steakhouse-urile coreene cu vita excelenta, i-au placut dulciurile si gustarile de pe streetfood, iar la finedining coreean exista mereu varianta de kids menu, din care alegea ce o tenta.

Cam aceasta a fost plimbarea noastra de aproape 2 saptamani prin Coreea de Sud. Dar vacanta noastra scolara de Paste nu s-a terminat inca, dupa un zbor de aproape 2 ore am aterizat intr-o noua tara pentru intreaga familie: Taiwan, despre care voi povesti intr-un articol separat.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare