Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Italia cu copiii: Superbul lac Garda si 6 orasele sarmante pe malul lui

Cu superbul lac Garda, cel mai mare lac din Italia, am facut cunostinta pe cand Ema era doar un bebe de cateva luni, cand am decis sa ducem copiii la parcul de distractii Gardaland.

Eram la un an dupa o vizita la alt lac faimos din Italia, lacul Como, faimos pentru frumusetea lui incat toate vedetele se inghesuie sa isi cumpere acolo vile, incat Garda nu ne asteptam sa ne impresioneze atat de mult. Insa de cum am ajuns, seara, in primul din multele orasele in care am poposit pe malul lui, mi-am dat seama ca m-am inselat, si Garda, cu muntii stancosi care il imprejmuiesc, este senzational de frumos, poate chiar mai impresionant decat ruda lui mai VIP. Din prima mi-a semanat putin cu un fjord norvegian, un Geirangerfjord sub forma insa de lac.

Lacul Garda, dragoste la prima vizita

Prima data am fost la inceputul lui mai, si am prins o vreme ploioasa, ca un lac cu un aer misterios si un pic incetosat. A doua oara, cand am revenit in ultimul weekend din mai, pentru ca nu ne saturasem intr-o singura excursie, am prins un soare puternic, si 30 de grade, si am putut urca si pe faimosul Munte Baldo, ce sta deasupra apei la 1800m, cu telecabina rotitoare din Malcesine.

De la prima vizita la marginea lacului Garda, facem ce facem si tot revenim la el, macar pentru un scurt stop, si am vizitat pe indelete o sumedenie de orasele, si toate, dar toate sunt absolut superbe, si in acelasi timp extrem de diferite intre ele.

Peschiera are o faleza lunga, cu multe campinguri, si un aer de tabara si vacanta de vara, iar Sirmione, o fasie ingusta de pamant care inainteaza in apa sute de metri este extrem de inedit. Limone sul Garda este strajuita de munti stancosi gigantici, care par ca stau sa se pravaleasca peste livezile de lamai, in apa. Malcesine, cu castelul sau care ajunge pana in apa, este fabulos pe inserat, iar Lazise te lasa sa intri pe stradutele sale stramte precum un rege, prin porti grandioase strajuite de turnuri si crenele. Dar sa le luam pe rand!

Peschiera del Garda, primul oras in care am ajuns cu copiii pe malul lacului

Am facut cunostinta, impreuna cu copiii, cu lacul Garda pe faleza din Peschiera del Garda. Vechiul oras fortificat este la varsarea raului Mincio in lac, si cetatea se poate vizita si acum, pe o insula langa orasul vechi. Noi ne-am petrecut dupa amiaza cu o plimbare lunga de-a lungul lacului, si apoi, pe seara, ne-am indreptat spre canalele cu aer venetian din centrul vechi, pentru o cina cu paste delicioase si pizza.

Aproape de Peschiera este si Gardaland, celebrul parc de distractii, caruia i-am alocat o zi intreaga, despre care am povestit aici. De altfel, Gardaland nu este singurul parc de distractii din zona. Mai avem si Movieland, distractii cu specific din filme, Canevaworld, parc acvatic, Parco Natura Viva, in care poti interactiona cu animale exotice sau parcul floral Sigurta.

Sirmione, ape termale si o cetate fantastica

Al doilea oras vizitat de noi este si probabil cel mai deosebit, geografic vorbind. Sirmione isi insira casutele cochete pe o fasie lunga si ingusta de pamant, ce inainteaza in apa lacului.

Intrarea in orasul vechi se face printr-o cetate cu turnulete, iar aici te poti pierde pe stradutele care invariabil de vor duce la lac (pe o parte sau pe cealalta a peninsulei), poti vizita Grotto of Cattulus, care contrar numelui, nu este grota, ci ruinele unei antice vile romane, si poti face bai termale, caci izvoarele calde abunda in Sirmione (de altfel, dind ocol lacului pe marginea peninsulei, vei gasi in mai multe locuri mici piscine naturale, cu apa calda).

Malcesine, locul de unde poti urca pe Monte Baldo

Noi am vizitat anul trecut apoi Malcesine, care ne-a fermecat complet cu cetatea sa a carei ziduri sfarsesc in apa si cu micile debarcadere cu barci colorate, dar si cu o plaja pietroasa sub fortificatii, si unde am luat, si atunci, si acum, cine pe malul lacului.

Ce nu am putut face anul trecut (deoarece sus la 1800m ningea si era ceata si vant) a fost sa urcam cu telecabina pe Monte Baldo, faimosul munte ce strajuieste orasul, si in varful caruia se poate ajunge cu o telecabina rotunda, gigantica, care se invarte pe masura ce urca (sau coboara), astfel incat toata lumea are o panorama de 360 de grade a lacului si a pantelor muntoase.

Am revenit anul acesta cu acest punct principal pe lista de activitati, si direct la Malcesine ne-am dus sambata dimineata, incurajati de vremea insorita, prietenoasa, pe care am prins-o de data aceasta. De pe munte, lacul se desfasoara in toata frumusetea sa, si poti face numeroase hike-uri in toate directiile, sau sa te relaxezi la una din multele cabane de pe coama.

Limone sul Garda, stanci gigantice si multi lamai, cadrul pentru o dupa amiaza reusita cu copiii pe lac

Anul acesta ne-am sfarsit prima zi pe lac la Limone sul Garda, oras in care am vrut sa vin datorita peisajului deosebit dat de stancile gigantice ce strajuiesc (si par ca acum-acum strivesc) casele si livezile de lamai, iar o plimbare de-a lungul falezei de aici chiar iti ofera un view fabulos. Poti vizita si Limonaio del Castello, o livada de lamai, de la care i se trage numele orasului, si sa iti cumperi nenumarate suvenire cu aroma, gust sau aspect de lamaie.

La 15 minute de Limone sul Garda (dar mai aproape de Riva sul Garda, alt oras pe malul lacului, in care insa nu am oprit) se gaseste un obiectiv natural cu totul deosebit. O cascada furioasa, La cascata del Varone, a carei cadere de apa nu trece peste o coama de munte, asa cum obisnuiesc cascadele sa faca.

Ci printr-un tunel sapat de forta apei direct in stanca, un tunel lung de zeci de metri, prin care apa cade cu un vuiet asurzitor, si creaza un loc cum nu am mai vazut. Spectacolul furios al apei poate fi admirat din doua pesteri, la care se ajunge printr-un parc floral si cateva tunele intunecoase.

Lazise, porti mare de piatra te indeamna la vizita

Duminica ne-am luat la revedere de la lac in alt orasel: Lazise. Lazise te atrage inca din drumul principal, deoarece pe stradutele sale inguste, care duc la lac, ajungi trecind prin porti mari de piatra, ale castelului vechi de aici. Ca si celelalte, are o faleza lunga cu privelisti fabuloase la Garda, si porturi mici, cu barci colorate. Am luat pranzul si am pornit spre avion.

Bardolino, un orasel colorat intr-o dimineata insorita de iarna

In drum spre ski la Alpe di Siusi, intr-un weekend insorit de iarna, am oprit pentru un pranz in Bardolino, sa ne plimbam pe faleza sa cocheta admirind ratele de pe lac si sumedenia de barci ancorate in mica marina.

Cum ajungi cu copiii (sau fara) la lacul Garda

La lacul Garda poti ajunge relativ usor de la mai multe aeroporturi italiene catre care este zbor direct din Bucuresti. Cel mai aproape este aeroportul din Verona, insa nu foarte departe sunt si cele din Treviso ori Bergamo. Pentru ca noi am fost strict pentru weekend, ne-am combinat orele si aeroporturile sa ne incadram in timp: am zburat vineri seara in Verona si ne-am intors cu zborul de duminica tarziu aproape noapte din Bergamo.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare