Explorind ruinele maya de la Tikal din Guatemala
Dupa o saptamana intre lacuri cu sate dragute, vulcani si orase coloniale, era timpul sa experimentam si altceva in itinerariul nostru prin Guatemala: sa exploram Tikal, cel mai important sit mayas din aceasta parte a Americii Centrale.
Cum ajungi la ruinele de la Tikal?
Din Guatemala City poti zbura in mai putin de o ora in Flores, oraselul guatemalez care este poarta de intrare pentru turisti catre Tikal. Alte optiuni implica accesul rutier, prin autobuze sau tururi organizate.
De la Flores pana la Tikal, cu masina inchiriata sau transfer, faci in jur de o ora si un pic. Exista si curse regulate de autobuze, dar si nenumarate excursii promovate de agentiile locale.
Drumul te va duce prin sate, pe malul lacului Peten si apoi, ultimii 17 km, de la poarta de intrare in Parcul National, prin jungla deasa.
La poarta va trebui sa platesti tipul de bilet de acces dorit. Daca vrei sa vizitezi Tikal si la rasarit sau apus, daca stai cazat la cele cateva lodges de langa complexul de ruine, va trebui sa iti iei bilet extra, iar vizitele acestea pe semi intuneric se pot face doar cu ghid (neinclus in biletul de acces).
Cum este vizita la ruinele de la Tikal?
Daca te astepti la un circuit foarte turistizat, ca la alte ruine maya faimoase, de la Chichen Itza din Mexic, nu te poti insela mai mult. Vizita la Tikal e ca o imersiune in jungla, intr-o jungla care a castigat lupta cu capitala imperiului Maya, si incet, dar sigur a inconjurat fiecare structura monumentala, fiecare templu lasat in urma de aceasta civilizatie fascinanta.
De la parcare (sau de la lodge daca te cazezi in parc) vei face prin jungla peste un kilometru pana la Plaza Mayor, cea mai impozanta piata din Tikal, strajuita de stravechiul palat al conducatorilor lumii maya, si de doua temple de inaltimi impresionante.
Pe terasa templului 2 te poti chiar urca, pentru a admira de sus acest loc plin de mister, cu totul aparte.
Prin padure, pe sub maimute galagioase ce sar din copac in copac, si tucani colorati care zboara, iti poti continua apoi traseul. Un alt templu pe care te poti urca este Templul IV, de unde, de la o inaltime cu adevarat impresionanta admiri jungla si varfurile constructiilor antice din jur.
Dar, cred, locul meu favorit din intreg Tikal, a fost zona intitulata Mundo Perdido (Lumea pierduta) la aproximativ 10 minute abatere prin jungla de cararea principala. Aici tucanii erau la ei acasa, si zburau in numar mare intre copaci si piramide, turistii putini se aventurau, si am stat peste jumatate de ora in varf de piramida mayasa asteptind sa se indeparteze ceata ce se abatuse peste jungla.
Apoi am luat-o pe carari mai batute sau nu prea de turisti, si am vizitat si alte temple, pe jumatate cotropite de jungla, insemnate cu diferite litere ale alfabetului sau cifre. Am mers peste 10 kilometri prin jungla intre ruine in acea zi prin Parcul National Tikal!
Cum a fost rasaritul la ruinele de la Tikal?
Noi ne-am cazat o noapte chiar in Parcul National, si ne-am achizitionat, de la poarta (nu ai de unde din alta parte) bilet pentru rasarit. Ghidul, obligatoriu, ti-l va aranja hotelul.
Am pornit la 4 dimineata, printr-un intuneric bezna, cu lanterne, prin jungla. Tinta noastra era templul nr 4, pe care urma sa ne urcam pentru a astepta trezirea la viata si o noua zi a naturii din jur.
Plimbarea printre maiestuoasele ruine de la Tikal, prin Plaza Mayor, pe langa impozantele Templu 1 si 2, pe intuneric, e ceva ce cu adevarat merita experimentat.
Sus pe templul 4 ne astepta insa o ceata matinala, si doar sunetul pasarilor se auzea. Ghidul insa a profitat si ne-a povestit cate si mai cate despre civilizatia mayasa (dar si despre ce orice il intrebam – ne-a ajutat chiar si cu idei pentru traseul prin El Salvador, tara pe care am vizitat-o dupa Guatemala)
Cum este sa te cazezi in mijlocul junglei si langa ruinele mayase din Parcul National Tikal?
Am ales sa petrecem o noapte in Tikal, si nu am regretat. Ne-am cazat la lodge-ul chiar de la intrarea inspre ruine, si dimineata inainte de rasarit am plecat pe jos direct sa vizitam.
Lodge-ul este cu adevarat in mijlocul junglei. Deasupra piscinei spider monkeys isi fac de cap, iar spre casutele in care te cazezi, distribuite pe cerc in jurul restaurantului, vei merge pe carari printre vegetatie abundenta.
Curent exista doar la generator, cu program. Vei primi programul la cazare, asa ca trebuie sa ai grija sa iti incarci telefonul si alte electronice atunci cand functioneaza generatorul.
Restaurantul este minunat, cu preparate traditionale guatemaleze si o atmosfera aproape salbatica, in mijlocul naturii. Noi am prins seara o ploaie torentiala cum doar in jungla poate fi, care a contribuit la misticismul locului si la senzatia de aventura in salbaticie.
Popas pe malul lacului Peten
Drumul de la aeroportul din Flores pana la Tikal trece in repetate randuri fix pe malul lacului Peten, si din loc in loc sunt amenajate plaje, terase, pontoane, cu leagane si hamace, nu mai bune pentru un popas de relaxare.
De altfel intreaga zona este minunata, si mie mi-a parut teribil de rau ca am stat asa putin. Mi-ar fi placut sa inconjuram lacul, oprind in micile sate de pe marginea lui, sa ne plimbam cu barca pe luciul sau, si sa vizitam si alte ruine mayase din zona (din care cea mai interesanta este cu siguranta El Mirador, accesibila doar cu un zbor scurt cu avion mic sau elicopter.
Flores, un oras plin de viata la o ora de Tikal
Daca de la ruinele de la Tikal ne asteptam sa fie extraordinare, micul Flores ne-a uimit cu adevarat. O insula rotunda, cu case colorate, inconjurata de apele clare ale lacului Peten, plina de terase, restaurante si voie buna.
>> Cauta cazare in Flores, noua ne-ar fi placut sa mai ramanem o zi
I-am dat ocol, ne-am asezat la o michelada si o gustare. Apoi am ajuns pe un ponton si am sarit in apele caldute ale lacului.
Inainte de a porni spre micul aeroport, sa ne imbarcam cu destinatia Guatemala City, ultimul nostru popas din aventura prin Guatemala, am poposit pe faleza din Flores pentru un apus fenomenal.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |